Jump to content

Photo

Nasze zakupy

8561 replies to this topic

#6661 bonobo

bonobo
  • Użytkownik
  • 1,981 posts
  • SkądWrocław

Posted 24 March 2021 - 12:01

Poczekam aż po pandemii ludzie zaczną sprzedawać i sobie kupię taką  :P

Sad-Pablo-Escobar.jpg

• Bzyk, lupus, artho and 2 others like this

#6662 beskidbike

beskidbike
  • Użytkownik
  • 2,475 posts
  • SkądBielsko-Biała

Posted 25 March 2021 - 08:45

@bonobo, w sensie, że tak będą chodzić ci co stracili pracę i szukają kupca na rower za x tysięcy? :P

#6663 Bzyk

Bzyk
  • Użytkownik
  • 2,570 posts

Posted 25 March 2021 - 08:51

No już widać jak ludzie tracą pracę. Gospodarka ruszyła jak nigdy. Obserwuje to po firmach produkcyjnych z praktycznie każdej branży.

Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk

#6664 beskidbike

beskidbike
  • Użytkownik
  • 2,475 posts
  • SkądBielsko-Biała

Posted 25 March 2021 - 08:59

Gospodarka ruszyła jak nigdy. Obserwuje to po firmach produkcyjnych z praktycznie każdej branży.

Nie wiem gdzie Ty to obserwujesz, bo w moim rejonie widzę w realu i na FB jak kolejne firmy ogłaszają koniec działalności i zapraszają na "pożegnalne spotkanie"

Mam nadzieję, że widzisz to też (jako jedyny) w branży rowerowej, bo mam parę rzeczy do kupienia :D

#6665 bonobo

bonobo
  • Użytkownik
  • 1,981 posts
  • SkądWrocław

Posted 25 March 2021 - 09:11

@bonobo, w sensie, że tak będą chodzić ci co stracili pracę i szukają kupca na rower za x tysięcy? :P

o tych, którzy kupili drogie rowery w okresie pandemii bym się nie martwił. Skoro kupili, to przekalkulowali, że mają bezpieczną sytuację finansową. Zakładam, że jak ktoś sprzeda nową Emondę po 3 miesiącach używania, to raczej w celu zakupu czegoś innego i chyba nie za bardzo będzie chciał oddać taką praktycznie nówkę Emondę za 60% ceny, zwłaszcza obecnie. 

Ale nie kwestionuję, że ludzie w niektórych branżach tracą pracę. Choćby gastro i to jest strasznie przykra sytuacja.

I jeżeli serio szukasz Emondy, to zupełnie szczerze trzymam kciuki, żeby Ci się trafiła jakaś fajna okazja.

#6666 uysy

uysy
  • Użytkownik
  • 107 posts

Posted 25 March 2021 - 09:25

bonobo, mało jeżdżoną Emonde ALR 5 Disc sprzedałem za cenę katalogową z 2020 roku -10% . Więc teraz jest najlepszy moment, na sprzedaż roweru.
Kupujący nawet o nic nie pytał, po prostu kupił.

#6667 tessio

tessio
  • Użytkownik
  • 302 posts

Posted 25 March 2021 - 09:30

Ci. którzy mieli pieniądze dalej będą mieli, "bidoki" dalej będą biedni lub biedniejsi, nic się zmieniło :P A w temacie to opony.

v.jpg

• Robert74, 4gotten, Bzyk and 1 other like this

#6668 beskidbike

beskidbike
  • Użytkownik
  • 2,475 posts
  • SkądBielsko-Biała

Posted 25 March 2021 - 09:32

Dokładnie, teraz jest zły czas na zakup rowera. Sam bym chciał sprzedać korzystnie swój ;) i jestem przekonany że by mi się to udało, tylko że... Nie mam co kupić w zamian, albo jest w absurdalnej cenie :o

#6669 artho

artho
  • Użytkownik
  • 2,879 posts

Posted 25 March 2021 - 09:37

Mój się sprzedał w 2 godziny od wystawienia. Podobnie jak wyżej, kupujący przyjechał 40km, o nic nie pytał, wyłożył gotówkę, zabrał.

Owszem, na sprzedaż jest świetny moment, bo i w nowych rowerach wybór średni. Model Ci się podoba to będzie za rok. Kolor Ci się podoba to jest 2 rozmiary mniejszy tylko. A najbliższe miesiące będą tylko gorsze jak chodzi o zakup nowego.

#6670 bonobo

bonobo
  • Użytkownik
  • 1,981 posts
  • SkądWrocław

Posted 25 March 2021 - 09:43

bonobo, mało jeżdżoną Emonde ALR 5 Disc sprzedałem za cenę katalogową z 2020 roku -10% . Więc teraz jest najlepszy moment, na sprzedaż roweru.
Kupujący nawet o nic nie pytał, po prostu kupił.

I to potwierdza, że nadal popyt jest bardziej nasilony niż podaż, co nie sprzyja prognozie niskich cen i możliwości wjeżdżania na rynek jak Sknerus McKwacz.

Ja sprzedałem 10-rzędową używaną kasetę 105 o 20 zł drożej, niż kupiłem nówkę i uważam, że i tak tanio ją oddałem, a jak wystawiłem ogłoszenie na OLX, to myślałem, że mi telefon eksploduje. 

#6671 uysy

uysy
  • Użytkownik
  • 107 posts

Posted 25 March 2021 - 09:49

Mój się sprzedał w 2 godziny od wystawienia. Podobnie jak wyżej, kupujący przyjechał 40km, o nic nie pytał, wyłożył gotówkę, zabrał.

U mnie po prostu kliknął Kup Teraz, bez zadania żadnego pytania, kompletnie nic. Zapakowałem rower i wysłałem.
Przy okazji dla tych, co chca sprzedać rower. Sprzęt wisiał na OLX, wrzucałem na FB giełdy ale nie na allegro (nie chcialem płacic prowizji). Okazało się, że prowizja to szalone 100zł (dla rowerów liczą to inaczej), wrzuciłem na allegro, poszedł w 2 dni.

bonobo, dlatego nie podaje telefonu na OLX ;). Wały, przekręty, spam i natarczywe telefony.

• bonobo likes this

#6672 artho

artho
  • Użytkownik
  • 2,879 posts

Posted 25 March 2021 - 09:53

Na Allegro Lokalnie chyba nie ma. Jeżeli wrzucasz na Allegro przez stary formularz to jesteś traktowany jako komercyjny sprzedawca - czy jakoś tak. Natomiast Allegro Lokalne są też listowane w normalnym Allegro.

#6673 uysy

uysy
  • Użytkownik
  • 107 posts

Posted 25 March 2021 - 09:56

Na allegro lokalnie też jest (nie wiem czy na rower). Ale jak sprzedałem plecak, to musiałem płacic prowizje.
Nowe allegro jest troche popieprzone i trzeba sie naklikać do poprawnego formularza.

#6674 skraburski

skraburski
  • Użytkownik
  • 202 posts
  • SkądWrocław

Posted 25 March 2021 - 09:56

Mi się udało w zeszłym roku na wiosnę kupić używane MTB jak nowe (ok. 300km przebiegu) za 70% ceny katalogowej :)

#6675 artho

artho
  • Użytkownik
  • 2,879 posts

Posted 25 March 2021 - 10:00

Coś tam w teorii jest: https://allegro.pl/p...nie-jD47BK7zjU7

#6676 lupus

lupus
  • Użytkownik
  • 351 posts

Posted 25 March 2021 - 10:22

Allegro lokalnie u mnie srednio sie sprawdza. Wiecej rzeczy sprzedalem przez Vinted.

Ale klient z olxa to dla mnie masakra.

#6677 Chikushou

Chikushou
  • Użytkownik
  • 885 posts
  • SkądOstrów Wlkp.

Posted 25 March 2021 - 11:12

Na OLX teraz wprowadzili paczkomaty i płatność przelewem - także duży plus, bo da się ominąć wałki i wszystko jest ewidencjonowane.

• Born Ready and artho like this

#6678 beskidbike

beskidbike
  • Użytkownik
  • 2,475 posts
  • SkądBielsko-Biała

Posted 25 March 2021 - 15:12

Przez telefon i aplikację da się wystawić tylko na Allegro lokalnie+ogólny, nie ma możliwości wystawienia na "starym" formularzu. Ten sposób tylko przez zwykłego kompa

#6679 cauchy

cauchy
  • Użytkownik
  • 2,911 posts
  • SkądWarszawa

Posted 25 March 2021 - 18:35

Uchwyt MagCad do Bolta z mocowaniem na lampkę/kamerkę

IMG-7750-kopia.jpg

IMG-7752-kopia.jpg

• Marcin321 and artho like this

#6680 Robert74

Robert74
  • Użytkownik
  • 546 posts
  • SkądSANOK

Posted 25 March 2021 - 18:42

Ci. którzy mieli pieniądze dalej będą mieli, "bidoki" dalej będą biedni lub biedniejsi, nic się zmieniło :P A w temacie to opony.

v.jpg

Dobry wybór :) Pozdro z forum zegarkowego :D

• tessio likes this

Reply to this topic