Skocz do zawartości

Zdjęcie

Nasze zakupy

8561 odpowiedzi w tym temacie

#7461 dmxzor

dmxzor
  • Użytkownik
  • 1152 postów
  • SkądKonstancin-Jeziorna

Napisano 26 listopad 2021 - 10:24

poka te okulary jak to wygląda? 

bo moje maja już 3 sezony i chyba bdzie pora wymienić niebawem i wolałbym nie płacić znów 1200pln :P

aaa to są proste szkła, nie sportowe, przynajmniej tak widze na stronie

Klasyczne, do chodzenia na co dzień. 

Trochę na rynku już są. Raczej nie znalazłem złych komentarzy, czy scen katastroficznych.

Jakoś jestem dziwnie spokojny.

Myślisz że niektórych tutaj to obchodzi?

Jak nie kupiłeś w Polsce i jeszcze najlepiej w ich sklepie z marżą 200%, tylko w Chinach, to kupiłeś gówno, przez które umrzesz na pierwszym lepszym zakręcie. Niestety niektórzy takie mają pojęcie o jakości niektórych podzespołów produkowanych na Wschodzie.

Litości.

#7462 Hargin

Hargin
  • Użytkownik
  • 277 postów

Napisano 26 listopad 2021 - 19:54

Myślisz że niektórych tutaj to obchodzi?

Jak nie kupiłeś w Polsce i jeszcze najlepiej w ich sklepie z marżą 200%, tylko w Chinach, to kupiłeś gówno, przez które umrzesz na pierwszym lepszym zakręcie. Niestety niektórzy takie mają pojęcie o jakości niektórych podzespołów produkowanych na Wschodzie.

Litości.

nie chcę się wtrącać, ale czy to nie Ty poleciałeś sprawdzać do polskiego optyka czy Chińczyk nie zwalił roboty w szkłach? Było nosić i używać, skoro jest tak dobrze. 

#7463 bzx

bzx
  • Użytkownik
  • 210 postów

Napisano 26 listopad 2021 - 23:14

Jakby ktoś był na kupnie zegarka/licznika od Garmina to Amazon.DE ma niezłe przeceny:

https://www.amazon.d...ef=nb_sb_noss_2

..a szczególnie na Edge 530 za jakieś 750zł:

https://www.amazon.d...642&sr=8-9&th=1

Większość tych przecenionych sprzedaje i wysyła Amazon więc bezpiecznie.

#7464 Marcin321

Marcin321
  • Użytkownik
  • 2241 postów
  • SkądWarszawa

Napisano 27 listopad 2021 - 09:05

Chińska paczka dojechała. Co ciekawe kurier poczty pracuje 8 sobót przed świętami - taki kontrakt mają.

Zestaw do przeciągania linek w ramie, wykonanie doskonałe - polecam:
a0060a54cdf09e924092cab2db5e9669.jpg

Zębatki NW 32T do MTB, polecam - łańcuch 12r się trzyma, trwałość jest akceptowalna - cena 1/12!uznanych firm.

92929e9ae88b533fdc3f884098610f73.jpg

Podróba Supacaz, będzie raczej jako żelazny zapas na wszelki wypadek.

68f29acb49e271f8981d9b6afd6f4a7c.jpg
  • piotrkol i EmPe lubią to

#7465 pangumas

pangumas
  • Użytkownik
  • 1527 postów
  • SkądSK

Napisano 27 listopad 2021 - 14:24

Chińska paczka dojechała. Co ciekawe kurier poczty pracuje 8 sobót przed świętami - taki kontrakt mają.

Zębatki NW 32T do MTB, polecam - łańcuch 12r się trzyma, trwałość jest akceptowalna - cena 1/12!uznanych firm.

Podróba Supacaz, będzie raczej jako żelazny zapas na wszelki wypadek.

68f29acb49e271f8981d9b6afd6f4a7c.jpg

Dasz linka do owijki?

Wysłane z mojego SM-A528B przy użyciu Tapatalka

#7466 ROZMIAR

ROZMIAR
  • Użytkownik
  • 3218 postów
  • SkądPoznań

Napisano 27 listopad 2021 - 16:42

Wygląda jak spirala do kibla ;p

a0060a54cdf09e924092cab2db5e9669.jpg

7602ede9d85aa0ebmed.png

Więcej satysfakcji daje dobra forma niż dobry sprzęt.

logo_phpBB.gif

#7467 artho

artho
  • Użytkownik
  • 2879 postów

Napisano 27 listopad 2021 - 18:27

Marcin321 to ma zastosowanie tylko przy wewnętrznym prowadzeniu linek bez pancerzy tak?

#7468 alterego

alterego
  • Użytkownik
  • 1224 postów

Napisano 27 listopad 2021 - 19:15

Tym możesz również przeciągać pancerze, co jest nie raz trudniejsze niż walka z linkami. :)
W zależności od końcówki użytej to chyba wszystko idzie przeciągnąć.
  • artho lubi to

#7469 Marcin321

Marcin321
  • Użytkownik
  • 2241 postów
  • SkądWarszawa

Napisano 28 listopad 2021 - 09:37

[mention]pangumas [/mention]łap linka: US $10.73 20% Off | Liteskin Handlebar Tape Road Bike Grip Cycling Accessories Fixie Gear Strap PU EVA Wrap Perforated
https://a.aliexpress.com/_vsVm3O

Co do przewlekania kabli to czeka mnie zmiana w MTB, pancerz po całości, na szczęście wyłazi z ramy przy suporcie. Wolałem mieć jakiegoś pomocnika niż się męczyć, najwyżej się nie przyda.

#7470 KonradTrek800

KonradTrek800
  • Użytkownik
  • 143 postów

Napisano 28 listopad 2021 - 10:16

Te magnesy bardzo mi się przydały przy pierwszej ramie z wewnętrznym prowadzeniem. Testowałem pancerze typu koralik a'la Jagwire. No i to kupa straszna. Kilka razy musiałem przeciągać pancerze i linki, bo nawet hamulce były linkowo-hydrauliczne. Warto mieć to narzędzie w garażu.

#7471 Chikushou

Chikushou
  • Użytkownik
  • 885 postów
  • SkądOstrów Wlkp.

Napisano 28 listopad 2021 - 10:34

Jak już jest pancerz w ramie i chcesz tylko wymienić na nowy, to wystarczy połączyć (np. taśmą zbrojoną), ze sobą nowy i stary pancerz. Wyciągając stary przeprowadzisz nowy. Nie trzeba do tego specjalnych narzędzi. Problemy są wtedy, gdy masz nową ramę, która nie ma przewodów prowadzących.

• Born Ready i artho lubią to

#7472 Paput

Paput
  • Użytkownik
  • 594 postów
  • SkądGdańsk

Napisano 28 listopad 2021 - 11:40

Ja mam "swój" patent na przeprowadzanie linek przez ramę. Przy wymianie linek przerzutkowych, zanim wyciągnę linkę, nasuwam na nią teflonową rurkę, (Jagwire Speed-/Slick-Lube Liner), aż wyjdzie po drugiej stronie a wystające końcówki przyklejam do ramy taśmą. Wtedy wyciągam linkę. Oczywiście nową linkę wprowadzam w rurkę i po sprawie. Żeby przeprowadzić nowy pancerz hamulca hydraulicznego, najpierw odkręcam pancerz po obu końcach, przeprowadzam przez niego linkę stalową hamulca szczękowego (idealnie pasuje), usuwam stary przewód a następnie nowy nasuwam na linkę. U mnie działa. Polecam sprawdzić. Uzbrajanie nowej ramy byłoby bardziej kłopotliwe, ale też się da, sprawdzone... Oczywiście używanie dedykowanych narzędzi zawsze jest bardziej komfortowe, ale przy rzadkim ich urzywaniu, mało opłacalne.
  • qzn lubi to

#7473 alterego

alterego
  • Użytkownik
  • 1224 postów

Napisano 28 listopad 2021 - 11:57

Nie przeprowadzałem linek, czy pancerzy przez jakąś wielką ilość ram, dlatego nie mogę obiektywnie stwierdzić, że zawsze jest to banalne. Póki co jednak taki mój wniosek.
Całkiem inna zabawa jest z kierownicą z wewnętrznym prowadzeniem jak chce się tam upchać mechanikę. Kilka linek połamałem na takowej z 3T. 😐

#7474 hubertgal

hubertgal
  • Użytkownik
  • 119 postów
  • SkądWarszawa/Suchedniów

Napisano 28 listopad 2021 - 12:03

Ja mam "swój" patent na przeprowadzanie linek przez ramę. Przy wymianie linek przerzutkowych, zanim wyciągnę linkę, nasuwam na nią teflonową rurkę, (Jagwire Speed-/Slick-Lube Liner), aż wyjdzie po drugiej stronie a wystające końcówki przyklejam do ramy taśmą. Wtedy wyciągam linkę. Oczywiście nową linkę wprowadzam w rurkę i po sprawie. Żeby przeprowadzić nowy pancerz hamulca hydraulicznego, najpierw odkręcam pancerz po obu końcach, przeprowadzam przez niego linkę stalową hamulca szczękowego (idealnie pasuje), usuwam stary przewód a następnie nowy nasuwam na linkę. U mnie działa. Polecam sprawdzić. Uzbrajanie nowej ramy byłoby bardziej kłopotliwe, ale też się da, sprawdzone... Oczywiście używanie dedykowanych narzędzi zawsze jest bardziej komfortowe, ale przy rzadkim ich urzywaniu, mało opłacalne.

Ja robiłem w podobny sposób, ale zamiast teflonowej rurki użyłem rurki termokurczliwej do izolacji przewodów - o wiele bardziej dostępna i tańsza.

#7475 Paput

Paput
  • Użytkownik
  • 594 postów
  • SkądGdańsk

Napisano 28 listopad 2021 - 12:19

Ja robiłem w podobny sposób, ale zamiast teflonowej rurki użyłem rurki termokurczliwej do izolacji przewodów - o wiele bardziej dostępna i tańsza.

Wyszedłem z założenia, że jeden zakup na lata i mimo ceny warto. Przycięta ze znacznym zapasem, więc ogarnie różne ramy. Poza tym, jak kupowałem, była po około 60 zł.

#7476 dmxzor

dmxzor
  • Użytkownik
  • 1152 postów
  • SkądKonstancin-Jeziorna

Napisano 28 listopad 2021 - 12:53

nie chcę się wtrącać, ale czy to nie Ty poleciałeś sprawdzać do polskiego optyka czy Chińczyk nie zwalił roboty w szkłach? Było nosić i używać, skoro jest tak dobrze. 

Ja. Mu też nikt nie broni kupić i sprawdzić, a nie pier*** że czeka aż się rozj*** ;-)

Jakbym sprawdził i byłoby chu** to bym napisał, że szajs i że nie polecam. Sprawdziłem, jest git. Nie piszę że umrę.

Ez.

#7477 Hargin

Hargin
  • Użytkownik
  • 277 postów

Napisano 28 listopad 2021 - 13:01

Ja. Mu też nikt nie broni kupić i sprawdzić, a nie pier*** że czeka aż się rozj*** ;-)

Jakbym sprawdził i byłoby chu** to bym napisał, że szajs i że nie polecam. Sprawdziłem, jest git. Nie piszę że umrę.

Ez.

Trochę off, ale powinieneś nosić i sprawdzić czy oczy się nie roz..., skoro masz zaufanie do produkcji ChRL. Jednak miałeś możliwość sprawdzić u optyka. Gdzie chińskie karbony się sprawdza? Na własnej "D". Fakt, że mają lepsze lub gorsze opinie, to nadal kontrola jakości w Chinach jest niezbadana. Wiem natomiast jak Chińczycy podrabiali armaturę łazienkową - wizualnie trudne do oceny, a sposób wytwarzania jak czasach, gdy ludzkie plemię wymyśliło dymarki. 

#7478 alterego

alterego
  • Użytkownik
  • 1224 postów

Napisano 28 listopad 2021 - 13:12

Zaznaczam, że nie jestem fanem chińszczyzny, ale wiara w kontrolę jakości na wysokim poziomie gdziekolwiek w branży rowerowej uznałbym za naiwność.
To nie branża lotnicza. Nikt nie będzie każdej ramy, czy komponentu wyciągniętego z formy sprawdzał w ultradźwiękach.
Ktoś już linkował na forum, ale polecam odcinek PNC z "królem karbonu".

#7479 Prozor

Prozor
  • Moderator
  • 8612 postów
  • SkądSulęcin

Napisano 28 listopad 2021 - 15:46

Ostatnie posty dot. chińskich ram karbonowych przeniosłem do: Chińskie ramy karbonowe

Focus Izalco, Giant Trinity, Accent CX, Cube Stereo Hybrid 140 HPC Race 750

24-d4e1077f23de8150b93d6b38a42ed7c3.png Grupa Forum na Garmin Connect

#7480 alterego

alterego
  • Użytkownik
  • 1224 postów

Napisano 01 grudzień 2021 - 08:32

Zrób recenzję. Sam szukam do Bikepackingu czegoś cieplejszego. Zastanawiałem się nad 

ENDURA Pro SL Primaloft II albo Ctastelli Alpha ROS, a tu ciekawa alternatywa. 

Jako, że już parę jazd odbyłem to coś mogę napisać. Niestety żadna z tych jazd nie była zbyt długa, ale warunki dosyć zróżnicowane.

Jeśli chodzi o samo zaprojektowanie to nie ma się do czego przyczepić - rękawy odpowiedniej długości, często mam problem, że są za krótkie.

Tył na tyle długi, że plecy nie wystają w żadnej pozycji, zaś przód na tyle "krótki", ze nie podwija się, a stojąc nie kończy się w połowie pępka.

Kaptur chowany, nie odpinany. Na kask spokojnie da radę założyć.

Nie jest to oczywiście krój aero, ale nie jest to też worek. 

Minus na chwilę obecną za brak możliwości powieszenia tego. Pewnie nie doszyli ze względu na to, że jest ona dwustronna.

Co mogę na pewno stwierdzić to - okolice 5*C pod spodem tylko pierwsza cienka warstwa - byle łapała pot.

Jak dla mnie na granicy bycia zbyt ciepło. Jako, że wiał wiatr to średnim pomysłem jest rozpinanie się. "Ulgę" daje materiał pod pachami, który coś tam przepuszcza.

Okolice 0-1*C i wiatr morderca z ostatnich dni - pod spodem pierwsza warstwa UA HG z długim rękawem (także nie mająca nic wspólnego z grzaniem) - optymalnie. Tutaj można powiedzieć, że optymalne warunki na jej założenie. :)

Myślę, że z jakąś grzejącą pierwszą warstwą temperatury typu -10*C nie będą problemem.

Na sprawdzenie tego jeszcze przyjdzie poczekać. 

• muzycom lubi to

Dodaj odpowiedź