Jump to content

Photo

Jazda W Czasach Dżumy I Cholery

2399 replies to this topic

#1341 dmxzor

dmxzor
  • Użytkownik
  • 1,152 posts
  • SkądKonstancin-Jeziorna

Posted 31 August 2020 - 10:43

Nie wiem czy dobrze zrozumiałem? Chcesz powiedzieć, że szpital za wpisanie pacjenta na listę covid dostaje 12k? Bo jeśli tak i jeśli to prawda, to wszystko się składa w piękną całość. Jakże to prosty, a zarazem skuteczny mechanizm.

tobo, wybacz mój poprzedni sceptycyzm - był on podyktowany podstawowymi wartościami, honorem, uczciwością ale i wiarą w ludzi, którą to nadal niejednokrotnie w ogromie swojej głupoty oraz naiwności pokładam. Ciągle zrażając się przy tym to tego kraju jak i narodu a za granicą nieraz będąc tym z memów, który gdy słyszy polski język preferuje się nie odzywać, odsunąć itd...  :(.

Postanowiłem popytać tu i tam o co chodzi - czemu pośmiertnie jak i po-operacyjnie (lub też przy-wypisowo) wpisywany jest ludziom "covid". Jako, że też trochę znajomych, których rodzina bądź kolejni znajomi pracują w placówkach medycznych mam, tako dowiedziałem się tyle:

12k z Unii.

I w tym momencie pragnę zapłakać nad tą smutną polską, nad tym smutnym narodem i chyba na kilka godzin muszę ten wątek opuścić, bo ręce mi opadły.

To nie 12k z Unii. Kwestią jest finansowanie leczenia przez NFZ. Szpitale najzwyczajniej w świecie na tym zarabiają. Leczenie pacjenta respiratorem - bez COVID kosztuje przykładowo 7 tysięcy zł. za tydzień pobytu i leczenia w szpitalu na oddziale, natomiast jak ma COVID, to stawka rośnie x4, co po łatwym mnożeniu daje prawie 30 tysięcy za tego samego pacjenta. I to samo dotyczy zwykłego leczenia. Po prostu stawka jest dużo wyższa niż podstawowa. A co za różnica co wpiszesz pacjentowi, jak i tak oddycha za niego respirator?

Stąd bierze się dopisek COVID przy umierających, którzy nawet badania na okoliczność posiadania wirusa nie mieli, przy wypisywanych pacjentach j/w itd.

Prosta matematyka i znakomity sposób zarobienia przez szpitale w związku z finansowaniem z NFZ.

Każdy chce zarobić.

Jakby wprowadzili, że jak ktoś ma COVID, to NFZ tego nie finansuje w żaden sposób, to nikt by nie miał COVIDu wpisanego w papierach. Trust me.

• lukaszzsch likes this

#1342 alterego

alterego
  • Użytkownik
  • 1,224 posts

Posted 31 August 2020 - 10:51

Przecież tutaj chodzi o to żeby wyrwać jak najwięcej z unijnych covidowych reparacji.
Poza tym to idealny moment na drukowanie pieniądza. Nikt raczej nie będzie jakoś bardzo oponował - bo przecież pandemia i ludziom (to nic, że głównie swoim) trzeba pomóc.
Programy ratowania firm z tej całej tarczy to dopiero cyrk. ;)

#1343 Gosc_Bullet_*

Gosc_Bullet_*
  • Gość

Posted 31 August 2020 - 11:13

.A co za różnica co wpiszesz pacjentowi, jak i tak oddycha za niego respirator?

Prosta matematyka i znakomity sposób zarobienia przez szpitale w związku z finansowaniem z NFZ.

Każdy chce zarobić.

A różnica jest taka, że wpisanie takiej diagnozy w dokumentach to przestępstwo poświadczenia nieprawdy.

Po drugie, podaj nazwę choć jednego takiego szpitala, albo przestań szkalować lekarzy.

Ja rozumiem, to tylko forum, ale litości, są chyba jakieś granice w wypisywaniu pierdół.

#1344 lukaszzsch

lukaszzsch
  • Użytkownik
  • 748 posts

Posted 31 August 2020 - 11:19

A różnica jest taka, że wpisanie takiej diagnozy w dokumentach to przestępstwo poświadczenia nieprawdy.

Po drugie, podaj nazwę choć jednego takiego szpitala, albo przestań szkalować lekarzy.

Ja rozumiem, to tylko forum, ale litości, są chyba jakieś granice w wypisywaniu pierdół.

Mam znajomą w łódzkim szpitalu, pracuje właśnie w dziale analiz czegoś tam...

Jej zadaniem jest oszacować całkowite koszty leczenia pacjenta..o numerze z pośmiertnie dopisywanym COVID słyszałem już od niej dobre dwa miesiące temu.

Jedni się boją, inni się śmieją, a jeszcze inni liczą kasę.

Btw. W ogóle pierwsze zdanie które napisałeś, mając na uwadze polską służbę zdrowia, to jakiś pieprzony kabaret. Służbę zdrowia gdzie bez koperty i lewizny załatwisz nic.
  • artho likes this

#1345 Gosc_Bullet_*

Gosc_Bullet_*
  • Gość

Posted 31 August 2020 - 11:25

A ja mam znajomego w tajwańskim wywiadzie. Jakieś dobre dwa miesiące temu słyszałem od niego, że Covid wymknął się z tajnego, wrogiego im, chińskiego ośrodka badań w Wuhan. W sumie faktycznie, nie wiadomo, czy się śmiać, czy płakać nad forumowymi bajaniami i klechdami ludowymi.

#1346 alterego

alterego
  • Użytkownik
  • 1,224 posts

Posted 31 August 2020 - 11:34

No tak. Przecież żyjemy na świecie praworządności, gdzie żadne przekręty w celu korzyści majątkowej nie mają miejsca.
Szkoda tylko, że za każdym razem jak już zdecyduje się poczytać jakieś wiadomości to główne wątki dnia to nepotyzm w obozie władzy, wałki na przetargach, droga rowerowa z kostki bo akurat szwagier sołtysa ma firmę brukarską.
No ale nie, w przypadku covida wszystko będzie przeprowadzone bardzo rzetelnie.
  • lukaszzsch likes this

#1347 Gosc_Bullet_*

Gosc_Bullet_*
  • Gość

Posted 31 August 2020 - 11:45

Nie czytaj głupot, lepiej idź na rower

#1348 alterego

alterego
  • Użytkownik
  • 1,224 posts

Posted 31 August 2020 - 11:50

To czemu nie jesteś na rowerze tylko czytasz te głupoty?
  • artho and lukaszzsch like this

#1349 Prozor

Prozor
  • Moderator
  • 8,626 posts
  • SkądSulęcin

Posted 31 August 2020 - 12:19

A nawet gorzej, sam je tworzysz? Znajomy w tajwańskim wywiadzie 🤣

• artho likes this

Focus Izalco, Giant Trinity, Accent CX, Cube Stereo Hybrid 140 HPC Race 750

24-d4e1077f23de8150b93d6b38a42ed7c3.png Grupa Forum na Garmin Connect

#1350 tobo

tobo
  • Użytkownik
  • 3,724 posts

Posted 31 August 2020 - 12:23

Nie czytaj głupot, lepiej idź na rower

Nie jest lepiej skorzystać z wolontariatu na oddziale zakaźnym? Takie zetknięcie własnych fantazji i obaw z rzeczywistością.

#1351 lukaszzsch

lukaszzsch
  • Użytkownik
  • 748 posts

Posted 31 August 2020 - 12:39

Na śmiertelnie niebezpieczny COVID zmarło w 38 milionowym kraju 2039 osób
Bez chorób współistniejących około 200

Samobójstwa popełnia rocznie 7000 ludzi.

Kurtyna
  • Prozor likes this

#1352 tobo

tobo
  • Użytkownik
  • 3,724 posts

Posted 31 August 2020 - 12:43

Część samobójców to wynik obsesyjnego strachu przed złudzeniem.
Nawet nie trzeba iść na zakaźny...
  • lukaszzsch likes this

#1353 dmxzor

dmxzor
  • Użytkownik
  • 1,152 posts

Posted 31 August 2020 - 12:48

A ja mam znajomego w tajwańskim wywiadzie. Jakieś dobre dwa miesiące temu słyszałem od niego, że Covid wymknął się z tajnego, wrogiego im, chińskiego ośrodka badań w Wuhan. W sumie faktycznie, nie wiadomo, czy się śmiać, czy płakać nad forumowymi bajaniami i klechdami ludowymi.

Tak, może jeszcze nazwisko Ci podać?

Dostajesz pewne info na forum i albo w nie wierzysz albo nie, Twoja sprawa i nikt Cię ani do tego nie zmusi, ani nawet nie próbuje namówić.

Tak jak noszenie maseczki podczas jazdy na rowerze, chcesz to noś. Your choice. 

Zadzwoń na NFZ i zapytaj o koszt leczenia z użyciem respiratora i taki sam koszt w przypadku wirusa covid (nie jest to tajemnica), resztę sam sobie dopowiesz.

#edit:

Nawet dzwonić nie muszisz. Rozpakuj, poczytaj, policz.

https://www.nfz.gov....0dsoz,7177.html

#edit 2:

Respirator z COVIDem - 1054 zł / doba

Respirator bez COVID - zależy od punktacji chorobowej która może wynosić od 10 do nawet 50 pkt, ale w podstawowej opcji dla pacjenta powyżej 60 rż to ok. 350 zł / doba.

Tak więc jak dobrze liczę lekko ponad 3x więcej jest za tego samego pacjenta z COVIDem ;-]

• Yudo likes this

#1354 Gosc_Bullet_*

Gosc_Bullet_*
  • Gość

Posted 31 August 2020 - 13:26

Z tego co piszesz wynika tylko tyle, że koszty zastosowania respiratora wobec pacjenta zdiagnozowanego z Covidem są wyższe od jego zastosowania względem chorego na inne schorzenie. Jeżeli tylko na tej podstawie wnosisz, że ów fakt powoduje narażanie się lekarzy - jak rozumiem powszechne, mające masowy charakter - na zarzuty przestępstwa w postaci: oszustw, fałszowania dokumentacji pacjenta, zabiegu leczniczego bez zgody pacjenta oraz poświadczenia nieprawdy w dokumentacji urzędowej, nie mówiąc o ryzyku odpowiedzialności dyscyplinarnej za naruszenie zasad etyki zawodowej, to gratuluję rzetelności podejścia to tematu. Nawet na forum powinno się zachować jakieś zasady, a nie opowiadać zsłyszane bzdety, jak to jednak baba drugiej babie wsadziła w d.....grabie.

Na śmiertelnie niebezpieczny COVID zmarło w 38 milionowym kraju 2039 osób
Bez chorób współistniejących około 200

Samobójstwa popełnia rocznie 7000 ludzi.

Kurtyna

Faktycznie, przydałaby się kurtyna. Jak już podajesz jakieś dane, to sugerowałbym minimum pomyślunku: podajesz liczbę samobójstw w rocznym ujęciu statystycznym. Poczekaj więc do początku marca roku 2021 i wtedy podaj liczbę osób uznanych za zmarłe z powodu Covid w ciągu roku kalendarzowego. I tak nie będzie ona zresztą uwzględniała tych wszystkich, którzy umrą z powodu powikłań wywołanych tą chorobą, a które dopiero są ustalane i badane.

#1355 dmxzor

dmxzor
  • Użytkownik
  • 1,152 posts

Posted 31 August 2020 - 14:00

Z tego co piszesz wynika tylko tyle, że koszty zastosowania respiratora wobec pacjenta zdiagnozowanego z Covidem są wyższe od jego zastosowania względem chorego na inne schorzenie. Jeżeli tylko na tej podstawie wnosisz, że ów fakt powoduje narażanie się lekarzy - jak rozumiem powszechne, mające masowy charakter - na zarzuty przestępstwa w postaci: oszustw, fałszowania dokumentacji pacjenta, zabiegu leczniczego bez zgody pacjenta oraz poświadczenia nieprawdy w dokumentacji urzędowej, nie mówiąc o ryzyku odpowiedzialności dyscyplinarnej za naruszenie zasad etyki zawodowej, to gratuluję rzetelności podejścia to tematu. Nawet na forum powinno się zachować jakieś zasady, a nie opowiadać zsłyszane bzdety, jak to jednak baba drugiej babie wsadziła w d.....grabie.

Masz zakrzywione wyobrażenie rzeczywistości jednak =D Ale spoko, zmieni Ci się kiedyś jak będziesz bliżej jakiegoś tematu niż tylko telewizja i forum ;-]

A co do statystyk, to w przypadku COVID nie będzie możliwe oszacowanie tego, bo 95% (?) zgonujących ma choroby współistniejące. A niestety nasz kraj nie rozróżnia osób umierających na COVID, od tych którzy umierają na zapalenie dupy mając jednocześnie COVID =) A w statystykach będzie że zmarł na COVID.

• Prozor, Dari, EmPe and 1 other like this

#1356 Dari

Dari
  • Użytkownik
  • 3,195 posts

Posted 31 August 2020 - 14:24

Sekta wyznawców Covida powoli się kruszy, ale wciąż członków jednak ma hehe.

• lukaszzsch likes this

#1357 Gosc_Bullet_*

Gosc_Bullet_*
  • Gość

Posted 31 August 2020 - 14:26

Równie dobrze można mówić o sekcie negacjonistów Covid, ta grupa z kolei mocno trzyma się kupy, a ciągle wylegają się nowi wyznawcy

#1358 lukaszzsch

lukaszzsch
  • Użytkownik
  • 748 posts

Posted 31 August 2020 - 14:29

Weź COVID istnieje, ludzie chorują, nawet jakaś cześć umiera(średnia 77 lat i choroby współistniejące)

Niemniej panika, środki zaradcze, zamykanie ludzi w domach, zabicie gospodarki i wiele innych działań jest niewspółmierne do zagrożenia.
  • Prozor likes this

#1359 dmxzor

dmxzor
  • Użytkownik
  • 1,152 posts

Posted 31 August 2020 - 14:41

Równie dobrze można mówić o sekcie negacjonistów Covid, ta grupa z kolei mocno trzyma się kupy, a ciągle wylegają się nowi wyznawcy

Jasne że tak, aczkolwiek nikt tu istnienia COVID nie zanegował, więc nie wiem czy czytamy to samo forum.

#1360 Gosc_Bullet_*

Gosc_Bullet_*
  • Gość

Posted 31 August 2020 - 14:46

lukaszzsch No właśnie - problem w tym, czy działania anty - epidemiczne są, czy nie są współmierne do zagrożenia. Na razie zaraza trwa w Polsce zaledwie pół roku, a dobre wyniki w leczeniu chorych i zapobieganiu śmiertelności mogą być wynikiem wcześniejszego lockdownu i świetnej pracy lekarzy, chorych, którzy oddawali osocze i tego, że system opieki zdrowotnej się nie załamał, jak we Włoszech, czy w USA. Nawet doświadczeni wirusolodzy niewiele wiedzą o tym wirusie i powodowanych przezeń powikłaniach. Jak będzie w przyszłości, zobaczymy, ale może się okazać, że nie będzie lepiej, ale gorzej. Mam nadzieję, że się mylę i że rację ma sekta anty-covidowa.

Reply to this topic