Witam,
mam pytanie. "Za chwile" zaczynam nowy 3 sezon przygotowań i postanowiłem wykonać 30 minutowy test na oszacowanie indywidualnego progu anaerobowego. Niestety nie planuje jeszcze, w tym roku pracować w oparciu o moc i sam test odbył się na rowerze spinningowym. Pytanie na ile ten wynik może być reprezentatywny dla mojego organizmu.
Test wyglądał następująco:
zrobiłem 40minut rozgrzewki, gdzie jeździłem na wysokiej 105+ kadencji kilkukrotnie (4-5 razy) podbijając tętno na 180bpm po czym ponownie schodząc na ok 130-140. Na koniec dłuższa chwila przy wysokim obciążeniu i wyciszenie ostatnie 10 minut. Rozciąganie, wcisnąłem w siebie trochę węgli i na "rower".
Niestety nie mogłem zrobić tego testu w oparciu o moc czy prędkość zapewniłem sobie tylko niezakłócające mi pracę warunki. Przez cały czas starałem się jechać na jednym obciążeniu i możliwie na jednej kadencji. Niestety nie za wiele pamiętam z testu, bo próbując sobie przypomnieć co się działo podczas testu mam małą dziurę czasoprzestrzenną

.
Przebieg:
pierwsze 10 minut miarowo 186->188BPM, które trzymałem już w zasadzie od 5 minuty.
Ostatnie 20 minut:
188 5,50 min - obciążenie bazowe (z pierwszych 10minut niezmiennie)
187 2,50 min - tutaj odkręciłem obciążanie o 1/8 obrotu na niecałe 3minuty, ponieważ zawachałem się czy nie jadę za mocno, bo puls był dla mnie dziwnie wysoki
188 3,00 min - wróciłem na obciążenie bazowe i puls zaczął z powrotem się podnosić
189 3 min - na koniec 3ciej minuty przy 189bpm podkręciłem obciążenie o 1/8obrotu i zaczęło się realne palenie w nogach, a puls zaczął "szaleć"
190 2,50 min
191 1,50 min
192 1,50 min - tu ciut podniosłem kadencję
193 0,50 min
Średnia ~189bpm
Uważam, że byłby w stanie uzyskać wyższy wynik avgHR może o 1bpm, ale nie umiem zagwarantować, że przy tym wyniku udało mi się utrzymać możliwie stałą moc przez całe 30 minut.
Dobre pół dnia bolała mnie po teście głowa, a tak miałem w tym roku tylko raz po naprawdę mocno przejechanych czasówkach. MAX Hr jak uzyskałem w tym roku to 194, ale miałem jedną okazję gdzie mogłem powalczyć z tą cyferką jednak odpuściłem nie wiem czemu. W życiu tylko raz dwa lata temu zobaczyłem HR 197.
W tym sezonie od połowy listopada 2011 do połowy października 2012 spożytkowałem na trening ok. 750godzin z czego rower ok 650godzin reszta to siłownia + inne aktywności.
Całkowicie nie odpuściłem aktywności fizycznej, którą utrzymują na poziomie ok 8-10 godzin tygodniowo ok 5h siłowni i 5h roweru.
Pytanie na ile ten wynik jest reprezentatywny? Nie powiem burzy on mocno moje podejście do treningu. Do tej pory strefy budowałem w oparciu o mój wyimaginowany HRmax, który był wynikiem maxHR uzyskanego na rowerze + 4-5 uderzeń. W związku z tym, że w tym roku było to kilkukrotnie 193-194bpm. Przyjąłem wyniki 199 za reprezentatywny.
Niestety wynik mogę oprzeć tylko poprzez wartość pulsu, żadnej mocy, prędkości

.
Dodam, że mam przeszło 28 lat, jestem zdrowy na umyśle i nie wiem z jaką prędkością maksymalną mogą biegać psy %-).