Szuranie Hamulcow Tarczowych
Napisano 23 sierpień 2020 - 07:05
Podepnę się pod temat. Co prawda szuranie i mnie nie występuje lecz na większym uskoku lub nierówności przednie klocki się tłuką. Słychać uderzenie tak jakby miały luz. Z tylu tego nie słyszę. Grupa to 105 R7000. Sprawdzałem i wydaje mi się ze tam wszystko ciasno siedzi a jednak pojawia się takie dźwięki
Pozdr
Napisano 23 sierpień 2020 - 07:25
I ja również się podepnę, żeby nowego nie tworzyć.
U mnie nic nie szura i nic się nie telepie, ale jako że to moje pierwsze tarcze, to o czymś powinienem pamiętać, co ile i jak serwisować i generalnie na co zwracać uwagę? I skąd mam wiedzieć, że klocki mi się kończą?
Napisano 23 sierpień 2020 - 07:35
- Bzyk lubi to
Napisano 23 sierpień 2020 - 07:44
Witam
Podepnę się pod temat. Co prawda szuranie i mnie nie występuje lecz na większym uskoku lub nierówności przednie klocki się tłuką. Słychać uderzenie tak jakby miały luz. Z tylu tego nie słyszę. Grupa to 105 R7000. Sprawdzałem i wydaje mi się ze tam wszystko ciasno siedzi a jednak pojawia się takie dźwięki
Pozdr
Możesz spróbować wyjąć klocki i rozgiąć nieco mocniej rozpychającą je sprężynkę.
A skoro już będziesz miał wtedy "otwarty" hamulec, możesz od razu przeczyścić tłoczki (WD-40 albo nawet woda z mydłem plus sprężone powietrze wystarczą) i sprawdzić, czy nie zalega tam coś, co uniemożliwia klockom powrót do wyjściowej pozycji.
A Ty masz już swoje CZARNE ODBLASKI?
Napisano 23 sierpień 2020 - 07:46
Państwo mam pytanie odnośnie dźwięku jaki wydobywa się z przedniego hamulca Shimano BR-R7070. Jest tak, że tarcza nie ociera o klocki natomiast podczas hamowania jest takie tykanie. Jak puszczam klamkę jest cisza. Tylny hamulec tego nie ma. Sprawdziłem mocowanie wszystko jest ok. A tak na koniec to nigdy bym nie wrócił do klasycznych hamulców .
Napisano 23 sierpień 2020 - 07:49
Sprawdź, czy tarcza nie ma zadziorów i czy jest całkowicie prosta.
A Ty masz już swoje CZARNE ODBLASKI?
Napisano 23 sierpień 2020 - 08:39
I ja również się podepnę, żeby nowego nie tworzyć.
U mnie nic nie szura i nic się nie telepie, ale jako że to moje pierwsze tarcze, to o czymś powinienem pamiętać, co ile i jak serwisować i generalnie na co zwracać uwagę? I skąd mam wiedzieć, że klocki mi się kończą?
Klocki muszą być grubsze (okładzina) niż sprężyny rozpierające. To mniej niż zaleca producent ale z reguły nadal jest bezpiecznie.
Poza tym co robić? W przypadku Shimano: modlić się żeby nie zaczęły cieknąć
Po kilku latach przerwy od Shimano skusiłem się i...zacisk zrobił siku po może 200 km. Eksperymentalnie założyłem uszczelki z Aliexpress żeby sprawdzić ich jakość. Zobaczymy...
- Bzyk lubi to
Napisano 23 sierpień 2020 - 08:40
Ale czy ultegra nie jest przypadkiem do tarcz 140 i 160 mm?
Faktycznie, 160 mm.
Napisano 06 wrzesień 2020 - 08:04
Ostatnio tylna tarcza, zaczyna szurać, gdy jestem na podjezdzie i mam 250+ Watow Nie musi to być wcale mocna jazda, wystarczy ze jest stromawo i z moja waga 85kg, to jest zwykla normalna jazda, ale ten dzwiek irytuje. Dzieje sie to tylko podczas jazdy pod góre i czy na przerzutce 1:1, czy na 1:2 , czy na 2:1 to nieistotne. Na prostym podlozu czy zjazdach problem nie występuje. Dałem do serwisu, i po serwisie to ustatało chwilowo, ale 300km dalej znow zaczeło. Hamulce 160/160 ultegry. rower ma 7k km w tym roku i problem zaczał sie dopiero teraz. Wie moze ktoś co musze zrobic? czy szukac szczescia w innym serwisie? Koło jest dobrze dokręcone.
Napisano 06 wrzesień 2020 - 08:51
Ostatnio tylna tarcza, zaczyna szurać, gdy jestem na podjezdzie i mam 250+ Watow Nie musi to być wcale mocna jazda, wystarczy ze jest stromawo i z moja waga 85kg, to jest zwykla normalna jazda, ale ten dzwiek irytuje. Dzieje sie to tylko podczas jazdy pod góre i czy na przerzutce 1:1, czy na 1:2 , czy na 2:1 to nieistotne. Na prostym podlozu czy zjazdach problem nie występuje. Dałem do serwisu, i po serwisie to ustatało chwilowo, ale 300km dalej znow zaczeło. Hamulce 160/160 ultegry. rower ma 7k km w tym roku i problem zaczał sie dopiero teraz. Wie moze ktoś co musze zrobic? czy szukac szczescia w innym serwisie? Koło jest dobrze dokręcone.
A moze szprychy masz luzne i kolo ma minimalne bicie?
Napisano 06 wrzesień 2020 - 10:17
Napisano 06 wrzesień 2020 - 20:45
Taki ze mnie inzynier, ze wyczyscilem dokladnie klocki, zalozylem z powrotem i jest 2 razy gorzej niz bylo. Nie chce zepsuc jeszcze bardziej wiec poki co nie dotykam tego i zawioze jutro do serwisu, ze ustawili dobrze i odpowietrzyli. Moze sie czegos naucze . Dzieki za rady
Napisano 08 wrzesień 2020 - 06:51