Skocz do zawartości

Zdjęcie

All-New Trek Émonda (3Rd Gen)

662 odpowiedzi w tym temacie

#541 mikroos

mikroos
  • Użytkownik
  • 8618 postów
  • SkądSzczecin

Napisano 01 listopad 2020 - 19:32

Na pewno nie będzie lepszej dostępności, niż jest to teraz.

Nie wypowiem się na temat rowerów, bo nie mam szerokiego rozeznania. Ale jeżeli chodzi o części, kilku dużych producentów jeszcze przed końcem sezonu zapowiedziało, że czas realizacji przedzamówień na 2021 r. będzie wynosił dziewięć miesięcy, i to bez stuprocentowej gwarancji realizacji.

Siedzę w tej branży od 10 lat i nie miałem nigdy roku choćby zbliżonego do obecnego. Kolejny zapowiada się równie "interesująco".

rowerplus-logo-2.png

A Ty masz już swoje CZARNE ODBLASKI?

#542 Bzyk

Bzyk
  • Użytkownik
  • 2570 postów

Napisano 01 listopad 2020 - 19:40

Jest katastrofa i to w najróżniejszych branżach niestety.

A co do tego czy nie da się na tanim aluminiaku dobrze jeździć. Pewnie, że się da! Ale równie dobrze da się jeździć słabo na rowerze za 30-50k. Czy to z wyboru czy nie. I co?

#543 Argi

Argi
  • Użytkownik
  • 494 postów

Napisano 01 listopad 2020 - 20:35

Jest katastrofa i to w najróżniejszych branżach niestety.

A co do tego czy nie da się na tanim aluminiaku dobrze jeździć. Pewnie, że się da! Ale równie dobrze da się jeździć słabo na rowerze za 30-50k. Czy to z wyboru czy nie. I co?

A najbardziej intensywne interwały w życiu zrobiłem na Wigry 2 w wieku 7 lat...

Grzesiu to najczystszej wody troll i chyba ma jakiś problem w życiu.

• artho lubi to

#544 Marcin321

Marcin321
  • Użytkownik
  • 2241 postów
  • SkądWarszawa

Napisano 01 listopad 2020 - 20:40

Nie wypowiem się na temat rowerów, bo nie mam szerokiego rozeznania. Ale jeżeli chodzi o części, kilku dużych producentów jeszcze przed końcem sezonu zapowiedziało, że czas realizacji przedzamówień na 2021 r. będzie wynosił dziewięć miesięcy, i to bez stuprocentowej gwarancji realizacji.

Siedzę w tej branży od 10 lat i nie miałem nigdy roku choćby zbliżonego do obecnego. Kolejny zapowiada się równie "interesująco".

Co brać "na zapas" ze spraw eksploatacyjnych / "zużywających się" dokąd jest?

#545 artho

artho
  • Użytkownik
  • 2880 postów

Napisano 01 listopad 2020 - 21:00

podałem dane wg stravy. 5 ostatnich lat 80 tys km, 700 tys up w 2500 h, na rowerze za 1900 zł

Ale nikogo to nie interesuje, wiesz o tym? Już wystarczy Twojego bloga w dzisiejszym treningu, gdzie wrzucasz nawet jazdy po bułki.

Proszę abyś zaprzestał śmiecić w wątku dotyczącym Trek Emonda 2021 oraz drogi, jaką obrał Trek w rozwoju swoich rowerów szosowych.

Proszę moderację o sprzątnięcie grzesieka32.

#546 Gosc_grzesiek32_*

Gosc_grzesiek32_*
  • Gość

Napisano 01 listopad 2020 - 21:03

Być może źle zrozumiałem temat ale wyczułem jakąś nutkę ironii z rowerów których marketingowcy nie czeszą :) tak jak mówię Anquetil na rowerze sprzed 50 lat jechałby szybciej niż 99% użytkowników nowoczesnych rowerów bez względu co tam jeszcze wymyślą
  • Bolec lubi to

#547 artho

artho
  • Użytkownik
  • 2880 postów

Napisano 01 listopad 2020 - 21:08

Jak już wcześniej napisałem nikt nie pisał, że na jednych rowerach się jeździć da a na innych nie. Rozmawiamy o drodze obranej przez Treka w nowych szosach oraz porównaniu tego do przeszłości tejże firmy między innymi.

#548 Gosc_Ewelinka98_*

Gosc_Ewelinka98_*
  • Gość

Napisano 01 listopad 2020 - 21:10

Nie przegadasz Artur :) od 6 lat nikomu się nie udało. Dzisiaj mijałem tego pana ledwo zipiał. I faktycznie jego jazdy są po bułki. Zero pojęcia o treningu wytrzymałościowym. Zatrzymał się na etapie średniej i przewyższeń. I komów z wiatrem, jak ja lata temu jako berbeć :))

Ps. Anquetil na dzisiejezym treku jezdzilby bardziej komfortowo, i szybciej - przy identycznej mocy. Aerodynamika, sztywność, masa, tarcie, opory toczenia. Czysta fizyka. Plus komfort, który przekłada się na mniejsze zmęczenie, a wiec możliwość generowania większej mocy i dłuższej jazdy na danym poziomie.

#549 mikroos

mikroos
  • Użytkownik
  • 8618 postów
  • SkądSzczecin

Napisano 01 listopad 2020 - 21:44

Na pewno opony, z tym może być ciężko.

Kilku wiodących producentów chemii również ma ciężką sytuację, ale konkurencja na rynku jest tak duża, że na pewno znajdziesz zamiennik, więc tu bym nie panikował.

Shimano jak zawsze nabiera wody w usta i "u nich wszystko pod kontrolą", ale patrząc na aktualne stany magazynowe dystrybutora, spodziewam się katastrofy w przyszłym roku.

• Marcin321 lubi to

rowerplus-logo-2.png

#550 artho

artho
  • Użytkownik
  • 2880 postów

Napisano 01 listopad 2020 - 22:29

EDIT: post do skasowania, bo moderacja już skasowałą grzegorza - dziękuję uprzejmie.

#551 Prozor

Prozor
  • Moderator
  • 8612 postów
  • SkądSulęcin

Napisano 01 listopad 2020 - 22:30

Posprzątane, Grzesiek 2 tygodnie odpoczynku od wpisów na forum.

Dzisiaj mijałem tego pana ledwo zipiał. 

Adam, niestety za podszywanie się w celu ominięcia bana, niestety... ban. Ewelinka się skończyła. Przykre, ale prawdziwe.

• artho lubi to

Focus Izalco, Giant Trinity, Accent CX, Cube Stereo Hybrid 140 HPC Race 750

24-d4e1077f23de8150b93d6b38a42ed7c3.png Grupa Forum na Garmin Connect

#552 X-RAY

X-RAY
  • Użytkownik
  • 685 postów
  • SkądWarszawa / Jelenia Góra

Napisano 01 listopad 2020 - 23:27

Nie sądzę, że za 3 miesiące będzie cokolwiek dostępne w sklepach. Na pewno nie będzie lepszej dostępności, niż jest to teraz. Raczej wszystkie kolekcje 2021 są już w większości wyprzedane. 

A co do cen, to Trek i Spec na pozostałości do listopada ma iść w górę. 

Nie napisałem że za 3 miesiące rowery będą dostępne bo raczej nie, np. Velo7 przewiduje dostawy zamówień na Maj/Czerwiec 2021 a i tak pewnie to co przyjedzie sprzedadzą wcześniej tak że trudno będzie nabyć coś "od ręki".

Chodziło mi bardziej o to że kalkulacja wartości tego czy innego roweru lub porównania różnych modeli i konfiguracji ze sobą na podstawie cen katalogowych nie ma większego sensu ponieważ nikt raczej nie kupi Treka Emondy za tyle co dziś stoi w katalogu. Nie mówię o egzemplarzach powystawowych, potestowych lub w nietypowych rozmiarach.

Bianchi Oltre XR3 Disc

Accent Freak 

Bulls Copperhead 3

#553 tobo

tobo
  • Użytkownik
  • 3724 postów

Napisano 02 listopad 2020 - 07:25

Zgodnie z pojęciem "zużywające się": kasety, łańcuchy tarcze korb, klocki hamulcowe, jeśli preferujesz dedykowane.
  • Marcin321 lubi to

#554 Marcin321

Marcin321
  • Użytkownik
  • 2241 postów
  • SkądWarszawa

Napisano 02 listopad 2020 - 07:48

W niedzielę rozmawiałem ze znajomym, który ma bardzo dobre układy w absolutebikes. Kupił (w sensie zapłacił) za supercalibra i emondę. Odbiór pierwszego planowany na 12.2020, drugiego na 09.2021.

A mi się dłużyło jak czekałem na swoją szosę od listopada do marca :)

#555 mart66

mart66
  • Użytkownik
  • 74 postów

Napisano 02 listopad 2020 - 08:32

ja chciałem zamówić tarmaca z nowej kolekcji, brak dostępności, pozostało jedynie zakupienie framsetu i składanie , termin odbioru luty/marzec 2021...

#556 mikroos

mikroos
  • Użytkownik
  • 8618 postów
  • SkądSzczecin

Napisano 02 listopad 2020 - 08:56

Przypomniała mi się jedna śmieszna rzecz: dętki! Obecna sytuacja to tragikomedia, podstawowych modeli nie ma nieraz przez 2-3 miesiące w dystrybucji (i to pomimo faktu, że mamy po 3-4 niezależnych od siebie dostawców).

Dla podstawowych modeli znajdziesz pewnie zamiennik od Duro czy CST, ale jeżeli masz ulubione modele albo nietypowe potrzeby (wentyl 80 mm i takie tam), warto zrobić małą górkę.

rowerplus-logo-2.png

#557 bonobo

bonobo
  • Użytkownik
  • 1981 postów
  • SkądWrocław

Napisano 02 listopad 2020 - 10:45

W niedzielę rozmawiałem ze znajomym, który ma bardzo dobre układy w absolutebikes. Kupił (w sensie zapłacił) za supercalibra i emondę. Odbiór pierwszego planowany na 12.2020, drugiego na 09.2021.

A mi się dłużyło jak czekałem na swoją szosę od listopada do marca :)

Też dzwoniłem pytać o Emondę - dostawa najwcześniej wrzesień 2021 i powiedzieli mi, że raczej w ogóle nie przyjmują już zamówień, bo nie wiadomo czy w ogóle rower dojedzie oraz czy nie będzie już modeli 2022. 

Chodziło mi bardziej o to że kalkulacja wartości tego czy innego roweru lub porównania różnych modeli i konfiguracji ze sobą na podstawie cen katalogowych nie ma większego sensu ponieważ nikt raczej nie kupi Treka Emondy za tyle co dziś stoi w katalogu. Nie mówię o egzemplarzach powystawowych, potestowych lub w nietypowych rozmiarach.

Ale co masz na myśli, że nikt nie kupi Emondy za tyle, za ile stoi w katalogu? Bo ja dzwoniłem pytać o kilka marek rowerów i w większości przypadków odpowiedź jaką dostawałem, była taka, że z cen i tak nie schodzą, bo rowery sprzedają się na pniu. W wielu przypadkach jeżeli ktoś nie ma znajomości w sklepie, to może zostać właśnie z ceną katalogową roweru. Takie info dostałem w: BMC, Treku, Scott. Dzwoniłem do jednego ze sklepów z małopolski pytać o Speca i tam dostałem info, że max 5%. Z kolei w innym, ze śląska, że nie opuszczą ani złotówki, bo nie ma sensu, skoro kilka razy dziennie ktoś dzwoni pytać o tarmaca.

#558 Argi

Argi
  • Użytkownik
  • 494 postów

Napisano 02 listopad 2020 - 10:55

I pomyśleć, że w grudniu kupowałem Emondę na 20% rabacie i czekałem całe 3 dni 😋
  • lukaszzsch lubi to

#559 artho

artho
  • Użytkownik
  • 2880 postów

Napisano 02 listopad 2020 - 10:58

To kiedy się pochwalisz bo nie widziałem Twojego wątku ze zdjęciami w "Nasze rowery" https://szosa.org/fo...0-nasze-rowery/? :P

#560 bonobo

bonobo
  • Użytkownik
  • 1981 postów
  • SkądWrocław

Napisano 02 listopad 2020 - 11:12

I pomyśleć, że w grudniu kupowałem Emondę na 20% rabacie i czekałem całe 3 dni 😋

Gratulacje - trafiłeś w moment :) btw. sklep zupełnie randomowy, czy jednak cena poparta jakąś znajomością? 

Dodaj odpowiedź