Skocz do zawartości

Zdjęcie

Nowości Rowerowe

2382 odpowiedzi w tym temacie

#1161 artho

artho
  • Użytkownik
  • 2879 postów

Napisano 24 marzec 2021 - 13:20

PRZESTAŃCIE JUŻ Z TYM PREMIUM NIE-PREMIUM :D

Trek premium, Canyon nie premium, Bianchi premium, Open nie premium, Festka premium, Trek nie premium, Bowman premium...

Zdecydowanie ważniejsza jest solidność wykonania jak i właśnie wsparcie gwarancyjne jak i pogwarancyjne w tym rynku niż bycie bardziej lub mniej premium i większe lub mniejsze logo. Mój nowy Trek ma ogromne logo wchodzące prawie w widelec a mój nowy Cannondale ma tylko ledwo widoczny mały napis na górnej rurze. Długości może 12cm. Czarny napis na grafitowym rowerze :D.

Garmin do mnie całkiem przemawia, bo na YouTube widzę ludzi, którzy biegają z Forerunner-ami, które mają 8 lat.

Trek do mnie całkiem przemawia, bo jakość wykonania wg. osób składających rower na ich ramach określają na dobry a i wsparcie, dystrybucja i komponenty na całym świecie są dość łatwo dostępne.

itd. itp.

https://sensitivus.c...ter-technology/

Sprzęt kosztuje śmieszne pieniądze - mało tego, można go kupić na (niemal) wolnym rynku jako gotowy moduł! Cały sekret tkwi w oprogramowaniu do obróbki danych.

Dzięki za linka, tylko czy właśnie ten twór nie jest tworzony na jednym z tych mało dokładnych tensometrów? Widzę wymienioną cenę $1 za tensometr. Owszem działać to może ale np. już maksymalny odczyt to np. 500W a dokładność taka, że czy jedziemy 200W czy 250W to podawana wartość będzie taka sama? Przyznam, że nie jestem na bieżąco w temacie, ale tak to zapamiętałem, że to o dokładność się rozchodziło a następnie oczywiście o badania, dobór pozycji gdzie sensor przykleimy i finalnie testy. Tak czy tak - chętnie kupiłbym dla testu, postaram się później doczytać cały link.

#1162 Chikushou

Chikushou
  • Użytkownik
  • 885 postów
  • SkądOstrów Wlkp.

Napisano 24 marzec 2021 - 14:57

W dzisiejszych czasach niestety, wystarczy wystrugać drewniane dildo w garażu, wykreować je jako #handmade #scandinavian_craftsmanship itp. oraz pozycjonować cenę na poziomie średniej stawki premium w kategorii - bum, mamy produkt elitarny z poziomu premium.

A to, że nie ma to sensu, bo drzazgi wejdą czy coś - "tak ma być! Mamy rewolucyjny produkt - totalna nowość na rynku. Nikt przedtem tego nie robił".

• beskidbike i Marcin321 lubią to

#1163 johnny_pl

johnny_pl
  • Użytkownik
  • 167 postów

Napisano 24 marzec 2021 - 14:57

Firma "z tradycjami" też nie zawsze zagwarantuje, że z produktu i wsparcia dla niego będziemy mogli cieszyć się dłuższy czas. W 2015 kupiłem zegarek do biegania Suunto Ambit 2S i do tej pory mi służy(ł). Niestety, firma Suunto postanowiła postawić na nim krzyżyk i zlikwidowała możliwość uploadu aktywności na platformę Movescount, stawiając na nową aplikację Suunto App, z którą oczywiście ten stary zegarek nie współpracuje.

#1164 Prozor

Prozor
  • Moderator
  • 8612 postów
  • SkądSulęcin

Napisano 24 marzec 2021 - 14:59

Własnie zobaczyłem jak przekłada się oś między korpusami xD.
He he. Już to widzę, he he.
youtu.be/fCHr0TkPdOY?t=32

A co w tym trudnego? Paręnaście minut roboty. Żaden problem dla średnio uzdolnionego manualnie.

Możliwość wymiany body jest rozsądna zwłaszcza dla kogoś, kto ma już vector 3, a chciałby na zimę wrzucić pomiar mocy do przełaja (czy używać w MTB) dodatkowe body nawet i za tysiaka to już nie taki duży wydatek. Zresztą obustronne vectory 3 można kupić z drugiej ręki już od 2 tysiaków (średnio oferty w okolicach 2,5 tys.). Fakt, ryzyko bo nie zawsze jeszcze z gwarancją producenta, ale zdarzają się po wymianach gwarancyjnych w tych cenach. 

Focus Izalco, Giant Trinity, Accent CX, Cube Stereo Hybrid 140 HPC Race 750

24-d4e1077f23de8150b93d6b38a42ed7c3.png Grupa Forum na Garmin Connect

#1165 Yudo

Yudo
  • Użytkownik
  • 693 postów

Napisano 24 marzec 2021 - 15:03

Moje 0.02 PLN:

1. Favero istnieje dłużej od Garmina.
Nawet sprzęt sportowy robi dłużej (o ile pamiętam to czujniki trafienia do szermierki).

2. Koszt elementów HW miernika mocy to:
Na wagę z lidla za 30 zł połóż chiński czujnik tętna ANT+ za 50 zł.
To nie moje złote myśli tylko człowieka, który stworzył komercyjny miernik mocy (4iiii).
No dobra przyznaję, że użył tam porównania do wagi za 30 USD i czujnika HRM garmina więc trochę więcej wyjdzie waluty ale to było dawno temu.

3. Czujniki/układy z wag na serio były używane w power2max pierwszej generacji, który mierzył bardzo dobrze (pewnie lepiej od współczesnych inpeaków i jednostronnych vectorów).
Pewnie coś @ascedio by o tym więcej napisał.

4. Co do:

Soft nie jest aż takim problemem, formuła na waty jest dość prosta, jedynie dodatkowo mnożymy przez plik kalibracyjny, który łatwo podmienić np. w postaci updateu firmwareu. 

Rozumiem, że generujesz moc jednolicie i masz dokładnie taką samą wartość w każdym punkcje obrotu?

To jesteś jedyny na świecie.

Jedyny problem to soft. Też nie będę się mądrzył a polecam wypowiedzi Keitha Wakehama.

W skrócie musisz spróbkować, całkować, uśredniać, filtrować, wykrywać akceleracje na CPU z mała mocą obliczeniową i zużywającym mało prądu.

• alterego lubi to

#1166 uysy

uysy
  • Użytkownik
  • 107 postów

Napisano 24 marzec 2021 - 15:16

Yudo,
No ale Garmin jest większy! ;).
Z podejściem mikroosa, najlepiej kupować tylko duże korpo marki, nie próbować wchodzić w mniejsze i tańsze projekty, bo przecież mogą upaść.
p.s
Kasety Ultegry / 105 (11-28, 11-30, 11-32) są dostępne i można je kupić w cenach 5-10% drożej. 

A co w tym trudnego? Paręnaście minut roboty. Żaden problem dla średnio uzdolnionego manualnie.

Możliwość wymiany body jest rozsądna zwłaszcza dla kogoś, kto ma już vector 3, a chciałby na zimę wrzucić pomiar mocy do przełaja (czy używać w MTB) dodatkowe body nawet i za tysiaka to już nie taki duży wydatek. Zresztą obustronne vectory 3 można kupić z drugiej ręki już od 2 tysiaków (średnio oferty w okolicach 2,5 tys.). Fakt, ryzyko bo nie zawsze jeszcze z gwarancją producenta, ale zdarzają się po wymianach gwarancyjnych w tych cenach. 

Jeżeli mówimy o zmianie na sezon lato zima to jak najbardziej się tutaj zgodzę :). Ale nie sądzę, aby komuś się chciało na weekend przekładać to wszystko do innego roweru na 1 wycieczkę.
edit: Lub w ogóle wchodzić w ten system jeżeli nie ma się V3, tylko dopiero kupuje pomiary.

#1167 artho

artho
  • Użytkownik
  • 2879 postów

Napisano 24 marzec 2021 - 15:26

Rozumiem, że generujesz moc jednolicie i masz dokładnie taką samą wartość w każdym punkcje obrotu?

To jesteś jedyny na świecie.

Jedyny problem to soft. Też nie będę się mądrzył a polecam wypowiedzi Keitha Wakehama.

W skrócie musisz spróbkować, całkować, uśredniać, filtrować, wykrywać akceleracje na CPU z mała mocą obliczeniową i zużywającym mało prądu.

Napisz mi dokładnie co całkujesz w pomiarze mocy. Chętnie się dowiem - bo jak pisałem, temat badałem z ciekawości czysto rekreacyjnie w wakacje 2 lata temu, więc przyznaję - już nieco pamięć uszła.

Chyba, że to taka Twoja forma wypowiedzi "próbkujesz całkujesz uśredniasz filtrujesz", której to się używa w zdaniach czysto rekreacyjnie?

Pytam na poważne, zero sarkazmu czy ironii.

#1168 Yudo

Yudo
  • Użytkownik
  • 693 postów

Napisano 24 marzec 2021 - 15:32

Yudo,
No ale Garmin jest większy! ;).
Z podejściem mikroosa, najlepiej kupować tylko duże korpo marki, nie próbować wchodzić w mniejsze i tańsze projekty, bo przecież mogą upaść.

No bo jest większy.

Nie neguję też podejścia mikroosa w szczególności, gdy się handluje takimi gratami. 

#1169 Yudo

Yudo
  • Użytkownik
  • 693 postów

Napisano 24 marzec 2021 - 15:53

Napisz mi dokładnie co całkujesz w pomiarze mocy. Chętnie się dowiem - bo jak pisałem, temat badałem z ciekawości czysto rekreacyjnie w wakacje 2 lata temu, więc przyznaję - już nieco pamięć uszła.

Chyba, że to taka Twoja forma wypowiedzi "próbkujesz całkujesz uśredniasz filtrujesz", której to się używa w zdaniach czysto rekreacyjnie?

Pytam na poważne, zero sarkazmu czy ironii.

Wydawało mi się to oczywiste.

Chcesz znać numer dyskretny będący uśrednieniem całej fazy obrotu np. 250 W.

A masz przebieg krzywej w czasie. Upraszczając musisz obliczyć pole obszaru (bo drugi wymiar - czas - już masz) ograniczonego krzywą.

Ale przecież przytoczyłem imię i nazwisko człowieka, który to objaśnia. Wystarczy użyć goole.

#1170 artho

artho
  • Użytkownik
  • 2879 postów

Napisano 24 marzec 2021 - 16:07

No nic, w wolnej chwili muszę odświeżyć temat

#1171 crux

crux
  • Użytkownik
  • 65 postów
  • SkądBydgoszcz

Napisano 24 marzec 2021 - 16:35

Ależ się tradycyjnie kłócicie zamiast pogadać o tym co używacie. Dwa słowa ode mnie o tym dlaczego wybrałem Favero a nie Garmina:

1. Sporo tańszy - Dałem 2900, vector był chyba po 3500? Już nie pamiętam dokładnie. Teraz w centrum rowerowym 3200 (-2% rabatu w punktach) vs 3850 w eazymut. 

2. Ma akumulator a nie baterię - Ładuję nie wiem jak często... co 2 miesiące? Musiałbym notować by się upewnić. 

3. Stack 10,5 mm a nie 12,2 mm. Może tylko 1,7 mm, ale nie po to do TT zmieniałem korbę z 175 mm na 170 mm by nie powalczyć jeszcze o to samo stackiem w myśl zasady "ziarnko do ziarnka..." :)

W każdym razie polecam, działają perfekcyjnie, żadnych problemów z łącznością zarówno z laptopem po ANT+ jak i Fenix 6X oraz Edge 520. Sterowanie obciążeniem Kickr Core z Zwift bez uwag :)

• Bzyk, EmPe i lupus lubią to

#1172 crux

crux
  • Użytkownik
  • 65 postów
  • SkądBydgoszcz

Napisano 25 marzec 2021 - 07:24

Jeżeli ktoś czeka na rower lub części... to mogą być kolejne opóźnienia oraz dalszy wzrost cen frachtów z Azji ze względu na wydłużenie czasu powrotu kontenerów do obrotu o ile faktycznie trzeba będzie opływać Afrykę. Tak się zastanawiam, co dalej, tsunami, deszcz meteorytów???

https://www.money.pl...198592352a.html

#1173 Marcin321

Marcin321
  • Użytkownik
  • 2241 postów
  • SkądWarszawa

Napisano 25 marzec 2021 - 08:42

To całe zamieszanie to powinno wykorzystać w europie Campagnolo - w końcu mają na miejscu fabryki. Pytanie czy włosi są to w stanie wykorzystać, no i czy w tych kontenerach które nie mogą dopłynąć z dalekiego wschodu nie mają swoich półproduktów ;)

#1174 beskidbike

beskidbike
  • Użytkownik
  • 2475 postów
  • SkądBielsko-Biała

Napisano 25 marzec 2021 - 09:02

To całe zamieszanie to powinno wykorzystać w europie Campagnolo - w końcu mają na miejscu fabryki. Pytanie czy włosi są to w stanie wykorzystać, no i czy w tych kontenerach które nie mogą dopłynąć z dalekiego wschodu nie mają swoich półproduktów ;)

:D 

Chyba tylko grupy Record i Super Record są produkowane w Europie. A i tego nie jestem do końca pewien

#1175 Yudo

Yudo
  • Użytkownik
  • 693 postów

Napisano 25 marzec 2021 - 09:32

Jeżeli ktoś czeka na rower lub części... to mogą być kolejne opóźnienia oraz dalszy wzrost cen frachtów z Azji ze względu na wydłużenie czasu powrotu kontenerów do obrotu o ile faktycznie trzeba będzie opływać Afrykę. Tak się zastanawiam, co dalej, tsunami, deszcz meteorytów???

Zawsze jest jakiś plan B....

FZc5JWZ.jpg

#1176 beskidbike

beskidbike
  • Użytkownik
  • 2475 postów
  • SkądBielsko-Biała

Napisano 25 marzec 2021 - 14:08

Nie wiem na ile to prawda, a ile nakręcanie bańki spekulacyjnej "kupujcie bez względu na ceny, bo później nie będzie wcale", ale...choć nie lubię za bardzo gościa, zawsze to jakiś głos kogoś z branży ;) do posłuchania od 20:30

#1177 sirkozi

sirkozi
  • Użytkownik
  • 2297 postów
  • SkądGdańsk

Napisano 25 marzec 2021 - 16:57

Plotka: w rowerach na 2022 będzie dostępny osprzęt Sram GX AXS. Szosowców to raczej nie interesuje, ale jak ktoś jeździ na gravelu z kasetą MTB to może.

Potwierdziło się:

A Shimano jak w lesie, elektroniczne MTB dalej 11 biegów.

#1178 cauchy

cauchy
  • Użytkownik
  • 2911 postów
  • SkądWarszawa

Napisano 26 marzec 2021 - 00:01

Biere pierwszy najtanszego Sparka na tej grupie.

#1179 lupus

lupus
  • Użytkownik
  • 351 postów

Napisano 26 marzec 2021 - 07:51

Czy na rynku rowerow MTB jest taka sama kicha jak z szosami?

#1180 EmPe

EmPe
  • Użytkownik
  • 1027 postów

Napisano 26 marzec 2021 - 07:57

Różnią się konstrukcyjnie, ale są produkowane z tych samych materiałów...Odpowiedz nasuwa się sama  ;)

Dodaj odpowiedź