Nowy Wilier Problem Z Głośnym Suportem Pomocy!
Napisano 01 maj 2021 - 20:36
Miałem problem z oryginalnym suportem presfit ktory już po 500 km zaczął cykać, trzeszczeć itp. (słowem zaczął nieprzyjemnie hałasować) Ale tylko wtedy gdy staje w Korbie i kręcę na stojąco...
W ramach reklamacji zmieniono go na wkręcanego token ninja... Na 3 tys km była cisza...
Po serwisie zimowym kiedy to był wyciągany i ponownie wsadzany pojawiły się znowu problemy.
Obecnie wygląda to tak :
W ramach gwarancji, w autoryzowanym serwisie już 2 razy wyciągneli suport (twierdzą że jest w stanie nadal idealnym), wstawiają ponownie nanaszac te ich smary i jest cisza... Do pierwszych 150-200 km... Później pojawiają się dźwięki jak powyżej.
Ktoś ma jakiś pomysł?
To wina suportu czy może mufa ramy wykonana jest w za dużej tolerancji na + i jest po prostu za luźna?
Moja myśl jest następująca :
Nowo osadzony suport póki jest tam pasta jest cichy, a gdy pasta się rozbije, wyschnie. Powstaje minimalny luz i zaczyna się hałas z filmu...
Gdy na dworze jest ciepło hałasuje bardziej, gdy jest chłodniej mniej... Może to mieć związek z rozszerzalnością materiałów pod wpływem temperatury.
Ostatnim razem serwis dodatkowo
podkleił suport klejem szybko wiarzacym ale po 200 km znowu mi cyka / trzeszczy...
- Kufir lubi to
Moje rowerowe foty z Jury:
Napisano 01 maj 2021 - 20:42
Miałem taki sam problem, token ninja (ten większy delikatnie większy) rozwiązał problem. Wydaje mi się, że możesz mieć racje co do słabego wykonania ramy (nie trzyma tolerancji). Jeśli dalej nie będą chcieli na gwarancji załatwić problemu, to obawiam się, że może być problem. Temat jest do udowodnienia w specjalistycznych warsztach (slusarskich), czy gdziekolwiek są w stanie zmierzyć jak został wykonany otwór (w tym wypadku mufa suportowa).
- Kufir lubi to
Canyon Aeroad CF SLX
Specialized Amira 2014 - sprzedany
Napisano 01 maj 2021 - 20:44
Napisano 01 maj 2021 - 21:02
https://www.bbinfini...iant=9864640707
- Kufir lubi to
Napisano 01 maj 2021 - 21:08
Każdy pomysł jest dobry jeśli jest skuteczny ale jednak u mnie nie zadziałało...
Napisano 01 maj 2021 - 21:09
Nie 86...
Napisano 02 maj 2021 - 06:51
A sprawdzałeś wszystkie pozostałe elementy? Ja już dwa razy zmagałem się z cykaniem w suporcie i objawy były identycznie, np. cykanie przy stawaniu w korby. Zdejmowałem korbę, wkład suportu, smarowałem, zakładałem, nic nie dawało. Odkręcałem i dokręcałem blaty korby. Odkręcałem i przykręcałem pedały, smarowałem gwinty, rozkręcałem oś pedałów. Cykanie wciąż nie ustawało. Cały czas dochodziło ewidentnie i jednoznacznie z suportu.
Pewnego dnia oddałem koło do podciągnięcia szprych. Założyłem koło odebrane z serwisu, problem ustał, cisza. Juz dwa razy złapałem się, że rozwiązaniem problemu cykania, które chyba przez rezonowanie ramy wydaje się pochodzić z korby, suportu, było tylne koło.
Piszę o tym, bo u mnie dźwięk był identyczny jak u Ciebie, dokładnie tak samo to wyglądało i cykanie też pojawiało się regularnie, np. w dolnym zakresie ruchu lewego ramienia korby.
- admsk lubi to
Napisano 02 maj 2021 - 07:47
Zaciski koła.
Zacisk sztycy.
Jarzmo!
Pedały (u mnie rok temu zaczęło pukać i okazało się że jeden pedal 105 już miał duże luzy).
Śruby mostka, śruby kiery.
Grzybek.
Manetki.
Bloki.
Itd itd
Jak już wszystkie punkty sprawdzisz to pozostaje tylko jedno, reklamować do skutku.
Powodzenia.
Wysłane z mojego ELE-L29 przy użyciu Tapatalka
Napisano 02 maj 2021 - 08:44
Edit: Ups, już było o śrubach blatu.
Napisano 02 maj 2021 - 08:52
Pedały, mostki itp wszystko sprawdzone nawet bloki w butach...
Czytam na internecie że w sportowych szosach często presfity trzeszczą i ludzie non stop wymieniaja. Potwierdzacie to?
Napisano 02 maj 2021 - 09:01
https://sklep.token-...1-c3-p-208.html
Zastanawiam się czy iść ta droga wymianajac suport właśnie na taki czy zmienic po prostu na inny bo może to problem nie z luzem tylko np. Z łożyskami które po rozgrzaniu, nagrzaniu itp zaczynają hałasować...
Czy też to ewedentnie problem z mufa ramy.
?
Napisano 02 maj 2021 - 09:13
Dlatego mam dylemat...
Napisano 02 maj 2021 - 09:37
- właściwe: reklamujesz licząc się z tym że zostajesz bez roweru na dłużej, do tego nie wiadomo jak to się skończy, możesz dostać np. pieniądze a nie nową ramę
- workaround1: ten support token o powiększonej średnicy
- workaround2: jak wyżej ale na klej, potem wymieniasz same łożyska
Napisano 02 maj 2021 - 10:04