Jump to content

Photo

Smar do Łańcucha

2121 replies to this topic

#201 Marco_

Marco_
  • Użytkownik
  • 990 posts
  • Skądze znowu

Posted 01 December 2011 - 19:04

Ad1. testuje po lesnej drodze wysypanej drobnymi kamykami , na tym rowerku

Ad2. Lancuch czyszcze i smaruje mniej wiecej co 150km .

Ad3. W warunkach mokrej jazdy staram sie smarowac warstwowo , po wczesniejszym wyschnieciu pierwszej warstwy "klade " druga , na suche warunki jazdy wystarcza jedna warstwa .

Ps; Na goralu nie jezdze w ogole , nie nawidze tych rowerow .
  • Robert555 likes this

#202 aurox

aurox
  • Użytkownik
  • 71 posts
  • SkądNałęczów

Posted 01 December 2011 - 19:48

Możesz wkleić link do zdjęcia roweru jeszcze raz? ;-)

#203 Julkos

Julkos
  • Użytkownik
  • 468 posts
  • SkądBolesławiec

Posted 02 December 2011 - 15:45

Aha. Ja chyba będę czyścił po 3 smarowaniu, a po każdej jeździe przetrę szmatką, bo nie chce mi się bawić inaczej, skoro squirt nie brudzi.

#204 Malik

Malik
  • Administrator
  • 2,523 posts
  • SkądZielona Góra

Posted 02 December 2011 - 20:33

Aha. Ja chyba będę czyścił po 3 smarowaniu, a po każdej jeździe przetrę szmatką, bo nie chce mi się bawić inaczej, skoro squirt nie brudzi.

Czyścił czyli? Płukał w benzynie?
Ja w tym roku po raz pierwszy wyczyściłem łańcuch benzyną i to tylko z powodu squirta ;-)
Częste mycie łańcucha nie ma sensu, a tym bardziej przy squircie.

#205 Julkos

Julkos
  • Użytkownik
  • 468 posts
  • SkądBolesławiec

Posted 02 December 2011 - 20:43

Tak benzyną. Cały sezon wyjeździłeś już na squircie? Przeciez Marco_ co dopiero go wynalazł :P No to super jeśli tak często płukać nie trzeba skoro tak mało się brudzi, niemniej jednak raz na miesiąc można wyczyścić bo to trwa zaledwie 10 min.

#206 Marco_

Marco_
  • Użytkownik
  • 990 posts
  • Skądze znowu

Posted 02 December 2011 - 20:45

Lancuch po Squirt`cie czysci sie bardzo latwo w dobrze cieplej wodzie z plynem do mycia naczyn przy uzyciu szczoteczki , na stara warstwe nie wypada jakos klasc nowej ;) bo zawsze tam troche brudu sie jednak znajduje , dlatego myje go co 150 km i klade nowa warstwe , ale jak tam komu pasuje moze robic , bo to zadna regula i wlasciwie jak ktos nie chce myc w ogole lancucha , to moze nalozyc nowa warstwe na stara i przetrzec lancuch porzadnie szmatka , wtedy ewentualny brud wejdzie w szmatke , nastepnie mozna poprawic kladac kolejna warstwe .

Ps; Julkos nie zrozummiales... wyczyscil lancuch w benzynie , bo klad nowy smar - Squirt wlasnie :-)

edit ;

sprostowanie male , to nie jest plyn do mycia naczyn tylko jakies mleczko do szurowania glazury i ceramiki , zawiera jakies mineralia w sobie , mozna tym swietnie szurowac ...w kazdym badz razie z tego wosku nie pozostaje nic na lancuchu :D (odkrylem srodek czyszczacy do Squirta (?) :mrgreen: ...chwila zrobie fote )

edit ;

Dołączona grafikaDołączona grafika
Dołączona grafika

Srodek ma konsystencje smietany ,zawiera miedzy innymi tez mineralia i jest troszke jakby to powiedziec szorstki przez jakis czas mozna nim szurowac , pozniej ten pyl sie rozpuszcza ... nakladam go normalnie na lancuch tak jak Squirt`a i czyszcze szczoteczka , bez wiekszego wysilku lancuch mam czysciusienki a zawarty w tymsrodku czyszczacym pyl swietnie wymywa /wyciera starego Squirta z ogniwek , pozniej tylyko dokladne plukanie i gotowe ...super sprawa wam powiem :)
Lancuch po takim czyszczeniu blyszczy sie jak psu ..uszy :lol:

Ps; Niedlugo bede czyscil , to postaram sie nagrac filmek ;)

edit ; dobra , "zrobimy" to jeszcze dzisiaj:p

#207 Julkos

Julkos
  • Użytkownik
  • 468 posts
  • SkądBolesławiec

Posted 02 December 2011 - 22:20

O kurde, jesteś w tym ekspertem i takich technik to chyba nikt nie ma :) To mleczko to jest chyba takie same jak ajax czy cif. Będę musiał tak samo spróbować i zobacze jak to jest :]

#208 Marco_

Marco_
  • Użytkownik
  • 990 posts
  • Skądze znowu

Posted 02 December 2011 - 22:27

potrzeba matka wynalazkow to wszsytko , jaki tam expert :P

Ps; Wrzucam film na tube , potrwa 5 minut .

edit ;

1. lancuch wrzucam w dobrze ciepla wode na kilka minut

2. polewam lancuch pasta i czyszcze go szczotka

3. plucze w cieplej wodzie i czekam az dobrze wyschnie

4. smaruje na nowo

Ps; Na filmie bez wiekszego efektu , bo lancuch nie zdazyl mi sie zabrudzic ;) ....jest to przyjazna metoda na wyczyszczenie lancucha ze smaru - Squirt i wtewdy kiedy lancuch wymaga wlasnie czyszczenia .... zauwazylem ze po 150km warto jest go w ten sposob lub inny wyczyscic .. no ale ja lubie miec bardzo czysty lancuch , to juz inna inszosc :mrgreen:
(dodam jeszcez ze smar Squirt jest mieszanina roznych woskow z domieszka wody , takze jesli nawet lancucha nie wysuszymy zbyt dokladnie to nic sie wielkiego nie stanie , woda wczesniej czy poznej odparuje i na lancuchu zostanie sama mieszanina woskow zawarta w Squirt`cie.)

#209 Julkos

Julkos
  • Użytkownik
  • 468 posts
  • SkądBolesławiec

Posted 03 December 2011 - 22:24

Ładna instrukcja :P

#210 Marco_

Marco_
  • Użytkownik
  • 990 posts
  • Skądze znowu

Posted 03 December 2011 - 22:25

;-)

#211 Julkos

Julkos
  • Użytkownik
  • 468 posts
  • SkądBolesławiec

Posted 14 December 2011 - 13:20

A znalazłem też taki ciekawy olej, ktos go moze uzywal? http://xtrabike.pl/2...,,,,cena,1.html

#212 Malik

Malik
  • Administrator
  • 2,523 posts
  • SkądZielona Góra

Posted 14 December 2011 - 15:01

A znalazłem też taki ciekawy olej, ktos go moze uzywal? http://xtrabike.pl/2...,,,,cena,1.html

Nie polecam.

Z ogólnodostępnych nadal najlepszy będzie rohloff.
Z mniej dostępnych squirt, który przebija wszystko.

#213 Julkos

Julkos
  • Użytkownik
  • 468 posts
  • SkądBolesławiec

Posted 14 December 2011 - 19:40

No i gites, takiej odpowiedzi oczekiwałem :) A więc dalej squirt :>

#214 Marco_

Marco_
  • Użytkownik
  • 990 posts
  • Skądze znowu

Posted 21 December 2011 - 15:05

Wczoraj ulice byly sypane sola , po wieczornej jezdzie nie chcialo mi sie splukac napedu woda i z rana zauwazylem lekki nalot rdzy na lancuchu , takze sol daje rade Squirt`owi :-? ale teraz juz bede cwany i nie zostawie na noc , tylko zawsze splucze .

#215 Marco_

Marco_
  • Użytkownik
  • 990 posts
  • Skądze znowu

Posted 26 December 2011 - 22:31

tutaj nawet znalazlem taki test , gdzie jest wlasnie mowa o tym ... (z tlumacza )

Uwazam ze Squirt moze byc stosowany w kazdych warunkach pogodowych , zima jednak po kazdej jezdzie nalezy wyplukac lancuch z ewentualnej soli , piachu ...etc , wysuszyc i naniesc nowa warstwe .
Bloto zmieszane z piachem w nizszych temperaturach dosyc skutecznie wymywa Squirt`a z lancucha , dlatego po kazdej jezdzie musowo smarowac i czyscic od nowa .
Zaleta w tym wszytkim jest to , ze lancuch smarowany Squirtem mozna z latwoscia i szybko wyczyscic , takze poki co nie zamerzam zmieniac smaru na inny rowniez zima ;)

Ps; Na sol to nie wiem czy w ogole znajdzie "bata" czytajcie smar , tak zeby chronil skutecznie lancuch przed korozja .

#216 localhost

localhost
  • Użytkownik
  • 368 posts
  • SkądMazowsze

Posted 29 December 2011 - 14:57

A testował ktoś smar Shimano PTFE?

#217 radziobiker

radziobiker
  • Użytkownik
  • 138 posts
  • SkądBożepole Małe

Posted 27 January 2012 - 13:13

Witam
Czy ktoś w Polsce zajął się już może dystrybucją tego super cuda do łańcucha?
Pozdrawiam

#218 SPIKE

SPIKE

Spike

• Użytkownik
  • 4,693 posts
  • SkądKraków

Posted 27 January 2012 - 14:18

na sół najlepszy jest dobry łańcuch z topowej pólki raczej , Yaban sie chwali że są odprorne , ale wole ich spinki niż łańcuchy na razie, Kmc może , poza tym dobry olej, na zime pwinien być w miare rzadki , ale nie za gęsty też, Rohlof bardzo tężeje, poza tym kto jeździ w soli ??? lepiej strucla kupićna placu 26" i go tyrać na zime z błotnikami

Profesjonalny serwis i montaż kół do rowerów  www.velotech.pl   

Serwis rowerowy - Kraków  tel: 666-316-604[email protected]

Masz pytanie o koła - to zadzwoń najpierw !!!!!!!  w godz. - 12.oo - 19.oo

#219 SN

SN
  • Użytkownik
  • 475 posts
  • Skądzupelnie blisko

Posted 27 January 2012 - 15:27

poza tym kto jeździ w soli ???

Mnie sie trafilo kilkadziesiat razy. :-) Nie polecam gdyz ma to fatalny wplyw na trwalosc napedu i ubran.

Rolhoff nie jest taki zly. Faktycznie gestnieje, ale jakosc smarowania pozostaje ciagle ta sama (przy zalozeniu, ze olej byl nakladany w cieplych warunkach i zdarzyl dobrze spenetrowac lancuch)

#220 Marco_

Marco_
  • Użytkownik
  • 990 posts
  • Skądze znowu

Posted 27 January 2012 - 17:05

zle pytanie ...jaki debil wymyslil sypac sola ? , to jest dobre pytanie :D

Reply to this topic