Serio? no to chyba mamy inne spostrzeżenia bo mi brudził jak cholera.
Smar do Łańcucha
Napisano 08 czerwiec 2021 - 17:45
Smoove
Wysłane z mojego SM-J730F przy użyciu Tapatalka
Napisano 09 czerwiec 2021 - 06:27
Czym doczyścić napęd po wosku? Wystarczy zwykły środek do czyszczenia napędu (mam Muc-off drive clean np.) plus szczotka? Mój eksperyment ze Squirtem nie przebiega zbyt pomyślnie i chyba będzie powrót do zwykłego smaru
Muc-off drivetrain radzi sobie średnio czyszczeniem napędu po woskowym smarze. Coś tam zmyje, ale na pewno nie zrobi tego dogłębnie.
Napisano 10 czerwiec 2021 - 11:28
Ja jak założyłem nowy łańcuch, nową kasetę i korbę, to nie brudzi zupełnie nic a nic. Przejechane prawie 1k km. Czyste jak nowe.
No to teraz kolegę poniosło :-)
Zakupiłem następne mazidło. Dopiero w następnym tygodniu po zmianie łańcucha na dystansie 180 km przetestuję ten specyfik. To drugie podejście do mazideł tej firmy. Niestety ceramika mi nie przypadła do gustu.
- dmxzor lubi to
Napisano 12 czerwiec 2021 - 11:57
Fajni3 ze pachnie mietowo i nie łapie brudu.
Dziś wrzucam Wend Wax wersja wcierana Red
Napisano 12 czerwiec 2021 - 13:12
Czym doczyścić napęd po wosku? Wystarczy zwykły środek do czyszczenia napędu (mam Muc-off drive clean np.) plus szczotka? Mój eksperyment ze Squirtem nie przebiega zbyt pomyślnie i chyba będzie powrót do zwykłego smaru
I co zrobiłeś bo mam zamiar wyczyścić łańcuch po wosku.
Napisano 12 czerwiec 2021 - 13:59
Jestem po 800 km jazdy na parafinie z grafitem i MoS2. Dwa łańcuchy akurat wystarczyły. Pierwszy zmieniłem po 320, drugi musiał pociągnąć jeszcze jedną jazdę żeby nie gotować pojedynczo i wyszło 380. Podczas tej ostatniej jazdy już zaczęło go być bardziej słychać w pewnym momencie.
Generalnie fajna sprawa. Dopóki nie trafi się jazda w mokrym to nawet nie trzeba napędu przecierać tylko założyć przygotowany łańcuch.
Napisano 12 czerwiec 2021 - 14:18
- JHartman lubi to
Napisano 23 czerwiec 2021 - 16:39
Dziś wrzuciłem na łańcuch. Wieczorem mały test.
- JHartman lubi to
Napisano 28 czerwiec 2021 - 20:49
Sama procedura wyglada następująco:
1. Najpierw uzywany Wend Wax--Off. Wyczyści nam łancuch z resztek brudu, starego smaru itp. Ja myślałem, ze łańcuch po myjce jest czysty, ale odtluszczacz pokazał ze nie.
2. Nakładamy wosk Wend Wax-On na zewnetrzne i wewnetrzne ogniwa.
3. Uzywamy 2 palców lub koszulki do kartek żeby wsmarować wosk.
4. Lejemy mają ilość odtluszczacza Wend Wax-Off na świeżo nałożony wosk i wcieramy. Wosk stanie się bardziej płynny.
5. Zostawiamy do wyschnięcia.
Jak na razie mam zrobione ponad 250 km na jednym smarowaniu i naped chodzi cicho.
Bez odtliszczacza wosk jest bardzo suchy. Cichy naped jest do 10 kilometra, później juz tylko piski jakby sie jechalo na nie nasmarowanym łańcuchu.
Nałożenie nowej warstwy nic nie daje.
Zabawa tania nie jest. Za zestaw płaciłem 120 zl na allegro. Fajnie pachnie wosk jak i odtluszczacz. Zostanę przy tym zestawie.
- JHartman lubi to
Napisano 07 lipiec 2021 - 16:46