Skocz do zawartości

Zdjęcie

Smar do Łańcucha

2121 odpowiedzi w tym temacie

#1861 wojtek123

wojtek123
  • Użytkownik
  • 136 postów
  • SkądŁódź

Napisano 22 marzec 2022 - 12:47

Pytanie, po użyciu całej buteleczki Momum mój łańcuch wygląda tak https://www.youtube....rts/vaGju-_2jt0. Nigdy wcześniej łańcuch w Szosie mi tak nie zardzewiał, a nie jeździłem w deszczu, wilgoci, krótkie trasy po których rower od razu lądował w ciepłym pomieszczeniu. Czy u kogoś stosowanie wosku miało podobny efekt?

Teraz kupiłem Soudala, smarowanie zdecydowanie na plus, przynajmniej po 30km łańcuch nie hałasuje...

#1862 bonobo

bonobo
  • Użytkownik
  • 1981 postów
  • SkądWrocław

Napisano 22 marzec 2022 - 12:59

Moja przygoda z woskami się zakończyła, ale po Squircie niczego takiego nie miałem. 

#1863 biker1974

biker1974
  • Użytkownik
  • 456 postów
  • SkądMirków/Wroclaw

Napisano 22 marzec 2022 - 21:36

A czego teraz używasz?

#1864 bonobo

bonobo
  • Użytkownik
  • 1981 postów
  • SkądWrocław

Napisano 23 marzec 2022 - 09:34

Ja używam teraz MucOff C3 Ceramic Dry

https://muc-off.com/...-ceramic-lube. 

#1865 manfred

manfred
  • Użytkownik
  • 777 postów
  • SkądPodhale

Napisano 23 marzec 2022 - 09:55

Świetny jeśli chce się mieć ufajdany napęd :-)

Facebuk i  YT  Strava

#1866 Jarek.b

Jarek.b
  • Użytkownik
  • 88 postów
  • SkądTrójmiasto

Napisano 23 marzec 2022 - 12:00

Ktoś podrzuci, gdzie można kupić Soudala Dry Wax ;-) Taki niby fajny ale w PL kiepsko z dystrybucją.

#1867 stryjek

stryjek
  • Użytkownik
  • 819 postów
  • SkądSobótka

Napisano 23 marzec 2022 - 12:09

Ktoś podrzuci, gdzie można kupić Soudala Dry Wax ;-) Taki niby fajny ale w PL kiepsko z dystrybucją.

https://soudal.pl/sk...lancucha-100-ml

• Jarek.b lubi to

#1868 bonobo

bonobo
  • Użytkownik
  • 1981 postów
  • SkądWrocław

Napisano 23 marzec 2022 - 15:58

Świetny jeśli chce się mieć ufajdany napęd :-)

Nie bądź niepoważny. Chyba stosowałeś inny smar  :rolleyes: Pokazywałem tutaj fotki napędu po ponad setce kilometrów, więc niczego nie muszę udowadniać. 

Nakładam na każdą rolkę po kropelce, kręcę kilka razy, aby smar wszedł do środka, wycieram nadmiar z łańcucha i mam naprawdę spoko czysty napęd w dodatku cichy. Oczywiście nie jest to wieczne, ale ja i tak robię generalne mycie roweru co dwa tygodnie, a poza tym co drugą jazdę (a czasami co każdą) wykonuję doraźne przetarcie roweru i napędu. Generalnie mam zawsze czysty, cichy i gładko pracujący sprzęt.

W ogóle i btw. ja serio nie rozumiem o co tutaj na tym forum chodzi z tym brudnym napędem - Wy tak serio po tysiąc kilometrów bez mycia roweru, przecierania napędu i dosmarowania? Dla mnie pryśnięcie mucoffem na kasetę, korbę i łańcuch, przyłożenie szczotki, zakręcenie i spłukanie to łącznie jakieś 2,5 minuty roboty i mam zawsze ładny napęd. A żeby mieć brudny, czarny napęd musiałbym zrobić dobre 600 km i w międzyczasie ponowić aplikację smaru z 5 razy, nie przecierając i lejąc obficie oliwką.  

• blackrain lubi to

#1869 cauchy

cauchy
  • Użytkownik
  • 2911 postów
  • SkądWarszawa

Napisano 23 marzec 2022 - 22:25

Ja też czyszczę co paręset km :) lubię swiecic sprzętem przykladem i zawsze przyjezdzam na zbiórkę na zadbanym bajku :)
  • blackrain, artho i bonobo lubią to

#1870 tobo

tobo
  • Użytkownik
  • 3724 postów

Napisano 23 marzec 2022 - 23:30

Nie bądź niepoważny. Chyba stosowałeś inny smar :rolleyes: Pokazywałem tutaj fotki napędu po ponad setce kilometrów, więc niczego nie muszę udowadniać.

Nakładam na każdą rolkę po kropelce, kręcę kilka razy, aby smar wszedł do środka, wycieram nadmiar z łańcucha i mam naprawdę spoko czysty napęd w dodatku cichy. Oczywiście nie jest to wieczne, ale ja i tak robię generalne mycie roweru co dwa tygodnie, a poza tym co drugą jazdę (a czasami co każdą) wykonuję doraźne przetarcie roweru i napędu. Generalnie mam zawsze czysty, cichy i gładko pracujący sprzęt.

W ogóle i btw. ja serio nie rozumiem o co tutaj na tym forum chodzi z tym brudnym napędem - Wy tak serio po tysiąc kilometrów bez mycia roweru, przecierania napędu i dosmarowania? Dla mnie pryśnięcie mucoffem na kasetę, korbę i łańcuch, przyłożenie szczotki, zakręcenie i spłukanie to łącznie jakieś 2,5 minuty roboty i mam zawsze ładny napęd. A żeby mieć brudny, czarny napęd musiałbym zrobić dobre 600 km i w międzyczasie ponowić aplikację smaru z 5 razy, nie przecierając i lejąc obficie oliwką.

Rower ostatnio myłem tak dokładnie ponad rok temu.
Napędu nie myję, używam squirta , więc wystarczy raz na 1000 km.

#1871 zbrozin

zbrozin
  • Użytkownik
  • 103 postów
  • SkądWarszawa

Napisano 22 maj 2022 - 10:06

Dziś dotarł wosk Absoluteblack i powoli się topi w myjce.

Czy mógłbyś napisać jak Ci się sprawdza ten wosk?

Jakieś zalety/wady, trudności z aplikacją/usuwaniem pozostałości jeśli są takowe. Wskazówki na bazie własnego doświadczenia...

#1872 pangumas

pangumas
  • Użytkownik
  • 1527 postów
  • SkądSK

Napisano 22 maj 2022 - 10:29

Czy mógłbyś napisać jak Ci się sprawdza ten wosk?
Jakieś zalety/wady, trudności z aplikacją/usuwaniem pozostałości jeśli są takowe. Wskazówki na bazie własnego doświadczenia...

Jak nie masz myjki z możliwością podgrzewania to mozna na wolnym ogniu roztopić.
Aplikacja bardzo prosta, po roztopieniu wrzucasz łancuch do rondelka i tak zostawiasz go na 5-10 minut, następnie wyciagasz i czekasz az wyschnie. Później przepuszczamy łańcuch przez palce i zakładamy.
Stary smar usuwam benzyna ekstrakcyjna.
Jedyne co mnie denerwuje to na podjazdach i mocniejszym depnieciu słychać szuranie łańcucha.

Wysłane z mojego SM-A528B przy użyciu Tapatalka

#1873 zbrozin

zbrozin
  • Użytkownik
  • 103 postów
  • SkądWarszawa

Napisano 22 maj 2022 - 10:54

Dzięki :)
A jak wypada na tle innych specyfików które testowałeś?

#1874 manfred

manfred
  • Użytkownik
  • 777 postów
  • SkądPodhale

Napisano 22 maj 2022 - 11:17

Póki co zostaje z smarem do łańcucha Bike7 B7/PRO-WAX-150. Testowano było momum squirit, i dwa muc offy w tym największy brudas Muc-Off C3 Dry Ceramic Lube Smar 

Facebuk i  YT  Strava

#1875 pangumas

pangumas
  • Użytkownik
  • 1527 postów
  • SkądSK

Napisano 22 maj 2022 - 12:24

Dzięki :)
A jak wypada na tle innych specyfików które testowałeś?

Tak co około 600 km czyszcze napęd i zakładam drugi łańcuch, ale na maksa go nie przeciągnąłem. Chyba to musze zrobić. Oczywiście naped jest trochę brudny.
Najlepiej z plynnych wosków co do długości jazdy wypada Bike7 Pro Wax, troche brudzi. Najczystrze z tych co testowałem to wypadają Wend Wax'y w wersji zwyklej i liquid, zero brudu - wersja wcierana + rozpuszczenie koło 400 km, wersja liquid tak 200-300 km.

Wysłane z mojego SM-A528B przy użyciu Tapatalka

#1876 zbrozin

zbrozin
  • Użytkownik
  • 103 postów
  • SkądWarszawa

Napisano 22 maj 2022 - 13:33

Dzięki za podsumowanie

#1877 cauchy

cauchy
  • Użytkownik
  • 2911 postów
  • SkądWarszawa

Napisano 25 maj 2022 - 22:56

Najwiekszy brudas to byl finishline wet, zielony
  • JHartman lubi to

#1878 manfred

manfred
  • Użytkownik
  • 777 postów
  • SkądPodhale

Napisano 26 maj 2022 - 02:01

Ale to już jest olej

Facebuk i  YT  Strava

#1879 mikroos

mikroos
  • Użytkownik
  • 8614 postów
  • SkądSzczecin

Napisano 26 maj 2022 - 04:27

Najwiekszy brudas to byl finishline wet, zielony

Za to markę ma tak silną, że sprzedasz tego każdą ilość. Co zrobisz, drogi Panie, taki rynek ;)

rowerplus-logo-2.png

A Ty masz już swoje CZARNE ODBLASKI?

#1880 Tom_ASH

Tom_ASH
  • Użytkownik
  • 5 postów
  • SkądZakopane

Napisano 23 czerwiec 2022 - 20:38

Ja ostatnio w ramach zmian osprzętu w szosówce postanowiłem zmienić smar. Wcześniej korzystałem z Morgan Blue Race Oil i powiem szczerze że byłem zawsze zadowolony. 
Teraz kupiłem coś takiego jak Wend Wax-On. I szczerze to nie wiem co o tym sądzić, napęd po 250 km jest czysty i działa cicho. Jednak się zastanawiam czy ogniwa są dobrze smarowane, nie do końca jestem przekonany. 

Dodaj odpowiedź