Skocz do zawartości

Jaki mechanizm korbowy?

1141 odpowiedzi w tym temacie

#181 uzurpator

uzurpator
  • Użytkownik
  • 663 postów
  • SkądKatowice

Napisano 06 kwiecień 2008 - 23:05

Korby ze zintegrowaną osią cierpią z powodu takiego, że nie wszystkie ramy mają dobrze splanowane gwinty w suporcie oraz niekoniecznie idealnie 68mm szerokości. To może powodować nieregularności w łożyskowaniu - efekt jest taki, że korba chodzi ciężko.

Wystarczy, że miski nie będą w granicach technologocznych osiowo oraz równolegle.

Co do wymiany, to wyciąga się łożysko, mierzy i szuka zamiennika. Łożysko może być odrobinę węższe, wtedy daje się na oś podkładki zabierające różnicę.

#182 Gosc_zawodowiec_;)_*

Gosc_zawodowiec_;)_*
  • Gość

Napisano 07 kwiecień 2008 - 11:39

Ja nie widze lozysk HT2 w cenie 10 zl,raczej wszystkie sa ponad 100 to co to wlozyles>

komplet łożysk za 10zł, a nie cały suport!!! 8-) koszt jednego takiego łozyska to ok 5zł w jakimś skelpie z łożyskami... ;-)

uzurpator co do twojej wypowiedzi sie nie zgodze... suport na początko chodził bardzo cięzko, a po zmnienie łożysk od razu leppiej (więc gwinty w suprcie nie mają tu nic do rzeczy!!!), i wina jest tu nie źle splanowanych gwintów w suprcie tylko syfnych łożysk, które daje shimano...!!!

#183 Greg

Greg
  • Użytkownik
  • 17 postów
  • SkądKoszalin

Napisano 24 kwiecień 2008 - 23:07

Trochę się zdziwiłem czytając, że spotykacie się z oporem. Założyłem Korbę DA na wkładzie 105ki i chodzi jak masełko. Poza tym mam 175cm wzrostu i założyłem 175 (ramiona) i nie czuję różnicy przy -2,5mm. Jest rewelacja. :-P
Pozdrawiam ;-)

#184 emer

emer
  • Użytkownik
  • 582 postów
  • SkądGalicja

Napisano 25 kwiecień 2008 - 07:48

IMO powinienes 172.5mm ... chyba że masz wyjatkowe długie nogi w stosunku do wzrostu ...
Za długa korba moze Ci szkodzić na kolana ...

#185 Greg

Greg
  • Użytkownik
  • 17 postów
  • SkądKoszalin

Napisano 25 kwiecień 2008 - 09:48

Wiem że za długa ale przy moich nogach (77cm) Powinna być chyba 170. Ale i tak uniwersalna jest 172,5. Poważnie mogę zabić kolanka? Jeżdżę 3 lata na 175, chodzę biegam. Ale jak fachowcy mówią , że pykną kolanka. To sprzeda się. :cry:

#186 Gosc_@ndy_*

Gosc_@ndy_*
  • Gość

Napisano 20 maj 2008 - 16:37

Dołączona grafika
Jak myślicie czy jeśli zmienię napęd na nowy a zostawię tą korbę xenona (9tyś km) to nie przyspieszy to zużycia nowego łańcucha?

#187 Malik

Malik
  • Administrator
  • 2523 postów
  • SkądZielona Góra

Napisano 20 maj 2008 - 19:51

Korba wygląda prawie jak nowa ;-)
Nie bój żaby.. będzie dobrze, łańcuchowi nic nie będzie.

#188 Greg

Greg
  • Użytkownik
  • 17 postów
  • SkądKoszalin

Napisano 20 maj 2008 - 21:02

Mam pytanie założyłem Korbę SRAM FORCE do wkładu SHIMANO i nie wiem czy kupować inny wkład GigaXpipe. Mam luz na łożysku z lewej strony (jest na około 1mm) Co robić? Toczyć tuleję, czy zmienić na inny wkład suportu? Help me somebody? Pleeas! Może ktoś ma sramowski korbowód? :-x

#189 uzurpator

uzurpator
  • Użytkownik
  • 663 postów
  • SkądKatowice

Napisano 21 maj 2008 - 09:49

Mam pytanie założyłem Korbę SRAM FORCE do wkładu SHIMANO i nie wiem czy kupować inny wkład GigaXpipe. Mam luz na łożysku z lewej strony (jest na około 1mm) Co robić? Toczyć tuleję, czy zmienić na inny wkład suportu? Help me somebody? Pleeas! Może ktoś ma sramowski korbowód? :-x

Rozumiem, że próbujesz posadzić korbę srama na miskach shimano. Pomijając fakt, że to rózni producenci - najlepiej będzie posiadzic dwie identyczne, cienkie podkładki pomiędzy miską suportową a ramą.

#190 Greg

Greg
  • Użytkownik
  • 17 postów
  • SkądKoszalin

Napisano 21 maj 2008 - 10:51

Czy może lepiej dać wkład Giga X Pipe. Wydaję mi się, że w lewym łożysku jest mniejsza średnica. Może Truvativ, ponieważ on i mają ten sam system. Poza tym nie jest to problem podkładek tylko styku części ośi z łożyskiem. Tu właśnie jest luz. Tokarka jest więc może zakombinuję. Sam nie wiem. Jeśli ktoś ma Giga X Pipe, proszę o jakąś podpowiedź. Z góry dziękuję :roll:

#191 uzurpator

uzurpator
  • Użytkownik
  • 663 postów
  • SkądKatowice

Napisano 21 maj 2008 - 13:55

Wymień łożyska zatem - gdzieś na forum jest temat na ten temat :D Kwestia dobrania odpowiednich do misek.

#192 Greg

Greg
  • Użytkownik
  • 17 postów
  • SkądKoszalin

Napisano 21 maj 2008 - 17:21

;-) Dzięki ! Lepiej kupię gigaXpipe. Oryginał nie sprawi mi problemów. Pozdrawiam! Życzę udanego sezonu wszystkim maniakom. :lol:

#193 Gosc_tozik_*

Gosc_tozik_*
  • Gość

Napisano 21 maj 2008 - 21:34

W BB GXP Truvativa (stosowany także przez SRAM i Bontragera) lewe i prawe łożysko różnią się średnicą otworu - zwróć uwagę, że oś jest inaczej przetoczona z jednej strony..
Ktoś na forum Weeightweenies upierał się że da się zastosować w zastępstwie BB Shimano ale z jakimiś podkładkami czy coś... ale po co kombinować? W tym sezonie Accent ma w swojej ofercie odpowiednik BB GXP jakbyś szukał czegoś niedrogiego i łatwo dostępnego.

#194 Greg

Greg
  • Użytkownik
  • 17 postów
  • SkądKoszalin

Napisano 21 maj 2008 - 23:39

:-D Dzięki za podpowiedź. Sprawdziłem wkład ACCENT. Waga i cena OK. Więc kupię i nie będę toczył milimetrowego pierścienia :mrgreen: i podkładki.

#195 Gosc_łukasz_*

Gosc_łukasz_*
  • Gość

Napisano 23 maj 2008 - 18:47

witam mam do was pytanie co mozecie powiedziec o tej korbie warto ja kupić czy mozna znalesc lepsza za taka cene? http://www.allegro.p...e_przegap_.html chodzi mi o karbon zeby troszke gramow zaoszczedzic :-D

#196 Pussey

Pussey
  • Użytkownik
  • 39 postów
  • SkądBiałystok

Napisano 02 czerwiec 2008 - 19:46

Mam takie pytanie apropos tej tabelki.

Zmierzyłem sobie nogi :mrgreen:

90[cm] do pięty

Więc wychodziłoby, że potrzebuje korby 175[mm]

...ale... jeżdżę tylko po płaskim, więc może 172,5[mm] ??

Te 2,5[mm] zrobi mi różnicę ?
Jaka długość w moim przypadku byłaby lepsza??

#197 Gosc_szudri_*

Gosc_szudri_*
  • Gość

Napisano 02 czerwiec 2008 - 22:46

Pussey jak dla Ciebie korby to brał bym 175mm a dla tego że jeżdzisz po płaskim to będziesz mógł robić duże prędkości. A może pojedziesz gdzieś po górkach i akurat się przydadzą. Zresztą nie jesteś mały tak jak ja i też mam 175mm i przy takich zostanę bo lubię szybko jeżdzić :lol:

#198 emer

emer
  • Użytkownik
  • 582 postów
  • SkądGalicja

Napisano 03 czerwiec 2008 - 07:40

akurat jest troche inaczej .... krótsze korby są dla sprinterów, potrafia oni uzyskiwac wyzsze prędkości (i kadencje) na krótszych - powód prosty - mniejszy obwód koła zakreślonego przez pedały ;-)
Natomiast standardowo powinno sie tak dobierac korbe aby była anatomicznie (wymiarowo) dopasowana do długości nóg ...
No chyba że ktos sie przyzwyczaił i bardziej mu odpowiada jakas tam długość (krótsza czy dłuższa)

#199 Pussey

Pussey
  • Użytkownik
  • 39 postów
  • SkądBiałystok

Napisano 03 czerwiec 2008 - 07:43

No właśnie chyba szybciej będę kręcił 170tką, niż 175tką :-D

Spróbuje tych 175[mm], taki ze mnie "kolarz", że może nawet różnicy nie poczuję :lol:

\Edit:
No i dziś pierwszy raz jeździłem na korbach 175[mm]

Różnica jest KOLOSALNA, musiałbym chyba nie mieć nóg (odpukać) żeby nie poczuć różnicy...

O wiele lżej się kręci rowerem, w ogóle zupełnie inny rower...w szoku jestem...

#200 gazela93

gazela93
  • Użytkownik
  • 117 postów
  • SkądTarnowskie Góry

Napisano 01 sierpień 2008 - 18:02

Słyszeliście o takim czym że R&P Pawlak ściąga do polski tylko dł. korb 175mm?? I innych sie niedostanie np. 170mm albo 172,5. Co ja mam zrobić, miałem zamówione 170mm tiagry patrze i mam 175!! KI nie moge wymieć bo podobno innych mi niezamówią?? A może ktoś by chciał kupić tiagra 2008r. 53-39 nówka suport zintegrowany dł. ramion 175mm.

Dodaj odpowiedź