Babice, Leszno, Kampinos, Sochaczew, Błonie i okolice
Napisano 14 kwiecień 2013 - 10:58
Są jacyś chętni na (co)weekendowe 100+ o poranku?
Napisano 16 kwiecień 2013 - 08:54
Cytat
Trasy Wawa, Leszno, Łazy, Brochów, Sochaczew, Wyszogród, Tułowice, Kromnów, Leoncin itd. mam opanowane tak by omijać uczęszczane drogi samochodowe. Problemem jest tylko to, że jak do mnie już ktoś dojedzie, to zaraz zawraca do Wawy.
Są jacyś chętni na (co)weekendowe 100+ o poranku?
Ja bez formy jeszcze ale co drugi tydzień gdy nie mam uczelni możesz na mnie liczyć!
Będę pisał.
Napisano 16 kwiecień 2013 - 10:08
27.04.2012 - WOLNY
28.04.2012 - WOLNY
Proponowana trasa: Wawa Lazurowa, Szeligowska - Szeligi - Umiastów - Pogroszew - Pilaszków (tutaj ja dołączam) - Leszno - Szadkówek - Gawartowa Wola - Podkampinos - Zawady - Łazy (sklep) - Budki Żelazowskie - Brochów (sklep) - Śladów - Tułowice - Kromnów - Piaski Duchowne - Leoncin (sklep) - Grochale - Czosnów... dalej jak kto będzie chciał. Ja pojadę drogą 579 na Leszno. Inni mogą tak samo lub z Czosnowa na Łomianki do Warszawy.
Z Lazurowej do Czosnowa (95km). Dalej przez Łomianki, Wólkę Węglową, do metro Młociny łącznie 119km.
Napisano 19 kwiecień 2013 - 20:30
biały: Droga w stanie dobrym i bardzo dobrym

żółty: Droga w stanie wystarczającym. Uwaga zalecana gdyż czasem trzeba wjechać na środek swojego pasa.
pomarańczowy: Zły stan drogi. Trzeba zwolnić i kluczyć.
czerwony: skradziony asfalt

Z Pilaszkowa do Pilaszkowa wyszło z GPS 101 km.
Wariant na 27.04.2013 - spotkanie w Pilaszkowie na skrzyżowaniu godz. 10:00
Wariant na 28.04.2013 - spotkanie w Pilaszkowie na skrzyżowaniu godz. 10:00
Jeżeli 27.04 będzie rano mżawka lub gorzej z wodą lejącą się z nieba, to ja automatycznie odpadam i przeskakuję na 28.04. Jeżeli pogoda będzie tip-top, to jadę w oba te dni. Choćby sam.
Napisano 22 kwiecień 2013 - 23:44
Raczej jestem początkującym i mocno przeciętnym kolarzem, ale stan trasy z grubsza odzwierciedla ta mapka.
Przede wszystkim krótki ale kompletnie niekompletny odcinek w okolicach Pogorszewa. Spotkałem tam kilku snujących się innych szosowców i jednego mniej szczęśliwego łatającego dętkę. Dziury wzdłuż i w poprzek.
DW579 na południe od Leszna to także kompletna porażka, mnóstwo sfrezowanego asfaltu i dziur. Miałem wrażenie, że przeciwny pas jest ciut lepszy (a jeszcze nie wspomniałem, jechałem z ruchem wskazówek zegara).
Dalej, odbicie z trasy w okolicach Wawrzyszewa do Czarnowa raczej w porządku, choć mnóstwo piachu i żwiru z pobliskich pól, nanoszonych przez ciągniki.
Następnie, nie sposób zgodzić się z czerwonym kolorem Scrubby'ego przed Gawratową Wolą, ale jeśli tam jest czerwono to w Pogorszewie powinien być brąz!
Dalej trasa w porządku; mój wariant przez Wólkę Smolaną, Andrzejów, chyba gorszy. Asfalt wylany na trylince, miejscami potężne dziury ale i ruch znikomy.
Za Śladowem miałem wiatr w twarz, więc na kolory na mapie trzeba wziąć poprawkę. Zgodzę się z treścią poprzedniej mapy, z tym, że na odcinku Piaski Duchowne - Secymin pamiętam akurat nowy gładki asfalt. Nie zasługuje na żółty kolor.
Trasa DW575 przez Wilków także jest o dwie klasy gorsza od tego co mamy po południowej części Parku.
Kompletną porażką jest DW 899, przed Cybulicami; jedzie się w dół, po czym na zakręcie pojawiają się dziury na całej szerokości!
Reszta trasy, po starej "7", w porządku.
Życzę wszystkim przyjemnych tras, bez dziur i wiatrów! Ja jeszcze jeżdżę za wolno by się gdzieś "podłączyć".
Napisano 23 kwiecień 2013 - 10:45
DW579 przejeżdża się (wg mojej trasy) tylko w miejscu, gdzie jeszcze asfalt jest dobry (granica Leszna). W kierunku do Błonia, tak jak napisałeś, droga jest jak sito lub jeżeli ktoś woli to całkowicie "d...a zbita". Dlatego sugerowana trasa z daleka omija ten kierunek.
Droga z Wawrzyszewa do Czarnowa jest regularnie zasypywana przez ciągniki obsługujące przetwórnię BIAŁUTY. To sama prawda, dlatego kierunek na Błonie, Wawrzyszew trzeba omijać. Wziąłem to pod uwagę. Jak najbardziej.
Wólkę Smolaną i Andrzejów, tak jak napisałeś. Omijamy.... Chyba, że ktoś jedzie na MTB ;-)
Zjazda z 575 na Cybulice powinien być wykreślony z listy dróg asfaltowych. To bardziej droga na sprzęt downhill'owy :-/ Dlatego też warto pojechać kawałek dalej w kierunku NDM 575 i skręcić dopiero na Kazuń Polski. Ja źle skręciłem i wjechałem na 579 zamiast przeciąć Kazuń Polski i pojechać na Czeczotki.
Z Czeczotek do Sowiej droga jest w porządku. Odcinek za Sowią Wolą do 579 to wylany asfalt na płytach betonowych ale zdaje się być przejezdny dla szosówki i to w średnim tempie.
Później tip-top na 579, choć ruch spory. W weekendy oczywiście mniejszy, choć nadal autka jeżdżą i to wcale nie zgodnie z ustawionymi przy drodze ograniczeniami prędkości :-(
Mapkę zaktualizowałem po obejrzeniu filmu z mojego przejazdu. W kilku miejscach dodałem pomarańczowy i czerwony (na szczęście niewiele) oraz BIAŁY (!!! :shock: !!!)

Napisano 23 kwiecień 2013 - 12:29
Cytat
Dlatego też warto pojechać kawałek dalej w kierunku NDM 575 i skręcić dopiero na Kazuń Polski. Ja źle skręciłem i wjechałem na 579 zamiast przeciąć Kazuń Polski i pojechać na Czeczotki.
Ta droga na Kazuń Polski jest ok? Czy trzeba jechać pod serwisówkę "7" i na Kazuń - Bielany?
Bo jeśli tak, to może to jest dobry wariant?
Pamiętam, że od Małocic jakiś czas temu robiono nowy asfalt; wzdłuż zielonego rowerowego wytyczono DDR na jezdni (dość śmiesznie, przetaczającą się z prawej na lewą).
Nie wiem jednak jaki jest jej stan między Wierszami a 579.
Napisano 23 kwiecień 2013 - 13:57
Cytat
Nie trzeba aż do serwisowej "7". Na pierwszym skrzyżowaniu za skrętem na Cybulice, za górką, skręca się w prawo i wpadasz do Kazunia Polskiego.Cytat
Ta droga na Kazuń Polski jest ok? Czy trzeba jechać pod serwisówkę "7" i na Kazuń - Bielany?Dlatego też warto pojechać kawałek dalej w kierunku NDM 575 i skręcić dopiero na Kazuń Polski.
Cytat
Ten Twój, to JEST dobry wariant.. Tak na prawdę każdy wariant, choćby nakładający drogi ale omijający 579 jest wariantem LEPSZYM. Nie pamiętam tylko, czy przypadkiem odcinek za Łosią Wólką (w kierunku Janówka) ma wylany asfalt w ramach tej akcji asfaltowania od Małocic o której napisałeś. Jeżeli nie ma tam asfaltu (zielony rowerowy + niebieski), to wystarczy skręcić na Adamówek i po kłopocie :-)...może TO jest dobry wariant? Pamiętam, że od Małocic jakiś czas temu robiono nowy asfalt; wzdłuż zielonego rowerowego wytyczono DDR na jezdni (dość śmiesznie, przetaczającą się z prawej na lewą).
Cytat
Dalsza droga Twoim śladem (w powyższych linkach), przez Janówek, Truskawkę i Wiersze, to z tego co pamiętam, cud-miód z wymalowaną drogą rowerową na nowym asfalcie. Na pewno z Wierszy do Kiścinne była taka słodziutka ta trasa w 2012 roku. W weekend sprawdzę, to (mam nadzieję) potwierdzę.Nie wiem jednak jaki jest jej stan między Wierszami a 579.
Jeszcze mapka z oboma przebiegami tras. Moja trasa (9,5km) oznaczona jest szarym kolorem, trasa alternatywna (18,5km) opisana w niniejszym wątku przez KiESWY z wariantem przez Adamówek, otrzymała kolor karmazynowy.

Napisano 24 kwiecień 2013 - 16:59
Kolarska Grupa Starobabicka https://www.facebook...63891703704377/
Dodaj odpowiedź