jakie macie przelozenia?
Napisano 10 maj 2009 - 01:02
Napisano 10 maj 2009 - 07:33
P.S. I prosze nie HALASOWAC. Jak chcemy pisac o kasetach i korbach ktore daja nam zestawienie 22-19 , to sa fora MTB i dla turystow rowerowych
UZURPATOR ; 39-32 i kadencja 80 ????? Czy Ty wjezdzasz na pionowe sciany wysokosci 10 m ??? Bo wg mnie na tej kadencji i przelozeniu na podjezdzie powiedzmy 10% ( ok 5 km dlugosci ) to zatrzesz sie po 500 m.....
I napisz mi jeszcze co masz na mysli piszac podjezdzanie "relaksacyjne" ??? CZy jest to wjezdzanie z predk . srednia 6 km /h ? To po ch...j kupowac rower ? Nie lepiej wchodzic ???
Napisano 10 maj 2009 - 07:45
Raz za miękko raz za twardo. Dla 21 latka jeżdżącego sporo na szosie kaseta 13-29 jest "delikatnie" przesadzona. Takie kasety montowałem dziadkom grubo po 60ce po kilku zawałach. I gdyby nie te zawały to pewnie dalej by młócili na kasetach góra do 25.
#365 Gosc_Anonymous_*
Napisano 10 maj 2009 - 08:05
Racja Dyki. Kaseta powyzej 25 w rowerze szosowym , to mniej wiecej to ( nie ublizajac tym co maja )co korby z trzema koronkami z przodu... To juz nie kolarstwo , to jest JAZDA NA ROWERZE ( a to nie to samo...).
P.S. I prosze nie HALASOWAC. Jak chcemy pisac o kasetach i korbach ktore daja nam zestawienie 22-19 , to sa fora MTB i dla turystow rowerowych
UZURPATOR ; 39-32 i kadencja 80 ????? Czy Ty wjezdzasz na pionowe sciany wysokosci 10 m ??? Bo wg mnie na tej kadencji i przelozeniu na podjezdzie powiedzmy 10% ( ok 5 km dlugosci ) to zatrzesz sie po 500 m.....
I napisz mi jeszcze co masz na mysli piszac podjezdzanie "relaksacyjne" ??? CZy jest to wjezdzanie z predk . srednia 6 km /h ? To po ch...j kupowac rower ? Nie lepiej wchodzic ???
Już tak czytam co to za twardziele z was są. Co to za różnica kolarstwo czy jazda na rowerze. Kolarz ściga się w wyścigach i dostaje za to kasę. Ja mam 13 - 26 i lubę podjeżdżać 9 km/h. Żeby dojechać do lokalnego podjaździku muszę dymać 30 km więc na pieszo nie da rady, a potem podjeźdżam nawet 5 km/h.
Takie cienkie kasety daje się po to aby mieć lekki rower, a zauważyłem że jest jakaś mania lekiego rowerowania. Ktoś kto ma ciężki pocisk z chęcią skorzysta z koronki 26.
To na tyle spostrzeżeń z tej cięższej strony księżyca
Napisano 10 maj 2009 - 08:16
Turysta z sakwami ( nawet na szosowym) bedzie wjezdzal nawet i 5km/h . Ale my chyba nie jestesmy portalem "turystycznym" ? Bo jak jestesmy to znaczy , ze ja sie pomylilem....
Ja tez niedawno mialem CIEZKI rower , ale nie wstawialem tam z tego powodu kaset MTB. Mysle , ze wiekszosc z nas chce co roku jezdzic WIECEJ, SZYBCIEJ ( to samo z jazda w gorach ) wiec powinnismy ( budujac forme ) kasety ZMNIEJSZAC , a nie zwiekszac...
Pisalem juz wczesniej i to nie tylko ja ; jak masz 29 i czujesz zmeczenie , to ja wrzucisz i bedziesz "czlapal" 6 km/h pod gorke , tylko dlatego , ze masz to cholerne 29 . Jak masz TYLKO 25 i czujesz zmeczenie , to wjedziesz na 25 , a nastepnym razem NIE poczujesz zmeczenia....
A co do manii "lekkiego" rowerkowania...Coz ; swiat idzie do przodu i mysle ze 99,9% z nas ( gdybysmy wszyscy mieli taka mozliwosc) wybrala by rower LZEJSZY... Kto pisze inaczej albo klamie , albo jest zlosliwy ;-)
#367 Gosc_Anonymous_*
Napisano 10 maj 2009 - 10:34
Co do zjeżdżania to nie ma co szaleć bo najczęściej na zakręcie ścina drogę samochód, albo się wtrynia z boku. Dlatego jeszcze jestem cały. Nawet na prostej za bardzo nie co się rozpędzać bo i tak się w...li jakiś samochód z podporządkowanej - no ale to polskie realia.
Zdecydowana część forowiczów to niekoniecznie ściganci wlepieni w swoje pulsometry i liczniki.
Jakaś tam szosówka z obojętnie jaką kasetą i jedziemy z taką czy inną prędkością do celu.
Zdaję sobie sprawę, że jestem w zdecydownej mniejszości ze swoimy poglądami, ale tacy też jeżdżą na szosówkach.
Napisano 10 maj 2009 - 10:40
Nie wszem i wobec ; SOBIE ;-) !!!
To jest forum KOLARSTWA SZOSOWEGO , a definicje KOLARSTWA jako dyscypliny , to w wiekszosci przypadkow przejechanie jakiegos tam dystansu w NAJKROTSZYM czasie.
I na koniec ; ciesz sie SWOIM tempem i stylem jazdy . Ja do KAZDEGO rowerzysty mam wielki szacunek !
Napisano 10 maj 2009 - 12:31
Napisano 10 maj 2009 - 12:48
Np w Trzebnicy i Choszcznie na maratonach nawet nie uzyłem małego blatu ...
No i tam 12-23 chyba byłoby optymalne.
Natomiast jeżdżąc po "moich" górkach, IMHO (a dotyczące moich mozliwości) najlepiej mieć 53/39 i 12/13 - 25/26 i nie se to nawet "nieszosowo" wygląda ...
Napisano 10 maj 2009 - 14:14
#372 Gosc_Stas_*
Napisano 10 maj 2009 - 14:33
No nareszcie. Malik masz tu nie mały "posłuch" w poradach - dobrze, że to napisałeś. A każdy zrobi jak chce, jak komuś potrzebna kaseta >25 no to niech zakłada nawet 32, mówi się trudno :-)Już olał pies wygląd, ale takie kasety są po prostu beznadziejnie skonfigurowane.
Raz za miękko raz za twardo. Dla 21 latka jeżdżącego sporo na szosie kaseta 13-29 jest "delikatnie" przesadzona. Takie kasety montowałem dziadkom grubo po 60ce po kilku zawałach. I gdyby nie te zawały to pewnie dalej by młócili na kasetach góra do 25.
Stas
Napisano 10 maj 2009 - 19:04
I tak nie wrzucam wyżej niż 19 z tyłu bo mam za długą oś suportu i jak wrzucę wyżej to łańcuch spada :-P
Przez ok. 80% czasu jeżdżę na przełożeniu 53-17.
Napisano 10 maj 2009 - 20:04
Bo zawodowcy nie zrzucają na małą. ;-)
Może to ma znaczenie, jadą np. 53 - 27.
Nie wiem czy serio, ale tak mówił mi człowiek z zawodową przeszłością.
Nie wiem czy to miał być żart ;-) . Po co mieli by zakładać 27 jak lepiej jak pojadą na 39x21. Czasem zdarza się jechać na takiej dziwnej konfiguracji gdy nie ma czasu mieszać przednią manetką, bo szybciej jest zrzucić z tyłu, ale to się rzadko zdarza.
Wracając do tematu z własnego doświadczenia wiem że nie ma co zakładać przesadnie miękkich przełożeń, bo jak jest bardzo stromy podjazd to i tak nie da rady jechać na wysokiej kadencji i prędkość spada więc ja wole jechać nieco twardziej a zarazem szybciej.
Napisano 10 maj 2009 - 20:27
Profesjonalny serwis i montaż kół do rowerów www.velotech.pl
Serwis rowerowy - Kraków tel: 666-316-604, [email protected]
Masz pytanie o koła - to zadzwoń najpierw !!!!!!! w godz. - 12.oo - 19.oo
#378 Gosc_tozik_*
Napisano 10 maj 2009 - 21:31
Napisano 12 maj 2009 - 07:06