Jump to content

Photo

Koła składane

1589 replies to this topic

#721 Zawrom

Zawrom
  • Użytkownik
  • 324 posts
  • SkądRacibórz

Posted 14 December 2014 - 10:08

F482 to nowsza piasta odpowiadająca zapotrzebowaniu na lekkie komponenty. Zmniejszono wagę stosując grubą alu oś i filigranowe łożyska. W f162 masz zacne 6001rs w korpusie - nie stosowane w najnowszych konstrukcjach. Co do kołnierza to oczywiście też chodzi o wagę, 5g może spowodować że klient obróci się na pięcie.

Dziękuję za wyczerpującą informację. Czyli nie ma się co rzucać na nową piastę z moim 85 kg-mowym du...iem :) .

#722 smartboy

smartboy
  • Użytkownik
  • 84 posts

Posted 14 December 2014 - 10:27

Dziękuję za wyczerpującą informację. Czyli nie ma się co rzucać na nową piastę z moim 85 kg-mowym du...iem :) .

Jeśli sprawna to nie zmieniaj bo po co marnować coś co się sprawdziło. Jeśli łożyska szwankują możesz zawsze zamontować coś dobrego. Ja w taniej f472sbt wrzuciłem oryginalne Nachi bo Novatec cudów nie montuje - wynalazki z Pendżabu czy coś takiego. 

Oszczędności na piaście przeksięguj na jakieś delikatesowe oponki bo tu POCZUJESZ różnicę. Drogą piastę ładnie się maca i ogląda ale podczas jazdy osiągów Ci nie poprawi.

#723 roni303

roni303
  • Użytkownik
  • 65 posts
  • Skądoni maja te koła

Posted 15 December 2014 - 23:34

ok. pozbierałem komponenty  :-D  (archetype, piasty dt, szprychy dt alpine) teraz czas na zaplecenie kół. zawsze i tylko plotłem na 3krzyże nie mam doświadczenia jak pleść na 2krzyże :roll:  czy może ktoś podrzucić sugestie, jakieś info link jak prawidłowo zrobić to na x2 by szło jak należy. dzięki

#724 picca

picca
  • Użytkownik
  • 560 posts
  • SkądWarszawa

Posted 16 December 2014 - 16:33

Jesteś pewien, że chcesz to robić sam, skoro nie masz doświadczenia w tej materii? Samo zaplecenie, to 1/8 sukcesu. Pozostałe 7/8 to prawidłowe naciągnięcie szprych. Bez centrownicy, dobrego klucza i urządzenia do wkładania nypli, miernika naprężenia szprych i doświadczenia nie da się tego dobrze zrobić.

Trudno napisać na forum jak zapleść koło. Do tego są całe poradniki. Da się na przykład ściągnąć książkę "The art of wheelbuilding" w której jest opisana jedna z metod. Jest tego trochę.

Na dwa krzyże plecie się tak samo jak na trzy, tylko robisz o jeden krzyż mniej ;)

#725 wiktor24

wiktor24
  • Użytkownik
  • 1,727 posts
  • SkądDolnośląskie

Posted 16 December 2014 - 20:59

jak ci sie uda to zaplec sobie sam a oddaj do naciagniecia- mozliwe ze serwismen policzy Ci pol ceny tylko za naciagniecie jak ladnie poprosisz :)

#726 roni303

roni303
  • Użytkownik
  • 65 posts
  • Skądoni maja te koła

Posted 16 December 2014 - 23:07

ok sprecyzuje o co chodzi. mam znachora od zaplatania kół / uwaga: nie używa miernika naprężenia szprych!, stara szkoła, centrownica i doświadczenie, nic więcej - składa koła ponad 20lat nigdy ale to nigdy żadnych problemów, ani negatywnych opinii, osobiście mam 2 zestawy od niego, także zero problemów ale wole zapłacić za samo "centrowanie" niż za całą usługę (jak Wiktor napomniał) :-P i zabawa fajna przy pleceniu, sprawa jasna.

Dandy co to jest urządzenie do wkładania nypli? nigdy nie miałem problemu z włożeniem nypli i nakręceniem ich na szprychy i pierwszy raz się spotykam z tym terminem ale chętnie poszerzę swą wiedzę w tej kwestii?

#727 ROZMIAR

ROZMIAR
  • Użytkownik
  • 3,221 posts
  • SkądPoznań

Posted 17 December 2014 - 10:54

Dandy co to jest urządzenie do wkładania nypli? 

To taki sprzęt do mydlenia oczu ;)

7602ede9d85aa0ebmed.png

Więcej satysfakcji daje dobra forma niż dobry sprzęt.

logo_phpBB.gif

#728 picca

picca
  • Użytkownik
  • 560 posts
  • SkądWarszawa

Posted 17 December 2014 - 13:39

https://www.google.p...ved=0CAYQ_AUoAQ

#729 tomaszek12

tomaszek12
  • Użytkownik
  • 4 posts
  • SkądPiastów

Posted 05 January 2015 - 16:24

Dołacze się do dyskusji ...posiadam kółka MTB na piastach novatec f482sb ,trochę skokowo się kręcą bo trochę wody i piasku pewnie dostały z przodu a471 sb .

Podobno wymiana łożysk w tych piastach nie jest skąplikowana ,może bym dał radę ,jakie tam siedzą łożyska i co ewentualnie kupić ?

Dzięki za podpowiedz

#730 qzn

qzn
  • Użytkownik
  • 534 posts
  • SkądWrocław

Posted 05 January 2015 - 19:21

Zapytam eskpertów tutaj, żeby nie zaśmiecać zakładaniem nowego tematu: kojarzycie jakieś w miarę dostępne piasty na 36h od campagnolo (9/10/11s?). Chcę złożyć jakieś vingage koła na szytki, niestety większość obręczy które widzę jest na 36 szprych, za to mało widzę piast które by pod to pasowały. Jeśli to jest jakiś standard, to obecnie mam koło campagnolo proton, niestety już dość wymęczona obręcz, mógłbym z niego przełożyć bębenek. Projekt optymalnie jakby zamknął się w okolicach 500 zł, wytrzymała konstrukcja na polskie drogi i 95 kg kolarza :)

#731 mikroos

mikroos
  • Użytkownik
  • 8,635 posts
  • SkądSzczecin

Posted 05 January 2015 - 21:53

Istnieje możliwość sprowadzenia (daj znać na priv, gdybyś był zainteresowany) bębenka pod Campę do większości piast Novatec. Gotowe piasty w tej konfiguracji (36H+Campa) niestety są poza moim zasięgiem, ale mimo wszystko wydaje mi sie, że taki "składak" to całkiem ciekawa opcja.

rowerplus-logo-2.png

A Ty masz już swoje CZARNE ODBLASKI?

#732 qzn

qzn
  • Użytkownik
  • 534 posts
  • SkądWrocław

Posted 05 January 2015 - 22:00

Tak, to jedna opcja którą rozważam, ciekawi mnie też coś takiego: http://www.amazon.co...ils?ie=UTF8&me=ale muszę się jeszcze rozeznać jak to z przesyłką wyjdzie :)

#733 Gosc_Małopolanin_*

Gosc_Małopolanin_*
  • Gość

Posted 08 January 2015 - 10:16

Archetypy H Plus Son 23mm.
Po mieście jakoś specjalnie nie jeżdżę, bo ani kurierem nie jestem ani do pracy na rowerze nie jeżdżę.
Ale coś tam zawsze przyjadę ;-)

Jakie masz opny do tych obręczy ? jestem na "etapie" budowy,kupna,zależy....co i jak i mam spore obawy , śmigam na oponkach 700x23c i nie mam zamiaru narazie kupowac innych.Nigdzie nie moge znaleźć opini nt, takich obręczy i opon

p.s na jaich szprychach złożone sa kołą ?

#734 severall

severall
  • Użytkownik
  • 690 posts
  • SkądRzeszów

Posted 08 January 2015 - 10:32

Jakie masz opny do tych obręczy ? jestem na "etapie" budowy,kupna,zależy....co i jak i mam spore obawy , śmigam na oponkach 700x23c i nie mam zamiaru narazie kupowac innych.Nigdzie nie moge znaleźć opini nt, takich obręczy i opon

p.s na jaich szprychach złożone sa kołą ?

To ja Ci również dopowiem bo też mam koła na tych obręczach. 

Moja waga to 75-77kg. Koła mam złożone na szprychach Sapim D-Light. Troszkę cięższe ale i tańsze od CX-Rayów. Koło tylne 28 szprych - na 3 krzyże, przód 20 szprych na słoneczko. Koła moim zdaniem są pancerne pod moją masę i ważą ok. 1500g na piastach Bitexa.

Są sztywniejsze niż chińskie wydmuszki pod szytkę. 

Odnośnie opon to używam na kołach opon Continental GP 4000SII o szerokości w rozmiarze 700x25C. 

Opony na tych obręczach mają szerokość 28 mm i ledwo mieszczą się w ramie mojego Gianta TCR. 

Mimo takiej szerokości rzeczywistej opon nie zauważyłem większych oporów, natomiast komfort zdecydowanie na plus. Opony 700x23C będą mieć koło 25 mm na tej obręczy. 

Jeśli miałbym szukać wad kół to czarny kolor powierzchni hamulcowej dość szybko się wyciera, po ok. 4000 km juz jest prawie srebrny ;)

Koła składał mi kolega DandyHorse którego mogę z czystym sumieniem polecić. 

#735 Henry

Henry
  • Użytkownik
  • 94 posts
  • SkądSiemianowice Śląskie

Posted 01 February 2015 - 17:27

Jeśli miałbym szukać wad kół to czarny kolor powierzchni hamulcowej dość szybko się wyciera, po ok. 4000 km juz jest prawie srebrny ;)

Mógłbyś wkleić zdjęcia jak wyglądają te obręcze po tym przebiegu.

#736 severall

severall
  • Użytkownik
  • 690 posts
  • SkądRzeszów

Posted 01 February 2015 - 17:38

Przód:

https://www.dropbox.....35.11.jpg?dl=0

Tył:

https://www.dropbox.....35.20.jpg?dl=0

#737 Gosc_Bullet_*

Gosc_Bullet_*
  • Gość

Posted 01 February 2015 - 21:01

Orientuje się ktoś może, jaka jest maksymalna waga użytkownika dla obręczy Open Pro Mavica?

#738 4gotten

4gotten
  • Użytkownik
  • 1,037 posts
  • SkądStargard

Posted 01 February 2015 - 22:35

Na obcojęzycznych forach wyczytałem, że ok. 100kg. Żeby mieć pewność najlepiej zwrócić się z tym zapytaniem do polskiego dystrybutora.

#739 Gosc_Bullet_*

Gosc_Bullet_*
  • Gość

Posted 02 February 2015 - 07:15

Niezły pomysł, tak też zrobię.

#740 smartboy

smartboy
  • Użytkownik
  • 84 posts

Posted 02 February 2015 - 07:22

W instrukcji jest 100kg wagi jeźdźca brutto. Skoro to max to znaczy że musi chodzić o najmocniejszą wersję 36h.

Reply to this topic