Jump to content

Photo

Koła składane

1589 replies to this topic

#981 Monowiec

Monowiec
  • Użytkownik
  • 835 posts
  • SkądKraków

Posted 16 April 2016 - 19:39

Jak koła mają być bezobslugowe to w ogóle nie ładowałbym sie w łożyska kulkowe. W ciemno był kupował novateci na maszynach.

Wysłane z mojego SM-G800F przy użyciu Tapatalka

#982 smartboy

smartboy
  • Użytkownik
  • 84 posts

Posted 16 April 2016 - 19:47

Co jest bardziej bezobsługowego w novatecach?  że są w tylnych 4 łożyska do wymiany zamiast 18 kulek?

Jak koła mają być bezobslugowe to w ogóle nie ładowałbym sie w łożyska kulkowe. W ciemno był kupował novateci na maszynach.

#983 Monowiec

Monowiec
  • Użytkownik
  • 835 posts
  • SkądKraków

Posted 16 April 2016 - 19:55

Ze wymieniasz 4 łożyska a nie ukladasz 18 kulek.

#984 smartboy

smartboy
  • Użytkownik
  • 84 posts

Posted 16 April 2016 - 20:04

Ja mam za sobą wymianę 4 łożysk w Novatecach i wymianę 18 kulek w Shimano. Zapewniam że to pierwsze trwa duuużo dłużej i jest droższe. Remont piasty kulkowej zrobię w 5 minut max.

#985 Monowiec

Monowiec
  • Użytkownik
  • 835 posts
  • SkądKraków

Posted 16 April 2016 - 20:16

No właśnie. Ja jak mam sie bawić kulkami to szału dostaje :)

#986 Gosc_marvelo_*

Gosc_marvelo_*
  • Gość

Posted 17 April 2016 - 00:14

Przesadzasz, Monowiec. Dobrą pęsetę tylko trzeba mieć, bo samymi paluchami się ciężko operuje. No i lepki smar, aby te kulki się dobrze trzymały przy układaniu. 

Jeśli chodzi o uszczelnienie, to moim zdaniem w Shimano np. w starych 105 czy nawet Tiagrach jest bardziej skuteczne od aluminiowego kapsla i własnej uszczelki łożyska w Novatecach. Pomiędzy tym kapslem a łożyskiem jest szczelina i woda na zasadzie kapilary lubi się tam wdzierać. 

Pod względem masy Novatec wygrywa, zwłaszcza w przednich piastach. Tylne muszą mieć aluminiowy bębenek, aby były lżejsze, bo te wersje ze stalowymi wcale nie wypadają lepiej od Shimano. No i Novatec ma nieco lżejsze zaciski, choć pod względem trwałości i pewności działania nic nie przebije klasycznych zacisków Shimano.

#987 Gosc_tobo_*

Gosc_tobo_*
  • Gość

Posted 17 April 2016 - 07:16

No właśnie. Ja jak mam sie bawić kulkami to szału dostaje :)

Masz problem z włożeniem 18 kulek? :)

Matko, różne minusy miewają piasty S ale akurat to...

Co znaczy bezobsługowe?  Dla mnie bez obsługi oznacza że piast nie muszę serwisować i mogę na nich jeździć powiedzmy do momentu gdy zgon zaliczą obręcze. Ani w warunkach deszczowych ani suchych tego nie widzę. :) Nie miałem jeszcze takiego szczęścia żebym otworzył piastę i w środku było fabrycznie sterylnie. 

#988 Arni

Arni
  • Użytkownik
  • 3,088 posts
  • SkądWLKP

Posted 17 April 2016 - 09:43

Wkładanie kulek to pikuś, dla mnie najgorszym zabiegiem jest poprawne kontrowanie i zatarte bieżnie. Pół biedy jeśli padnie konus, bo tego idzie dokupić, gorzej jak padnie bieżnia korpusu. Wtedy rodzą się prawdziwe problemy z tego typu piastami i wymiana kulek już nie pomoże, trzeba kupić nową piastę.
  • Monowiec likes this

#989 mikroos

mikroos
  • Użytkownik
  • 8,635 posts
  • SkądSzczecin

Posted 17 April 2016 - 09:47

Otóż to! Umiem poprawnie złożyć i skontrować łożysko, ale zwyczajnie mi się nie chce. Maszynówki są po prostu bez porównania wygodniejsze.

• Monowiec likes this

rowerplus-logo-2.png

A Ty masz już swoje CZARNE ODBLASKI?

#990 Monowiec

Monowiec
  • Użytkownik
  • 835 posts
  • SkądKraków

Posted 17 April 2016 - 13:16

Nareszcie ktoś mnie obronił :D

#991 Siara_iwj

Siara_iwj

Zło Konieczne

• Moderator
  • 2,263 posts
  • SkądSheffield

Posted 17 April 2016 - 13:36

A ja lubię serwisować piasty kulkowe. Jest jakaś satysfakcja jak przecierasz konus, dajesz pod światło, a tam lusterko.

Lekkie. Tanie. Mocne. Wybierz dwa - C. Boardman

#992 przmor

przmor
  • Użytkownik
  • 500 posts

Posted 17 April 2016 - 15:58

A ile km trzeba zrobic aby bieznie w piascie dajmy na to 105 oczywiscie przy zalozeniu regularnego serwisowania i korzystania z roweru zgodnie z przeznaczeniem, dokonaly zywota?

#993 Monowiec

Monowiec
  • Użytkownik
  • 835 posts
  • SkądKraków

Posted 17 April 2016 - 16:00

Tylko że kolega pyta o koła, ktorych serwisowac nie będzie musiał :)

#994 sirkozi

sirkozi
  • Użytkownik
  • 2,297 posts
  • SkądGdańsk

Posted 17 April 2016 - 16:23

To sobie jeszcze poczeka, bo nie słyszałem o wynalezieniu takich. Chyba, że chce wymieniać na nowe zamiast serwisu, to pierwsze lepsze się nadadzą.

#995 vuc

vuc
  • Użytkownik
  • 354 posts

Posted 17 April 2016 - 21:18

Doprecyzuję: Z bezobsługowością chodziło mi głównie o centrowanie.
W sezonie 2015 miałem DT Swissy R23 20/24H.
Mimo, że jeździłem ostrożnie, ważyłem 68kg, to niestety była jakaś felerna seria i ciągle się krzywiły. Wiele osób miało z nimi podobny problem.
Ile ja wtedy straciłem czasu na chodzenie po serwisach, odsyłanie do DT (2 razy), szukanie kół zastępczych… nigdy więcej.

A jak z tymi DT 370 24/28? http://szosa.org/top...adane/?p=316148
Zestaw na KinLinie XC-279 32/32H będzie znacznie mocniejszy, czy tylko niezauważalnie?
Dodam, że cieniuję i w zasadzie koła mogłyby poczekać aż zejdę na 70kg, czyli max 75kg z plecakiem, z którym jeźdżę jakieś 10-15% jazd i oczywiście ostrożniej niż na lekko.
Z drugiej strony nie chcę mieć "bicia w normie". Chce mieć bez żadnego bicia.

piasty:
Oczywiście, serwisować trzeba, ale nie żebym musiał kontrować co dwie jazdy bo "wziąłem kiepski model, gdzie konusy są do bani".
Jeszcze poczytam czy brać kulkowe czy maszynki. Z kontrowaniem, ustawianiem luzu może być trochę zabawy jeśli się to robi 1-2 razy na rok, bo człowiek wychodzi z wprawy.
Dlatego też pytałem o Ultegry zamiast 105. To nie tylko waga, napis ładniej się błyszczy i takie tam, ale mają też jakiś system "digital adjustment" ułatwiający ustawienie właściwego luzu. Nie wiem natomiast na ile jest ten system świetny w praktyce

#996 Gosc_marvelo_*

Gosc_marvelo_*
  • Gość

Posted 17 April 2016 - 22:10

"Digital adjustment?" To już nawet piasty są teraz cyfrowe?

#997 radomir82

radomir82
  • Użytkownik
  • 879 posts
  • SkądBergen

Posted 17 April 2016 - 23:16

Digital adjustment :D, do poprawnego zakontrowania wystarczą 2 imbusy 5mm.

#998 vuc

vuc
  • Użytkownik
  • 354 posts

Posted 18 April 2016 - 06:38

no z nazwą poniosła ich nieźle fantazja. Niemniej cośtam niby ma pomagać.

#999 radomir82

radomir82
  • Użytkownik
  • 879 posts
  • SkądBergen

Posted 18 April 2016 - 07:17

Pomaga, tak jak napisałem, kontrowanie jest bardzo proste.

#1000 mikroos

mikroos
  • Użytkownik
  • 8,635 posts
  • SkądSzczecin

Posted 18 April 2016 - 08:27

no z nazwą poniosła ich nieźle fantazja.

"Digit" to również "palec". A więc luzujesz śruby zabezpieczające, regulujesz palcami, a potem skręcasz z powrotem. Jak najbardziej "digital".

rowerplus-logo-2.png

A Ty masz już swoje CZARNE ODBLASKI?

Reply to this topic