Koła składane
Napisano 16 kwiecień 2016 - 19:47
Co jest bardziej bezobsługowego w novatecach? że są w tylnych 4 łożyska do wymiany zamiast 18 kulek?
Jak koła mają być bezobslugowe to w ogóle nie ładowałbym sie w łożyska kulkowe. W ciemno był kupował novateci na maszynach.
Wysłane z mojego SM-G800F przy użyciu Tapatalka
#986 Gosc_marvelo_*
Napisano 17 kwiecień 2016 - 00:14
Przesadzasz, Monowiec. Dobrą pęsetę tylko trzeba mieć, bo samymi paluchami się ciężko operuje. No i lepki smar, aby te kulki się dobrze trzymały przy układaniu.
Jeśli chodzi o uszczelnienie, to moim zdaniem w Shimano np. w starych 105 czy nawet Tiagrach jest bardziej skuteczne od aluminiowego kapsla i własnej uszczelki łożyska w Novatecach. Pomiędzy tym kapslem a łożyskiem jest szczelina i woda na zasadzie kapilary lubi się tam wdzierać.
Pod względem masy Novatec wygrywa, zwłaszcza w przednich piastach. Tylne muszą mieć aluminiowy bębenek, aby były lżejsze, bo te wersje ze stalowymi wcale nie wypadają lepiej od Shimano. No i Novatec ma nieco lżejsze zaciski, choć pod względem trwałości i pewności działania nic nie przebije klasycznych zacisków Shimano.
#987 Gosc_tobo_*
Napisano 17 kwiecień 2016 - 07:16
No właśnie. Ja jak mam sie bawić kulkami to szału dostaje
Masz problem z włożeniem 18 kulek?
Matko, różne minusy miewają piasty S ale akurat to...
Jak koła mają być bezobslugowe to w ogóle nie ładowałbym sie w łożyska kulkowe. W ciemno był kupował novateci na maszynach.
Co znaczy bezobsługowe? Dla mnie bez obsługi oznacza że piast nie muszę serwisować i mogę na nich jeździć powiedzmy do momentu gdy zgon zaliczą obręcze. Ani w warunkach deszczowych ani suchych tego nie widzę. Nie miałem jeszcze takiego szczęścia żebym otworzył piastę i w środku było fabrycznie sterylnie.
Napisano 17 kwiecień 2016 - 09:43
- Monowiec lubi to
Napisano 17 kwiecień 2016 - 09:47
Otóż to! Umiem poprawnie złożyć i skontrować łożysko, ale zwyczajnie mi się nie chce. Maszynówki są po prostu bez porównania wygodniejsze.
- Monowiec lubi to
A Ty masz już swoje CZARNE ODBLASKI?
Napisano 17 kwiecień 2016 - 21:18
W sezonie 2015 miałem DT Swissy R23 20/24H.
Napisano 17 kwiecień 2016 - 23:16
Digital adjustment , do poprawnego zakontrowania wystarczą 2 imbusy 5mm.
Napisano 18 kwiecień 2016 - 07:17
Napisano 18 kwiecień 2016 - 08:27
no z nazwą poniosła ich nieźle fantazja.
"Digit" to również "palec". A więc luzujesz śruby zabezpieczające, regulujesz palcami, a potem skręcasz z powrotem. Jak najbardziej "digital".
A Ty masz już swoje CZARNE ODBLASKI?