Witam. Miał ktoś do czynienia z obręczami szosowymi Accent'a? Mam na myśli modele Roadster lub Roadrunner. http://velo.pl/czesci/obrecze
Koła składane
Napisano 09 czerwiec 2014 - 12:05
Witam
Posiadam typowe sprzedawane przez chińczyków koła na oponę z piastami Novateca,obrecze karbon 50mm i szprychy Cn aero 494.
Tylne koło po około 1000km było idealnie proste jednak część szprych zrobiła sie bardzo luźna,dałem do profesjonalnego sklepu rowerowego w Kaliszu, szprychy były juz dobrze naciągnięte(ale nie idealnie) po 3-4 wyjazdach szprychy sa jeszcze bardziej luźne jak przed serwisem a obręcz tak bije ze nie miesici sie w zaciskach hamulca.
Macie jakieś pomysły co mogę zrobić,oddać jeszcze raz do tego sklepu,ogólnie to dlaczego tak się dzieje przy tak znikomym przebiegu?
Napisano 09 czerwiec 2014 - 12:11
A Ty masz już swoje CZARNE ODBLASKI?
Napisano 09 czerwiec 2014 - 13:14
Zgadzam się w pełni z Nickiem, że możesz (powinieneś?) tę usługę reklamować.
A Ty masz już swoje CZARNE ODBLASKI?
Napisano 09 czerwiec 2014 - 15:05
Prawdopodobnie oddałeś koła do pacanów, którzy podciągnęli kilka szprych, żeby wizualnie wyglądało ok, zgarnęli hajs i oddali ci sfuszerowane koło. Gdyby zrobili to dobrze - użyli tensometru do sprawdzenia naciągu wszystkich szprych, nacentrowali radialnie i bocznie, zadbali o to, żeby szprychy się rozprężyły i ponownie sprawdzili na centrownicy czy koło nie bije, nic takiego nie powinno mieć miejsca.
Napisano 09 czerwiec 2014 - 20:33
Jest jeszcze /ale mało prawdopodobne/ możliwość, że szprychy i nyple to szajs. W szprychach zle uwalcowany gwint, a w nyplach zle nagwintowany. Ew za krótkie szprychy i łapią za mało gwintu w nyplach. Ale normalny serwis powinien to momentalnie zauważyć. pozdr
Napisano 10 czerwiec 2014 - 05:55
Jak widac,renoma i zasób produktów nie idzie w parze z fachowością.
Dzisiaj jade do sklepu zobaczymy co mi powiedzą,aczkolwiek po tym co się tu dowiedziałem odnośnie skomplikowania centrowania koła wątpie aby było to zrobione tak jak napisał kolega Dandy Horse
Napisano 11 czerwiec 2014 - 06:06
Wczoraj byłem w sklepie,właściciel powiedział mi ze być może obręcz jest za sztywna i dlatego szprychy sie luzują.Przed odbiorem mam zobaczyć sobie koło w centrownnicy.
Dodał także ze jego kolega miał taka nogę ze po każdym wyścigu jego cosmic był to dokręcenia.
Napisano 21 czerwiec 2014 - 09:27
Ja mam takie pytanie. Jak składam koła to do ramy szosowej pasują dowolne piasta szosowe? Jest to jakiś standard czy można kupić nie takie jak trzeba?
Obecnie standard to 100mm przód i 130mm tył. Jeśli rama to nie antyk ani torowa to takie piasty powinny pasować do każdej.