Hamulce i klocki
Napisano 31 lipiec 2020 - 13:17
Napisano 31 lipiec 2020 - 13:51
- lukaszzsch lubi to
Napisano 31 lipiec 2020 - 14:05
Ze średnio zużytymi klockami i tarczami jest mniej problemów. Łapią "luz roboczy" i nawet pofalowanie tarczy może mieścić się granicach tolerancji. Oczywiście jeśli cylinderki cofają się prawidłowo. Ja mam zawsze najwięcej zabawy z ustawieniem hamulców przy nowych klockach lub nowych tarczach - potem jak się nie grzebie i okresowo prostuje tarczę, to działa bez zawracania głowy.
Napisano 20 grudzień 2020 - 20:15
Jakie klocki hamulcowe pasują do aktualnej Ultegry hydraulicznej (zdaje się BR-R8070)? Zdaje się L04C https://www.cykloman...tor,id8914.htmlpowinno działać z tymi hamulcami ? Może istnieją tańsze alternatywy?
Napisano 20 grudzień 2020 - 22:46
Napisano 21 grudzień 2020 - 10:00
No wlasnie, trzeba wiedziec, a nie pisac "co mi sie wydaje".Tylko najpierw trzeba wiedzieć które są faktycznie lepsze bo klasycznie większość tańszych zamienników to pewnie będzie szit. Skoro znasz te lepsze, za które ręczysz to czemu nie napiszesz od razu 1514chirs ?
Z mojego ok 15 letniego mtb tarczowego doswiadczenia, probujac rozmaitych klockow z roznymi typami okladzin, wiem, ze ciezko trafic na okladziny, jak to piszesz, "tanszych szit", ktore bylyby gorsze niz zywiczne oryginalne klocki Shimano. Tu akurat nazwa Shimano nie ma nic do rzeczy, po prostu zywiczne sa dosc slabymi okladzinami w porownaniu do sintered, metalikow itp. Tak pod wzgledem sily hamowania, jak i zywotnosci. Jak tylko mialem nowe hamulce z zywicznymi, to jak najszybciej je zajezdzalem i wymienialem na cos mocnieszego.
I nie bez powodu pisalem, ze takie klocki sa 2x tansze od oryginalow. Mozna poprobowac i wybrac, te ktore leza komus najbardziej. Do tego indywidualne okolicznosci beda dyktowaly, to co komu bedzie najbardziej odpowiadac, np: waga, styl hamowania, warunki atmosferyczne.