Dobra, wymieniłem klocki z przodu. Rozepchałem tłoczki, założyłem koło i teraz klocki trą o tarcze. Pomyślałem, że może za mało rozepchałem tłoczki, ale jakby nie patrzeć, po hamowaniu znów zbliżą się do tarczy . Co zrobiłem nie tak?
Hamulce i klocki
Napisano 23 lipiec 2021 - 17:52
Jeżeli dostatecznie mocno, tłoczki były cofnięte, trzeba ustawić ponownie zacisk względem tarczy. Klocki zużywają się nierównomiernie i jeśli na używanych, podjeżdżonych klockach był poprawiany zacisk, aby nie obcierał, przy nowych klockach trzeba ustawić ponownie. U mnie zawsze działa. Wczoraj założyłem na przód metaliczne, bo jadę w góry, a wyjąłem żywiczne, ale wymienione miesiąc temu i wszystko było idealnie. Bez poprawki zacisku. Ale czasem, zakładając nowe, po zupełnie zjechanych starych, zacisk trzeba ustawić.
- Bzyk i lupus lubią to
Napisano 05 sierpień 2021 - 16:55
Napisano 17 wrzesień 2021 - 13:35
Pytanie za 100pkt - niedługo będę się zabierał za przełożenie hamulców do innego roweru. W tym celu muszę pewnie zlać cały płyn - bo przy któryms końcu trzeba wszak przewód rozłączyć.
Czy ktoś wie co to mam zamontowane fabrycznie za złącze na przewodzie hamulcowym? To ma może w sobie jakiś zaworek czy to po prostu skręcana złączka i nic tam wypływania płynu po rozłączeniu nie blokuje?
Mogę to wywalić (bo pewnie bedzie mi przeszkadzać) i po prostu zastąpić przewodem o odpowiedniej średnicy?
Hamulce i klamki to Rival 1. Widzę, że gotowe przewody mają już jakieś zaciśnięte końcówki z jednej strony więc domyślam się, że trzeba mieć jakieś know how chcąc to czymś drutować - albo zapłacić milion za kawałek wężyka i dwa miliony za dwa kawałki
Napisano 17 wrzesień 2021 - 14:13
Napisano 07 marzec 2022 - 22:07
Cześć
Wygląda na to, że jednak nie uda mi się kupić klocków Shimano do tarcz. Czekałem spokojnie od jesieni, licząc na to, że szaleństwo minie i towar się pojawi.
Jako że sezon tuż tuż, zmuszony jestem kupić cokolwiek, byle hamowało Co moglibyście polecić do Ultegry/105 od innych producentów z założeniem, że:
- są bezpieczne;
- hamują nie gorzej niz L03A
- trwałość bez znaczenia, jeżeli będą dostępne.
Napisano 07 marzec 2022 - 22:16
Napisano 07 marzec 2022 - 22:24
Cześć
Wygląda na to, że jednak nie uda mi się kupić klocków Shimano do tarcz. Czekałem spokojnie od jesieni, licząc na to, że szaleństwo minie i towar się pojawi.
Jako że sezon tuż tuż, zmuszony jestem kupić cokolwiek, byle hamowało Co moglibyście polecić do Ultegry/105 od innych producentów z założeniem, że:
- są bezpieczne;
- hamują nie gorzej niz L03A
- trwałość bez znaczenia, jeżeli będą dostępne.
Jak chcesz to mam 2 kpl nowych wyciagniete z nowych zaciskiw DA. W kpl bolce, zawleczki, nie ma tylko pudelek
Napisano 20 kwiecień 2022 - 14:47
Sam właśnie szukałem i postawiłem na SWISS STOP Disc 34 RS bo Shimano nie udało mi się nigdzie zlokalizować.
Kupiłem w centrum rowerowym.
- Marqs lubi to