Skoro nieco zmieniamy temat na MTB, to w dwóch rowerach Krosssa na tarczach używanych przez ostatnie 10 lat jestem zadowolony z klocków Shimanowskich, ale może tak jak sam zaznaczasz - jeżeli ktoś bardzo dużo waży to trzeba szukać trwalszych rozwiązań no tak czy tak naprawdę pytający jak i wszyscy później przeglądający wątek i szukający odpowiedzi doceniliby, gdybyś podzielił się konkretnymi przykładami klocków, które sprawdzałeś i dobrze sprawdzały się przy dużej wadze kolarza. To mogą być nawet linki do sklepów, nikt się na forum nie obrazi "za reklamę".
Ja generalnie życiowo (czy to z autem czy rowerem czy innymi obszarami życia), jestem fanem produktów dedykowanych dla danego rozwiązania, co nie zmienia faktu, że jak najbardziej doceniam konstrukcje lepsze. To czego nie akceptuję to tanie kiepskiej jakości zamienniki, stąd automatyczne reakcja na propozycję "coś tańszego??" Często natomiast te lepsze produkty jest ciężko znaleźć, dlatego zawsze dopytuję o konkretne modele wersje itd.