Jump to content

Photo

Jak jeździć rowerem szosowym w Polsce.. ?

2539 replies to this topic

#2201 cauchy

cauchy
  • Użytkownik
  • 2,911 posts
  • SkądWarszawa

Posted 01 May 2021 - 18:35

Nie wszedzie sa fajne trasy do jazdy kolarką, niestety. A nieraz tam gdzie są jak np okolice Jeleniej G. to zaden z kierowcow nie zachowuje 1mW 2020 bylem tam 2 tyg i gdy na koniec pojechalem pohasać na Singltreku to z ulgą odstawiłem kolarkę. 10 dni jazdy solidnie nadszarpnęło mi tam nerwy. A okolice świetne.

#2202 big75

big75
  • Użytkownik
  • 1,560 posts
  • Skądpolska

Posted 01 May 2021 - 19:10

chciałbym Cię zapytać, ile lat jeździsz i kiedy nadeszło przyzwyczajenie do tego typu sytuacji? Ja to już szukam dróg gdzie nie ma ruchu, albo są jakieś drogi dojazdowe prowadzące do nikąd, bo tylko tam można ze spokojem potrenować. Przejeżdżający obok mnie z pełną prędkością wariat psuje mi całą wycieczkę, czasami mam wrażenie, że walczę o przetrwanie na drodze. Może za mało praktyki w ruchu, a może zbyt lękliwa głowa  :D

Nie wiem może nie ten rejon ,inni kierowcy, mniejszy  ruch  Karkonosze to jednak zadu...pie, 2 niebezpieczne  drogi na krzyż ( 3+30) ale też nie jakoś specjalnie groźnie.

Albo trochę , że sam b.dużo jeżdzę autem to nie mam wielkich pretensji do kierowców. Sam nie wlekę się 90 km/h to od innych też tego nie wymagam.

Co dla mnie istotne to odstęp od rowerzysty przy wyprzedzaniu roweru  , dobrze by było też   żeby kierowcy nie wyjeżdżali z popdporządkowanej (jak Scarponiemu) i dobrze oceniali dystans/ prędkość przy wyprzedzaniu jadąc z naprzeciwka ,  reszta to nie jakiś tam  problem .....może coś pominąłem.

Generalnie to po naszej stronie to i tak jest dużo lepiej niż np w Czeskich Karkonoszach, tam to prawie po nogach jeżdżą wlekąc się przy tym 60 km/h......odstęp 1.5m nigdy.

( ile lat - od dziecka czyli z ....40 )

#2203 Argi

Argi
  • Użytkownik
  • 494 posts

Posted 01 May 2021 - 19:46

Dzisiaj trafiłem na rekordzistę. Od odpalenia diod do wyprzedzenia jakieś 2 sekundy, mało mi bluzy i kasku nie zdjęło  :D

Zgadnijcie markę pojazdu, aczkolwiek trudne nie jest...

#2204 slaweuszek

slaweuszek
  • Użytkownik
  • 247 posts

Posted 01 May 2021 - 20:16

Bawaria ?

Wysłane z Ultra dużego Note 20 ...

#2205 Chikushou

Chikushou
  • Użytkownik
  • 885 posts
  • SkądOstrów Wlkp.

Posted 01 May 2021 - 20:46

Jazda solo na szosówce na polskich drogach to niestety równie niebezpieczne hobby jak survival w amazońskiej dzungli :).

Na szczęście, jadąc w 5-6+ osobowej grupie, liczba debili i cwaniaków znacząco się zmniejsza. Chyba boją się światków, lub ewentualnego wpierdolu na poboczu :)

• tomekvolvo240 likes this

#2206 Argi

Argi
  • Użytkownik
  • 494 posts

Posted 01 May 2021 - 21:20

Bawaria ?

Wysłane z Ultra dużego Note 20 ...

Mówiłem, że nie będzie trudne  :lol:

#2207 lupus

lupus
  • Użytkownik
  • 351 posts

Posted 02 May 2021 - 09:50

U mnie wczoraj taka sytuacja. Szlag czlowieka moze trafic.

I zwolnione tempo

#2208 manfred

manfred
  • Użytkownik
  • 776 posts
  • SkądPodhale

Posted 02 May 2021 - 10:08

Jest numer rejestracyjny SCI9598A. Wyślij mu pozdrowienia i prośbę aby nie wyprzedzał na podwójnej ciągłej.

• lupus likes this

Facebuk i  YT  Strava

#2209 alterego

alterego
  • Użytkownik
  • 1,224 posts

Posted 02 May 2021 - 10:31

W zależności od tego jak bardzo co Ci się chce:
https://slaska.polic...i-drogowej.html

Jeśli już bym się zdecydował na jeżdżenie z kamerą to chyba bym takie rzeczy zgłaszał.
  • mikroos, Tomo, sirkozi and 2 others like this

#2210 Tomo

Tomo
  • Użytkownik
  • 316 posts

Posted 02 May 2021 - 11:38

Nic mnie tak nie denerwuje jak kierowcy wyprzedzający na podwójnej ciągłej. 300 zł za brak odległości, 200 zł za podwójną ciągłą. Może następnym razem idiota pomyśli co robi... 

#2211 lukaszzsch

lukaszzsch
  • Użytkownik
  • 748 posts

Posted 02 May 2021 - 11:43

Z ciekawości- serio 300 złotych jest mandat za nieprzestrzeganie 1 m odległości??

Edit: znalazłem. Faktycznie 300, chyba zainwestuję w kamerkę.

#2212 perun

perun
  • Użytkownik
  • 122 posts
  • SkądKraków

Posted 02 May 2021 - 12:06

Nic mnie tak nie denerwuje jak kierowcy wyprzedzający na podwójnej ciągłej. 300 zł za brak odległości, 200 zł za podwójną ciągłą. Może następnym razem idiota pomyśli co robi... 

Jeszcze bardziej irytuje wyprzedzanie w podobny sposób na kompletnie pustej, prostej drodze...

Od jakiegoś czasu też noszę się z zakupem jakiegoś wideorejestratora a poziom chamstwa i głupoty tej wiosny zaczął mnie już przerażać. Ale czy mandat w wysokości 200-300 zł za poważne wykroczenie drogowe narażające kogoś na utratę życia lub zdrowia nauczy kogoś rozumu to szczerze wątpię.

• alterego likes this

#2213 alterego

alterego
  • Użytkownik
  • 1,224 posts

Posted 02 May 2021 - 12:58

Otóż to. O ile na ruchliwej drodze ze sporym ruchem staram się zrozumieć kogoś, kto wyprzedza kiedy może (oczywiście zachowując jakiekolwiek granice rozsądku), o tyle jak ktoś wyprzedza na gazetę na pustej drodze to od razu wiem kogo spodziewać się za kierownicą.

#2214 big75

big75
  • Użytkownik
  • 1,560 posts
  • Skądpolska

Posted 02 May 2021 - 13:43

Bez przesady z tą 2 jną ciągłą, czasem te linie idiotycznie namalowane -- 100 razy bardziej niebezpieczne nieprzestrzeganie odległości .

(  powinno być odwrotnie 100/200 pln i 1000 co najmniej)

• lukaszzsch likes this

#2215 artho

artho
  • Użytkownik
  • 2,879 posts

Posted 02 May 2021 - 13:57

Powoli to idzie do przodu... podobno jeszcze w tym roku zwyżki na OC za każdy mandat, więc może tym bardziej będzie warto zgłaszać takich petentów... :D :D

• mikroos and lukaszzsch like this

#2216 alterego

alterego
  • Użytkownik
  • 1,224 posts

Posted 03 May 2021 - 06:56

https://www.sport.pl...t-strzelil.html

Kij w szprychy jest już passé.

#2217 Ulepekin

Ulepekin
  • Użytkownik
  • 289 posts
  • SkądMeseritz

Posted 03 May 2021 - 09:15

Przeczytajcie artykuł, to były tylko żarty  :lol:  - strzelec pomylił osoby, myślał że to jego kolega jedzie. No tak się tłumaczył  ;)

#2218 lupus

lupus
  • Użytkownik
  • 351 posts

Posted 03 May 2021 - 09:58

W zależności od tego jak bardzo co Ci się chce:
https://slaska.polic...i-drogowej.html

Jeśli już bym się zdecydował na jeżdżenie z kamerą to chyba bym takie rzeczy zgłaszał.

Dzieki, zamierzam to zglosic.

Ktos sie orientuje jaka jest data waznosci takich filmow, bo cos bym jeszcze znalazl w archwium ;)

#2219 mikroos

mikroos
  • Użytkownik
  • 8,614 posts
  • SkądSzczecin

Posted 03 May 2021 - 10:24

Spokojnie możesz zgłosić to zdarzenie nawet po kilku miesiącach.

rowerplus-logo-2.png

A Ty masz już swoje CZARNE ODBLASKI?

#2220 bursztynian

bursztynian
  • Użytkownik
  • 124 posts

Posted 03 May 2021 - 10:37

Z tymi kamerami to jest tak: wożę takie "cudo" od lat. Czasami tez z tylu, pod siodełkiem. Zarejestrowało się na tym niemało, w tym czasie miałem dwa "fizyczne" spotkania z samochodami. Oba zgłoszone na policje. Przy pierwszym - gość mi wyjechał z podporządkowanej prosto pod kola, sprawa skończyła się w sadzie, bo facet twierdził, ze udawałem :)

Przy drugim - facet na chama wyprzedzał, mimo, ze w naprzeciwka był ruch jak cholera i otarł się o mnie, prawie spychając do rowu - policja ukarała właściciela auta mandatem za niewskazanie prowadzącego w tamtej sytuacji :)

Miałem jeszcze kilka wyjazdów "na czołówkę" i pajaca, który tak jak u kolegi lupusa, wyprzedził na gazetę na pustej drodze i w ramach promocji włączył spryskiwacze :). W tym akurat przypadku policja "nie stwierdziła wykroczenia w ruchu drogowym" - chociaż mogłem typa za lusterko złapać.

Zgłaszałem tez omijanie mnie albo innych aut, gdy zatrzymywały się przed przejściem, żeby pieszych przepuścić - tutaj tez policja "nie mogła ustalić sprawcy".

Wiele zależy od tego, na jakiego policjanta się trafi. Zawsze oczywiście można się odwoływać. Ale kamerę polecam, przy okazji często nagrywają się takie rzeczy, ze byście się nie spodziewali :)

A co do minimalnego dystansu przy wyprzedzaniu rowerzysty, to u nas walczą o wpisanie 1,5m a w Niemczech od zeszłego roku obowiązuje 1,5m w obszarze zabudowanym i 2 m poza nim. I mandaty nie są po 300 PLN.

Reply to this topic