Skocz do zawartości

Zdjęcie

Jak jeździć rowerem szosowym w Polsce.. ?

2539 odpowiedzi w tym temacie

#2221 cowall

cowall
  • Użytkownik
  • 156 postów
  • SkądWarszawa

Napisano 03 maj 2021 - 12:52

to co nagrał @lupus to właśnie sytuację które powodują niepotrzebny stres i są niebezpieczne. Dziwi mnie taki egoizm, przecież widząc ilość kierowców z rowerami na dachach/bagażnikach stojących w korku podczas ostatniej soboty widać, że rower jest popularny i wielu kierowców jeździ z rodzinami. 

Twoja sytuacja wyraźnie pokazuje, że bez Twojej kamery gość by szedł w zaparte i sprawa w sądzie mogłaby się różnie skończyć. Osobiście nie zabieram kamery ze sobą, bo jedyna jaką posiadam to go pro i po pierwsze bateria długo nie podziała, a po drugie przy ewentualnej glebie nie chciałbym jej rozbić. Jakiś inny w miarę tani zamiennik dedykowany głównie na rower możecie polecić?

Z tymi kamerami to jest tak: wożę takie "cudo" od lat. Czasami tez z tylu, pod siodełkiem. Zarejestrowało się na tym niemało, w tym czasie miałem dwa "fizyczne" spotkania z samochodami. Oba zgłoszone na policje. Przy pierwszym - gość mi wyjechał z podporządkowanej prosto pod kola, sprawa skończyła się w sadzie, bo facet twierdził, ze udawałem :)

Przy drugim - facet na chama wyprzedzał, mimo, ze w naprzeciwka był ruch jak cholera i otarł się o mnie, prawie spychając do rowu - policja ukarała właściciela auta mandatem za niewskazanie prowadzącego w tamtej sytuacji :)

Miałem jeszcze kilka wyjazdów "na czołówkę" i pajaca, który tak jak u kolegi lupusa, wyprzedził na gazetę na pustej drodze i w ramach promocji włączył spryskiwacze :). W tym akurat przypadku policja "nie stwierdziła wykroczenia w ruchu drogowym" - chociaż mogłem typa za lusterko złapać.

Zgłaszałem tez omijanie mnie albo innych aut, gdy zatrzymywały się przed przejściem, żeby pieszych przepuścić - tutaj tez policja "nie mogła ustalić sprawcy".

Wiele zależy od tego, na jakiego policjanta się trafi. Zawsze oczywiście można się odwoływać. Ale kamerę polecam, przy okazji często nagrywają się takie rzeczy, ze byście się nie spodziewali :)

A co do minimalnego dystansu przy wyprzedzaniu rowerzysty, to u nas walczą o wpisanie 1,5m a w Niemczech od zeszłego roku obowiązuje 1,5m w obszarze zabudowanym i 2 m poza nim. I mandaty nie są po 300 PLN.

#2222 manfred

manfred
  • Użytkownik
  • 776 postów
  • SkądPodhale

Napisano 03 maj 2021 - 13:26

Najnowsza gopro ma funkcję nagrywania w tle. Czyli nagrywasz np 15 sekund ale nie nagrywasz :-) Dopiero jak wciśniesz przycisk nagrywania to masz te właśnie wcześniejsze zarejestrowane 15 sekund. Oczywiście ta funkcja żre baterie ale nie na tyle co byś non stop nagrywał. I oczywiście nie musisz zapełniać karty. Na cały dzień bierze się np 5 baterii i w zupełności wystarczy. Niestety jeszcze nie spróbowałem tej funkcji bo u mnie jest zimno jak cholera. A dziś np padał śnieg tak więc pewnie za kilka dni będzie rower.

Facebuk i  YT  Strava

#2223 slaweuszek

slaweuszek
  • Użytkownik
  • 247 postów

Napisano 03 maj 2021 - 15:03

Przez ile czasu może ona tak działać ?

Wysłane z Ultra dużego Note 20 ...

#2224 manfred

manfred
  • Użytkownik
  • 776 postów
  • SkądPodhale

Napisano 03 maj 2021 - 16:01

Do póki się bateria nie wyczerpie czyli ok 60min

Facebuk i  YT  Strava

#2225 slaweuszek

slaweuszek
  • Użytkownik
  • 247 postów

Napisano 03 maj 2021 - 16:06

To strasznie krótko. Trzeba by ze 3 lub 4 baterie ze sobą wozić a to raczej odpada.

#2226 artho

artho
  • Użytkownik
  • 2879 postów

Napisano 03 maj 2021 - 16:12

9tka pod 2h nagrywania.

#2227 manfred

manfred
  • Użytkownik
  • 776 postów
  • SkądPodhale

Napisano 03 maj 2021 - 16:18

Do póki się bateria nie wyczerpie czyli ok 60min

Facebuk i  YT  Strava

#2228 manfred

manfred
  • Użytkownik
  • 776 postów
  • SkądPodhale

Napisano 03 maj 2021 - 16:18

Albo troszkę dłużej

Facebuk i  YT  Strava

#2229 manfred

manfred
  • Użytkownik
  • 776 postów
  • SkądPodhale

Napisano 03 maj 2021 - 16:19

To strasznie krótko. Trzeba by ze 3 lub 4 baterie ze sobą wozić a to raczej odpada.

Ja wożę 5baterii one są wielkości małego snikerssa to naprawdę kolos :-)

Facebuk i  YT  Strava

#2230 lupus

lupus
  • Użytkownik
  • 351 postów

Napisano 03 maj 2021 - 17:54

Ja mam stare gopro 4. Woze 3 baterie.

Na jednej to mozna pojechac na polotrej godziny i tak nia nagrywajac wszystkiego.

#2231 bursztynian

bursztynian
  • Użytkownik
  • 124 postów

Napisano 03 maj 2021 - 19:50

Stary Garmin Virb, na jednej baterii do tej pory "jedzie" ponad 2.5 godz w full HD. Mam dwie baterie. Ciężki koleżka, ale sumując przysługi, które mi oddał, nie żałuję że go wożę. No i łatwość obsługi - duży suwak z boku do włączania nagrywania. W polarnych rękawicach spokojnie do wymacania.

#2232 lupus

lupus
  • Użytkownik
  • 351 postów

Napisano 03 maj 2021 - 20:10

Warto jezdzic z kamera, nawet jesli ona troche wazy. Znalalzlem jeszcze kilka kwiatkow. Niestety chyba kazdy z nas ma takie..

#2233 Invincible.

Invincible.
  • Użytkownik
  • 378 postów

Napisano 03 maj 2021 - 21:02

I dlatego nigdy nie jadę przy krawędzi drogi jak goście z filmów
  • mikroos lubi to

#2234 bursztynian

bursztynian
  • Użytkownik
  • 124 postów

Napisano 03 maj 2021 - 21:09

Kamera przydaje się też w innym przypadku. Jej obecność najczęściej zamyka dzioby wszelkiej maści awanturnikom drogowym.
Kilka lat temu miałem dość humorystyczny przypadek, dialogi mogą być lekko zmienione, bo trochę pamieć juz nie ta :)
Przejeżdżam przez miejscowość, gdzie wzdłuż głównej drogi jest Ścieżka (celowo nie DDR bo jej "jakość" nawierzchni do tego tytułu nie predystynuje).
Ale karnie na nią zjeżdżam, bo są znaki a miałem już kilka zajść z samochodziarzami tam, jak sunąłem asfaltem. A dzień był taki piękny, po co prowokować.
Za 100m są światła, a za nimi Ścieżki już niet. To ja na 50 m do świateł ze Ścieżki zjeżdzam na asfalt ostatnim zjazdem. Oczywiście upewniam się, że nie wskoczę komuś pod koła. Do tej pory wszystko ładnie.
I tu nagle BUCH! dogania mnie jakiś stary samochodzik i prasuje mnie do krawężnika. Jakoś się wyratowałem, ale widzę, że te światła przed nami zmieniły się na czerwone. To sobie myślę "dorwę gnoja", podjeżdżam, pukam w szybkę, gość otwiera lekko, w środku starsze małżeństwo zapewne. wywiązuje się dialog:
Ja: co pan wyprawia?
On: pana tu nie powinno być, tam jest ścieżka.
Ja: to dlatego pan chciał mnie zabić?
Pani się włącza: Stefan, on nam grozi!
Stefan (agresywniej): zaraz zadzwonię na policję!
Ja: ...........proszę dzwonić.
Pani (machając komórką): zaraz zadzwonię, zaraz zadzwonię!
Ja: proszę państwa, tutaj jest kamera, całe zajście i pana wyczyny się nagrywają.

(zapala się zielone), wyjeżdżam przed Stefana i jadę spokojnym tempem, żeby mnie wyprzedzić musiałby we mnie wjechać. (trochę mnie poniosło, przyznam)

Pani dalej swoje: Stefan, dzwonię, on na pewno jest PIJANY!

To mnie zabiło. Przyspieszyłem, oni za mną, po chwili się rozstalismy, bo ja w prawo a Stefan z Panią prosto. W sumie to ciekawe co by było jakby zadzwonili i rzeczywiście policja by zgłoszenie przyjęła i przyjechała......

#2235 mikroos

mikroos
  • Użytkownik
  • 8614 postów
  • SkądSzczecin

Napisano 04 maj 2021 - 03:37

I dlatego nigdy nie jadę przy krawędzi drogi jak goście z filmów

I to jest kluczowy wniosek.

Nic nie usprawiedliwia kierowców, którzy zrobili to, co zrobili. Ale dając możliwość wyprzedzenia w miejscu, gdzie przestrzeni ewidentnie brakuje, sami zwiększamy ryzyko takiego manewru. Z kolei nawet gdyby się pchali, zawsze mamy jeszcze metr miejsca, które jest w 100% pod naszą kontrolą, żeby uciec.

Oczywiście tam, gdzie w sposób cywilizowany można wyprzedzić, zawsze zrobię miejsce, nawet jeżeli jest ciasno.

Być może dlatego od ładnych paru lat nie miałem żadnej podobnej sytuacji?

• MARECKY lubi to

rowerplus-logo-2.png

A Ty masz już swoje CZARNE ODBLASKI?

#2236 alterego

alterego
  • Użytkownik
  • 1224 postów

Napisano 07 maj 2021 - 06:05

Ktoś z okolic Bielska podzieli się jakaś pętlą Salmopol/Zameczek/Straconka (jeszcze coś w okolicy jeśli warto wpleść)?
Chce wystartować możliwe blisko S1. Myślałem zaparkować przy Rekordzie i zacząć od Straconki później Salmopol od Szczyrku, nawrót w Wiśle > Zameczek > Salmopol od Wisły i do auta. ;)
Celuję w okolicę 2000m przewyższenia i jakieś 120km max.

Pętle sobie wstępnie ułożyłem, ale nie wiem, czy może nie ma jakichś remontów lub innych utrudnień:
https://tinyurl.com/petla110

#2237 lupus

lupus
  • Użytkownik
  • 351 postów

Napisano 07 maj 2021 - 06:33

Jest ok.

Najgorszy asfat jest na koncu Salmopolu do Szczyrku co zobaczysz sam, wiec zjezdzajac do auta potem nie szalej.

Zmienilbym tez delikatnie sam powrot, bo sobie slad poprowadziles droga eskpresowa ;)

• alterego lubi to

#2238 alterego

alterego
  • Użytkownik
  • 1224 postów

Napisano 07 maj 2021 - 06:50

Dzięki, z rana zamroczony. ;)

#2239 dywyn

dywyn
  • Użytkownik
  • 705 postów

Napisano 07 maj 2021 - 07:23

Zjazdu z Zameczku nie polecam. Nachylenie jest tam spore a po tej zimie asfalt jest już w tragicznym stanie. Lepiej wjechać Zameczek a zjechać Kubalonką. Ostatnio łatali Salmopol w stronę Szczyrku ale wielkiej poprawy bym się nie spodziewał. Pierwsze dwa km od szczytu bezpieczne nie będzie.

#2240 faraday

faraday
  • Użytkownik
  • 28 postów

Napisano 16 maj 2021 - 13:02

Mój pierwszy post dopiero zalogowałem się na forum ale jeżdżę już od jakiegoś czasu niestety nie miałem szczęścia i niedawno zostałem potrącony przez auto.

Powoli dochodzę do siebie i kompletuję dokumenty odnośnie wypadku. Mam  pytanie do kolegów którzy zgłaszali szkody co potrzeba i na co zwracać szczególną uwagę.

Dodaj odpowiedź