Jak jeździć rowerem szosowym w Polsce.. ?
Napisano 24 marzec 2012 - 10:34
Napisano 24 marzec 2012 - 16:59
Ja, jeżdżąc po tychże 'osławionych' trójmiejskich drogach dla rowerów (ścieżka to może być w lesie) jakoś nie miewam tego typu niebezpiecznych sytuacji, a za dziecko szczęścia się nie uważam
Czasem tak poprostu bywa, że trafia się gorszy dzień, kiedy wszystko jest przeciwko nam, ale to nie powód, żeby od razu posuwać się do tak radykalnych ocen i uciekania poza miasto. Oczywiście zależnie od tego, jak kto zamierza jeździć. Bo osobiście nie wyobrażam sobie treningu na terenie miasta - na trening zawsze uciekam poza jego granice, tym bardziej, ze Kaszuby są piękne i mają wspaniałe trasy. Po mieście poruszam się tylko w ramach dojazdu to tu, to tam ...
Podsumowując: nie dramatyzujmy, i tak nie jest najgorzej
Napisano 24 marzec 2012 - 18:15
Napisano 24 marzec 2012 - 18:29
travisb Po DDR musisz jeździć jakoś bardzo zachowawczo i ustępować samochodom tam gdzie sam masz pierwszeństwo, bo inaczej sobie nie wyobrażam jak możesz nie mieć takich sytuacji jak ja.
Napisano 25 marzec 2012 - 09:30
poranki są cudowne
Profesjonalny serwis i montaż kół do rowerów www.velotech.pl
Serwis rowerowy - Kraków tel: 666-316-604, [email protected]
Masz pytanie o koła - to zadzwoń najpierw !!!!!!! w godz. - 12.oo - 19.oo
Napisano 25 marzec 2012 - 15:27
Ten pierwszy człon się pisze przez Ch Taka mała dygresjaHCWD
zależy co ma znaczyć, a ja mówie szybciej, więc samo H
no i aby zakończyć dzień wracałem z pieknej jazdy po południu to koleś autem zapomniał że nie wyprzedza sie z prawej strony startując na skrzyżowaniu z poszerzonego pasa , coś mu tam sie chciało trąbnąć , ale może zrozumiał błąd .
Napisano 25 marzec 2012 - 16:43
Napisano 25 marzec 2012 - 19:16
Napisano 25 marzec 2012 - 21:55
1. Chciałem przeciąć krajową '4', naprzeciwko stało auto skręcające w lewo. Wolne z obu stron ja ruszam prosto, koleś też i zaczyna skręcać tuż przede mną :/. Było na tyle wolno że odbiłem w lewo i go ominąłem na szczęście - a wszystko to na środku międzynarodowej drogi...
2. Tuż za przejazdem kolejowym podporządkowana, ja przez tory i prosto, a w tej podporządkowanej koleś chce w lewo... Jestem na wysokości skrzyżowania a on zaczyna skręcać... ręce opadają. Dobrze, że był przejazd kolejowy to jechałem bardzo wolno i wyhamowałem, koleś zresztą też. Chyba mnie nie widział po prostu...
Napisano 26 marzec 2012 - 18:33
Podjeżdża za mną zielony Opel Corsa na blachach PKR [reszty nie pamiętam :/ ] po czym widzę, że siedzi tam łysy burak ze swoją panną, która pokazuje gestem pukanie w głowę etc. Wyprzedza mnie i nagle zwalnia do 10-15 km/h..
Chcę go wyprzedzić to zajeżdża mi drogę, no to próbuję jeszcze raz i przyśpiesza tak że jadę obok niego, coś do mnie wrzeszczy i nagle zaczyna zjeżdżać na lewy pas spychając mnie do rowu ale po przeciwnej stronie Chcę zwolnić nie daje, przyspieszam on też.. Jedyny pomysł jaki mi wpadł do głowy - biorę bidon i olewam go do środka do auta, nagle zjeżdża na prawo [z przeciwka na szczęście nic nie jechało] - przyspieszył i zatrzymał się niedaleko na przystanku autobusowym, ale tylko obok niego śmignąłem bo burak nie zdążył wysiąść..
No kur.. Pozabijałbym takich.. I nie wiadomo o co mu chodziło, do tej pory się zastanawiam i nie wiem o co kaman..
Na szczęście jakby mi się cokolwiek stało miałbym świadków w postaci choćby dostawczaka, w którym jechało kilku robotników i obserwowali to wszystko.. No masakra
Napisano 28 marzec 2012 - 08:04
mając pewne doświadczenie stwierdzić mogę z całą pewnością że na pewno by Ci poświadczyli, jakby Ciebie zepchnął do rowu to by się tylko pośmiali i pojechali dalej, szukaj wiatru w polu a na pytanie o co chodziło burakowi?? prosta odpowiedź --> chciał przyszpanować przed pannąNa szczęście jakby mi się cokolwiek stało miałbym świadków w postaci choćby dostawczaka, w którym jechało kilku robotników i obserwowali to wszystko..
Napisano 28 marzec 2012 - 08:19
Napisano 28 marzec 2012 - 08:52
Napisano 28 marzec 2012 - 13:02
Tak jest w europie zachodniej, u nas kierowcy czują, że miasto jest dla nich a pieszy niech sobie szuka przejść podziemnych albo niech łaskawie poczeka jak samochody przejadą.
#359 Gosc_rower_*
Napisano 28 marzec 2012 - 17:10
Często mam wrażenie, że nie tylko kerowcy ale też rowerzyści pragną zdominować pieszego :-|Tak jest w europie zachodniej, u nas kierowcy czują, że miasto jest dla nich a pieszy niech sobie szuka przejść podziemnych albo niech łaskawie poczeka jak samochody przejadą.
Napisano 28 marzec 2012 - 18:18
wygląda to jeszcze gorzej: każdy z nas ma w sobie polaczka (niektórzy mniej, niektórzy więcej) i stąd wychodzą te krzywe jazdy na drogach. A to ktoś komuś wymusi, a to ktoś będzie uczył innego.Często mam wrażenie, że nie tylko kerowcy ale też rowerzyści pragną zdominować pieszego :-|Tak jest w europie zachodniej, u nas kierowcy czują, że miasto jest dla nich a pieszy niech sobie szuka przejść podziemnych albo niech łaskawie poczeka jak samochody przejadą.
Nie ma się co bardzo przejmować i denerwować tylko kręcić do przodu i uważać na otoczenie