Skocz do zawartości

Zdjęcie

Jak jeździć rowerem szosowym w Polsce.. ?

2539 odpowiedzi w tym temacie

#1121 Cube GTC

Cube GTC
  • Użytkownik
  • 20 postów

Napisano 24 wrzesień 2014 - 17:50

Jak wspomniałem wyżej nie widzę potrzeby jeżdżenia po ścieżkach z taką prędkością.

Zdarzało mi się jeździć  po kostce, po bruku i szutrze. Jestem zdania ża to jest też element kolarskiej przygody. Pomimo tych przygód nie uszkodziłem roweru.

Oczekiwanie że wszędzie będzie super asfaltu zalatuje mi malkontenctwem.

Jak najbardziej rozumiem i jestem podobnego zdania. Czasami jednak gdy nie mam zbyt dużo czasu gdyż pracuję, chcąc zrobić trening muszę wyjechać za miasto przy lub przez drogę rowerową i muszę wybierać, zwolnić do ok 20km/h czy ryzykować otrzymaniem mandatu? Na skrzyżowaniach muszę czasami zwalniać do zera, takie fachowe połączenia porobili. Jadąc do pracy natomiast chętnie wskoczę na drogę rowerową gdyż jest tak świetnie wykonana. Wszystko zależy czy jest to droga rowerowa, czy jak ja to nazywam droga chodnikowo-rowerowo-krawężnikowa. Sądzę, że wszyscy wiemy jak są wykonane drogi rowerowe w Polsce, niby ładne są z wyglądu, po przejechaniu jednak rowerem człowiek się zastanawia co jest nie tak, czy naprawdę tak ciężko połączyć ze sobą równo dwie nawierzchnie, często widzę, że da się. W zdecydowanej większości niestety po 3cm różnicy. Problem leży w mentalności drogowców, jeden wykonał krzywo o miał w d... a drugi uczony przecież musiał zrobić odbiór! Wszyscy za to płacimy i w dodatku niektórym to nie przeszkadza, a co tam przecież to dla babć te drogi, póki co nie zamierzam się przesiadać na gazelle. Nie możemy tolerować partactwa, rozumiem że nie da się wszędzie wybudować rowerowych autostrad, ale na boga, kto i po co robi na drodze rowerowej takie potężne skosy przy wyjeździe z posesji, że z roweru można spaść? Co by kosztowało wykonać łagodny skos? A no tak czepiam się.? Kiedyś się cieszyłem, że zaczęli budować drogi rowerowe w Polsce, teraz niestety ręce załamuję gdy widzę jak powstaje kolejny tor przeszkód. Budowa pochłania sporo pieniążków, wiec troszkę mnie trzepie gdy widzę takie budowy, porządne wykonanie drogi nie kosztuje nic prócz chęci i pomyślunku, a są budowane dla nas i to my mamy po nich jeździć niezależnie jakim rowerem. Nie będę zachwalał większości dróg mimo iż również nie uszkodziłem roweru, gdyż jak wspomniałem są spartolone a pieniążki za ich budowe zainkasowane.

#1122 rafalf

rafalf
  • Użytkownik
  • 60 postów

Napisano 25 wrzesień 2014 - 13:09

Budowa pochłania sporo pieniążków, wiec troszkę mnie trzepie gdy widzę takie budowy, porządne wykonanie drogi nie kosztuje nic prócz chęci i pomyślunku, a są budowane dla nas i to my mamy po nich jeździć niezależnie jakim rowerem. Nie będę zachwalał większości dróg mimo iż również nie uszkodziłem roweru, gdyż jak wspomniałem są spartolone a pieniążki za ich budowe zainkasowane.

Otoz to. Sciezki powinny byc dotepne dla kazdego rowerzysty, bez wzgledu jakim rowerem jedzie (mtb, treking, gazela, czy szosa). Tym bardziej ze tego sie od niego wymaga!

Nigdzie na zachod czy polnoc od naszego kraju nie widzialem sciezek z kostki. W sumie nie jest dziwne dlaczego MTB jest tak u nas popularne (nawet na nizinach) - po prostu niczym innym sie nie da w miare wygodnie po sicezce przejechac...

Oczekiwanie że wszędzie będzie super asfaltu zalatuje mi malkontenctwem.

Rozumiem, ze takiego oczekiwania nie masz i nie chcialbys asfaltowych sciezek. W sumie, skoro nie uszkodziles roweru to jest super... :)

Wyprowadzcie mnie z bledu jakby co, ale kurde, przeciez to jest w interesie nie tylko szosowcow, ale kazdego innego rowerzysty, pieszego, czy kierowcy, zeby infrastruktura byla jak najlepsza, wiec nie rozumiem argumentacji takiej jak kolegi cytowanego powyzej.

A calkiem z innej beczki, infrastruktura powstaje z naszych podatkow, wiec placac ow podatek, mam prawo tez troche ponarzekac na jakosc tego co za te pieniadze jest budowane, teoretycznie takze dla mnie, prawda? :)

#1123 mikroos

mikroos
  • Użytkownik
  • 8614 postów
  • SkądSzczecin

Napisano 25 wrzesień 2014 - 13:18

Nigdzie na zachod czy polnoc od naszego kraju nie widzialem sciezek z kostki.

Aż tak kolorowo niestety nie jest. W Czechach i w Niemczech drogi rowerowe z kostki niestety jak najbardziej się zdarzają, słabo oznakowane wjazdy na DDR wzdłuż lewej krawędzi jezdni (w takiej sytuacji obowiązku jazdy teoretycznie nie ma, ale czasami warto skorzystać) również.
  • palli lubi to

rowerplus-logo-2.png

A Ty masz już swoje CZARNE ODBLASKI?

#1124 Gosc_rowerowyninja_*

Gosc_rowerowyninja_*
  • Gość

Napisano 25 wrzesień 2014 - 13:34

Dokładnie. W Niemczech jest wiele DDRów nielepszych niż u nas. Szczególnie w centrach miast, gdzie jest to często wydzielona linią cześć chodnika. Poza miastami wzdłuż głównych tras też bywa różnie, zazwyczaj asfalt różnej jakości, ale wiele też z betonu, w tym betonowych płyt. Główną różnicą jest to, że nie kończą się nagle i bez zjazdu. Często też bywa, że szlak rowerowy nagle prowadzi szutrem.

Zachód w wyobraźni jest przesadnie "zachodni" . Zupełnie jak z obiegową opinią o autostradach, aż się pierwszy raz przejedzie Odrę i zonk, bo się okazuje, że są dziury, ograniczenia prędkości i roboty drogowe.

#1125 rafalf

rafalf
  • Użytkownik
  • 60 postów

Napisano 25 wrzesień 2014 - 13:37

No wlasnie, zdarzaja sie, a nie sa norma, jak u nas :)

#1126 mikroos

mikroos
  • Użytkownik
  • 8614 postów
  • SkądSzczecin

Napisano 25 wrzesień 2014 - 13:44

Zachód w wyobraźni jest przesadnie "zachodni" . Zupełnie jak z obiegową opinią o autostradach, aż się pierwszy raz przejedzie Odrę i zonk, bo się okazuje, że są dziury, ograniczenia prędkości i roboty drogowe.

O to to to!

rowerplus-logo-2.png

#1127 Gosc_rowerowyninja_*

Gosc_rowerowyninja_*
  • Gość

Napisano 25 wrzesień 2014 - 13:45

Często się zdarza. Bardzo często. Chyba nie jeździłeś.

I piszę o Dolnej Saksonii, a nie o byłym DDR.

#1128 rafalf

rafalf
  • Użytkownik
  • 60 postów

Napisano 25 wrzesień 2014 - 14:01

Nie bardzo rozumiem co chcecie mi udowodnic, ze (poki co) POBOZNE ZYCZENIA o solidnej i dobrej infrastrukturze to cos zlego i powinienem sie cieszyc z tego co jest byle jakie, bo w sumie dobrze ze nie grzezniemy w blocie po oski...?

W Finlandii przykladowo, drogowcy potrafia wymienic nawierzchnie na sciezce w ciagu 24h na odcinku kulkudziesieciu metrow jak nie lepiej. Wlasnie dlatego ze jest z asfaltu i jesli popeka, to mozna go zerwac, przetopic i wylac na nowo. Taniej, szybciej i solidniej, no ale my cieszmy sie dalej z bruku...

Panowie o co wam, do jasnej, chodzi? Mam wrazenie ze jestescie "w kontrze" dla zasady. :)

#1129 mikroos

mikroos
  • Użytkownik
  • 8614 postów
  • SkądSzczecin

Napisano 25 wrzesień 2014 - 14:04

Nie bardzo rozumiem co chcecie mi udowodnic

To, że jeżeli podobno:

To najprawdopodobniej mało tego mitycznego Zachodu widziałeś.

Nikt tutaj chyba nie twierdzi, że mamy lepsza infrastrukturę niż Niemcy. Ale też nie przesadzajmy w drugą stronę, że w Niemczech nawet trawa jest bardziej zielona.

rowerplus-logo-2.png

#1130 rafalf

rafalf
  • Użytkownik
  • 60 postów

Napisano 25 wrzesień 2014 - 14:12

Czyli tak, jak mi sie wydawalo, nie chodzi o temat, ktory poruszylem, tylko przekomarzanie dla zasady i zwykle wycieczki personalne...

To co chcesz udowodnic to raczej sobie i idzie Ci kiepsko - za tuzo tych "podobno" i "prawdopodobnie", ale skoro musisz. Nic nie poradze :)

Co do tego gdzie kto byl i co widzial, to nie bede sie z Toba licytowal, bo to nie ma sensu i zostawie Cie w przekonaniu ze masz racje, zgodzisz sie, szefie? :)

#1131 Gosc_rowerowyninja_*

Gosc_rowerowyninja_*
  • Gość

Napisano 25 wrzesień 2014 - 14:17

Hahaha, wycieczki personalne. Dobre sobie. Nie odróżniasz argumentu ad rem od ad personam? Zwróciliśmy Ci jedynie uwagę, że skoro nie widziałeś nigdzie, to mało widziałeś albo słabo się rozglądałeś. Nikt nie twierdził, że u nas jest dobrze i nie powinno być lepiej. 

#1132 rafalf

rafalf
  • Użytkownik
  • 60 postów

Napisano 25 wrzesień 2014 - 14:27

Hahaha, wycieczki personalne. Dobre sobie. Nie odróżniasz argumentu ad rem od ad personam? Zwróciliśmy Ci jedynie uwagę, że skoro nie widziałeś nigdzie, to mało widziałeś albo słabo się rozglądałeś.

...albo bylem w miejscach gdzie ich po prostu nie ma, ale nie bierzecie tego pod uwage, bo jest za latwe i wam nie pasuje w argumentach "ad rem". Wiec zalozyliscie ze klamie i probujecie mi (sobie) to udowodnic - co juz jest atakiem ad personam. Niestety.

#1133 mikroos

mikroos
  • Użytkownik
  • 8614 postów
  • SkądSzczecin

Napisano 25 wrzesień 2014 - 14:32

Chyba dość mocno wyolbrzymiasz. Ale nic mi do tego.

A wracając jeszcze na moment do nawierzchni: najbardziej bawi mnie to, że nasze urzędasy tak uparcie trzymają się koncepcji budowania z kostki, podczas gdy asfalt jest... tańszy! I to jest dopiero niepoważne.

rowerplus-logo-2.png

#1134 Gosc_rowerowyninja_*

Gosc_rowerowyninja_*
  • Gość

Napisano 25 wrzesień 2014 - 14:36

No to się czegoś nowego dowiedziałeś. Byłeś i nigdzie nie widziałeś. Ale inni byli i widzieli. Jesteś więc bogatszy o nową wiedzę. Ciesz się, bo teraz jesteś mądrzejszy o nowe wiadomości, zamiast wymyślać niestworzone historie o wycieczkach osobistych albo insynuowaniu kłamstw. 

I niestety nadal nie rozumiesz czym jest argumentum ad personam. Ale co tam, na zdrowie. Pax.

@mikroos, asfalt tańszy, ale producenci kostki bliżsi (geograficznie) to pewnie czasem na kampanię sypną groszem, albo pod domem się taniej ułoży.

#1135 rafalf

rafalf
  • Użytkownik
  • 60 postów

Napisano 25 wrzesień 2014 - 14:54

@mikroos: Oswiec mnie, dlaczego? A nie nie trzeba... nizej juz jest gotowe wyjasnienie, kolegi ktory byl i do tego jeszcze widzal :)

@rowerowyninja: wystarczy ze Ty byles w Niemczech (Dolna Saksonia, tak?) i widziales juz wszystko, dlatego mozesz watpic we wszystko co ktos inny napisze. W koncu Ty tego nie widziales wiec napewno to jakas sciema, albo conajmniej przesada...

No, powiem ze dyskusja mocno merytoryczna! Za zdrowie! Pax. :)

#1136 Gosc_rowerowyninja_*

Gosc_rowerowyninja_*
  • Gość

Napisano 25 wrzesień 2014 - 15:14

Czytasz, co piszesz? Napisałeś:

Więc Ci napisaliśmy, że to że nie widziałeś, nie znaczy, że ich nie ma. Są i to wiele, a więc porównanie jest od czapy i wysoce niemerytoryczne. Chyba, że w Twoim mniemaniu, skoro czegoś nie widziałeś, to nie istnieje. Wtedy O.K.

I nie, nie wątpię, że nie widziałeś. Nigdzie. Po prostu widzocznie nie byłeś wszędzie albo nie zwróciłeś uwagi. Chcesz się przekonać, że mimo, że nie widziałeś, DDRy bywają fatalne (z kostki, płyt etc.) na Zachodzie? Nie musisz nawet odrywać się od klawiatury, Google Street Twoim przyjacielem. 

I Dolna Saksonia jest przykładem, żeby zaznaczyć, że nie piszę o skrajnościach czyli byłym DDR, gdzie jest gorzej. Zresztą i z Francji i z Włoch i z Austrii przywiozłem podobne doświadczenia. A te są takie, że nie jest tak różowo, jak się wielu wydaje. No, ale Ty nigdzie na zachód od Odry nie widziałeś i to załatwia sprawę. ;-)

Zresztą, podobno jedno zdjęcie warte jest tysiąca słów. 

https://www.google.p...CV-bIQ!2e0!3e11

Pierwsze z brzegu zdjęcie z centum miasta na zachód od Polski. Masz okazję zobaczyć DDR/ścieżkę dla rowerów z kostki. Podpowiem, to niebieskie, czerwony jest chodnik. Voila! Nie dziękuj. ;-)

#1137 rafalf

rafalf
  • Użytkownik
  • 60 postów

Napisano 25 wrzesień 2014 - 15:42

@rowerowyninja: Stary, przeginasz. Przeczytaj jeszcze raz, powoli temat watku i powiedz mi jaki widzisz sens w skupianiu sie na jakosci sciezek za granica, jesli nie TYLKO i WYLACZNIE w kontekscie wykazania niedociagniec w realizacji naszch, polskich, oraz w celu pokazania DOBRYCH PRZYKLADOW? Taki byl moj cel i temu sluzyl moj post. Niczemu wiecej. Uwierz mi, ze tu gdzie jestem, zlych przykladow tez troche znajde (np. zle wyprofilowane przejazdy), ale generalnie nie o to chodzi w tym temacie...

W kwestii kto gdzie byl i co widzial: widac, ze Ty musisz byc gora, wiec wyciagasz bezpodstawne wnioski, byle postawic na swoim. Jesli to Ci poprawia samoocene, to juz nie moj problem.

#1138 Gosc_rowerowyninja_*

Gosc_rowerowyninja_*
  • Gość

Napisano 25 wrzesień 2014 - 16:29

Witki opadają...

#1139 Cube GTC

Cube GTC
  • Użytkownik
  • 20 postów

Napisano 25 wrzesień 2014 - 19:29

To,że drogi rowerowe są z kostki mi tak nie przeszkadza, tak zwany polbruk nie jest taki zły zły. Bardziej irytują mnie spartolone łączenia ze skokami po 3cm.

#1140 piotrkol

piotrkol
  • Użytkownik
  • 2018 postów
  • SkądBrzesko

Napisano 26 wrzesień 2014 - 10:17

Rafalf czy Ty każdy logiczny argument lub odpowiedź na Twoje stwierdzenia traktujesz jako 'wycieczkę personalną"? Kto tu przesadza? Koledzy Ci jasno i przyjaźnie wyjaśniają, że się mylisz, a Ty wyjeżdżasz od wycieczek personalnych, braku rozumienia czytania i innych. To Ty zachowujesz się niegrzecznie i to Ty, a nie inni wytykasz innym coś czego nie zrobili. Ręce opadają.

53865785563_3dfc4288d2_o.png 50927423167_21cc9455fd_o.png 41936344895_5d8a499da7_o.png 51000815092_a2fafceb67_o.png 53650540372_5d02396ecc_o.png

Dodaj odpowiedź