Jump to content

Photo

Jak jeździć rowerem szosowym w Polsce.. ?

2539 replies to this topic

#1221 robo

robo

ble ble

• Użytkownik
  • 2,600 posts
  • SkądKońskie

Posted 06 June 2015 - 23:21

Dzisiaj zostałem obtrąbiony i najprawdopodobniej zj#$<ny z samochodu jadącego z przeciwka tylko dlatego, że jechałem jednią obok Drogi dla Rowerów. Odpowiedziałem gestem powszechnie uważanym za obraźliwy.  :)

Wcześniej, podczas mojej dzisiejszej, 80 km przejażdżki byłem:

- 1 raz wyprzedzony przez TIR-a na tzw. żyletkę w miejscu zwężenia jezdni przez wysepki na skrzyżowaniu.

- 2 razy próbowano mnie staranować, wyprzedzając na trzeciego, gdzie ja byłem tym jadącym z przeciwka.

"Wieczność jest bardzo nudna, szczególnie pod koniec" - Woody Allen

#1222 Arni

Arni
  • Użytkownik
  • 3,088 posts
  • SkądWLKP

Posted 07 June 2015 - 07:06

Norma, ale nie ma zabawy bez ryzyka :D

#1223 bajkerone

bajkerone
  • Użytkownik
  • 86 posts
  • SkądPolska

Posted 07 June 2015 - 11:59

W sytuacji nr 2 mam nadzieję, że ich pogoniłeś i nie spękałeś na czołówkę ?: )

Tak co do tematu, to nie ma nic gorszego jak wracając z drogi/lasu, przy zmęczeniu jeszcze skupiać się na tłumach nieogarniętych baranów. Na każdym kroku coś pcha się pod koła wydając tylko wielkie zdziwienie ("OJEJ", "O MATKO!" "EJ KURWA" itd.)

#1224 kojot

kojot
  • Użytkownik
  • 47 posts
  • Skądlubelszczyzna

Posted 23 July 2015 - 13:12

Zwróciła uwagę rowerzyście, że nie jedzie po ścieżce. Dostała w twarz

#1225 michal87sc

michal87sc
  • Użytkownik
  • 177 posts
  • SkądBĘDZIN

Posted 23 July 2015 - 13:16

hahah dobrze jej tak :)

#1226 Gosc_gocu_*

Gosc_gocu_*
  • Gość

Posted 23 July 2015 - 13:45

Michal87sc - kolego, to, że jesteś mało rozgarnięty to już wywnioskowałem z twoich wcześniejszych postów - ale to co prezentujesz teraz, to tylko potwierdza stereotyp  motocyklisty - chama i prymitywa. Dokładnie z takim zachowaniem motocyklistów spotykam się non stop na drogach. Różnie bywa na tym forum, ludzie są mniej lub bardziej kumaci, ale wystarczy, że pojawi się taka osoba jak ty i od razu widać, że do dna to jeszcze tu mamy bardzo daleko.

• Greek, Daniel_105, X-RAY and 3 others like this

#1227 scar

scar
  • Użytkownik
  • 125 posts
  • SkądWU

Posted 23 July 2015 - 13:51

dobrze jej tak :)

że co?

#1228 michal87sc

michal87sc
  • Użytkownik
  • 177 posts
  • SkądBĘDZIN

Posted 23 July 2015 - 14:01

Michal87sc - kolego, to, że jesteś mało rozgarnięty to już wywnioskowałem z twoich wcześniejszych postów - ale to co prezentujesz teraz, to tylko potwierdza stereotyp motocyklisty - chama i prymitywa. Dokładnie z takim zachowaniem motocyklistów spotykam się non stop na drogach. Różnie bywa na tym forum, ludzie są mniej lub bardziej kumaci, ale wystarczy, że pojawi się taka osoba jak ty i od razu widać, że do dna to jeszcze tu mamy bardzo daleko.

Tyle wiesz o motocyklistach co ja o kolarzach..... dalsza wypowiedz nie ma sensu

ps: zal czytac twoją wypowiedz, plakac sie chce

#1229 michal87sc

michal87sc
  • Użytkownik
  • 177 posts
  • SkądBĘDZIN

Posted 23 July 2015 - 14:03

że co?

Nie bylo mnie tam, ale bedzie pouczac kogos i mowic gdzie ma jezdzic to mogla sie liczyc z tym ze ktos nie wy3ma. Ja osobiscie bym ją poprostu olał... ale jak widac są ludzie bardziej impulsywni

#1230 Greek

Greek
  • Użytkownik
  • 2,090 posts
  • SkądKraków

Posted 23 July 2015 - 14:19

Jeżeli ktoś się tak zachowuje po zwróceniu uwagi to musi mieć problemy psychiczne. To nie jest normalne.

Inna sprawa, czy to było zwrócenie uwagi, czy "sp#@#@aj *&^%$%$ z drogi ty je@#^*$y ogolony pedale" ?

"Najgorsze koło czyni najwięcej hałasu", Antoine de Rivarol

Ragazza Ravennesa

#1231 michal87sc

michal87sc
  • Użytkownik
  • 177 posts
  • SkądBĘDZIN

Posted 23 July 2015 - 14:30

Jeżeli ktoś się tak zachowuje po zwróceniu uwagi to musi mieć problemy psychiczne. To nie jest normalne.
Inna sprawa, czy to było zwrócenie uwagi, czy "sp#@#@aj *&^%$%$ z drogi ty je@#^*$y ogolony pedale" ?

Dokladnie o to mi chodzilo.... ale zeby zrobic szum wokol sprawy to napisali ze bylo to zwrocenie uwagi, a wiemy jakie pptrafia byc kobiety za kolkiem... mają wiecej do powiedzenia niz nie jeden facet.

#1232 tessio

tessio
  • Użytkownik
  • 302 posts

Posted 23 July 2015 - 15:11

Po pierwsze każdy "dobry chłopak" wie, że "damskie chuje" się nie liczą B) po drugie, szkoda, że nikt nie obił pana cyklisty, bo chyba tylko ta forma dialogu mogłaby do niego dotrzeć i zapobiec ewentualnym kolejnym wyskokom.

#1233 michal87sc

michal87sc
  • Użytkownik
  • 177 posts
  • SkądBĘDZIN

Posted 23 July 2015 - 15:27

Rownouprawnienie... moze feministka to byla po drugie takcy furiaci co kobiete bija to i z niejednym mscicielem by nie mieli problemu... mysle ze takie cioty co tylko kobiete bija to mniejszosc

#1234 acmatti

acmatti
  • Użytkownik
  • 37 posts
  • SkądOpolskie

Posted 23 July 2015 - 16:17

http://szosa.org/top...ały-bloki-buty/

u8202y2013v3.gif

#1235 haligówka

haligówka
  • Moderator
  • 853 posts
  • SkądRzeszów/Kraków

Posted 23 July 2015 - 17:46

Ale po co reagować na wszelkie krzyki i trąbienia ze strony zmotoryzowanych? Oni przecież tylko na to czekają, lepiej zostawić sprawę i udawać, że się ich nie słyszy ani nie widzi. Serio, satysfakcja większa niż nawrzucanie takiemu :P
  • mikroos likes this
Strava
Instagram
Z blatu po świecie- zapraszam na mój fotoblog!

#1236 bajkerone

bajkerone
  • Użytkownik
  • 86 posts
  • SkądPolska

Posted 23 July 2015 - 22:53

Mnie niezmiernie i mocno "wkurza" jakość dróg - ulic. Nie chodzi nawet o ilość wielkich dziur (które można jakoś ominąć, chyba, że właśnie cię ktoś wyprzedza na gazete), ale jest pełno mówiąc wprost i dosadnie, "beznadziejnej" nawierzchni, która nawet jeśli nie jest właśnie popękana, podziurawiona lub pofałdowana, to jedzie się jak po polnej drodze.

Nie muszę dodawać, że drogi rowerowe (szumna nazwa) z polbruku wyglądają jak gówno i są gówno przydatne.. Po DDR między Szczecinem a Pilchowem na MTB jedzie się gorzej niż przez las (zapadnięta kostka w poprzek, wzdłuż, kamienie szkło i dziadostwo ogólne).

Na szosie jadąc po tym można się tylko "wkurzać" , a przecież nie o to chodzi :) Jedyny sensowny wybór to ulica, ale pomijam, że w terenie zabudowanym prędkości motorów czy też królów szos "ZPL" są w bonusie x2 :)

#1237 Ultek

Ultek
  • Użytkownik
  • 1,695 posts

Posted 24 July 2015 - 08:12

Za ten prymitywny, tępy, plugawy język, ktoś powinien zablokować twój profil. Poczytaj trochę forum i przejrzyj, czy to styl, którym posługują się jego użytkownicy.

#1238 haligówka

haligówka
  • Moderator
  • 853 posts
  • SkądRzeszów/Kraków

Posted 24 July 2015 - 19:45

A mnie dziś oblali z auta piwem z puszki... tego jeszcze nie doświadczyłem ;/
Strava
Instagram
Z blatu po świecie- zapraszam na mój fotoblog!

#1239 michal87sc

michal87sc
  • Użytkownik
  • 177 posts
  • SkądBĘDZIN

Posted 24 July 2015 - 20:08

A mnie dziś oblali z auta piwem z puszki... tego jeszcze nie zaświadczyłem ;/

Do mnie tez cos dzisiaj sapała jakas pijana parka z przystanku :o

#1240 Grzesiekkry

Grzesiekkry
  • Użytkownik
  • 200 posts
  • SkądSułkowice/Chynów

Posted 24 July 2015 - 21:42

Być może będę tutaj jedynym który widzi pewną poprawę w sytuacji kolarzy na drogach. Teraz inni użytkownicy dróg i tak lepiej traktują rowerzystów niż kilka lub kilkanaście lat temu. Moja standardowa trasa Chynów-Warka-Białobrzegi-Grójec prowadzi głównie trasami trzycyfrowymi i bocznymi, zazwyczaj tiry a także osobówki w miarę przyzwoicie się zachowują. Mam sporo takich nierównych dolewek po prawej stronie i często lecę prawie środkiem pasa i o dziwo nikt na mnie jeszcze w tym roku nie zatrąbił. Nieraz sam odpuszczam jak kilka pojazdów widzę za sobą.
Większość negatywnym przykładów tu opisanych to zachowania jednostek ułomnych umysłowo, myślę że tak samo będą wrogo nastawione do kajakarzy, matek z dziećmi i całej reszty społeczności.
Generalnie musimy mieć oczy dookoła głowy i jedno w dupie :)
No i zasada całkowitej nieufności do innych użytkowników drogi, tak na wszelki wypadek.

Reply to this topic