Trenażer z "wirtualem"
Posted 19 December 2017 - 21:16
Posted 19 December 2017 - 21:28
Próbuję jeździć przy uchylonym oknie balkonowym - trochę pomaga, ale problem w tym że wychładza się całe mieszkanie.
Dzieciaki piszczą, żona atakuje i jak tu żyć ?
Panowie - jak sobie z tym radzicie ?
Zamykam drzwi do pokoju w którym jeżdżę
Pokój nie duży, okno uchylone, naprodukuje tyle ciepła że temperatura nie spadnie podczas godzinnego treningu o więcej jak 1-3 stopnie
marvelo
Focus Izalco Race - rower nieelektryczny : Di2, Favero Assioma Duo, Garmin Edge 530, Varia RTL515, ION 200 RT
Posted 19 December 2017 - 22:11
No jak nie będzie się różnić Prozor Im bardziej się grzejesz tym organizm produkuje więcej potu, żeby schłodzić ciało. Im większy przepływ powietrza tym lepsze chłodzenie. A więc im lepsze chłodzenie tym mniej potu. Ja tak to widzę i tak po sobie obserwuję.
Zgadza się, jeśli tylko zalanie potem i brak chłodzenia, to zdecydowanie idzie w błędne koło - czyli więcej potu, ale efekt znikomy.
W takie dni jak dzisiaj to w ogóle okna nie otwieram. Na zewnątrz siwo. Nie, nie mgła. Smog. Wolę nawilżyć mieszkanie i tak mam za suche powietrze .
Focus Izalco, Giant Trinity, Accent CX, Cube Stereo Hybrid 140 HPC Race 750
Posted 20 December 2017 - 19:59
witajcie mam pytanie odnośnie aplikacji myEtraining , chodzi o to że nie mogę w żaden sposób uruchomić nie mam opcji wyboru trenażera czy ktoś spotkał się z takim przypadkiem ? raczej nie wina sticka bo w GC wszystko smiga myETraining.jpg 28.9KB 30 downloads
Posted 20 December 2017 - 21:10
witajcie mam pytanie odnośnie aplikacji myEtraining , chodzi o to że nie mogę w żaden sposób uruchomić nie mam opcji wyboru trenażera czy ktoś spotkał się z takim przypadkiem ? raczej nie wina sticka bo w GC wszystko smiga myETraining.jpg
Zobacz czy na https://play.google....hmoo.powerpeaks
działa żeby wykluczyć problemy z telefonem. Np brak OTG.
Bardzo mało danych podajesz, więc to jak wróżenie z fusów.
Ewentualnie wsparcie techniczne elite.
Posted 20 December 2017 - 21:29
Zobacz czy na https://play.google....hmoo.powerpeaks
działa żeby wykluczyć problemy z telefonem. Np brak OTG.
Bardzo mało danych podajesz, więc to jak wróżenie z fusów.
Ewentualnie wsparcie techniczne elite.
używam wersji na komputer stick ant to mini sunto a trenażer elite turno ale nie mogę przejśc dalej w konfiguracji w programie zatrzymuje się na etapie który podałem na zrzucie ekranu
Posted 21 December 2017 - 07:55
Jeśli tak niedbale podchodzisz do ustawień i konfiguracji jak do gramatyki to się nie dziwię, że nie działa. Przecinki, kropki itd. gryzą? Przecież tego czytać się nie da... Na zrzucie widać, że wybrałeś nieobsługiwany protokół BT to i nie ma prawa działać.
Posted 21 December 2017 - 18:36
Jeśli tak niedbale podchodzisz do ustawień i konfiguracji jak do gramatyki to się nie dziwię, że nie działa. Przecinki, kropki itd. gryzą? Przecież tego czytać się nie da... Na zrzucie widać, że wybrałeś nieobsługiwany protokół BT to i nie ma prawa działać.
ale do jakich ustawień ? nie ma innych możliwych opcji do wybrania, poza tym na zrzucie ekranu widać jaką opcję wybrałem. Żeby dało się chociaż wybrać inne opcje byłoby dobrze ...
Posted 21 December 2017 - 19:00
ale do jakich ustawień ? nie ma innych możliwych opcji do wybrania, poza tym na zrzucie ekranu widać jaką opcję wybrałem. Żeby dało się chociaż wybrać inne opcje byłoby dobrze ...
Sprawdzałeś z innymi aplikacjami?
Na telefon oczywiście.
Nadal za mało info.
Nawet nie wiem czy o windowsa chodzi czy o telefon/tablet z jakim systemem itd
http://www.elite-it.com/en/contacts
Posted 21 December 2017 - 21:17
Sprawdzałeś z innymi aplikacjami?
Na telefon oczywiście.
Nadal za mało info.
Nawet nie wiem czy o windowsa chodzi czy o telefon/tablet z jakim systemem itd
pisałem wyżej że wersja na komputer u mnie to windows 8, sprawdziłem właśnie na androidzie działa normalnie problem jest tylko na komputerze, jakby nie nie odbierał sygnału z ant. Tylko dlaczego na GC odbiera ? ;/
ok już wiem :
"Hi
As stated on our website, in this moment the my e-training Desktop pc software only supports the interactive trainers.
We will add the Smart trainers (like Turno) in few months.
Until that moment, you can use my e-training app on smartphones and tablets.
Regards
koniec pytania, sorka za kłopot
Posted 27 December 2017 - 12:11
Witam.
Używam trenażera Tacx IGenius z programem TTSA4. Od jakiegoś czasu mam miernik mocy Look Keo Power Dual. Zauważyłem iż trenażer zaniża wartość mocy o jakieś 8-10 %. W większym obciążeniu mniej w mniejszym więcej (np. przy 250 W miernika trenażer wskazuje ok. 240 natomiast przy 150W jakieś 130W). Średnio daje to jakieś 8-10% i jest w miarę stałe. Miernik kalibruję przed treningiem podobnie jak trenażer (przed i po treningu jest prawie idealnie w środku zielonego pola). Nie jest to jakiś problem ale chciałbym wiedzieć czy miernik zawyża czy nie (czy np mam ftp 250W czy 230W). Przeczytałem gdzieś w tym wątku iż Bushido zaniża wartość mocy poprzez ładowanie - IGenius wygląda podobnie, pomimo kabla też ma ładowanie więc może tu tkwi problem. Nie znalazłem żadnego porównania Look Keo Power do innych mierników - jest to produkt dość niszowy ze względu na cenę (aplikację na androida pobrało 100 osó.
Posted 27 December 2017 - 13:58
Genius i Bushido to dwie odmienne konstrukcje i nie w tym tkwi "problem". Jeśli w ogóle istnieje. Dopóki nie pojawią się porównania odczytów z mierników i trenażera to wróżenie z fusów.
marvelo
Focus Izalco Race - rower nieelektryczny : Di2, Favero Assioma Duo, Garmin Edge 530, Varia RTL515, ION 200 RT
Posted 27 December 2017 - 13:58
250W, a 240W to 4%
150W, a 130W to 13%
Różnice mogą wynikać z dokładności pomiarowej - dopóki nie zrobisz faktycznego porównania mocy zarejestrowanych przez oba urządzenia to jest takie "se" gdybanie o "jakiejś" hipotetycznej średniej. Nawet gdybyś zrobił średnie pomiarowe np. po minucie w okolicach 150W, 200W, 250W, 300W (itd) mogłoby cokolwiek pomóc we wnioskowaniu, ale i tak nie wskazałoby tego miernika, który mierzy lepiej, choć pewno to raczej Look powinien mieć większą dokładność pomiarową.
Masz takie FTP jakie wskazał Ci miernik i czy zaniża czy zawyża jest to mało ważne, po prostu należy trzymać się pomiarów danego miernika. Nawet świadomość tego, że miernik zaniża/zawyża o np. 4% i tak nic Ci nie da (no może poprawę humoru, że jednak masz tych parę W więcej (albo mniej )), bo i tak trenując bazujesz na tym co miernik będzie wskazywał, a nie na wprowadzanych poprawkach o błąd pomiaru.
Jedyny problem będzie wtedy, gdy moce znacznie się rozjeżdżają, a oprogramowanie sterujące nie potrafi wysterować trenażera bazując na mocy miernika.
Posted 30 December 2017 - 10:44
Cześć,
Czytam i czytam...
Interesuje mnie jakieś porównanie (najlepiej przez użytkowników) takich trenażerów jak:
-Elite Kura
-Elite Directo
-Tacx Flux
Czy warto dopłacać do directo aby mieć ANT+ FC-E czyli typowy smart trainer??? Czy może lepszym wyborem będzie Elite Kura???
Jak do tego wszystkiego ma się Flux bo słyszałem że lubi się psuć.
Przedewszystkim zależy mi na dość dobrym realiźmie z jazdy i tu chyba koło zamachowe powinno być jak najcieższe???
Po drugie dość dobry pomiar mocy jak na trenażer.
I po trzecie czy faktycznie te sterowanie oporem trenażera przez aplikację jest wykorzystywane (czy użytkownicy faktycznie z tego korzystają czy jest to tylko bajer używany od czasu do czasu)
Będę wdzięczny za wszelkie opinie bo po nowym roku chciałbym coś zakupić
Pozdrawiam
Damian
Posted 30 December 2017 - 12:11
I po trzecie czy faktycznie te sterowanie oporem trenażera przez aplikację jest wykorzystywane (czy użytkownicy faktycznie z tego korzystają czy jest to tylko bajer używany od czasu do czasu)
Jak na treningu w pełni skupiasz się na tym, co robisz (w mojej opinii tracąc czas)
to sterowanie może nawet przeszkadzać, ale jak lubisz w tym czasie robić coś zupełnie innego,
jak oglądanie jakiegoś filmu, czytanie, słuchanie audiobooka itp. to jak najbardziej.
Przydaje się też w Zwifcie jak ktoś lubi takie wirtualne rywalizacje.
Posted 30 December 2017 - 12:25
Jak na treningu w pełni skupiasz się na tym, co robisz (w mojej opinii tracąc czas)
to sterowanie może nawet przeszkadzać, ale jak lubisz w tym czasie robić coś zupełnie innego,
jak oglądanie jakiegoś filmu, czytanie, słuchanie audiobooka itp. to jak najbardziej.
Przydaje się też w Zwifcie jak ktoś lubi takie wirtualne rywalizacje.
Czyli Twoim zdaniem lepiej brac pod uwagę Directo albo Fluxa niż Kurę? Nawet mimo lepszego pomiaru mocy który ma Kura ???
Posted 30 December 2017 - 14:13
A jakieś plusy i minusy podanych trenażerów???
Cześć,
Czytam i czytam...
No przecież tego tu już napisano tyle, że jeśli faktycznie czytasz i czytasz (wyszukiwarka w danym temacie, słowo kluczowe wyszukiwania nazwa trenażera i czytaj), to powinieneś mniej więcej już +/- znać
Jak już to może zadawaj konkretne pytania...