Skocz do zawartości

Zdjęcie

Trenażer z "wirtualem"

2226 odpowiedzi w tym temacie

#1361 Trygław

Trygław
  • Użytkownik
  • 6 postów

Napisano 12 grudzień 2017 - 15:35

Jako że jest to mój pierwszy post to witam wszystkich użytkowników.

Koledzy czy może ktoś mi wytłumaczyć jak ma skalibrować trenażer Elite Intera? Nie znam się na tym kompletnie i nie mogę sobie z tym poradzić już od 3 dni. W programie My E-Training przy kalibracji powpisywałem jakieś dziwne wartości pod P1 P2 P3 i czuję że coś jest nie tak.Nie wiem jakie ustawienia były początkowe,a i przywrócić ich nie potrafię.

Bardzo proszę o wytłumaczenie o co w tym chodzi,ale tak jak idiocie (bo tak się obecnie czuję).

Pozdrawiam

Tomek

#1362 Prozor

Prozor
  • Moderator
  • 8612 postów
  • SkądSulęcin

Napisano 12 grudzień 2017 - 15:49

No to bez miernika mocy ich nie przywrócisz. Najpierw należy wiedzieć co się zmienia, jak i po co.

Wysłane z mojego P9_Energy_Lite przy użyciu Tapatalka

Focus Izalco, Giant Trinity, Accent CX, Cube Stereo Hybrid 140 HPC Race 750

24-d4e1077f23de8150b93d6b38a42ed7c3.png Grupa Forum na Garmin Connect

#1363 Trygław

Trygław
  • Użytkownik
  • 6 postów

Napisano 12 grudzień 2017 - 15:58

To pozostało mi leżeć i kwiczeć lub znaleźć kogoś z miernikiem mocy? Nie ma możliwości "wyzerowania" ?  :-o

Jeśli pozostaje tylko miernik mocy (nigdy nie korzystałem) ,to rozumiem że kręcę te 20km/h w P1 i podaję wartość z miernika,i tak samo dla P2 i P3?

#1364 Prozor

Prozor
  • Moderator
  • 8612 postów
  • SkądSulęcin

Napisano 12 grudzień 2017 - 16:04

Zgodnie z instrukcją kalibracji.
Możesz jeszcze spróbować dowiedzieć się jakie są wartości fabryczne np u innych posiadaczy albo w serwisie elite, jednak każdy trenażer może mieć nieco inne parametry kalibracji, każdy jest kalibrowany fabrycznie.

Wysłane z mojego P9_Energy_Lite przy użyciu Tapatalka

#1365 Trygław

Trygław
  • Użytkownik
  • 6 postów

Napisano 12 grudzień 2017 - 19:16

No właśnie gdyby była instrukcja co do kalibracji,albo cokolwiek,to pewnie bym nie namieszał.

#1366 Prozor

Prozor
  • Moderator
  • 8612 postów
  • SkądSulęcin

Napisano 12 grudzień 2017 - 20:09

Przecież wszystko jest dobrze opisane (jak krowie na rowie) w aplikacji - czytać trzeba. A że po angielsku? No cóż. Tłumacz albo coś jak się nie umie...

Nadzieja co prawda jeszcze dla Ciebie jest ;)

Kup dongla ANT (i tak się przyda), pobierz Elite Calibration Tool FEC - najprawdopodobniej (głowy nie daję, bo nie mam jak przetestować) powinien umożliwić określenie przybliżonych parametrów P1, P2, P3. 

Oczywiście należy włożyć dongle ANT+ do USB komputera/laptopa (sugeruję przedłużacz usb i sam dongle tuż przy hamulcu trenażera), następnie uruchomić program, postępować zgodnie z komunikatami (czytać!)

Przed uruchomieniem programu rozgrzać trenażer, programik nie żąda rozgrzewki jak apka Elite.

Wcisnąć "Connect" trenażer powinien zostać wykryty, wcisnąć po kolei P1, P2, P3 i po każdym wciśnięciu ustanowić prędkość p1=20km/h, p2=30km/h, p3=40km/h. Strzałka ma być w zielonym polu kalibracyjnym. Pod spodem będzie określenie ile ma wynieść wartość kalibracyjna dla każdej prędkości.

Spisać to ręcznie i wykonać kolejne przybliżenia dla (czyli po p1 zrobić p2, a następnie p3).

Po ustaleniu przybliżonych wielkości użyć albo smartfona i wysłać dane z jego poziomu, albo użyć programu elite Real Trainer Calibration - na liście co prawda nie ma Intera, ale jest to Qubo Digital Smart B+ (informacja od Elite) tylko, ze na sztywnej ramie zbliżonej do Rampy. Po wybraniu powyższego trenażera potwierdzić, że nie ma innych urządzeń ANT w promieniu 10m (właściwie chodzi o trenażery...), programik powinien się połączyć, odczytać aktualne parametry i pokazać okno w którym można je zmienić. Zapisać parametry, potwierdzić. Poczekać aż zostaną zapisane, zamknąć program wyłączyć z sieci trenażer, poczekać trochę, włączyć ponownie. Sprawdzić, czy parametry zostały zmienione.

Nie ruszać, jeśli się nie będzie pewnym, co się robi.

No i rekalibrować jeśli będzie możliwość przetestowania z pomiarem mocy.

Z powyższych programików mogą skorzystać również użytkownicy np. Drivo czy Rampy (sprawdzić jak kto chce ;))

Dodatkowe informacje: Elite RTMB+ ZEN (tu akurat dotyczy kalibracji Real Turbo Muin B+ - może komuś się to też przyda) - ale z tego co widzę to wszędzie będzie niezbędny ergonometr... Czyli może jednak bez miernika mocy się nie obejdzie... 

Zawsze możesz jeszcze postarać się o informacje jakie wartości ma Intera lub Qubo Digital Smart B+.

Z innej beczki - szukając w/w informacji na stronach elite można znaleźć wykresy krzywych mocy dla Muin i Kura. Różnice głównie w dolnym zakresie mocy.

Kura:

#1367 Trygław

Trygław
  • Użytkownik
  • 6 postów

Napisano 12 grudzień 2017 - 20:22

Dziękuję Prozor.

ANT+ już zamówiony,przedłużacz to już pewnie dostanę w jakiejś sieciówce.

Pozdrawiam

Tomek

#1368 Prozor

Prozor
  • Moderator
  • 8612 postów
  • SkądSulęcin

Napisano 12 grudzień 2017 - 20:30

Może jednak okazać się, że i to będzie wymagać miernika mocy - nie mam trenażera tego typu, sprawdzić nie mogę, w takim wypadku dongle i tak będzie przydatny, jednak wartości przybliżone będziesz musiał uzyskać od innych użytkowników w/w trenażerów.

#1369 Prozor

Prozor
  • Moderator
  • 8612 postów
  • SkądSulęcin

Napisano 12 grudzień 2017 - 21:58

Dobra, uratowałem Twoją domyślną konfigurację. Sprawa banalnie prosta - apka Elite zawiera w sobie domyślne konfiguracje dla chyba każdego trenażera. Dla Intera są to: P1=171, P2=186, P3=155, dla w/w Qubo Digital Smat B+ identyczne, ale np. dla Rampy 255,282,170. Stąd można również dowiedzieć się, czy jakiś trenażer ma identyczną jednostkę hamującą jak inny.

Oczywiście w/w wartości mogą się różnić od wartości, które były zapisane po kalibracji fabrycznej, jednak są to wartości domyślne dla danego trenażera. 

Po weryfikacji http://athletictechr...he-calibration/(polecam zapoznanie się o co chodzi z kalibracją Elite - tu jest to naprawdę dobrze wytłumaczone) potwierdza się fabryczne wartości kalibracyjne dla Rampy jak wyżej. Czyli Intera/Qubo DSB też powinien mieć takie jak podaje apka Elite.

• HarveyDent lubi to

#1370 Trygław

Trygław
  • Użytkownik
  • 6 postów

Napisano 13 grudzień 2017 - 11:15

Prozor,WIELKIE DZIĘKUJĘ,Twoja pomoc jest niesamowita.

Pozdrawiam

Tomek

#1371 Chikushou

Chikushou
  • Użytkownik
  • 886 postów
  • SkądOstrów Wlkp.

Napisano 16 grudzień 2017 - 20:16

W końcu znalazłem czas aby zająć się nowym trenażerem, który do mnie przyjechał w ciągu tygodnia.

Rozpakowałem Geniusa, wszystko było na miejscu, nic nie było uszkodzone. Łączny czas oczekiwania na przesyłkę to 3 dni (wysłali w poniedziałek, a w środę był już u mnie). Także generalnie jest super.

Rozpakowałem, złożyłem podłączyłem. Połączyłem się z trenażerem przez aplikacje tacx utility, zupdejtowałem sterownik bez problemu.

Ustawiłem sobie rower, trenażer, wszystko fajnie stabilnie. Odczucia podczas pedałowania są mega pozytywne. Motor elektryczny "dokręcający" oponę daje naprawdę fajne odczucia.

Trafiłem tylko na jeden problem ... nie mogę skalibrować tego ustrojstwa. Niby jest jestem połączony przez bluetooth'a, ale po wybraniu opcji "Calibrate" wyskakuje tylko "wait while genius prepares for calibration", po 5 minutach dalej to samo. Włączałem, wyłączałem trenażer, bluetootha, aplikacje, ciągle bez zmian. 

Miał ktoś podobny problem? W google nie natknąłem się na podobny problem.

Dodam, może że korzystam z androida (LG G6).

#1372 stlife

stlife
  • Użytkownik
  • 20 postów

Napisano 16 grudzień 2017 - 21:54

Takze zakupilem ten trenazer, kalibrowalem go juz 3 razy(zmian kół, opony) i zawsze wszystko przebiegalo sprawnie i szybko. Jedyna roznica to taka ze nie updejtowalem sterownika w trenazerze. Telefon s4 mini android 7.1 (przerobka) wiec raczej szybciej problemu z androidem byl sie spodziewal u siebie niz u Ciebie.

#1373 Trygław

Trygław
  • Użytkownik
  • 6 postów

Napisano 16 grudzień 2017 - 22:34

Dobra, uratowałem Twoją domyślną konfigurację. Sprawa banalnie prosta - apka Elite zawiera w sobie domyślne konfiguracje dla chyba każdego trenażera. Dla Intera są to: P1=171, P2=186, P3=155, dla w/w Qubo Digital Smat B+ identyczne, ale np. dla Rampy 255,282,170. Stąd można również dowiedzieć się, czy jakiś trenażer ma identyczną jednostkę hamującą jak inny.

Oczywiście w/w wartości mogą się różnić od wartości, które były zapisane po kalibracji fabrycznej, jednak są to wartości domyślne dla danego trenażera. 

Po weryfikacji http://athletictechr...he-calibration/(polecam zapoznanie się o co chodzi z kalibracją Elite - tu jest to naprawdę dobrze wytłumaczone) potwierdza się fabryczne wartości kalibracyjne dla Rampy jak wyżej. Czyli Intera/Qubo DSB też powinien mieć takie jak podaje apka Elite.

Prozor w międzyczasie napisałem też do Elite.it i po podaniu im numeru seryjnego mojego trenażera przesłali ma takie dane:

P1 = 158

P2 = 174 
P3 = 156

#1374 Prozor

Prozor
  • Moderator
  • 8612 postów
  • SkądSulęcin

Napisano 16 grudzień 2017 - 22:54

To ciekawe - widocznie rejestrują parametry kalibracji dla każdego egzemplarza? Swoją drogą dość spore różnice pierwszych dwóch P w stosunku do parametrów domyślnych... Tak czy siak warto byłoby zweryfikować kiedyś miernikiem mocy...

#1375 Defito

Defito
  • Użytkownik
  • 5 postów
  • SkądGliwice

Napisano 17 grudzień 2017 - 01:16

W końcu znalazłem czas aby zająć się nowym trenażerem, który do mnie przyjechał w ciągu tygodnia.

Rozpakowałem Geniusa, wszystko było na miejscu, nic nie było uszkodzone. Łączny czas oczekiwania na przesyłkę to 3 dni (wysłali w poniedziałek, a w środę był już u mnie). Także generalnie jest super.

Rozpakowałem, złożyłem podłączyłem. Połączyłem się z trenażerem przez aplikacje tacx utility, zupdejtowałem sterownik bez problemu.

Ustawiłem sobie rower, trenażer, wszystko fajnie stabilnie. Odczucia podczas pedałowania są mega pozytywne. Motor elektryczny "dokręcający" oponę daje naprawdę fajne odczucia.

Trafiłem tylko na jeden problem ... nie mogę skalibrować tego ustrojstwa. Niby jest jestem połączony przez bluetooth'a, ale po wybraniu opcji "Calibrate" wyskakuje tylko "wait while genius prepares for calibration", po 5 minutach dalej to samo. Włączałem, wyłączałem trenażer, bluetootha, aplikacje, ciągle bez zmian. 

Ja miałem, u mnie sprawa była błaha bo powodem było zbyt słabe dociśnięcie rolki do opony. Docisnąłem i kalibracja poszła bez problemu. Potem pozostała już kwestia wyregulowania. 

#1376 grzeko

grzeko
  • Użytkownik
  • 66 postów
  • SkądGdynia

Napisano 17 grudzień 2017 - 10:52

Ja miałem taki sam problem - zobacz na mój post kilka linijek wyżej.

.....The loneliness of the long distance runner.

#1377 Chikushou

Chikushou
  • Użytkownik
  • 886 postów
  • SkądOstrów Wlkp.

Napisano 17 grudzień 2017 - 14:47

Niestety, jeśli chodzi o ten prawy moduł to był wciśnięty dobrze. Dla pewności zdemontowałem go i włożyłem jeszcze raz. Bez skutecznie jeśli chodzi o próbę kalibracji.

Jeśli chodzi o docisk, to już tak go podkręciłem, że ledwo szło zapiąć rolkę. Niestety bez poprawy.

Najdziwniejsze w tym wszystkim jest to, że nie wyskakuje mi komunikat "calibration failed" tylko po prostu karze mi czekać (nie wiadomo na co).

Napisze maila do supportu, mam nadzieje, że nie będę musiał go odsyłać bo mnie szlag trafi.

#1378 grzeko

grzeko
  • Użytkownik
  • 66 postów
  • SkądGdynia

Napisano 17 grudzień 2017 - 16:12

Niestety, jeśli chodzi o ten prawy moduł to był wciśnięty dobrze. Dla pewności zdemontowałem go i włożyłem jeszcze raz. Bez skutecznie jeśli chodzi o próbę kalibracji.

Jeśli chodzi o docisk, to już tak go podkręciłem, że ledwo szło zapiąć rolkę. Niestety bez poprawy.

Najdziwniejsze w tym wszystkim jest to, że nie wyskakuje mi komunikat "calibration failed" tylko po prostu karze mi czekać (nie wiadomo na co).

Napisze maila do supportu, mam nadzieje, że nie będę musiał go odsyłać bo mnie szlag trafi.

U mnie jest tak że na chwilę wyskauje komunikat "wait while genius prepares for calibration"

a potem mamy komendę "pedal once to start the calibration".

Wystarczy zapedałować ręką i genius zaczyna sam napędzać tylne koło i rozpoczyna się proces kalibracji.

Może spróbuj zapedałować nawet bez tego komunikatu zachęty.

I druga rzecz: kalibrację można też odpalić z poziomu Tacx Trainer - może w ten sposób pójdzie.

Jeżeli używasz TrainerRoada to tam też jest opcja kalibracji.

Powodzenia.

#1379 grzeko

grzeko
  • Użytkownik
  • 66 postów
  • SkądGdynia

Napisano 17 grudzień 2017 - 16:25

U mnie jest tak że na chwilę wyskauje komunikat "wait while genius prepares for calibration"

a potem mamy komendę "pedal once to start the calibration".

Wystarczy zapedałować ręką i genius zaczyna sam napędzać tylne koło i rozpoczyna się proces kalibracji.

Może spróbuj zapedałować nawet bez tego komunikatu zachęty.

I druga rzecz: kalibrację można też odpalić z poziomu Tacx Trainer - może w ten sposób pójdzie.

Jeżeli używasz TrainerRoada to tam też jest opcja kalibracji.

Powodzenia.

Jeszcze tutaj looknij:

https://support.tacx...08503235-Genius

#1380 HarveyDent

HarveyDent
  • Użytkownik
  • 1105 postów
  • Skądwe mnie tyle piękna

Napisano 17 grudzień 2017 - 18:23

Zwolnij koło i zrób wyrównanie w apce, Sprawdź na innym telefonie.

To jest Forum Fanatyków
marvelo

Focus Izalco Race - rower nieelektryczny : Di2, Favero Assioma Duo, Garmin Edge 530, Varia RTL515, ION 200 RT

Dodaj odpowiedź