Skocz do zawartości

Zdjęcie

Trenażer z "wirtualem"

2226 odpowiedzi w tym temacie

#1381 HarveyDent

HarveyDent
  • Użytkownik
  • 1105 postów
  • Skądwe mnie tyle piękna

Napisano 17 grudzień 2017 - 18:23

Zwolnij koło i zrób wyrównanie w apce, Sprawdź na innym telefonie.

To jest Forum Fanatyków
marvelo

Focus Izalco Race - rower nieelektryczny : Di2, Favero Assioma Duo, Garmin Edge 530, Varia RTL515, ION 200 RT

#1382 Chikushou

Chikushou
  • Użytkownik
  • 888 postów
  • SkądOstrów Wlkp.

Napisano 17 grudzień 2017 - 18:24

Próbowałem tacx training, jest to samo, więc ewidentnie coś jest z trenażerem. Ja nawet jechałem z 10 minut, próbując odpalić tą kalibracje, także pedałowanie mamy za sobą.

Sam trenażer chodzi bardzo cicho, nie ma żadnych niepokojących dźwięków. Wszystkie diody ładnie "migają".

Na forum tacx'a, pisali abym zrobił ten cały alignment, więc zwolniłem hamulec, zrobiłem alignment i oczywiście znowu docisnąłem hamulec, i znowu "wait while genius prepares for calibration".

#1383 slaweuszek

slaweuszek
  • Użytkownik
  • 247 postów

Napisano 17 grudzień 2017 - 21:00

Trenażer zakupiony. Jazda na rolkach jest dość ciekawa, bo ciągle trzeba balansować rowerem w celu utrzymania równowagi. Podłączenie do kompa jest jeszcze ciekawsze, ale na razie skupiam się nad nauką jazdy na tym trenażerze. Za oknem pada śnieg a ja sobie SZOSĄ śmigam 😁

Wysłane z mojego SM-N950F przy użyciu Tapatalka

#1384 Chikushou

Chikushou
  • Użytkownik
  • 888 postów
  • SkądOstrów Wlkp.

Napisano 18 grudzień 2017 - 17:22

Dzisiaj wszedł update do aplikacji Tacx Utility app, który rozwiązał mój problem.

Teraz wszystko kalibruje się jak marzenie :).

#1385 grzeko

grzeko
  • Użytkownik
  • 66 postów
  • SkądGdynia

Napisano 18 grudzień 2017 - 17:31

Dzisiaj wszedł update do aplikacji Tacx Utility app, który rozwiązał mój problem.

Teraz wszystko kalibruje się jak marzenie :).

No i super :-)

A jakie masz wrażenia z jazdy ?

.....The loneliness of the long distance runner.

#1386 Chikushou

Chikushou
  • Użytkownik
  • 888 postów
  • SkądOstrów Wlkp.

Napisano 18 grudzień 2017 - 18:13

Nie miałem okazji zrobić całego treningu, na jutro planuje.

Wsiałem sprawdzałem sobie rożne nachylenia, prędkości etc. Generalnie, mam ustawiony licznik na tylnym kole, oraz pomiar kadencji, skubane idzie łeb w łeb ze wskazaniami na liczniku. Nie wiem na jakiej podstawie to liczy kadencje, ale jest różnica max 2-4 rpm w stosunku do miernika kadencji sigmy. Prędkość też rożni się max 1km/h. Nie mam niestety miernika mocy, żeby to porównać, ale wrzuciłem cięższe przełożenie mocniej zakręciłem moc wzrosła do 500W, po czym gdy wszedłem na prędkość spadła sobie spokojnie do 200W. Wskazania były dokładnie tak jakie odczucia docierały z moich nóg. Własnie ten ostatni test pokazuje, jakie wrażenia są na tym trenażerze, generalnie jest dobrze. Wrażenia są naprawdę w dużym stopniu porównywalne do realnej jazdy.

Oczywiście nie może być idealnie, już pomijając problemy techniczne.

Wrzuciłem sobie nachylenie 5%, było oki, kręciłem sobie kadencją 70, potem 80, 90 aż do 100. Wrażenia były normalne. Doszedłem mniej więcej do 10%, i zaczęło się robić gorzej. Ustawiłem sobie bardzo miękkie przełożenie, ale efekt był taki, jakby opona się ślizgała. Mimo kadencji około 80-90, efekt uślizgu był odczuwalny. Co ciekawe patrzyłem na koło, i wydawało mi się że wizualnie się nie uślizguje. Generalnie jutro obadam to dokładniej, bo jeszcze nie doszedłem nawet do 15% a gdzie tutaj 20%. Efekt przy takim nachyleniu połączony z wymuszoną wolną kadencja pewnie w okolicach 60, może nie być przyjemny.

Tak czy inaczej, na razie jestem zadowolony, ponieważ nawet gdybym miał używać max 8% nachylenia, to więcej do przeprowadzenia treningów nie potrzeba, a w tych zakresach Genius, działa zajebiście.

#1387 HarveyDent

HarveyDent
  • Użytkownik
  • 1105 postów
  • Skądwe mnie tyle piękna

Napisano 18 grudzień 2017 - 19:37

Bo najprawdopodobniej to nie opona się ślizgała tylko rolka "puszczała" . Musisz mieć jeszcze odpowiednią prędkość. Maksymalne nachylenie jest powiązane z mocą, a maksymalna moc jest podawana dla prędkości 40 km/h. Więc to niestety nie do końca jest tak że da się gnieść kapustę na 20% podjeździe.

To jednak tylko trenażer.

To jest Forum Fanatyków
marvelo

Focus Izalco Race - rower nieelektryczny : Di2, Favero Assioma Duo, Garmin Edge 530, Varia RTL515, ION 200 RT

#1388 Chikushou

Chikushou
  • Użytkownik
  • 888 postów
  • SkądOstrów Wlkp.

Napisano 18 grudzień 2017 - 21:21

Czyli generalnie, chwyt marketingowy :) Bo nie ma kozaka co pojedzie 40km/h przy 20% podjeździe.

#1389 arthuryankovski

arthuryankovski
  • Użytkownik
  • 82 postów

Napisano 18 grudzień 2017 - 21:39

Chyba, że jakiś astmatyk.

Wysłane z 1+3t & Tapatalk PRO

• bouli lubi to

#1390 LuckyLuk

LuckyLuk
  • Użytkownik
  • 648 postów

Napisano 18 grudzień 2017 - 22:59

Mam Geniusa i jak dla mnie super trenażer. Dokładnych pomiarów nie mam ale jak porównam prędkości i puls real vs. trenażer to wychodzi bardzo podobnie. Jak jechałem 18% to prędkość była jak na Przełęczy karkonoskiej.

#1391 grzeko

grzeko
  • Użytkownik
  • 66 postów
  • SkądGdynia

Napisano 19 grudzień 2017 - 13:43

Witam.

Jeszcze kilka przemyśleń na temat trenażera Genius

U mnie opona popiskiwała i jakby uślizgiwała się na rolce.

Przez to trenażer nie był zbyt cichy.

Drugi problem był taki że przy mocniejszej jeździe cały zestaw - rower + genius przesuwał się do przodu.

Podczas testu ftp pojechałem do przodu chyba z pół metra :-)

W piątek przyjechała dedykowana opona Tacx'a + mata.

Jak ręką odjął - opona nie popiskuje i całość chodzi bardzo cicho, a ja przestałem jeździć po podłodze.

Jeśli chodzi o oponę to różnica w hałasie jest spora i na pewno warto zainwestować.

W tej chwili bardziej hałaśliwy wydaje się być napęd roweru, niż układ opona-rolka.

Teraz jedyny problem jaki został, to gorąca atmosfera w mieszkaniu.

Podczas mocniejszych jazd pocę się strasznie.

Próbuję jeździć przy uchylonym oknie balkonowym - trochę pomaga, ale problem w tym że wychładza się całe mieszkanie.

Dzieciaki piszczą, żona atakuje i jak tu żyć ?

Panowie - jak sobie z tym radzicie ?

#1392 dywyn

dywyn
  • Użytkownik
  • 711 postów

Napisano 19 grudzień 2017 - 13:59

Wielki wentylator podłogowy.

#1393 Prozor

Prozor
  • Moderator
  • 8622 postów
  • SkądSulęcin

Napisano 19 grudzień 2017 - 14:54

Niekoniecznie wielki, równie dobrze mogą być np. 3 mniejsze, aczkolwiek ja używam dwóch: cyrkulator na obszar tułowia i wentylator stojący na obszar głowy.

Focus Izalco, Giant Trinity, Accent CX, Cube Stereo Hybrid 140 HPC Race 750

24-d4e1077f23de8150b93d6b38a42ed7c3.png Grupa Forum na Garmin Connect

#1394 Arked

Arked
  • Użytkownik
  • 910 postów

Napisano 19 grudzień 2017 - 15:01

Wentylator nie musi być wielki, ważne żeby chciał urwać głowę :D Wylewanie hektolitrów potu podczas treningu na trenażerze nie jest normalne i nie jest pożądane. Na pewno w znaczny sposób ogranicza to możliwości treningowe. Należy dążyć do takich warunków, żeby pocić się jak najmniej albo w normalnym stopniu.

#1395 Chikushou

Chikushou
  • Użytkownik
  • 888 postów
  • SkądOstrów Wlkp.

Napisano 19 grudzień 2017 - 15:27

Ja tam mam wentylator stojący taki o średnicy 40-50 cm na oko. Chyba kosztował 70 zł w jakimś markecie, włączam go na maksymalną moc, ustawiam z metr od roweru, i na początku jest nawet zimno przez pierwsze 5 min rozgrzewki :). Trenuje w warsztacie gdzie jest około 17-18 stopni.

Przecieram się ręcznikiem tylko przy bardzo mocnych interwałach.

#1396 grzeko

grzeko
  • Użytkownik
  • 66 postów
  • SkądGdynia

Napisano 19 grudzień 2017 - 17:00

Wentylator ustawiacie z przodu czy z tyłu ?

#1397 micro18

micro18
  • Użytkownik
  • 14 postów

Napisano 19 grudzień 2017 - 18:42

Napotkałem mały problem przy probie zrobienia FTP test w trainerroad. Posiadam Tacx Genius, tak więc w pierwszej części testu aplikacja korzysta z ERGMODE. Natomiast jak tylko zaczyna się właściwy test, przerzuca na Resistance mode. Defaultowo ustawiona na 60 procent, ale przy tej wartości trenazer strasznie szarpal... Dopiero przy zjechaniu sliderem na 20 procent udało się jakoś płynnie kontynuować test (którego wynik juz po tych problemach mogłem sobie w... wsadzic). Moje pytanie... czy to normalne ? Jeżeli tak to jaka jest rekomendowana wartość oporu dla tego trenazera ?

Sent from my SM-N910C using Tapatalk

#1398 1415chris

1415chris
  • Użytkownik
  • 4485 postów
  • SkądSurrey

Napisano 19 grudzień 2017 - 18:55

Ja robie ten test w calosci w resistance mode.
Podczas warm up mozesz dopasowac sobie odpowiedni opor, aby juz podczas wlasciwego testu nie byc zaskoczonym.

#1399 Arked

Arked
  • Użytkownik
  • 910 postów

Napisano 19 grudzień 2017 - 19:57

Wentylator ustawiacie z przodu czy z tyłu ?

Zależy gdzie jest źródło chłodnego powietrza. Najlepiej ustawić go między oknem, a sobą, żeby tłoczył chłodne i świeże powietrze tam gdzie jest potrzebne.

#1400 Prozor

Prozor
  • Moderator
  • 8622 postów
  • SkądSulęcin

Napisano 19 grudzień 2017 - 20:28

Ważne, żeby był obieg powietrza, czy tłoczenie chłodnego powietrza? Jeśli jest mróz za oknem to jest to średnio sensowny pomysł, ja szybko bym się przeziębił.

Z przodu czy z tyłu? Spróbuj się chłodzić z tyłu - bez sensu...

Wentylator nie musi być wielki, ważne żeby chciał urwać głowę :D Wylewanie hektolitrów potu podczas treningu na trenażerze nie jest normalne i nie jest pożądane. Na pewno w znaczny sposób ogranicza to możliwości treningowe. Należy dążyć do takich warunków, żeby pocić się jak najmniej albo w normalnym stopniu.

Z tym urywaniem głowy bym nie przesadzał. Ilość potu z wentylatorem czy bez wiele różnić się nie będzie, tylko z wentylatorem skutecznie odparuje i nawilży atmosferę ;), a bez wentylatora po prostu będzie ściekać na podłogę i nie będzie chłodzić ciała.

Focus Izalco, Giant Trinity, Accent CX, Cube Stereo Hybrid 140 HPC Race 750

24-d4e1077f23de8150b93d6b38a42ed7c3.png Grupa Forum na Garmin Connect

Dodaj odpowiedź