Tak więc w dalszym ciągu Core jest liderem średniej półki - przynajmniej dla mnie
Trenażer z "wirtualem"
Posted 03 November 2019 - 17:11
Focus Izalco, Giant Trinity, Accent CX, Cube Stereo Hybrid 140 HPC Race 750
Posted 03 November 2019 - 19:17
Posted 03 November 2019 - 19:45
Dla mnie Core i Flux 2 przegrywają ponieważ nie mają rączki do transportu. Przenoszę trenażer co trening a miałem doświadczenie z ciężką kobyłą (Kinetic Rock and Roll z dodatkowym kołem zamachowym) i każde ułatwienie na wagę złota. Dlatego stawiam na Direto X. Szkoda, że Suito ma takie problemy bo wydaje się jeszcze lepszy.
Posted 03 November 2019 - 20:48
Z taką łapą jak Twoja to wszystko jest lekkie
Choć nie przestawiam swojego to brak rączki drażni. No ale cena vs kick rekompensuje ta stratę.
- Bzyk likes this
marvelo
Focus Izalco Race - rower nieelektryczny : Di2, Favero Assioma Duo, Garmin Edge 530, Varia RTL515, ION 200 RT
Posted 03 November 2019 - 21:09
Z taką łapą jak Twoja to wszystko jest lekkie
Choć nie przestawiam swojego to brak rączki drażni. No ale cena vs kick rekompensuje ta stratę.
No właśnie, biorąc pod uwagę cenę/jakość jestem w stanie ten ciężar udźwignąć kilka razy w miesiącu, a niedługo pewnie tygodniu.
Posted 03 November 2019 - 21:56
Dziś jestem po pierwszej jeździe na wahoo kickr core jest dużo cichszy od suito, jedyny minus jak dla mnie, że nogi się nie składają tak jak w droższym core. Kupiłem w dobrej cenie za 3.020 zł wiec te 500 zł więcej od suito warto było dołożyć. Mam nadzieję, że będzie mi służył dłużej niż suito
- Bzyk likes this
Posted 03 November 2019 - 23:31
Muina przenoszę i nie marudzę. Rączka miałaby zaważyć nad funkcjonalnością treningową? Nigdy
Sposób przenoszenia - łapię za przednią nogę prawą ręką (od strony uda jednostka oporowa) i niosę. Właściwie całkiem wygodnie, choć masa dość duża. Z rana przenosiłem, bo wieczorem już weny nie miałem po 4,5h kręcenia El Giro de Rigo 😉
Posted 05 November 2019 - 15:58
Jako konkurencję uważam Kickr Core, ale różnica w cenie zbliża się do 1000 zł wliczając kasetę. Trochę, a nawet już bardzo przekracza to budżet. Nie wiem, czy czasami nie przeczekać tego smutnego zimowego sezonu na spinningu i poszukać na wyprzedażach. Ostatnia szansa to czarny piątek.
Posted 05 November 2019 - 16:30
Dosyć poważnie się zastanawiam nad Suito, ale trochę przeraża mnie ilość problemów napotkanych przez "szczęśliwych" nabywców. Trochę smuci, że wypuścili coś tak bardzo niedopracowanego.
Jako konkurencję uważam Kickr Core, ale różnica w cenie zbliża się do 1000 zł wliczając kasetę. Trochę, a nawet już bardzo przekracza to budżet. Nie wiem, czy czasami nie przeczekać tego smutnego zimowego sezonu na spinningu i poszukać na wyprzedażach. Ostatnia szansa to czarny piątek.
Również przyłączę się do "marudzenia"
Cały czas poszukuję jakiegoś optymalnego rozwiązania, żeby w końcu wejść w świat Zwifta, i ciągle wychodzi na to, że wszystkie rozważane przeze mnie trenażery są pełne wad. A rozważam całą paletę, począwszy od niższych modeli "wheel-on", po droższe "direct-drive".
Przykładowo, z tańszych opcji przyglądałem się Elite Qubo Digital Smart+ B. No niby wszystko fajnie, ale wychodzi na to, że trzeba mieć miernik mocy, żeby to jakoś sensowanie skalibrować (wielokrotnie tego typu opinie czytam w recenzjach produktu czy klipach wideo na YT). Zakrawa to dla mnie na absurd, bo sam trenażer jest przecież z niższej półki - a okazuje się, że potrzebne jest dodatkowe, drogie urządzenie, żeby to "tanie" mogło odpowiednio działać.
Z drugiej strony, jeśli rozważam droższe opcje "direct-drive", to również praktycznie na temat każdego modelu jest bardzo wiele krytyki, wspomniane tutaj Suito jest wręcz klinicznym tego przykładem.
Posted 05 November 2019 - 16:58
A jakie są krytyczne o Kickr Core?
Ja akurat nie miałem na myśli Core (z direct-drive rozważam/rozważałem m.in. właśnie Suito i Tacx Flux S Smart), bo już jest lekko poza budżetem, ale nawet jeśli bym się zastanawiał, to natrafiłem na tego typu informację:
"“The KICKR Core is designed for use in indoor, climate-controlled environments. Use at temperatures below 15C can result in degraded power accuracy.”
A tak się składa, że ja kręcę w piwnicy, gdzie może być troszkę zimniej, niż w mieszkaniu
Posted 05 November 2019 - 17:01
sam trenażer jest przecież z niższej półki - a okazuje się, że potrzebne jest dodatkowe, drogie urządzenie, żeby to "tanie" mogło odpowiednio działać.
Rzeczywiście marudzisz.Możesz kupić w deca ich taniego "olejaka" i do tego pomiar mocy,który masz już na rowerze.Chyba optymalna opcja.
Posted 05 November 2019 - 17:05
Po co kombinować z tym Suito skoro na rynku są już w miarę dojrzałe konstrukcje w postaci tańszego Tacxa Flux S i droższego Elite Direto X? Co do informacji o awariach poszczególnych trenażerów to jasne jest, że czasem się psują. Szczególnie te nowe na rynku (więc jeszcze raz, dajcie sobie spokój z Suito). Nie dajcie też się nabrać na zjawisko ogromnej nadreprezentacji negatywnych opinii w internecie. Prawie każdy produkt tak ma. Gdybym się tym tak bardzo przejmował to niczego w życiu bym nie kupił.
Posted 05 November 2019 - 18:06
Zdaje sobie sprawie, że rzadko komu chce się pisać elaborat w sieci na temat tego jakiego to doskonałego zakupu dokonał - chyba, że jest to często opinia opłacona.
Większość wchodzi właśnie po to, żeby napisać co jest nie tak i co go zirytowało.
Tutaj, w przypadku Suito, jest jakiś okrutny natłok złych opinii, które są wręcz przytłaczające. Gdybym budżet miał z gumy to pewnie bym po prostu poszedł poziom wyżej i z głowy. Czekam póki co jeszcze na indepth review DCR.
Jeśli Elite nie wyjaśnił, nie poprawił, to odpuszczam ten model. Nie chcę sobie na siłę szukać nerwów i bawić się w odsyłanie/wymienianie etc. jeśli źle trafię.
Posted 05 November 2019 - 18:24
Wszysyko działa jak powinno, jedyne zastrzeżenie jakie mam do suito to nie jest bardzo cichy.Jak z kalibracją i dokładnością pomiaru mocy?
Pod względem odczuć z jazdy też jestem bardziej zadowolony niż z poprzednich trenażerów czyli wahoo snap i tacx flow.
Wysłane z mojego SM-G970F przy użyciu Tapatalka
Posted 05 November 2019 - 18:28
A jakie są krytyczne o Kickr Core?
Teraz (zresztą dotyczy się to również droższego brata) już raczej problemów być nie powinno, ale przez jakieś pół roku od premiery problemy i owszem były:
- problemy z hałasem (fuszerka montażowa - wahoo nawet wypuściło pdf jak rozebrać i poprawić, żeby nie hałasowało)
- uszkodzenia elektroniki na skutek wyładowań elektrostatycznych - efekt brak pomiaru mocy itd. - aktualnie niby jest lepiej, ale i tak warto nie używać trenażera w otoczeniu łatwo elektryzującym się czyli np. dywan itd.
- odklejające się naklejki (niby pierdoła, ale...)
Aktualnie sprzedawane egzemplarze raczej powinny być już poprawione, ale przy egzemplarzach z drugiej ręki trzeba będzie uważać. Z drugiej strony o ile nie zepsuły się na początku używania (elektronika), to raczej już będą pracować bezproblemowo. Ale z wyładowaniami elektrostatycznymi i tak bym uważał .
Przez pewien czas w sklepie Wahoo były dostępne modele z zeszłego roku po serwisie fabrycznym, czyli refurbished (Kickr i Core) w cenie nieco niższej niż fabrycznie nowe np. Core o $/€100 tańszy, Kickr o dwie stówy. Mechanicznie i elektrycznie jak nowe, wyjątek ryski itp. z pełną 2 letnią gwarancją. Aktualnie brak na stanie, ale czasami warto sprawdzić sklep Wahoo, bo od czasu do czasu tego typu egzemplarze mają na stanie, aczkolwiek cena €700 to w PL można czasami kupić fabrycznie nowy, a nie odnowiony. Za to Kickr za €1000 to lepsza "okazja" przynajmniej w porównaniu do pełnej ceny fabrycznie nowego egzemplarza...
Posted 07 November 2019 - 12:45
Pojawił się mały opis w sieci.Jak z kalibracją i dokładnością pomiaru mocy?
https://mtb-xc.pl/20...ego-mieszkania/
Wysłane z mojego SM-G970F przy użyciu Tapatalka