Alkohol a treningi
Napisano 16 marzec 2012 - 12:41
Ja mając świadomość, że po powrocie z treningu czeka na mnie zimny browarek, jestem w stanie objechać zaplanowaną trasę znacznie szybciej. Dlatego w moim wypadku alkohol ma pozytywny wpływ na osiągane wyniki :mrgreen:
haha, doobre!
ja za to powiem, że jeżdząc na rowerze takim no... do skakania nazwijmy to, kiedys dla testu samego siebie, zrobilismy z przyjacielem połówkę weselnej(smakowała bardziej jak paliwo rakietowe..), ot ślubik jechał, lato było, ciepło, wiczorek i próbowalismy sobie coś po trikować - FATALNIE.
nawet po jednym piwie czułem różnice, drobna, ale odczuwalna - troche to nie na temat - ale w formie przestrogi, TO NIEBEZPIECZNE, już nie mówie ze policja teraz ma alkomaty takie "długopisowe" dmuchamy z 5cm i w 2 sekundy jest wynik - szkoda nawet próbować.
Co do samego alkoholu, strasznie odwadnia, to fakt, i kiedyś była potrzeba bym "dzień po" czuł się znośnie, przed spaniem napoiłem sie jak wściekły, wzielem witaminę C - i było znacznie lepej.
#86 Gosc_Rimon_*
Napisano 20 marzec 2012 - 15:38
Kto ostro jeździ raczej niech ogranicza wódkę. Najgorzej na formę wpływa. Do zniwelowania szybkiego skutków picia najlepiej glukozę stosować, jest tez sporo innych środków ale dostępne z przypisu lekarza. Najzdrowiej na kaca 2 godziny w domu na rolce lub spiningowym potrenować. Cudowny lek :-)
Napisano 21 marzec 2012 - 09:22
#88 Gosc_cyclist23_*
Napisano 22 marzec 2012 - 21:54
15 jedn. na tydzień (jednostka to 10g czystego alkoholu)
więc wychodzi na tydzień: 150g czystego alkoholu = ok. 300g wódy = ok. 6 szt. pięćdziesiątek wódy = ok. 6 piw 0,5l
reasumując bezpiecznie 6 piwek tygodniowo (uwaga! max. 2 piwka jednorazowo)
trening 3 razy w tygodniu zakończony 2 szt. 0,5l piwa jest więc OK
sic :-D
#92 Gosc_Domel_*
Napisano 23 marzec 2012 - 21:06
#93 Gosc_Rimon_*
Napisano 23 marzec 2012 - 22:59
. Alkohol odwadnia, jest mocno kaloryczny a piwo nie jest niezastąpionym środkiem na regenerację po treningową,)
Uprawianie kolarstwa jak nazwałeś jazdę na rowerze odwadnia dużo bardziej niz alkohol i pozbawia organizm niezbędnych do życia składników odżywczych zawartych w pożywieniu ponadto naraża na wiele urazów wielonarządowych wynikłych z podwyższonego ryzyka wypadków komunikacyjnych oraz nadmiernego i nierównego obciążenia części mięśni stawów więzadeł oraz może powodować dużo większe zagrożenie zachorowalności górnych dróg oddechowych wynikających z nadmiernego wysuszenia śluzówki oraz wiele innych schorzeń pulmonologicznych związanych z wdychaniem zawartych szkodliwych składników pyłu, spalin i innych nawet kancerogennych substancji znajdujących się w powietrzu. ;-)
Napisano 24 marzec 2012 - 09:17
Kolejny super mega hiper pro ?jeśli ktoś musi się napić i nie traktuje swojej amatorskiej jazdy ambitnie, to tragedii nie ma. Jednak i z tym powinno się walczyć, to nie sport dla cieniasów
Przecież nikt tu nie jest profesjonalistą, który poświęca życie dla kolarstwa, tylko raczej traktuje to zależnie od stopnia zaawansowania w mniejszym lub większym stopniu jako sposób spędzenia wolnego czasu, chwila przyjemności, po prostu jako coś co lubimy robić, w ramach odpoczynku itd.
Wszystko jest dla ludzi i czasem jedno piwko czy dwa nie zaszkodzi, wiadomo niezbyt często, ale czasem można. Tym bardziej jak niektórzy już tu pisali, zimne piwko po jeździe rowerem dobrze im robi.
Napisano 24 marzec 2012 - 09:35
A gdzie dopisek: "Minister Zdrowia ostrzega:" ? ;-). Alkohol odwadnia, jest mocno kaloryczny a piwo nie jest niezastąpionym środkiem na regenerację po treningową,)
Uprawianie kolarstwa jak nazwałeś jazdę na rowerze odwadnia dużo bardziej niz alkohol i pozbawia organizm niezbędnych do życia składników odżywczych zawartych w pożywieniu ponadto naraża na wiele urazów wielonarządowych wynikłych z podwyższonego ryzyka wypadków komunikacyjnych oraz nadmiernego i nierównego obciążenia części mięśni stawów więzadeł oraz może powodować dużo większe zagrożenie zachorowalności górnych dróg oddechowych wynikających z nadmiernego wysuszenia śluzówki oraz wiele innych schorzeń pulmonologicznych związanych z wdychaniem zawartych szkodliwych składników pyłu, spalin i innych nawet kancerogennych substancji znajdujących się w powietrzu. ;-)
Napisano 24 marzec 2012 - 10:56
Uprawianie kolarstwa jak nazwałeś jazdę na rowerze odwadnia dużo bardziej niz alkohol i pozbawia organizm niezbędnych do życia składników odżywczych zawartych w pożywieniu ponadto naraża na wiele urazów wielonarządowych wynikłych z podwyższonego ryzyka wypadków komunikacyjnych oraz nadmiernego i nierównego obciążenia części mięśni stawów więzadeł oraz może powodować dużo większe zagrożenie zachorowalności górnych dróg oddechowych wynikających z nadmiernego wysuszenia śluzówki oraz wiele innych schorzeń pulmonologicznych związanych z wdychaniem zawartych szkodliwych składników pyłu, spalin i innych nawet kancerogennych substancji znajdujących się w powietrzu.
DObre, normalnie spadłem z krzesła :mrgreen:
Dla wszystkich Pro-Abstynentów
#98 Gosc_Domel_*
Napisano 24 marzec 2012 - 11:37
Kolejny super mega hiper pro ?
A takie zaczepki w stronę ludzi o odmiennym zdaniu to z lekka dziecinada...Dla wszystkich Pro-Abstynentów
Swoją drogą to zabawne, że mój post aż tak Was zirytował :-P
Napisano 24 marzec 2012 - 17:40
Używki ogólnie są dla ludzi słabych...
Używki są dla ludzi mądrych i dojrzałych...o ile w ogóle można nazwać piwko wypite raz na jakiś czas używką (czy nawet fajka z markowym tytoniem inside).