Skocz do zawartości

Zdjęcie

Średnia prędkość

223 odpowiedzi w tym temacie

#61 emer

emer
  • Użytkownik
  • 582 postów
  • SkądGalicja

Napisano 27 czerwiec 2008 - 12:30

Mówiłem ze nie mozna sie opierac na słupkach w jednym tylko miejscu, na małym dystansie ... itp
Pozatym ja czasem, przy okazji gdy przejeżdżałem jakis odcinek trasy samochodem, o którym wiedziałem ile mi licznik wskazywał w rowerze - konfrontowałem ...
To wszystko jak sie zbierze do kupy - mozna jakies wnioski wyciągnąć ...

#62 naginator3000

naginator3000
  • Użytkownik
  • 30 postów
  • SkądBiałystok

Napisano 27 czerwiec 2008 - 15:53

Cytat

bo slupki na zakrecie nadrabiaja albo traca:)

Kombinujecie, kombinujecie i nic z tego - testowałem na prostej :P

Dzisiaj śmignąłem sobie do Kuźnicy i patrzyłem na znaki drogowe. Z Kuźnicy do Białegostoku miało być 55km i tyle było. Teraz mam wszystko ustawione w miarę dobrze. W końcu ;)

#63 ERDE

ERDE
  • Użytkownik
  • 1010 postów
  • SkądLublin

Napisano 27 czerwiec 2008 - 23:01

znakami bym się nie sugerował...

#64 Johny

Johny
  • Użytkownik
  • 29 postów
  • SkądOstrowiec Św.

Napisano 29 czerwiec 2008 - 16:01

Też tak myśle.
U mnie w mieście pisze tak: Sienno 16, jedziesz 1 km i nagle już 12 się robi.

Ja nie wiem może droga krótka, alebo mój licznik oszukuje o 4 kilosy :-P :-P :-P

#65 Muniek

Muniek
  • Użytkownik
  • 350 postów
  • SkądPszczyna

Napisano 29 czerwiec 2008 - 21:33

Moim zdaniem za bardzo kombinujecie z tymi licznikami.
Rożnica w wartościach podanych między tym co podają w tabelce a tym co wymierzycie jest dość niska. Żeby realnie zaniżyć średnią powiedzmy o 1 km/h trzeba by wpisać obwód koła mniejszy o 1/30, czyli o 7,1 cm. To że ustalicie sobie coś idealnie w liczniku - bujda. Wystarczy przybrane 5 kg wagi, mocniej zużyta opona, wilgotna nawierzchnia czy pół atmo mniej ciśnienia żeby wasze obliczenia szlag trafił.

#66 gres

gres
  • Użytkownik
  • 641 postów
  • Skądkraków

Napisano 01 lipiec 2008 - 10:49

no to wlasnie o 8 kolega mial źle ustawiony :P

geolog - www.geologpoludnie.cba.pl

#67 Von Munchhausen

Von Munchhausen
  • Użytkownik
  • 273 postów
  • SkądWarszawa

Napisano 01 lipiec 2008 - 15:41

Cytat

Też tak myśle.

Ja nie wiem może droga krótka, alebo mój licznik oszukuje o 4 kilosy :-P :-P :-P

Hehe, nie zapomnę jak dwa lata temu jechałem na trasie Warszawa - Lublin. Wg znaków zbliżaliśmy się do Lublina i było kolejno: 30, 22, 24km do celu :D

#68 situ

situ
  • Użytkownik
  • 30 postów
  • SkądGarwolin

Napisano 01 lipiec 2008 - 22:06

Cytat

Cytat

Też tak myśle.

Hehe, nie zapomnę jak dwa lata temu jechałem na trasie Warszawa - Lublin. Wg znaków zbliżaliśmy się do Lublina i było kolejno: 30, 22, 24km do celu :D

hehe, to zapewne przez mój Garwolin przejeżdzałes:)
Teraz jest obwodnica, 13km porządnej trasy na konkrtny sprint, bylebys sie na patrol nie naciał, to ekspresówka, oczywiscie rowery won;/

#69 naginator3000

naginator3000
  • Użytkownik
  • 30 postów
  • SkądBiałystok

Napisano 01 lipiec 2008 - 22:39

Z tymi ekspresówkami przesrana sprawa. Jest na nich szerokie, wygodne pobocze, ale jeździć po nim nie można. Nawet rowerem. Moim zdaniem poroniony przepis. I tak np. jadąc z Białegostoku do Warszawy i nie chcąc łamać przepisów należy szukać objazdu, bo część krajowej 8 to ekspresówka. Wprawdzie niedługi to odcinek ale zawsze. Wniosek? Nam, szosowcom, budowa ekspresówek i autostrad jest zwyczajnie nie na rękę. A jak wyglądają (czy raczej w jakim są stanie) drogi II kategorii chyba wiadomo.

#70 yasiu

yasiu
  • Użytkownik
  • 310 postów
  • SkądWarszawa

Napisano 02 lipiec 2008 - 09:40

Cytat

Nam, szosowcom, budowa ekspresówek i autostrad jest zwyczajnie nie na rękę. A jak wyglądają (czy raczej w jakim są stanie) drogi II kategorii chyba wiadomo.

mysle ze na reke
ale przydaloby sie rowniez zeby jakies fajne trasy rowerowe robiono

#71 naginator3000

naginator3000
  • Użytkownik
  • 30 postów
  • SkądBiałystok

Napisano 02 lipiec 2008 - 13:41

No jak na rękę jak nie można po nich jeździć rowerem. Nie wiem jak w reszcie kraju, ale na Podlasiu drogi drugorzędne są wąskie, wykonane z nierównego, pełnego dziur i muld asfaltu kiepskiej jakości (ten z kamyczkami). Zamiana dróg głównych na ekspresówki/autostrady znacznie ograniczyłaby areał jazdy, bo który szosowiec woli jeździć po ww drogach drugorzędnych niż w miarę równych (przeważnie) drogach głównych?

Trochę nadziei dał mi ujrzany parę dni temu w tvp regionalnej projekt zbudowania na Podlasiu ciągnących się w pobliżu dróg głównych "autostrad" rowerowych, ale o tym już w innym temacie bo już i tak się offtop zrobił :-)

#72 kubano

kubano
  • Użytkownik
  • 936 postów
  • SkądCzechowice-Dziedzice

Napisano 02 lipiec 2008 - 19:42

Tak naprawdę byśmy nie nażekali jak by wszystkie drogi były takie jak w Austrii, Niemczech (byłem tydzień temu na wakacjach) tam każda droga jest jak stół widziałem ile tam walą asfaltu na drogę przynajmniej z 8 cm grubości, a w polsce ok 4cm!!!??? i do tego dochodzi czynnik że tymi drogami mogły by jeżdzić maksymalnie osobówki a ty jeżdzę sobie takie mniejsze ciężarówki po 8 ton i to potem tak się dziadoli droga. A co do załatywania dziur to robią to tak że jak jedziesz po tym załatanym to jeszcxze bardziej trzęsie niż na dziurach, które tam wcześniej były. :cry: :evil:

#73 kr1zje

kr1zje
  • Użytkownik
  • 1165 postów
  • SkądWarszawa

Napisano 02 lipiec 2008 - 21:54

autostrady i expresówki teoretycznie powinny przejąć cześć ruchu, ale tempo w jakim powstają jest śmieszne, może do 2012 coś się zmieni, wyprzedzanie przez dziesiątki tirów podczas treningu to dla mnie normalka, większość kierowców wykonuje manewr wyprzedzania w stosownej ode mnie odlegości

#74 Johny

Johny
  • Użytkownik
  • 29 postów
  • SkądOstrowiec Św.

Napisano 02 lipiec 2008 - 21:55

Ludzie na co wy narzekacie.
W moich okolicach to 2 obwodnice i tyle.
Tak to sie trzeba po dziurach rozbijać.

#75 Von Munchhausen

Von Munchhausen
  • Użytkownik
  • 273 postów
  • SkądWarszawa

Napisano 02 lipiec 2008 - 22:35

Cytat

Tak naprawdę byśmy nie nażekali jak by wszystkie drogi były takie jak w Austrii, Niemczech (byłem tydzień temu na wakacjach) tam każda droga jest jak stół widziałem ile tam walą asfaltu na drogę przynajmniej z 8 cm grubości, a w polsce ok 4cm!!!??? i do tego dochodzi czynnik że tymi drogami mogły by jeżdzić maksymalnie osobówki a ty jeżdzę sobie takie mniejsze ciężarówki po 8 ton i to potem tak się dziadoli droga. A co do załatywania dziur to robią to tak że jak jedziesz po tym załatanym to jeszcxze bardziej trzęsie niż na dziurach, które tam wcześniej były. :cry: :evil:

Eh, przypominają mi się japońskie drogi... marzenie. Gdyby nie to, że kraj górzysty byłby to raj dla szosowców.

Mazowsze ma chociaż ten jeden plus że jest dość płaskie. Z jakością nawierzchni już dużo gorzej, choć muszę powiedzieć że jak porównuję niektóre trasy wokół Warszawy z czasów przed Unią i obecnie to widzę poprawę. Nie wszędzie i dużo jeszcze musi się zmienić ale już widać światełko w tunelu i nie jest to ekspres ;)

#76 Smerf

Smerf
  • Użytkownik
  • 3 postów
  • Skądwodzisław śląski

Napisano 05 lipiec 2008 - 18:58

A to górki nie są już dla kolarzy ?

Ja mieszkam na Śląsku i nie mogę narzekać na nasze drogi, ale jak chce sie pojeździć w spokoju i na prawdę fajne i górzyste trasy to do przejeżdża granicę z Czechami, tam jakoś ruch mniejszy i drogi lepsze...

Pozdrawiam

#77 Von Munchhausen

Von Munchhausen
  • Użytkownik
  • 273 postów
  • SkądWarszawa

Napisano 06 lipiec 2008 - 12:08

Dziś 30,4 km/h na dystansie 76km. Nie jest źle, to dużo lepszy wynik niż się obawiałem.

#78 bykar

bykar
  • Użytkownik
  • 23 postów
  • SkądRzeszów

Napisano 07 lipiec 2008 - 13:45

mi się udało wczoraj uzyskać 32 km/h ale jechałem przez las kamienistą drogą 5 km z prędkością nie więcej niż 9 - 13 km/h i później nadrobiłem. Co do innych tras to nie pamiętam.

#79 Platon

Platon
  • Użytkownik
  • 558 postów
  • SkądWrocław

Napisano 08 lipiec 2008 - 13:58

Witam, już w zeszłym sezonie zaglądałem tutaj w poszukiwaniu wartościowych porad, ale teraz mam więcej czasu to się zarejestrowałem :)

Mój najlepszy wynik to 32.5km/h na odcinku 101km z Wrocławia do Opola parę dni temu, bez postoju, od Oławy jechałem z gościem (46 lat), którego rower wyglądał jak stary składak, a ciągle podbijał tempo po mojej prawicy :D (na trasie jechało się szybciej, ale były straty na przejeździe przez Wrocław i Oławę).

Do tej pory tylko 2700km na kolarce przejechane więc liczę, że z każdym wyjazdem będzie lepiej.

#80 Deadi

Deadi
  • Użytkownik
  • 2567 postów
  • SkądOpolskie

Napisano 09 lipiec 2008 - 14:11

Wczoraj relaksacyjnie i samotnie 40 km /32km/h...

Dodaj odpowiedź

Zaawansowany edytor tekstowy