Średnia prędkość
Napisano 11 grudzień 2009 - 21:27
Napisano 24 kwiecień 2010 - 09:42
Mi na trasie 24 km na rowerze MTB (trasa z pkt A do pkt B i powrót) wychodzi średnia prędkość 35 km/h - jazda solo.
Na trasie 255 km wyszła mi średnia prędkość 30,5 km/h - też na rowerze MTB.
Niedawno kupiłem cieniarkę i jestem ciekawy o ile zwiększą mi się prędkości przelotowe.
Pozdr...
R...
Merida Scultura Disc 6000 - Black Power
Napisano 24 kwiecień 2010 - 15:32
To zapraszam do Lublina.

A co do do mojej czasówki 24 km to płaska trasa,
opony semi slicki - Schwalbe Hurrricane (650gram ciężkie

licznik Sigma "kalibrowany" długości opony na ugięciu pod obciążeniem - 2065mm.
W tym roku to dochodzę, jak na razie do prędkości średnich rzędu 33 km/h, ale w zimie praktycznie nie trenowałem.
Na cieniarce jeszcze nie byłem na swojej czasówce, ale już widzę, że jeżdżę dużo szybciej niż na MTB.
Dodam, że na MTB zdarzało mi się "cigąnąc" nie jednego kolarza na cieniarce lub przynajmniej dawać podobne zmiany.
W Mazovii MTB jeżdżę w II sektorze.
Już wierzysz ?

że nie jestem Amstrong.

Pozdr.
R....
Merida Scultura Disc 6000 - Black Power
Napisano 30 wrzesień 2010 - 12:38
Napisano 30 wrzesień 2010 - 16:22
Cytat
35km/h na góralu ??? hmm ja takiej przelotowej na szosie nie miałem a co dopiero góralem.Albo mach coś licznikiem albo jesteś Armstrong normalnie
To osiągalne, choć nie takie łatwe. Ja miewam średnie 32-33km/h na trasach rzędu 100-120km, a na krótszych większe. Na przeciętnym treningu zwykle 30-31km/h, kiedy robię trening tlenowy, taki bardziej rege, to jest 26-27km/h.
Osobisty rekord - 36km/h na 20km trasce po asfalcie, oczywiście na góralu treningowym, ciężkim, ponad 13kg, ale na slickach 1,74", teren lekko pofalowany (Jura K-Cz.). Na góralu jednak bardziej przeszkadzają opory powietrza, wiatr, niż masa roweru.
Zmierzony obwód koła - 2060mm.
Podobnie jak kolega Mediana, startuję z II sektora w cyklu Powerade MTBMarathon, czyli u Grześka Golonko, jednak po trasie w ciężkich górach spadam do III sektora - nadal za dużo ważę.
Napisano 01 październik 2010 - 10:41
Cytat
W Mazovii MTB jeżdżę w II sektorze.
Już wierzysz ?
że nie jestem Amstrong.
Pozdr.
R....
ja też jeżdżę bez specjalnego spinania w II sektorze w Mazovii, a w życiu nie miałem średniej wyższej na szosówce niż jakieś 27-28 km/h, (licząc z rozjazdówką i dojazdówką), a na mtb to nawet nie liczę, bo tylko jeżdżę w terenie.
Napisano 01 październik 2010 - 11:15
51km - 34,4 km/h [samemu ,bez wiatru]
60km - 35 km/h [do 49km w grupie]
156km - 33,1 km/h [z kolegą]
167km - 33,7 km/h [do 30km w silnej grupie ,później koło 100km sam i pod koniec w grupie znów - maraton w lesznie]
Napisano 01 październik 2010 - 12:10
Napisano 01 październik 2010 - 12:45
Wystarczy, że jeżdżąc tą samą trasą można mieć za każdym razem inną pr. średnią, wszystko zależy od naszej aktualnej kondycji, warunków atmosferycznych i sytuacji na drodze każdego dnia. Trzeba by zrobić wspólną czasówkę w jednakowych warunkach, co też jest trudne do spełnienia, i na identycznych rowerach - dopiero wtedy wyniki były by miarodajne.
Podawane przez niektórych w tym temacie prędkości średnie są dla mnie tylko przechwałkami.
pozdr
O! Widzę, że wykasowano moją sygnaturę. To znaczy, że jej treść dotarła. Bardzo mnie to cieszy.
Napisano 01 październik 2010 - 13:29
Cytat
miarodajne ???Trzeba by zrobić wspólną czasówkę w jednakowych warunkach, co też jest trudne do spełnienia, i na identycznych rowerach - dopiero wtedy wyniki były by miarodajne.
a jakim cudem??? nie kazdy by trafil z forma, i jak wtedy porownac wyniki???
jak ktos pisze ze jechal w maratonie w lesznie to kazdy moze sprawdzic trase zobacyzc jaka byla, na dodatek napisane ze do 30km w grupie potem sam 100 km i potem ostatnie 30km w grupie. Mozna mniej wiecej porownac sie.
mysle ze takie chwalenie sie jest racezj pozytywne. Zreszta plec niepiekna tak ma ze lubi rywalizowac i sie chwalic: ja szybciej, ja lepiej ja wiecej ja w gorszych warunkach itp itd.
Napisano 01 październik 2010 - 18:47
pozdr
O! Widzę, że wykasowano moją sygnaturę. To znaczy, że jej treść dotarła. Bardzo mnie to cieszy.
Napisano 01 październik 2010 - 21:45
Cytat
co kolwiek by się działo, ponad 30 musi być
Deadhorse, wpadnij do mnie, wyciągnę Cię na kilka okolicznych górek i zobaczymy czy motywacja pójdzie w parze z siłami w nogach by dobić do 30 ;]
Na płaskim może i tak, ale coraz rzadziej tak jeżdżę. Teraz bardziej dla mnie się liczy przewyższenie - jak zrobiłem 2120m, to nieważnym dla mnie było, że średnia wyszła 26,8 ;>
Dodaj odpowiedź