Skocz do zawartości

Zdjęcie

Średnia prędkość

223 odpowiedzi w tym temacie

#121 mateusz661

mateusz661
  • Użytkownik
  • 157 postów
  • SkądOkolice Opola

Napisano 11 grudzień 2009 - 21:27

Nie widziałem wcześniej tego tematu ;-) No to może napiszę coś o swoich osiągach. Na czasówce o długości 15.5km bez żądnych pomocy (koła aero, lemondka, kask do jazdy na czas) wykręciłem średnią prędkość 40.9km/h. W ciągu jazdy godzinowej jak mogę to nazwać (przez 30min. jechałem do pewnego punktu i powrót) przejechałem 38.2km/h. A na trasie która ma około 150metrów przewyższeń o długości niecałe 74km uzyskałem średnią 36.5km/h. Wszystko to jazda "solo", w czasie wyścigów o długości ponad 100km zdarzyło mi się kilka razy osiągnąć grubo ponad 40km/h razem z peletonem :-)

#122 Mediana

Mediana
  • Użytkownik
  • 429 postów
  • SkądLublin

Napisano 24 kwiecień 2010 - 09:42

Witam,

Mi na trasie 24 km na rowerze MTB (trasa z pkt A do pkt B i powrót) wychodzi średnia prędkość 35 km/h - jazda solo.

Na trasie 255 km wyszła mi średnia prędkość 30,5 km/h - też na rowerze MTB.

Niedawno kupiłem cieniarkę i jestem ciekawy o ile zwiększą mi się prędkości przelotowe.

Pozdr...

R...

Merida Scultura Disc 6000 - Black  Power :)

#123 woody

woody
  • Użytkownik
  • 1415 postów
  • Skądłódź

Napisano 24 kwiecień 2010 - 13:22

35km/h na góralu ??? hmm ja takiej przelotowej na szosie nie miałem a co dopiero góralem.Albo mach coś licznikiem albo jesteś Armstrong normalnie :)

u2250y2014v3.gif

#124 Mediana

Mediana
  • Użytkownik
  • 429 postów
  • SkądLublin

Napisano 24 kwiecień 2010 - 15:32

Hey !

To zapraszam do Lublina. :)

A co do do mojej czasówki 24 km to płaska trasa,
opony semi slicki - Schwalbe Hurrricane (650gram ciężkie :) 26 x 1,9, nabite na 4,5 atm,
licznik Sigma "kalibrowany" długości opony na ugięciu pod obciążeniem - 2065mm.

W tym roku to dochodzę, jak na razie do prędkości średnich rzędu 33 km/h, ale w zimie praktycznie nie trenowałem.

Na cieniarce jeszcze nie byłem na swojej czasówce, ale już widzę, że jeżdżę dużo szybciej niż na MTB.

Dodam, że na MTB zdarzało mi się "cigąnąc" nie jednego kolarza na cieniarce lub przynajmniej dawać podobne zmiany.

W Mazovii MTB jeżdżę w II sektorze.

Już wierzysz ? :)

że nie jestem Amstrong. :)

Pozdr.

R....

Merida Scultura Disc 6000 - Black  Power :)

#125 Erni87

Erni87
  • Użytkownik
  • 1 postów
  • SkądChełmża/Bydzia

Napisano 30 wrzesień 2010 - 12:38

Witam tez sie podziele bardzo skromnym osiagnieciem szosowke mam od kilku dni to moja druga trasa wiec nie szalalem przez godzinke w dwie strony dwa postoje na swiatlach teren sredni troche dziorek troche wybojow ale bez tragedii duzo zakretow i troche niestromych gorek 31,8km/h oczywiscie samemu

#126 Pirx

Pirx
  • Użytkownik
  • 269 postów
  • SkądKlucze

Napisano 30 wrzesień 2010 - 16:22

Cytat

35km/h na góralu ??? hmm ja takiej przelotowej na szosie nie miałem a co dopiero góralem.Albo mach coś licznikiem albo jesteś Armstrong normalnie :)

To osiągalne, choć nie takie łatwe. Ja miewam średnie 32-33km/h na trasach rzędu 100-120km, a na krótszych większe. Na przeciętnym treningu zwykle 30-31km/h, kiedy robię trening tlenowy, taki bardziej rege, to jest 26-27km/h.
Osobisty rekord - 36km/h na 20km trasce po asfalcie, oczywiście na góralu treningowym, ciężkim, ponad 13kg, ale na slickach 1,74", teren lekko pofalowany (Jura K-Cz.). Na góralu jednak bardziej przeszkadzają opory powietrza, wiatr, niż masa roweru.
Zmierzony obwód koła - 2060mm.
Podobnie jak kolega Mediana, startuję z II sektora w cyklu Powerade MTBMarathon, czyli u Grześka Golonko, jednak po trasie w ciężkich górach spadam do III sektora - nadal za dużo ważę.

#127 czegevara

czegevara
  • Użytkownik
  • 117 postów
  • SkądKobyłka

Napisano 30 wrzesień 2010 - 16:33

Ja duuużo skromniej :oops: Max to bodajże 32,8km/h na kolarce na jakieś 57km. Ważyłem przy tym ok. 88kg. Poprosiłbym o podawanie swojej wagi. Przy prędkości średniej to chyba istotne...

#128 wsiurkowski

wsiurkowski
  • Użytkownik
  • 9 postów
  • SkądWarsiawa

Napisano 01 październik 2010 - 10:41

Cytat

W Mazovii MTB jeżdżę w II sektorze.

Już wierzysz ? :)

że nie jestem Amstrong. :)

Pozdr.

R....

ja też jeżdżę bez specjalnego spinania w II sektorze w Mazovii, a w życiu nie miałem średniej wyższej na szosówce niż jakieś 27-28 km/h, (licząc z rozjazdówką i dojazdówką), a na mtb to nawet nie liczę, bo tylko jeżdżę w terenie.

#129 xubix

xubix
  • Użytkownik
  • 1552 postów
  • SkądKrotoszyn

Napisano 01 październik 2010 - 11:15

kilka cyferek z najwyższymi średnimi:

51km - 34,4 km/h [samemu ,bez wiatru]
60km - 35 km/h [do 49km w grupie]
156km - 33,1 km/h [z kolegą]
167km - 33,7 km/h [do 30km w silnej grupie ,później koło 100km sam i pod koniec w grupie znów - maraton w lesznie]

#130 bezdred

bezdred
  • Użytkownik
  • 491 postów
  • SkądPTB

Napisano 01 październik 2010 - 12:10

Ja rzadko robię trasy żeby V śr wysoką osiągnąć ale zwykle 31-33 km/h jest... ostatnia przejażdżka krótka z braku czasu o dł. ok 32km wyszła Vśr 34,54km/h. Jechałem sam po płaskim trochę pod i trochę z wiatrem bo wracałem tą samą drogą i nie wiem jak wam ale mi waga ok 75 kg na 175 kg wzrostu akurat różnicy nie robi chociaż rok temu ważyłem 66 w sezonie i jakąś tam lekkość czułem ale tu chyba bardziej się technika liczy i to żeby za bardzo nie spuchnąć.

#131 comet1

comet1
  • Użytkownik
  • 215 postów
  • SkądPolska

Napisano 01 październik 2010 - 12:45

Podawanie średniej nie ma żadnego znaczenia i jeszcze nic nie mówi bo każdy z nas jeździ różnymi trasami (górzyście, płasko, dziury, stół, ruch samochodowy itd.), na różnym sprzęcie (stal, alu, węgiel, rowery lekkie, ciężkie, itd.) i w różnych warunkach (ciepło, zimno, wiatr, bezwietrznie, sucho, mokro, itd.) i każdy z nas ma różne predyspozycje fizyczne ( takie, srakie i owakie, itd.).
Wystarczy, że jeżdżąc tą samą trasą można mieć za każdym razem inną pr. średnią, wszystko zależy od naszej aktualnej kondycji, warunków atmosferycznych i sytuacji na drodze każdego dnia. Trzeba by zrobić wspólną czasówkę w jednakowych warunkach, co też jest trudne do spełnienia, i na identycznych rowerach - dopiero wtedy wyniki były by miarodajne.

Podawane przez niektórych w tym temacie prędkości średnie są dla mnie tylko przechwałkami.

pozdr

O! Widzę, że wykasowano moją sygnaturę. To znaczy, że jej treść dotarła. Bardzo mnie to cieszy.

#132 bezdred

bezdred
  • Użytkownik
  • 491 postów
  • SkądPTB

Napisano 01 październik 2010 - 12:59

wiadomo...ale komu mam się chwalić? Babci Jadzi? a Ty chwalisz się czy żalisz? ;-)

#133 yasiu

yasiu
  • Użytkownik
  • 310 postów
  • SkądWarszawa

Napisano 01 październik 2010 - 13:29

Cytat

Trzeba by zrobić wspólną czasówkę w jednakowych warunkach, co też jest trudne do spełnienia, i na identycznych rowerach - dopiero wtedy wyniki były by miarodajne.

miarodajne ???
a jakim cudem??? nie kazdy by trafil z forma, i jak wtedy porownac wyniki???

jak ktos pisze ze jechal w maratonie w lesznie to kazdy moze sprawdzic trase zobacyzc jaka byla, na dodatek napisane ze do 30km w grupie potem sam 100 km i potem ostatnie 30km w grupie. Mozna mniej wiecej porownac sie.

mysle ze takie chwalenie sie jest racezj pozytywne. Zreszta plec niepiekna tak ma ze lubi rywalizowac i sie chwalic: ja szybciej, ja lepiej ja wiecej ja w gorszych warunkach itp itd.

#134 comet1

comet1
  • Użytkownik
  • 215 postów
  • SkądPolska

Napisano 01 październik 2010 - 18:47

yasiu, uważam, że pr. śr. to zagadnienie bardzo względne ( sam np. piszesz, że z formą może być różnie); więc tym bardziej podtrzymuję swój pogląd na ten temat.

pozdr

O! Widzę, że wykasowano moją sygnaturę. To znaczy, że jej treść dotarła. Bardzo mnie to cieszy.

#135 xubix

xubix
  • Użytkownik
  • 1552 postów
  • SkądKrotoszyn

Napisano 01 październik 2010 - 21:02

dżizas..

tóż to temat tylko i wyłącznie do przechwałek.. :->
a wy tu jakieś wywody..

#136 comet1

comet1
  • Użytkownik
  • 215 postów
  • SkądPolska

Napisano 01 październik 2010 - 21:11

Cytat

tóż to temat tylko i wyłącznie do przechwałek..

no właśnie;

ja ostatnio jeździłem w okolicach Jagniątków- Przesieka i wychodziło 38-40km/h

pozdr

#137 Gosc_Anonymous_*

Gosc_Anonymous_*
  • Gość

Napisano 01 październik 2010 - 21:12

A ja sobie jeżdżę dla jaj a przy okazji jak wyjdzie powyżej 29km/h to żem kontent. :mrgreen:

#138 Deadi

Deadi
  • Użytkownik
  • 2567 postów
  • SkądOpolskie

Napisano 01 październik 2010 - 21:15

średnia to motywacja do szybszego i mocniejszego kręcenia, co kolwiek by się działo, ponad 30 musi być ;-)

#139 PsYhOl

PsYhOl
  • Użytkownik
  • 1064 postów
  • SkądBrzesko

Napisano 01 październik 2010 - 21:45

Cytat

co kolwiek by się działo, ponad 30 musi być

Deadhorse, wpadnij do mnie, wyciągnę Cię na kilka okolicznych górek i zobaczymy czy motywacja pójdzie w parze z siłami w nogach by dobić do 30 ;]

Na płaskim może i tak, ale coraz rzadziej tak jeżdżę. Teraz bardziej dla mnie się liczy przewyższenie - jak zrobiłem 2120m, to nieważnym dla mnie było, że średnia wyszła 26,8 ;>

#140 Gosc_Dominik_*

Gosc_Dominik_*
  • Gość

Napisano 01 październik 2010 - 21:48

Jak miałem 15 lat to tak jeździłem, średnia minimum 30km/h, z mniejszą nie wracałem do domu. Tak jakby wtedy lepiej się rozwijałem kondycyjnie niż teraz jak bawię się nieustanne wyrabianie bazy tlenowej :lol:

Dodaj odpowiedź

Zaawansowany edytor tekstowy