ZASADY 2012
Napisano 29 styczeń 2012 - 07:46
Piszesz, że nie interesuje Cię generalka a walczysz na forum o punkty do takowej dla krótkich dystansów. To jest cykl który ma w nazwie "maraton" no a sorry ale ciężko maratonem nazwać trasy długości ok 100km skoro blisko 100km maratony robi się w MTB. Więc wydaje mi się sprawiedliwe, że ci którzy wybierają krótki dystanas mają swoje dekoracje w kategoriach, ale do generalki są za wszystkimi z GIGA, bo czy lepszy jest 3 zawodnik na mega czy ostatni na giga "który przywlecze się po 2,5h na metę" to jest proste do ocenienia, niech zawodnik z mega pojedzie na giga. Inaczej możesz sobie z fusów powróżyć. Myślę, że jeszcze raz jest warto podkreślić że impreza ma charakter "maratonów", są różne wyścigi, dla każdego coś miłego i to jest fajne, ale ogółem w generalce, zawsze powinien być premiowany dystans giga i basta. Takie jest moje zdanie.
Napisano 29 styczeń 2012 - 11:05
jedroll1 ja u Ciebie też nie widzę spójności w wypowiedziach. Z jednej strony powołujesz się na słowo "Maraton" w nazwie cyklu, a kilka postów wcześniej jak lew broniłeś czasówek, czyli de facto popierasz możliwość wygrania cyklu po przejechaniu 300km z haczykiem.
Moim zdaniem w przyszłości cykl powinien zmienić nazwę, bo przestaje ona odpowiadać rzeczywistości. Może, jeżeli Road Maraton się rozbuduje, uda się wprowadzić „małe kryształowe kule” za czasówki i maratony?
Napisano 29 styczeń 2012 - 12:12
EDIT
i właśnie takie czasówki mogą dawać szansę tym którzy rzekomo nie mogą się przygotować do długich dystansów, proszę bardzo, jest krótko i to nawet bardzo krótko;)
Napisano 29 styczeń 2012 - 13:23
Kategorie wiekowe powinny być do małej edycji. Najmłodsza kategoria jak w 2011 dla ludzi <18 (czyli roczniki 95-96) byłaby IMO lepsza niż obecnie planowane roczniki 92-96.
Napisano 29 styczeń 2012 - 23:12
Napisano 30 styczeń 2012 - 10:22
1. Siłą i urokiem cyklu jest jego różnorodność. Czasówki, maratony różnego rodzaju, etapówka i .....pewne inne pomysły (na przyszłość) dywersyfikują rywalizację, urozmaicają, pozwalają różnej maści kolarzom na pokazanie swoich umiejętności!
2. Nazwa Road Maraton zostaje (reklama, domena, pozycjonowanie , przyzwyczajenie itp)
3. Zmiany w cyklu wprowadzane są w sposób systematyczny i STOPNIOWO - w myśl ewolucji nie rewolucji. Co roku coś nowego - w oparciu o głosy i sygnały "oddolne".
4. Punktacja: tutaj stawiamy na prostotę, likwidujemy współczynnik 0,9, klasyfikujemy do generalki dystans najdłuższy, nie kombinujemy z przeliczaniem czasów, dystansów itp w myśl zasady zachowania maksymalnie przejrzystych zasad: chcesz punktować? Jedź GIGA. Zdecydowana większość startuje dla samej imprezy - generalką nie jest zainteresowana aż tak bardzo jakby mogło się wydawać.
5. Cykl jest zmontowany z wielu imprez różnych organizatorów mających różne patrzenie, możliwości finansowo-organizacyjne i warunki poprowadzenia tras. Ten projekt choć pod jedną nazwą zachowuje sporą dozę autonomii poszczególnych orgów: to jego siła i wartość. Obywa się bez sporów, wzajemnego ciągania w dół lub górę. Zasady oparte są głównie na ZALECENIACH, zauważcie że mało jest obligatoryjnych zasad. Dajemy sobie dużo swobody w działaniu i z tego jesteśmy głównie dumni. To działa!
6. mega/giga - z czasem wprowadzimy czytelny sposób punktowania, aby "megowcy" liczeni byli do generalki inaczej niż ta "minimalna ilość punktów", ale ta sprawa wróci najwcześniej na sezon 2013. Temat w każdym razie jest otwarty ale na sezon 2013 najwcześniej.
7. I tak wszystko zależeć będzie od panów z Policji i zarządów dróg bo jednym podpisem mogą przekreślić wszystkie nasze plany i marzenia a zwykłą ludzka zyczliwościa dodadzą nam skrzydeł!
Pozdrawiam!
Napisano 30 styczeń 2012 - 11:08
Co by nie mówić to zasady dotychczasowej punktacji dotyczącej dystansu Mega są jednak krzywdzące w generalce. Może rozważyć jednak wprowadzenie jakiegoś przelicznika? Najlepsze byłoby jakieś proste rozwiązanie nie rujnujące dotychczasowych zasad a wprowadzające tylko pewną korektę. Moja propozycja jest taka aby zasady liczenia w Giga nie zmieniły się, natomiast w przypadku rozgrywania dystansu Mega wyniki uwzględniały wskaźnik korekty, który wyliczany byłby jako iloraz dystansów Mega/Giga. W pewnym uproszczeniu uwzględniałby różnicę w wysiłku na obu dystansach.
Jeśli Giga ma 160 km a Mega 105 km wtedy 105/160 = 0,66
pkt Giga Mega
1 100 66
2 90 59
3 84 55
… … …
38 22 15
39 21 14
40 20 13
W tym przypadku zajęcie 1 miejsca w Mega w punktacji byłoby równoważne chyba 8 miejscu w Giga.
Napisano 30 styczeń 2012 - 11:43
Pozdrawiam.
Napisano 30 styczeń 2012 - 11:47
pozdrawiam
Trzymaj Koło - blog dla PRO amatorów
Wycieczki weekendowe i atrakcje turystyczne
Napisano 30 styczeń 2012 - 12:00
Napisano 30 styczeń 2012 - 12:22
Jak dobrze pójdzie to w tym roku będziemy mieli pomiar elektroniczny czasu, narazie tylko na imprezy organizowane przez Wieśka ( podkreślam jak dobrze pójdzie) . Jak to uda się nam opanować to w przyszłym roku będziemy chcieli wdrożyć go do całego cyklu.
Dlatego wszystkie przeliczniki, mnozniki i inne "ułatwiacze" liczenia punktów zostawmy na rok 2013. Teraz takie dodatki bardzo skomplikują mrówcza pracę Ślimaka ( tego co liczy to wszystko co wy wyjeździcie) bo każdy z orgainizatorów imprez ma inny system liczenia wyników i wszystko trzeba przeliczać i wpisywać "na piechotę" Dajcie żyć Ślimakowi to takie miłe stworzonko !!! Na poważnie to wpisywanie tego wszystkiego do komputera zajmuje bardzo dużo czasu , proszę spróbować wpisać sobie wyniki 450 osób jak to było np na Petli.
Napisano 30 styczeń 2012 - 22:07
Jeśli Giga ma 160 km a Mega 105 km wtedy 105/160 = 0,66
Ten współczynnik IMO powinien być troszkę zaokrąglany w dół, bo mniejszy dystans to mniejsze obciążenie niż wynikałoby z samych liczb. Współczynnik dystans_MEGA/dystans_GIGA-0,1 albo i zmiana tego odjętego w zależności od dystansu. Może dla matematycznego laika i dla człowieka nie znającego systemu będzie to trudne do zrozumienia, ale będzie uczciwe dla wszystkich.
Napisano 31 styczeń 2012 - 07:51
Trzeba pomyśleć nad osobną generalką dla dystansów MEGA i GIGA, a jak się to dopracuje i się uda to będzie kolejny krok w przód
pzdr
Trzymaj Koło - blog dla PRO amatorów
Wycieczki weekendowe i atrakcje turystyczne
Napisano 08 luty 2012 - 12:27
Kategorie wiekowe powinny być do małej edycji. Najmłodsza kategoria jak w 2011 dla ludzi <18 (czyli roczniki 95-96) byłaby IMO lepsza niż obecnie planowane roczniki 92-96.
Zgadzam się z tym. Punkt 6 obecnego regulaminu powoduje, że w takim Sowiogórskim Maratonie mogę wystartować tylko na śmiesznym dystansie 44km - czyli w praktyce nie wpłacę wpisowego i pojadę "na lewo" dystans Giga. Chcę wziąć udział w maratonie a nie w czasówce :roll:
Napisano 08 luty 2012 - 12:46
Napisano 08 luty 2012 - 14:40
zapewniam Cie ze wyprzedzenie lepszego na dystansie MEGA jest tak samo trudne jak wyprzedzenie lepszego na dystansie GIGA, a moze nawet nieco trudniejsze bo ma sie mniej czasu, dlaczego zatem ma sie za to nalezec mniej punktow?W tym przypadku zajęcie 1 miejsca w Mega w punktacji byłoby równoważne chyba 8 miejscu w Giga.
Napisano 08 luty 2012 - 15:32
Napisano 08 luty 2012 - 18:10
zapewniam Cie ze wyprzedzenie lepszego na dystansie MEGA jest tak samo trudne jak wyprzedzenie lepszego na dystansie GIGA, a moze nawet nieco trudniejsze bo ma sie mniej czasu, dlaczego zatem ma sie za to nalezec mniej punktow?W tym przypadku zajęcie 1 miejsca w Mega w punktacji byłoby równoważne chyba 8 miejscu w Giga.
Nie twierdzę, że ten przelicznik to jest najlepsze rozwiązanie, w każdym razie trochę bardziej wyrafinowane niż obecne płaskie 20 pkt. za MEga dla każdego do generalki.
#79 Gosc_Kuba1987_*
Napisano 08 luty 2012 - 19:18
Zgadzam się z tym. Punkt 6 obecnego regulaminu powoduje, że w takim Sowiogórskim Maratonie mogę wystartować tylko na śmiesznym dystansie 44km - czyli w praktyce nie wpłacę wpisowego i pojadę "na lewo" dystans Giga. Chcę wziąć udział w maratonie a nie w czasówce :roll:
Ciekawe tylko czy byś wygrał tę 44 km czasówkę????
Napisano 08 luty 2012 - 19:51
specjalnie odczekalem do lutego zeby zabrac glos w tym temacie, zeby nie byl on brany pod uwage, bo nie jade z zadnej grupie, jestem tylko obserwatorem, za to czynnie cos tam czasem organizuje, zatem moj glos nie nalezy do uczestnika tylko organizatora takich imprez. to czy mi sie dobrze wydaje czy nie zweryfikuje czas.
na supermaratonach dwa chyba lata temu toczyla sie taka dyskusja wraz z innymi problemami. chyba zreszta poklosiem tej dyskusji byl ten cykl imprez.
w kazdym razie warto korzystac z doswiadczenia innych, gdzie roznicowanie dystansow doprowadzilo do wielu wypaczen. m. in. wystarczylo przejechac przecietnie jeden giga by miec lepszy wynik od podwojnego zwyciezcy dystansu krotkiego.
moim zdaniem oba dystanse powinny miec swoje klasyfikacje jesli ilosc uczestnikow pozwala na takie zabawy. druga klasyfikacja to praktycznie podwojenie kosztow dla organizatora, musi wiazac sie z praktycznym podwojeniem ilosci uczestnikow. bez takiego skalowania doprowadzi sie do dziwnych aberacji, gdzie czasem warto pojechac inny dystans a pucharek i punkciki wpadna, bo nikt silny akurat go nie jedzie.
wg. mnie moga byc rozne dystanse, ale to od poczatku musza byc rozne ligi. tak chyba w rm jest wiec jest ok. wtedy w lidze "mlodszej" punktacja nie ma wiekszego znaczenia a celem uczestnika jest udzial w maratonie zasadniczym.
w acp (org paris brest paris) tak jest. aby pojechac na 400 trzeba wczesniej odbyc przejazd na 200. zeby sie zakwalifikowac na 1200 trzeba conajmniej przejechac 200+300+400 ale o miejscu i tak decyduje ilosc punktow (kilometrow) z takich przejazdow, wiec gole jednorazowe 200+300+400 moze nie wystarczyc (dotyczy to zwlaszcza niemcow, francuzow, holendrow). dlatego oni walcza o miejca w zasadniczej grupie. u nas tego problemu jeszcze nie ma. ale w przypadku imprez powyzej 300 uczestnikow, beda klopoty z organizacja formalna takich imprez, a to moze wymusic ograniczenie do 300 uczestnikow na zasadniczym dystansie.
chcialbym kiedys zobaczyc w polsce 300 kolarzy amatorow na starcie wyscigow (bo byly pojedyncze przypadki!) ze startu wspolnego ...
dalej wg. mnie ilosc meskich kategorii jest strasznie duza jak na amatorska impreze. mi wystarczylo by 3: <19, >19<35, >35 albo 40 lat. punktacja za druzynowa czasowke tez wg mnie nie powinna byc mnozona x3 ale o podstawowym wspolczynniku. rozumiem ze to zacheta do udzialu w tej imprezie i uklon w kerunku druzyn - wszak one maja byc fundamentem cyklu.
poza tym detale, np: "ujszcza oplate startowa" <- a jesli jakies grupy kolarzy beda z niej zwolnieni? albo bedzie 0zl? wtedy nie ujszcza i de facto nie moga startowac.
wydaje mi sie tez celowe aby od zawodnikow regulaminowo wymagac ubezpieczeniena oc.