a co z tym? Profesjonalny pulsometr POWER H7 CRANE SPORTS / LIFETEC MD 15215?
Kupiłem we wrześniu, przejechał ze mną tylko 200km, później używałem do marszobiegów i nordic'u...
To jest mój pierwszy pulsometr, więc opinia niekoniecznie pro.
1. Puls szybko łapie, a po zainwestowaniu ok 3,5 PLN w gel do głowic USG np Hascoleku znajduje puls na cito.
2. Pasek odpowiednio ustawiony + koszulka zapewnia stabilność i pewność pomiaru.
3. Sprawdziłem kiedyś puls "spoczynkowy" dla pulsometru z pomiarem wg ciśnieniomierza automatycznego na ramię OMRON M3, pomiar dwóch prób wykazał różnicę +/- dwóch uderzeń/min, wysiłkowego nie robiłem bo nie miałem okazji zimą...
4. Baterie fabryczne po 5 miesiącach dalej pracują idealnie.
5. Nigdy nie jeździłem w grupie nie wiem co z zakłuceniami.
6. Nadajnik w pasku ma wymienną baterię, tak jak odbiornik. (niby niewiele a tak cieszy )
7. Pamięć treningu aktualnie przeprowadzonego pokazuje( puls: średni, najwyższy najniższy+ wykres) czas pracy pulsu ( w strefie, poniżej, powyżej) plus srednią prędkość jeśli wcześniej ustalisz dokładną długość treningu (+/-100m), więc lepiej zapisac je w dzienniku pokładowym
8. Pamięć 12 treningów nie jest tak różowa: widzi tylko czas, kalorie, średni puls i date treningu.
9. Strefy: po wprowadzeniu danych nt: wieku wzrostu wagi i HRMax są 3 automatyczne, fitness , health, fat burn. Można ustawić jedną własną strefę pulsu manualnie. (pomiary czasu pulsu: poniżej, w i ponad strefą)
10. Najbardziej irytująca mnie rzecz dźwięk, wybija pełna godzinę, oraz każde przejście granicy stref wyznaczonego w czasie treningu pulsu. Na szczęście wyłączyłem to, choć do dziś nie wiem jaką kombinacją przycisków
To by było na tyle
Jak na mój pierwszy pulsometr, polecam dla poznania własnego organizmu, a jak trafisz do Pro Tour'u to kupisz sobie lepszy