Jump to content

Photo

Jaki pulsometr?

950 replies to this topic

#281 biczek

biczek
  • Użytkownik
  • 27 posts
  • SkądKępno

Posted 04 February 2010 - 23:38

a co z tym? Profesjonalny pulsometr POWER H7 CRANE SPORTS / LIFETEC MD 15215?

Kupiłem we wrześniu, przejechał ze mną tylko 200km, później używałem do marszobiegów i nordic'u...

To jest mój pierwszy pulsometr, więc opinia niekoniecznie pro.
1. Puls szybko łapie, a po zainwestowaniu ok 3,5 PLN w gel do głowic USG np Hascoleku znajduje puls na cito.
2. Pasek odpowiednio ustawiony + koszulka zapewnia stabilność i pewność pomiaru.
3. Sprawdziłem kiedyś puls "spoczynkowy" dla pulsometru z pomiarem wg ciśnieniomierza automatycznego na ramię OMRON M3, pomiar dwóch prób wykazał różnicę +/- dwóch uderzeń/min, wysiłkowego nie robiłem bo nie miałem okazji zimą...
4. Baterie fabryczne po 5 miesiącach dalej pracują idealnie.
5. Nigdy nie jeździłem w grupie nie wiem co z zakłuceniami.
6. Nadajnik w pasku ma wymienną baterię, tak jak odbiornik. (niby niewiele a tak cieszy ;) )
7. Pamięć treningu aktualnie przeprowadzonego pokazuje( puls: średni, najwyższy najniższy+ wykres) czas pracy pulsu ( w strefie, poniżej, powyżej) plus srednią prędkość jeśli wcześniej ustalisz dokładną długość treningu (+/-100m), więc lepiej zapisac je w dzienniku pokładowym :P
8. Pamięć 12 treningów nie jest tak różowa: widzi tylko czas, kalorie, średni puls i date treningu.
9. Strefy: po wprowadzeniu danych nt: wieku wzrostu wagi i HRMax są 3 automatyczne, fitness , health, fat burn. Można ustawić jedną własną strefę pulsu manualnie. (pomiary czasu pulsu: poniżej, w i ponad strefą)
10. Najbardziej irytująca mnie rzecz dźwięk, wybija pełna godzinę, oraz każde przejście granicy stref wyznaczonego w czasie treningu pulsu. Na szczęście wyłączyłem to, choć do dziś nie wiem jaką kombinacją przycisków :D

To by było na tyle
Jak na mój pierwszy pulsometr, polecam dla poznania własnego organizmu, a jak trafisz do Pro Tour'u to kupisz sobie lepszy :P

#282 Gosc_arekap_*

Gosc_arekap_*
  • Gość

Posted 06 February 2010 - 13:32

Dzięki za szczegółowy opis, chyba kupię właśnie ten(na razie powinien być wystarczający)

#283 robo

robo

ble ble

• Użytkownik
  • 2,600 posts
  • SkądKońskie

Posted 06 February 2010 - 17:34

POWER H7 CRANE SPORTS / LIFETEC MD 15215 jest OK.
Przetestowałem go na razie na siłowni.
Łapie szybko nawet bez żelu, sygnał zgubił raz - podczas podciągania na drążku, bo nadajnik się obsunął. Puls mi najbardziej przyspieszał podczas serii wyciskania sztangi stojąc ( na barki). Potwierdziło się, że wieszanie firanek, to najcięższa robota w domu - wtedy też ręce trzymamy nad głową :-P
Nie rozgryzłem jeszcze ustawień i możliwości tego pulsometru, ale nawet prosta obserwacja swojego tętna to fajna sprawa.

#284 tomiek

tomiek
  • Użytkownik
  • 270 posts
  • SkądMałopolska ok.Gorlic

Posted 06 February 2010 - 19:53

POWER H7 CRANE SPORTS / LIFETEC MD 15215
A niech mi ktoś powie, chodzi o uchwyt na kierownice.
Przykładowo chciałbym wybrac czarny kolor ale ma szary pasek, czy montując go na kiere ten szary pasek sie odpina i montuje sie do uchwytu na kiere czy pasek jest nie odpinalny?

#285 Gosc_Castor Troy_*

Gosc_Castor Troy_*
  • Gość

Posted 07 February 2010 - 07:43

Cześć,

Pasek jest nieodpinalny. To poprostu jest "zegarek". Uchwyt to coś w rodzaju gumowej obejmy na kierownicę wokół, której zapinasz pulsometr tak jak zapina się zegarek na ręce. Obejma "uchwyt" jest gumowy jak pisałem więc dostosowuje się różnych grubości kierownicy. :-)

#286 tomiek

tomiek
  • Użytkownik
  • 270 posts

Posted 09 February 2010 - 20:57

POWER H7 CRANE SPORTS / LIFETEC MD 15215
Wszystko w sumie fajnie tylko instrukcja PL troche nie precyzyjna jest trzeba sie sporo domyślać, np ja nie wiem jaki typ wykonywanego sportu wybrać rowerek to bedzie canoe racing?

#287 meka

meka
  • Użytkownik
  • 55 posts
  • SkądKościan/Szczytno

Posted 09 February 2010 - 21:20

tomiek, funkcja wykonywanego sportu jest nieistotna. Ale skoro już pytasz, to jest na początku podczas ustawiania cycling, wiec wybierz to. ;-)

trzeba sie sporo domyślać

Co jeszcze masz na myśli?

#288 wet-sol

wet-sol
  • Użytkownik
  • 3 posts
  • SkądMiędzyrzecz

Posted 10 February 2010 - 18:50

Witam. :-D Dostałem w prezencie Polara CS600. Nie posiadam instrukcji w j. polskim. Czy ktoś może mi pomóc? Np. przesłać na e-maila. Pozdrawiam.

#289 tomiek

tomiek
  • Użytkownik
  • 270 posts

Posted 10 February 2010 - 19:09

No fajny prezent :-D zakładam ze u wujka google szukałeś bo cieżko znalezc taka instrukcje, chyba że tu ktoś jeszcze bedzie miał takową, jesli nie proponował bym Ci może pytać sprzedawców co maja taki pulsometr w jakichś sklepach internetowych może Ci ktoś wyśle takową choć z doświadczenia wiem że nie chętnie to robią.

#290 wet-sol

wet-sol
  • Użytkownik
  • 3 posts
  • SkądMiędzyrzecz

Posted 11 February 2010 - 09:17

Dzięki za odpowiedź, w sklepach jest nie do zdobycia, ale może ktoś z forum takiego używa? Planowanie treningów po angielsku to duża komplikacja. Proszę o pomoc. Pozdrawimam.

#291 tomiek

tomiek
  • Użytkownik
  • 270 posts

Posted 11 February 2010 - 13:56

Ok meka :-)
Bede pisał pod cyframi żeby łatwiej było odp.
Nie kumam kilku rzeczy na początek opcja stopera i opcje:
1:zone manual i wpisuje to tylko po to żeby dal mi pikniecie ze przekroczył górną czy dolna czy ma to jakies znaczenie?
2: kolejna nadal stoper po wybraniu rocovery on miga symbol serduszka i do ustawienia obok 3 cyfrowy do czego to jest?
3: Jeszcze jedno w opcji stoper juz po zakonczeniu treningu wciskam Lap/zoom i jest In zone Hi zone Lo zone co to są za info?
4: i potem jest speed i na koncu wykres co oznacza liczba obok literki A?

Nastepnie ust kalorii przy koncu pytanie o ustawienie ilosci kalorji jest to cos potrzebnego do obliczen koncowych czy obojetne jaka sume podam?
5: kolejno ta sama opcja kalorie wciśniecie Lap/Zoom przejscie do opcji BMI mam 5 serduczek i cyfry 24,3 co one oznaczaja?
Jeszcze jedno na koniec, kreciłem dzis na trenażerku 1godz 12min spalanie wyszło 1337 kcal mi sie wydaje ze to dużo za dużo i na to raczej trzeba patrzeć z przymrużeniem oka, przy opcjach ustawien podane dane są wszystkie prawidlowe wiek wzrost waga itd.
No narazie na tyle :-P

#292 Prozor

Prozor
  • Moderator
  • 8,612 posts
  • SkądSulęcin

Posted 11 February 2010 - 14:52

Dzięki za odpowiedź, w sklepach jest nie do zdobycia, ale może ktoś z forum takiego używa? Planowanie treningów po angielsku to duża komplikacja. Proszę o pomoc. Pozdrawimam.

Niestety z instrukcją po polsku będziesz miał problem - teoretycznie wszystko, co jest sprzedawane w RP powinno mieć instrukcję w j.polskim... Tu albo sprzedawca olał ten wymóg, albo CS600 został sprowadzony z zagranicy prywatnym kanałem importowym, no i w tym przypadku instrukcji polskiej nie uświadczysz...

Polar zapewnia instrukcje obsługi w kilku językach tutaj jednak bez j. polskiego. Jeśli znasz duński, holenderski, angielski, fiński, francuski, niemiecki, włoski, norweski, portugalski, hiszpański, szwedzki to ściągaj instrukcję w tych językach. Jeśli nie, to pozostaje ci albo nauczyć się jakiegoś języka (bardzo praktyczne i użyteczne ;-) ), albo samodzielnie przetłumaczyć instrukcję (bardzo możliwe i pouczające - wystarczy chęć i słownik), albo dać komuś instrukcję do przetłumaczenia (prawdopodobnie dość drogo to wyjdzie...)

Focus Izalco, Giant Trinity, Accent CX, Cube Stereo Hybrid 140 HPC Race 750

24-d4e1077f23de8150b93d6b38a42ed7c3.png Grupa Forum na Garmin Connect

#293 meka

meka
  • Użytkownik
  • 55 posts
  • SkądKościan/Szczytno

Posted 11 February 2010 - 18:54

1:zone manual i wpisuje to tylko po to żeby dal mi pikniecie ze przekroczył górną czy dolna czy ma to jakies znaczenie?

Tak, chodzi o to piknięcie i po zakończonym treningu możesz sprawdzić przez "In zone Hi zone Lo zone" kiedy byłeś w strefie, ponad strefą i poniżej niej. Uściślając jeśli ustawisz zakres min. 130 max.150 to po przekroczeniu tego zakresu wyświetli ci się ile minut jechałeś w/ponad/poniżej strefy.

2: kolejna nadal stoper po wybraniu rocovery on miga symbol serduszka i do ustawienia obok 3 cyfrowy do czego to jest?

Pytania nie czaje :mrgreen:

3: Jeszcze jedno w opcji stoper juz po zakonczeniu treningu wciskam Lap/zoom i jest In zone Hi zone Lo zone co to są za info?

patrz wyżej pyt.1 ;-)

4: i potem jest speed i na koncu wykres co oznacza liczba obok literki A?

Liczba obok literki A to średnie tętno, czyli skrót od average.

Nastepnie ust kalorii przy koncu pytanie o ustawienie ilosci kalorji jest to cos potrzebnego do obliczen koncowych czy obojetne jaka sume podam?

Tutaj o ile dobrze pamiętam ustawiłem byle jak...

5: kolejno ta sama opcja kalorie wciśniecie Lap/Zoom przejscie do opcji BMI mam 5 serduczek i cyfry 24,3 co one oznaczaja?

Jesteś pewien, że masz dobrą instrukcję?
http://eupload.pl/fi...nstrukcjaPL.PDF - tutaj jest wszystko dokładnie opisane :roll: strona 37-38

1godz 12min spalanie wyszło 1337 kcal mi sie wydaje ze to dużo za dużo

Słusznie. Chyba, że kręciłeś z jakimś kosmicznie wysokim tętnem.
Ja po 2h jazdy spalam ok. 1200kcal, więc coś musisz mieć źle ustawione ;-)

#294 Gosc_Dominik_*

Gosc_Dominik_*
  • Gość

Posted 11 February 2010 - 19:12

Co do ostatniej wypowiedzi to może po prostu Tomiek dużo waży, u mnie na 2h treningu 3000 kalorii to norma przy 105 kg :)

#295 tomiek

tomiek
  • Użytkownik
  • 270 posts

Posted 11 February 2010 - 20:06

Moja waga to 78 kg wzrost 178 tetno mi pokazywal w czasie krecenia 145 - 155
hmm no to nie wiem co musze zmienic zeby pokazywal bardziej prawdziwie skoro Tobie meka pokazało za 2 h 1200 kcal :/
Aha dodam ze ustawienia pulsometra mam w opcji user medium

[ Dodano: 2010-02-11, 20:30 ]

Pytania nie czaje :mrgreen:

Moze troche namotałem w tym pytaniu.
Stoper opcje: po wybraniu distance jest nastepnie opcja recovery po wybraniu ON jest do ustwienia 3 cyferki, nie wiem do czego one.
OK juz wiem jest to puls spoczynkowy :)

[ Dodano: 2010-02-11, 21:32 ]
Wprowadzilem zmiane z ustawieniem wykonywanego sportu z user medium na cycling 5,5 MPH jest jeszcze 9,5 i cycling racing nie wiem ktory z tych 3 bylby najbardziej odpowiedni, mysle ze jakies znaczenie to ma bo w instr tez pisze ze pulsometr kieruje sie ust dyscypliny w obliczaniu spalanych kcal.
Jutro pokrece taki sam czas z takim tętnem i zobacze co wtedy pokaże.

#296 dukez

dukez
  • Użytkownik
  • 60 posts
  • SkądWarszawa

Posted 11 February 2010 - 22:14

Ja mialem CS600. Jak cos to pytaj - pomoge jak jeszcze bede pamietal.

Ogolnie obsluga jest bardzo intuicyjna i nie wiem czego tam mozna nie rozumiec z podstawami angielskiego.

Z tego co mi wiadomo w Sportkonsulting mozesz tez nabyc sama instrukcje w jez polskim

Pozdro

#297 meka

meka
  • Użytkownik
  • 55 posts
  • SkądKościan/Szczytno

Posted 12 February 2010 - 11:01

Moja waga to 78 kg wzrost 178

Mam kilka kg mnie, ale podobnie, więc nie rozumiem co z tymi kcal nie tak...

cycling 9,5

O, to właśnie mam ustawione.
Nawet jeśli źle mam ustawione to się nie przejmuje, bo dla mnie nie jest ważna ilość spalonych kalori ;-)

#298 tomiek

tomiek
  • Użytkownik
  • 270 posts

Posted 12 February 2010 - 12:35

meka,
A wiesz w czym róznica jest miedzy tymi trzema wyborami cycling 5,5 , 9,4 i cycling racing, co to za skrót MPH może byc.
Wiesz mnie tez to w sumie nie interesuje jakos bardzo te kcal ale niech chociaż pokazuje jakoś w miare normalnie, dzis juz jest lepiej po ustawieniu na cycling 5,5 krecenie 1 godzinka spalanie 471 kcal.

#299 meka

meka
  • Użytkownik
  • 55 posts
  • SkądKościan/Szczytno

Posted 12 February 2010 - 14:52

tomiek, to całe MPH to jednostka prędkości, dla porównania nasze polskie to km/h
Myślałem, że to żart z tym pytaniem :lol:

#300 p

p
  • Użytkownik
  • 56 posts
  • SkądWadowice

Posted 12 February 2010 - 15:23

co to za skrót MPH może byc

Miles Per Hour

a dokładnie: 1 mph = 0.44704 m/s = 1.609344 km/h

Reply to this topic