Jaki pulsometr?
Started By
roolez
, 23 sty 2007 08:39
950 odpowiedzi w tym temacie
#381 Gosc_Vivi_*
Napisano 27 sierpień 2010 - 11:57
Do userów Lifetec'a 15215: Jak jest z tymi paskami pomiaru pulsu. Czytałem na innym forum biegowym, że dużo czasu mija zanim puls złapie. Czytam Wasze wypowiedzi i sądzicie inaczej.
Czy sygnał jest kodowany? Chcę go używać na raz z Sigma BC 1606L z kadencją i nie wiem czy zgrzytów międyz nimi nie będzie.
Czy sygnał jest kodowany? Chcę go używać na raz z Sigma BC 1606L z kadencją i nie wiem czy zgrzytów międyz nimi nie będzie.
Napisano 27 sierpień 2010 - 12:15
Ja używam Lifetec'a 15125, dla mnie sygnał łapie wystarczająco szybko(od załozenia opaski do wpięcia w pedały trochę czasu mija), nawet bez żelu a gdy nie pokazuje pulsu to zbliżam go na kilka sekund do opaski i po problemie.
Co do kodowania nie wiem, bo jeżdżę sam a licznik mam no name.
Co do kodowania nie wiem, bo jeżdżę sam a licznik mam no name.
Napisano 28 sierpień 2010 - 20:36
Poszukuję pulsometru w cenie ok. 50zł. Im taniej tym lepiej. Nie chcę inwestować w np. Sigme PC-15. Nie jest potrzebne mi dużo opcji. Zamierzam go używać na rowerze oraz podczas biegania. Chciałbym, aby posiadał:
-strefy
-alarmy przy granicznych wartościach stref
-tętno minimalne/średnie/maksymalne
-stoper
Ogółem, chciałbym zobaczyć czy pulsometr jako "zabawka" dla mnie się sprawdzi. Zastanawiałem się nad Lifeteciem omawianym wyżej (15215), jednak patrząc na allegro wychodzi ok. 75zł z przesyłką, a to już trochę sporo... Mediona polecanego przez maciej1986 nie znalazłem już w sieci.
Zastanawiałem się nad Medionem MD 41401. Posiada ktoś może coś takiego? Jak tam jest ze strefami, bo nie znalazłem tej informacji (czyżbym słabo szukał?).
Pozdrawiam
-strefy
-alarmy przy granicznych wartościach stref
-tętno minimalne/średnie/maksymalne
-stoper
Ogółem, chciałbym zobaczyć czy pulsometr jako "zabawka" dla mnie się sprawdzi. Zastanawiałem się nad Lifeteciem omawianym wyżej (15215), jednak patrząc na allegro wychodzi ok. 75zł z przesyłką, a to już trochę sporo... Mediona polecanego przez maciej1986 nie znalazłem już w sieci.
Zastanawiałem się nad Medionem MD 41401. Posiada ktoś może coś takiego? Jak tam jest ze strefami, bo nie znalazłem tej informacji (czyżbym słabo szukał?).
Pozdrawiam
Napisano 29 sierpień 2010 - 08:31
Te pulsometry to jest sprzęt zwrotny od klientów, pisze w kolumnie po lewej stronie. Moim zdaniem w takiej sytuacji coś musi być na rzeczy.
Ja zamówiłem przedwczoraj Run Tec'a za 49zł. Znalazłem gdzieś w sieci pozytywne opinie, jak go dostane w przyszłym tygodniu to sprawdzę i napiszę jak się sprawuje.
Ja zamówiłem przedwczoraj Run Tec'a za 49zł. Znalazłem gdzieś w sieci pozytywne opinie, jak go dostane w przyszłym tygodniu to sprawdzę i napiszę jak się sprawuje.
Napisano 30 sierpień 2010 - 10:19
Hmm ja niczym nie smaruję, wystarczy że założę opaskę i już jest odczyt, tylko przez pierwsze parę sekund może być trochę przerywany.
Ale to przy takim użyciu dla sprawdzenia, jak idę na rower to zakładam opaskę jak się ubieram i zanim do końca się ubiorę, wezmę rower i z nim wyjdę to opaska już się dostosowuje do skóry i w pełni współgra :->
Ale to przy takim użyciu dla sprawdzenia, jak idę na rower to zakładam opaskę jak się ubieram i zanim do końca się ubiorę, wezmę rower i z nim wyjdę to opaska już się dostosowuje do skóry i w pełni współgra :->
Napisano 30 sierpień 2010 - 11:11
Ja też niczym opaski nie smaruję i wskazania w 99% mam praktycznie od razu tylko czasem muszę przejechać ze 100m ,żeby się puls pojawił.
Szuller albo masz wadliwą opaskę albo wymień baterię w opasce.
Pozdr,
R...
Szuller albo masz wadliwą opaskę albo wymień baterię w opasce.
Pozdr,
R...
Merida Scultura Disc 6000 - Black Power
Napisano 01 wrzesień 2010 - 22:44
Jaki pulsmetr polecicie (raczej z tańszych)
moje wymagania:
- przynajmniej jedna strefa (ideal 3 strefy) + czas spedzony w nich
- sygnal dzwiekowy przekraczania strefy
- sredni i max puls treningu
moze a nie musi byc
- licznik kalorii
- pamiec
Nie chce Sigmy (zle doswiadczenia)
moje wymagania:
- przynajmniej jedna strefa (ideal 3 strefy) + czas spedzony w nich
moze a nie musi byc
- licznik kalorii
- pamiec
Nie chce Sigmy (zle doswiadczenia)
Napisano 02 wrzesień 2010 - 12:03
Sorry za post pod postem ale zmieniłem troche swoje wymagania oraz cene.
Teraz szukam pulsometru za okolo 150 zł
Wmagania
- sygnal kodowany (chyba to zapobiega gubieniu sygnalu i wariowania odczytu)
- 3 strefy + czas spedzony w nich
- licznik kalorii
- pamiec
- czas treningu
Oraz fajnie bylo by gdyby strefy nie byly od siebie zalezne (tzn gorny prog 1 strefy nie byl zarazem dolnym progiem 2 strefy)
Teraz szukam pulsometru za okolo 150 zł
Wmagania
- sygnal kodowany (chyba to zapobiega gubieniu sygnalu i wariowania odczytu)
- 3 strefy + czas spedzony w nich
- licznik kalorii
- pamiec
- czas treningu
Oraz fajnie bylo by gdyby strefy nie byly od siebie zalezne (tzn gorny prog 1 strefy nie byl zarazem dolnym progiem 2 strefy)
Napisano 02 wrzesień 2010 - 16:01
Dostałem dzisiaj pulsometr Run Tec i opisze pierwsze wrażenie z użytkowania. Wygląd i wygoda przycisków - to kwestia indywidualna, dla mnie jest OK. Fajnie że w takiej cenie (49zł) znajduje się uchwyt na kierownice i dwie zapasowe baterie.
Pas piersiowy jak to pas, podejrzewam że w innych urządzeniach jest bardzo podobny o ile nie taki sam, skoro jest kompatybilny z innymi urządzeniami kardio. Sygnał po nasmarowaniu się (nie miałem żelu EKG, więc wykorzystałem żel Durex'a) złapał od razu. Wykonałem prosty test precyzji pomiaru, urządzenie spisało się bardzo dobrze. Czas odświeżania jest stosunkowo krótki, pulsometr od razu wyłapuje nagłe wzrosty i spadki tętna.
Funkcje opisane są na aukcji, nie do końca udało mi się wszystkie rozpracować bo nie trafiła do mnie instrukcja w języku jakim bym się posługiwał. Ale z tego co udało mi się ustawić to jest:
- 2x zegar z kalendarzem
- podświetlenie
- pomiar pulsu ze stoperem
- pomiar pulsu z timerem
- można ustawić sobie dowolną strefę treningu którą określa pulsometr po wpisaniu danych (płeć, waga, wzrost, wiek), bądź wprowadzając ją manualnie
- tryb rozgrzewki
- sygnał dźwiękowy i wizualny informujący o opuszczeniu strefy
- pamięć iluś tam treningów
- alarm
- target kcal (ustalamy np. cel 500kcal spalonych i po tym pulsometr nas informuje)
Po zakończeniu treningu można obejrzeć małe podsumowanie:
- czas treningu
- czas spędzony w ustawionej strefie, czas spędzony w strefie wyższej i niższej
- średnie tętno
- tętno maksymalne
- średnie tętno określone w procentach
- liczba spalonych kalorii
Tyle narazie udało mi się ogarnąć bez intstrukcji, ale to są chyba najważniejsze funkcje. Licznik kalorii działa raczej poprawnie skoro w 1:10h spaliłem 540kcal wydaje mi się to wiarygodnym pomiarem.
To wszystko za 49zł + przesyłka - wymiękam. :-)
Pas piersiowy jak to pas, podejrzewam że w innych urządzeniach jest bardzo podobny o ile nie taki sam, skoro jest kompatybilny z innymi urządzeniami kardio. Sygnał po nasmarowaniu się (nie miałem żelu EKG, więc wykorzystałem żel Durex'a) złapał od razu. Wykonałem prosty test precyzji pomiaru, urządzenie spisało się bardzo dobrze. Czas odświeżania jest stosunkowo krótki, pulsometr od razu wyłapuje nagłe wzrosty i spadki tętna.
Funkcje opisane są na aukcji, nie do końca udało mi się wszystkie rozpracować bo nie trafiła do mnie instrukcja w języku jakim bym się posługiwał. Ale z tego co udało mi się ustawić to jest:
- 2x zegar z kalendarzem
- podświetlenie
- pomiar pulsu ze stoperem
- pomiar pulsu z timerem
- można ustawić sobie dowolną strefę treningu którą określa pulsometr po wpisaniu danych (płeć, waga, wzrost, wiek), bądź wprowadzając ją manualnie
- tryb rozgrzewki
- sygnał dźwiękowy i wizualny informujący o opuszczeniu strefy
- pamięć iluś tam treningów
- alarm
- target kcal (ustalamy np. cel 500kcal spalonych i po tym pulsometr nas informuje)
Po zakończeniu treningu można obejrzeć małe podsumowanie:
- czas treningu
- czas spędzony w ustawionej strefie, czas spędzony w strefie wyższej i niższej
- średnie tętno
- tętno maksymalne
- średnie tętno określone w procentach
- liczba spalonych kalorii
Tyle narazie udało mi się ogarnąć bez intstrukcji, ale to są chyba najważniejsze funkcje. Licznik kalorii działa raczej poprawnie skoro w 1:10h spaliłem 540kcal wydaje mi się to wiarygodnym pomiarem.
To wszystko za 49zł + przesyłka - wymiękam. :-)