Jaki pulsometr?
Started By
roolez
, 23 sty 2007 08:39
950 odpowiedzi w tym temacie
Napisano 02 maj 2010 - 11:44
Witam,
Zastanawiam się nad kupnem pulsometru: Sigma PC-15 lub Lifetec. Jednak moje pytanie dotyczy błędów pomiaru w przypadku jazdy w grupie, gdzie obok siebie będzie pracować parę pulsometrów.
1. Czy różne modele pulsometrów będą się mniej ze sobą "gryźć" niż 2 takie same (w przypadku niekodowanego nadajnika) :?: Czy to nie ma znaczenia :?:
2. Czy jeżeli np. kolega ma Sigmę PC-15 (chyba niekodowany), a ja bym sobie kupił kodowany (np. jakiś Onyx), to problem byłby rozwiązany, czy pomimo tego mogą się pokazywać cuda w czasie jazdy razem?
W ogóle jaki kupić pulsometr do max 140-160 zł? Mam zamiar jeździć w grupie, w której będzie co najmniej 1 pulsometr (oprócz mojego).
Pozdrawiam.
Zastanawiam się nad kupnem pulsometru: Sigma PC-15 lub Lifetec. Jednak moje pytanie dotyczy błędów pomiaru w przypadku jazdy w grupie, gdzie obok siebie będzie pracować parę pulsometrów.
1. Czy różne modele pulsometrów będą się mniej ze sobą "gryźć" niż 2 takie same (w przypadku niekodowanego nadajnika) :?: Czy to nie ma znaczenia :?:
2. Czy jeżeli np. kolega ma Sigmę PC-15 (chyba niekodowany), a ja bym sobie kupił kodowany (np. jakiś Onyx), to problem byłby rozwiązany, czy pomimo tego mogą się pokazywać cuda w czasie jazdy razem?
W ogóle jaki kupić pulsometr do max 140-160 zł? Mam zamiar jeździć w grupie, w której będzie co najmniej 1 pulsometr (oprócz mojego).
Pozdrawiam.
Napisano 02 maj 2010 - 14:04
Dzięki Krzysztof za propozycję . Chętnie skorzystam, tylko chciałbym się dowiedzieć bliżej jak to jest z tymi problemami między pulsometrami. Czy nie lepiej będzie kupić jakiegoś ze sygnałem kodowanym. I czy w praktyce to często się zdarza, że pulsometr odbiera też sąsiednie sygnały, czy raczej sporadycznie? Nie sprawdziłem tego nigdy w praktyce tylko jedynie czytałem, że takie zjawiska się zdarzają.
Napisano 03 maj 2010 - 16:00
Mam pulsometr sigma Fit Watch. Używam go od 1,5 roku i wszystko było ok. Ale od pewno czasu zdarzają się dziwne rzeczy. Podczas jazdy, w dowolnym momencie (nie zawsze i ma to miejsce przeważnie 1 raz podczas jazdy) puls skacze do wartości np. 300, a raz nawet do 500 czy 600. Wiem, że taki puls jest nie możliwy z logicznego punktu widzenia, coś jest z pulsometrem, ale co? Czasami podczas 3 godzinnej jazy jest ok, a czasami nawala :-/ I jak już wskoczy się na ten duży puls to nie chce się się tak od razu zbić, czasami nawet ok 1-2 min. Potem powraca do normalnej pracy i jest już do końca wszystko dobrze. Baterie wymieniłem ostatnio na nowe. Postaram się je także wymienić, ale skoro włożyłem nowe to nie wiem czy to coś pomoże. Czy to może wynikać z jakiś problemów związanych z opaską?
Napisano 03 maj 2010 - 19:03
Kiedyś ktoś zakładał, ale to było dawno i tylko na chwilę. Faktycznie coś może być z tymi liniami, nawet gdzieś o tym czytałem, że przez to mogą być zakłócenia. Chociaż z drugiej strony to pod wieloma liniami już jeździłem. Przy następnej jeździe przyjrzę się czy czasami jakaś jest na trasie ;-)
Napisano 31 maj 2010 - 13:56
Mojemu Polarowi też się zdarzyło widzieć Sigmę. Polar za to ma lepszy "zasięg" i na zakłócenia reaguje rzadziej niż Sigma. Niestety jest czuły na trzepotanie luźnego windstopera. Przy okazji ostatnio kabel od słuchawek zjechał mi na czujnik Polara i gdy spauzowałem ipoda słychać było puls ;]
Napisano 31 maj 2010 - 18:47
Mam POLAR'a FS1 - najniższy model. Założenia przed zakupem były proste:
- łatwość w obsłudze
- niezawodność
- niska cena.
Polar jest idealny. Bardzo dobzre wykonany, bajecznie prosty w obsłudze, puls łapie po kilku sekundach. Można sprawdzić na nim puls, godzinę i ustawić min. i max. strefy. To wszystko - jak dla mnie idealnie. Zero zbędnych bajerów.
Z licznikiem Sigmy miałem sporo problemów, z resztą krażą różne, raczej negatywne opinie o Sigmach. Więc postawiłem na Polara.
- łatwość w obsłudze
- niezawodność
- niska cena.
Polar jest idealny. Bardzo dobzre wykonany, bajecznie prosty w obsłudze, puls łapie po kilku sekundach. Można sprawdzić na nim puls, godzinę i ustawić min. i max. strefy. To wszystko - jak dla mnie idealnie. Zero zbędnych bajerów.
Z licznikiem Sigmy miałem sporo problemów, z resztą krażą różne, raczej negatywne opinie o Sigmach. Więc postawiłem na Polara.
Napisano 31 maj 2010 - 18:53
Ja mam Sigme Fit Watcha od 5 lat, absolutnie bezawaryjny, tylko wymieniam baterie co dwa lata mniej wiecej. Bardzo, bardzo rzadko zdarza sie przeklamanie w pulsie, przez te lata moze kilka razy, ale fakt, jak sie jedzie na dwie Sigmy obok siebie to puls sie sumuje Na kole nie ma tego problemu.
Polar faktycznie jest bezkonkurencyjny, tylko nie kazdy potrzebuje tak drogich urzadzen
Polar faktycznie jest bezkonkurencyjny, tylko nie kazdy potrzebuje tak drogich urzadzen
Napisano 04 czerwiec 2010 - 14:13
Witam, używam pulsometru Sigma Onyx Pro od stycznia. Wszystko działało bezproblemowo do ostatniego weekendu. Od poniedziałku na wyświetlaczu zaczęły się pojawiać dziwne wartości np. puls 212 i kiedy zwalniałem to puls rósł. Dzisiaj wymieniłem baterię w opasce i pojawił się kolejny problem. Zegarek nie może się zsynchronizować z opaską. Myślałem, że może bateria - ta nowa - jest słaba. Włożyłem ją do zegarka i w zegarku działa bezproblemowo. Nie wiem z czym może być związany problem. Nie wiem czy po wymianie baterii jest konieczny jakiś dodatkowy zabieg lub czynność czy może opaska się popsuła?
Pozdrawiam i z góry dzięki za pomoc
Pozdrawiam i z góry dzięki za pomoc
Napisano 04 czerwiec 2010 - 14:33
Może bateria samego pulsometru tez już jest słaba?? Jedynie możesz sprawdzić z kimś kto ma Sigmę, tylko nie wiem czy te niższe modele PC też będą się widziały, bo Onyx może mieć kodowany sygnał. Jeśli ma taki sam to śmiało podłapiesz jakąkolwiek Sigmę, Mediona czy inne podobne.
Napisano 20 lipiec 2010 - 19:14
Proszę o pomoc w wyborze pulsometru. Który lepszy?? ten:
http://allegro.pl/it...ex_cena_39.html
czy ten:
http://allegro.pl/it...tr_lifetec.html
z góry dzięki za pomoc. Ja kompletnie się nie znam
http://allegro.pl/it...ex_cena_39.html
czy ten:
http://allegro.pl/it...tr_lifetec.html
z góry dzięki za pomoc. Ja kompletnie się nie znam