Suplementacja w kolarstwie
Napisano 19 lipiec 2009 - 08:36
Napisano 19 lipiec 2009 - 09:35
Napisano 19 lipiec 2009 - 10:21
:arrow: Stanowi ona ok 60% m.c mężczyzny / 50% m.c. kobiety
:arrow: Utrata 9-12% wody (bez możliwości jej uzupełnienia) może być śmiertelna
W SPOCZYNKU tracimy wodę poprzez
:arrow: PAROWANIE [skóra, płuca] - 35%
:arrow: WYDALANIE [w postaci moczu] - 60%
:arrow: WYDALANIE [w postaci stolca] - 5%
Podczas wysiłku fizycznego podwyższona temperatura uruchamia procesy chłodzenia - parowanie... Pot zawiera WODĘ oraz ELEKTROLITY, które jak można się domyśleć TRZEBA UZUPEŁNIĆ Dlatego picie CZYSTEJ wody bez zawartości ELEKTROLITÓW, na dłuższą metę, to KATOWANIE ORGANIZMU...
Ubytek wody ok 2% m.c. wpływa wyraźnie na wydolność fizyczną, która maleje o ok 10% :!:
Także wykazano, że z każdym utraconym litrem wody wzrasta częstość akcji serca - o ok 8 ud / min (co prowadzi do zmniejszenia się pojemności wyrzutowej serca)
PRZYKŁAD (z badań)
Odwodnienie - 4,3 % m.c.
Stwierdzono u osoby badanej:
:arrow: Obniżenie wytrzymałości - o 48%
:arrow: Obniżenie maksymalnego poboru tlenu (VO2max) - o 22%
Odwodnienie - 1,9 % m.c.
Stwierdzono u osoby badanej [tej samej]:
:arrow: Obniżenie wytrzymałości - o 22%
:arrow: Obniżenie maksymalnego poboru tlenu (VO2max) - o 10%
Ważne jest przyjmować napoje IZITONICZNE
Ważne jest równoczesne przyjmowanie wody, elektrolitów i węglowodanów przed i podczas wysiłku fizycznego
Na ok 20-30 min przed wysiłkiem startowym powinno podawać się węglowodany w formie płynów z domieszką sodu, potasu i magnezu.. W ilości od250 do 500 ml.
Napoje energetyczne (hipertoniczne) o stężeniu węglowodanów powyżej 8% (np. 10-12% sok owocowy) działają paradoksalnie... zamiast nawadniać to odwadniają organizm...
Niedoboru wody nie odczuwa się w początkowej fazie.. Gdy pojawi się pragnienie jest już za późno... Gdyż stopień odwodnienia jest już znaczny!!!
W skład optymalnego płynu izotonicznego powinny wchodzić: glukoza i maltodekstryny lub sacharoza, z dodatkiem sodu, potasu i magnezu. Taki skład pozwala na szybkie wchłanianie płynów. Lekko schłodzone płyny lepiej się wchłaniają.
Pozdrower
Robert ;-)
Napisano 21 lipiec 2009 - 07:59
Ostatnio zrezygnowałem z Isostara i kupiłem izotonik firmy Activlab Hot. Nie ma on aspartamu jest 2 -3 razy tańszy od Isostara bo za 1kg zapłaciłem 25 zeta i starcza na 13,5 litra napoju. Ma mniejsze ilości np wapnia i magnezu ale dodatkowo dodają l-karnitynę + jakieś witaminy. Smak nienajgorszy (ja mam grejpfrutowy) tylko chyba nieco słodszy od Isostara. Mogę polecić póki co A co do jeżdżenia na samej wodzie to nie ma porównania.
W najgorszym wypadku biorę mineralkę z sokiem.
Napisano 21 lipiec 2009 - 12:09
1) Jaskólski A., Jaskólska A., "Podstawy fizjologii wysiłku fizycznego z zarysem fizjologii człowieka", AWF Wrocław 2006
2) Górski J. "Fizjologiczne podstawy wysiłku fizycznego", PZWL Warszawa
3) Chmura J., "Szybkość w piłce nożnej", Katowice 2001
Ja NIE JESTEM z tych co WALĄ ŚCIEMĘ... Mało pisze na forum, ale jak pisze to na temat i na taki temat na którym się znam... Z sensem i logicznie... ;-)
Ukontentowany takimi źródłami... :?:
Pozdrawiam
Robert
Napisano 21 lipiec 2009 - 12:20
Nie wiem czy ukontentowany ale dzięki za literaturę
Napisano 08 sierpień 2009 - 13:36
Chciałbym dowiedzieć się, czy mogę tak połączyć kreatyne cm3 + carbo:
rano: śniadanie + multipack 36 - 1 tabl.
trening: 1 tabl. cm3 + 10 g carbo - ile czasu przed treningiem to brać i w ilu ml wody rozrobić to carbo?
W czasie treningu 10g carbo
po treningu: 1 tabl. cm3 + 10g carbo - po jakim czasie od końca treningu to wziąć?
przed obiadem: jedna tabl. Mega 100
obiad
drugi trening: 10 g carbo
po treningu: 1 tabl. cm3 + 10 g carbo
Co o tym sądzicie?
Nie jest to trening kolarski, treningi ok. 1,5 godz. - 2 godz.
#209 Gosc_kobrys_*
Napisano 08 sierpień 2009 - 19:12
Siemka
Chciałbym dowiedzieć się, czy mogę tak połączyć kreatyne cm3 + carbo:
rano: śniadanie + multipack 36 - 1 tabl.
trening: 1 tabl. cm3 + 10 g carbo - ile czasu przed treningiem to brać i w ilu ml wody rozrobić to carbo?
W czasie treningu 10g carbo
po treningu: 1 tabl. cm3 + 10g carbo - po jakim czasie od końca treningu to wziąć?
przed obiadem: jedna tabl. Mega 100
obiad
drugi trening: 10 g carbo
po treningu: 1 tabl. cm3 + 10 g carbo
Co o tym sądzicie?
Nie jest to trening kolarski, treningi ok. 1,5 godz. - 2 godz.
Jak nie jest to trening kolarski to co to jest - stawianie domków z kart?
1. Primo - Rodzaj treningu ma zasadniczy wpływ na stosowaną suplementację.
2. Primo - Cel treningu ma zasadniczy wpływ na stosowaną suplementację.
3. Primo - Staż treningowy ma zasadniczy wpływ na stosowaną suplementację...
Napisano 08 sierpień 2009 - 19:43
a drugi to trening na "sucho", czyli technika, siła, czasami pewnie jakieś bieganie
cel: zwiększenie wytrzymałości siłowej i masy mięśniowej
staż w tych treningach: troszkę lat
Napisano 26 grudzień 2010 - 11:16
Mam pytanie odnosnie regeneracji po treningu napewno ma ktos wieksze doswiadczenie i cos poradzi, do tej pory piłem isostara o TAKI Nie powiem bo po wypiciu czuje że dzialanie ma na taką pierwszą płynną regeneracje. Ale może poleca sie cos inne moze jest cos tansze a lepsze czasami sie tak zdarza Moze tez byc drozsze ale lepsze.
Napisano 26 grudzień 2010 - 11:46
Napisano 26 grudzień 2010 - 12:00
ja w sezonie sotosowalem bcaa z olimpu w kapsulkach(teraz kupilem w proszku i jest szybciej przyswajalne,wiec ogolnie lepsze.chyba troszeczke drozsze)na sobie,powtarzam na sobie odczulem duzo lepsza regeneracje(np z dnia na dzien), wieksza sile i wytrzymalosc.nie myslec prosze ze sam rower jedzie, bcaa zwiekszaja 'poziom' wytrenowania i nalezy je brac majac juz baze i w jakims stopniu rozwinieta wytrzymalosc sile sprinty itd itd
najbardziej przyswajalne sa w plynie, tzn dozylnie strzykawka.\
km55
Napisano 26 grudzień 2010 - 12:26
Ale może poleca sie cos inne moze jest cos tansze a lepsze czasami sie tak zdarza Moze tez byc drozsze ale lepsze.
http://www.decathlon...omar-151577844/
To jest dobre w smaku i zawiera sporo minerałów (sód, potas, magnez), witaminy plus maltodextryny.
Napisano 26 grudzień 2010 - 12:42
http://allegro.pl/pr...1377599555.html
Jeżeli potrzebujesz coś na wyścig to zawsze możesz wrzucić tam jakąś multiwitaminę lub użyj gotowego napoju jak choćby isostar.
Jeżeli chodzi o regeneracje na następny dzień i masz pieniążki to:
zaraz po treningu carbo ok. 50-100g w zależności od tego jak długo trwał trening (uzupełniasz tym glikogen)
30-60 min po treningu bcaa ok. 1g/kg m.c. (zależy kiedy masz posiłek po treningu)
1 - 2h po treningu (zależy kiedy masz posiłek po treningu) posiłek z dużą ilością białka zwierzęcego nawet do 40g w całym posiłku + omega3 + wit. C i E (ciężko jest uzupełnić w diecie sportowcowi)
na noc przed snem biały ser bądź odżywka białkowa na noc (są takie specjalne mieszaniny z kazeiną). Jeżeli chcesz tanio to kup u tego gościa kazeinę http://allegro.pl/bi...1384693902.html i dodaj do tego tyle samo koncentratu lub jak masz pieniążki to izolatu białka serwatkowego. Idealne na noc.
Jeżeli masz fioła to możesz przebudzać się tak 2h po zaśnięciu i brać suplement składający się z Cynku i Magnezie z B6 (np. ZMA, chela MZB, możesz też kupić osobno oba składniki i wychodzi taniej: jakikolwiek magnez z B6 i cynk forte)
pozdrawiam
ps. te suplementy nie wymagają jakiegokolwiek poziomu wytrenowania. Są to tylko elementy uzupełniające braki w diecie. Nie zastępują jej również.
#217 Gosc_kobrys_*
Napisano 26 grudzień 2010 - 13:24
Większość z tego co podałeś można spokojnie zamienić na normalne jedzenie. Przykładowo białko na noc - idealny tutaj jest biały ser półtusty z łyżką oliwy z oliwek - w sumie lepszy niż jakiekolwiek białko bo wolniej się wchłania i dostarcza białka przez całą noc.
Dla mało wytrenowanego kolarza powinno starczyć jak już bardzo chce to jakieś carbo. A jeśli carbo to zdecydowanie odradzam olimpa - niby 1kg za 20zł taka marka ale smakuje gorzej niżeli można by przypuszczać.
Co do głównego pytania - tak - isostara zastąpi prawie każdy suplement zwany carbo (nie gainer, nie białko) - choć gainer by jeszcze przeszedł. W sumie możesz kupić co chcesz - pierwszego zakupu warto dokonać w sklepie stacjonarnym - może drożej, ale jak jest dobry sklep to na miejscu pozwolą skosztować każdego ze smaków. Ważne by dobrać coś po czym na trasie nie będzie się robił ślinotok, nie będzie męczyła zgaga oraz nie będzie uczucia słodkości w przełyku no i smak będzie akceptowalny. Niestety większość z wymienionych czynników jest uzależniona od trenującej osoby.
Napisano 26 grudzień 2010 - 13:46
dodam jeszcze, że napisałem również:
ps. te suplementy nie wymagają jakiegokolwiek poziomu wytrenowania. Są to tylko elementy uzupełniające braki w diecie. Nie zastępują jej również.
Czyli jesz odżywki <=> nie możesz zjeść pełnowartościowego posiłku
Co do radzenia/odradzania pod względem jakości carbo olimp/bx'a jest bardzo dobre. Mi smakuje. Bardzo polecam. Sprawa indywidualna.
Można kupić jakiekolwiek carbo byleby w składzie było: maltodekstryny, potem glukoza/fruktoza/dekstryny(cukier), i dalej "cokolwiek". Chodzi o to żeby w takiej odżywce była przewaga węglowodanów średniołańcuchowych nad cukrami. Znowu jak się ma pieniążki można kupić jeszcze lepsze węglowodany długocząsteczkowe jak vitargo czy nawet vextargo i wymieszać je w stosunku powiedzmy 4:1 z glukozą/fruktozą/dekstrynami.
Raczej nie widzę sensu dopłacania do izotoników na treningi. Na wyścigi jednak sprawdzą się lepiej od odżywek typu carbo.
Poza tym na wiosnę muszę wypróbować podczas długiej jazdy węglowodany Vextargo/Vitargo. Są jeszcze węglowodany Waxymaze bodajże z kukurydzy, ale nie jadłem nie do końca wiem jak smakją, ale powinny być jakościowo lepsze od maltodektryn. Są one jak pisałęm długołańcuchowe i przez co wchłaniają się dłużej niż jakiekolwiek inne węglowodany. Plusy są co najmniej dwa nie ma takiego skoku insuliny po wzięciu dawki oraz dłużej dostarczają energię .
pozdrawiam
ps. Ja źle doczytałem post Kobrysa, ale zostawię. Taką wiedzę warto powtórzyć kilak razy .
#219 Gosc_kobrys_*
Napisano 26 grudzień 2010 - 13:55
Czy długi cukier będzie w stanie to szybko uzupełnić?
Nie wydaje Cię się, że może spowolinć to procesy przemiany materii?
Rozbicie takiego węgla wymaga czasu i znacznych zasobów organizmu. Oczywiście wiem, że trzeba to pomieszać z prostszymi curkami, ale nadal część zasobów będzie zajęta rozbijaniem długich cukrów.
Jaki jest przewidywany czas dostarczenia ich od podania?
Z tego co wiem dla cukrów prostych jest to średno czas 8minut.
PS.
Który smak Olimpa Ci pasuje? Może coś zmieniło się w recepturze od 2lat kiedy ostanio to piłem - muszę spróbować.
Ważne - przed zabraniem każdego nowego specyfiku na trening warto przyjąć go w domu co by nikogo nie dopadł paradoks sraczki. 'Często a rzadko'.
Mimo, że nasze stroje są wyposażone w pampersy to one nie do tego ostatecznie służą
Napisano 26 grudzień 2010 - 14:45
Wiesz węglowodany długołańcuchowe w ten sposób dostarczasz tylko z napojem, więc nie jest to jedyne, ani główne źródło pożywienia. Jest dużo mniej! słodkie i po wypiciu nie musisz się obawiać nadmierny skok glikogenu po każdym większym łyku, który zapewnisz sobie np. batonikiem w razie potrzeby.
Jeszcze na tym nie jeździłem i mam zamiar w marcu zrobić kilka dłuższych wypadów i porównać Carbo/Izotoniki/Vextargo (Waxymaze) jako napój. Liczą się odczucia subiektywne . Wygląda obiecująco.
Jak masz pieniądze nie widzę problemu w używaniu Vextargo na treningu, ale nie widzę też potrzeby stosowania czegokolwiek droższego od Carbo.
Producenci podają, że ww długocząsteczkowe wchłaniają się szybciej od dekstryn i maltodekstryn. Raczej nie znajdę obiektywnych badań na ten temat .