Skocz do zawartości

Suplementacja w kolarstwie

667 odpowiedzi w tym temacie

#641 Bzyk

Bzyk
  • Użytkownik
  • 2570 postów

Napisano 14 wrzesień 2018 - 14:11

No ja generalnie biorę większość z SFD, ale potas u nich w sklepie biorę z Myvita, bo najlepiej cenowo wypada. Przynajmniej wersja 250 tabs, która aktualnie nie jest dostępna, ale widzę czysty proch wrzucili do oferty. 

https://www.sfd.pl/s...9.html#wartosci

Jaro z KFD żyła był, to nie do końca im ufam hehe. A suple z SFD pod marką Allnutrition są już w wielu aptekach. 

#642 hi_im_krzysiu

hi_im_krzysiu
  • Użytkownik
  • 122 postów
  • SkądBiałystok

Napisano 14 wrzesień 2018 - 17:11

zabieracie się od dupy strony do regeneracji, suplementacja to najmniej istotna rzecz w przypadku zdrowego sportowca

podstawa to dobrze zbilansowana dieta, sen, brak stresu, a suplementacja powinna być dobrana indywidualnie i na podstawie konkretnych badań i objawów

najprostszym sposobem będzie zapisanie sobie co jem w ciągu całego tygodnia, wszystkich posiłków (w tym płynów, które też zawierają kalorie i węgle) łącznie z gramatura i wrzucenie to do jakiegoś programu, który wyliczy nam ile jemy kcal, makro i mikroelementów (np. w http://cronometer.com/)

+ uwzględnienie do tego ile godzin tygodniowo spędzamy na treningach (ja przyjmuję, że na 1 godzinę treningu potrzebne jest 100g węglowodanów, czyli 400kcal)

kiedy już mamy policzone kcal z całego tygodnia, to liczymy sobie średnią dzienną spożytych kalorii i porównujemy z ilością 2500kcal (przykładowo, tyle mniej więcej powinien jeść nietrenujący zdrowy mężczyzna)

jeśli wyszło nam, że jemy np. 2200kcal to okaże się, że jemy o 300kcal za mało, a pamiętając o tym że robimy np. 10h treningów tygodniowo (które oznaczają 4000kcal dodatkowych, 4000/7dni to 570kcal) to zaraz okazuje się że jemy prawie 900kcal dziennie za mało, że zadbać o odpowiednią regenerację

co do legalnych supli: kreatyna zawsze, i jest to jej pozytywny efekt o który nam chodzi, będzie zwiększać całkowitą masę ciała o te 1-3kg, o to chodzi żeby komórki mięśniowe się nasyciły wodą, co podnosi ich wydajność, a to że jakaś tam kreatyna X "nie zalewa" dowodzi tylko temu, że nie działa,  wystarczy spojrzeć na etykietę, gdzie biorąc porcję np. 5g: w 5g monohydratu kreatyny mamy 5g kreatyny, a w super niezalewającej kreatynie X mamy 2g kreatyny w 5g porcji,  dla mnie miejsce kreatyny w kolarstwie istnieje np. w okresie zimowym (wtedy można użyć fazy nasycenia)

beta-alanina - super brać 1-2 miesiące przed sezonem startowym większą dawkę, a potem w trakcie trwania sezonu zmniejszyć dawkę dla potrzymania wysycenia

kofeina albo mateina z yerby albo guaranina z guarany, wszystkie mają podobne działanie - http://arkadiuszmatr...-na-wage-zlota/

boostery tlenku azotu - typu arginina, cytrulina, sok z buraka - kozak, ale też każdy musi sprawdzić to na sobie

bcaa - bez sensu jeśli mamy odpowiednio zbilansowaną diete, w której dbamy o odpowiednią podaż białka

a jeśli ktoś serio ma problemy z regeneracją, powodowaną np. dużą ilością stresu (psychicznego i fizycznego, np. podczas intensywniejszego okresu treningowego) to pomocnymi suplami mogą okazać się adaptogeny typu ashwagandha, kordyceps, różeniec górski (przy zakupie trzeba zwracać uwagę na skoncentrowanie subs. żeby wyszło korzystnie ekonomicznie) i nawet wit C w dużych dawkach

• Robert74 lubi to

#643 Bzyk

Bzyk
  • Użytkownik
  • 2570 postów

Napisano 14 wrzesień 2018 - 17:24

Generalnie, to mam wyliczony każdy makroskladnik co do grama w każdym posiłku, więc ja osobiście jestem ostatnią osobą, której powinieneś tłumaczy takie podstawy ;)
Pytanie było o „posiłek” potreningowy, a dyskusja zeszła na suplementy. A mając nawet ścisle wyliczone zapotrzebowanie i ułożoną dietę trudno jest dostarczyć z pożywienia odpowiednie dawki magnezu czy potasu. Więc to akurat warto dołączyć do suplementacji w każdym momencie.

#644 hi_im_krzysiu

hi_im_krzysiu
  • Użytkownik
  • 122 postów
  • SkądBiałystok

Napisano 14 wrzesień 2018 - 17:37

Pytanie było o „posiłek” potreningowy, a dyskusja zeszła na suplementy. A mając nawet ścisle wyliczone zapotrzebowanie i ułożoną dietę trudno jest dostarczyć z pożywienia odpowiednie dawki magnezu czy potasu. Więc to akurat warto dołączyć do suplementacji w każdym momencie.

Jak ktoś ma odpowiednią ilość hajsu i motywacji to zawsze może przebadać mocz, do tego sprawdzić ile potu wydala przez godzinę np w temp 15 a ile w 30 ważąc się przed godzinnym treningiem i po, i przebadać pot pod względem zawartości mikroelementów i na tej podstawie dobierać dawki

albo skorzystać z tego https://www.runners-...zupelnic,5113,2i zakładając, że mocz ma podobny skład co pot, też można pewnie wyliczyć ile tracimy mikro, chociaż pewnie nie ma to sensu bo każdy trening jest inny

#645 HarveyDent

HarveyDent
  • Użytkownik
  • 1105 postów
  • Skądwe mnie tyle piękna

Napisano 26 wrzesień 2018 - 12:51

Co do potreningówki to stosuje 100g gainera (tak żeby wyszło 200-300 kalorii), czasami zagryzę jakiem na twardo i wystarczy. 

Reszta z normalnym posiłkiem po ogarnięciu siebie i sprzętu.

Mam pytanko w sprawie kreatyny bo sezon na trenażer i siłownie coraz bliżej: Ile tego brać ? Jedni piszą że w kolarstwie  3g/dzień, inni że 1-1.5 wystarczy.

Zakładając że na siłownie zacznę w październiku, a na trenażer wskoczę w listopadzie to kiedy zacząć żeby uzyskać wysycenie mięśni ? 

To jest Forum Fanatyków
marvelo

Focus Izalco Race - rower nieelektryczny : Di2, Favero Assioma Duo, Garmin Edge 530, Varia RTL515, ION 200 RT

#646 robo

robo

ble ble

• Użytkownik
  • 2600 postów
  • SkądKońskie

Napisano 26 wrzesień 2018 - 22:01

Kreatynę można brać cały czas, 3-5 g / dzień. Zacznij już, bo trzeba trochę czasu, aby organizm się nasycił. Niby jest taka teoria, że można zacząć od fazy ładowania (nawet 20 g / dzień przez powiedzmy 5 dni), ale to bez sensu - wychodzi drożej.

"Wieczność jest bardzo nudna, szczególnie pod koniec" - Woody Allen

#647 hi_im_krzysiu

hi_im_krzysiu
  • Użytkownik
  • 122 postów
  • SkądBiałystok

Napisano 27 wrzesień 2018 - 13:15

czas nasycenia z faza ładowania i bez to różnica 1-2 tygodni, a skoro będziesz dopiero zaczynać treningi na siłowni to akurat jak zaadoptujesz się do nowego wysiłku, czyli te 1-2 tygodnie treningów, to będziesz miał optymalny poziom kreatyniny
czyli 5g codziennie od teraz

#648 Bzyk

Bzyk
  • Użytkownik
  • 2570 postów

Napisano 27 wrzesień 2018 - 20:47

W dzień nietreningowy daj 5g. Jak już zaczniesz treningi na siłowni dorzuć drugie 5g przed lub po treningu. 

Wcześniej wspomniane 3g dziennie daje się przy stałej suplementacji, nie cyklicznej. 

#649 Arni

Arni
  • Użytkownik
  • 3088 postów
  • SkądWLKP

Napisano 28 wrzesień 2018 - 20:02

Mi nawet 1,5g/dzień w ciągłej styka. Power przychodzi po ok. 3 tygodniach. Ale uwaga, nie na każdego kreatyna super działa, niektórzy nic po niej nie czują, zero, nul.

#650 Mediana

Mediana
  • Użytkownik
  • 414 postów
  • SkądLublin

Napisano 30 wrzesień 2018 - 17:25

Ja za namową :))) po treningu stosuję KFD Premium X-BCAA instant.

M..

Merida Scultura Disc 6000 - Black  Power :)

#651 EmPe

EmPe
  • Użytkownik
  • 1030 postów

Napisano 05 październik 2018 - 21:11

Mi nawet 1,5g/dzień w ciągłej styka. 

A w jakiej postaci bierzesz?? Bo kupiłem sobie monohydrat i nie wiem czy dobrze, bo po zakupie doczytałem, że w kolarstwie to raczej nie najlepszy wybór ;) Po za tym to jak to dawkować, bo doczytałem też, że powinno się dobierać do wagi, ja ważę 72 kg i z tego co tam piszą to wychodzi mi jakieś 3gr/dzień. Kupiłem Olimp Mega Tabs gdzie jedna ma niby 1100gr czystej kreatyny.

#652 Arni

Arni
  • Użytkownik
  • 3088 postów
  • SkądWLKP

Napisano 06 październik 2018 - 15:51

Jabłczan, ale ponoć monohydrat też nie jest zły, bo to najczystsza forma kreatyny. Że tak powiem, w 1g mono jest 1g kreatyny, w 1g jabłka jest 0,8g kreatyny. Ponoć do tego się to sprowadza w praktyce.

To co się pisze o kreatynie w większości tyczy pakerów. W kolarstwie nie potrzeba aż takich ilości, mięśnie za bardzo by się napompowały wodą (na tym polega działanie kreatyny przecież) co by skutkowały dużym przyrostem wagi. Dla tego w zupełności wystarczy nam 1 do 1,5g na dzień. Bierz jednego tabsa dziennie i wystarczy, po 3 tygodniach pojawią się pierwsze efekty, a po 2 miechach będziesz najlepszy... na osiedlu ;)

• EmPe lubi to

#653 EmPe

EmPe
  • Użytkownik
  • 1030 postów

Napisano 06 październik 2018 - 16:45

Za to osiedle masz plusa 😀 Tak czy owak dziękuję za opinię 🙂

#654 robo

robo

ble ble

• Użytkownik
  • 2600 postów
  • SkądKońskie

Napisano 06 październik 2018 - 21:47

Idąc tokiem rozumowania Arniego, to wypadałoby wyjeżdżając na trening napełniać bidony do połowy  ;)

Bierz kreatynę tak, jak to jest zalecane.

A jak chcesz dowiedzieć się więcej, to tu masz filmik, gdzie w prosty sposób omówiono co i jak:

• macior lubi to

#655 Arni

Arni
  • Użytkownik
  • 3088 postów
  • SkądWLKP

Napisano 07 październik 2018 - 14:04

Robo, ile lat masz styczność z kreatyną? Ja ją brałem już z 15/20 lat temu, kilka kg przez moje flaki tego przeszło. Powodzenia w braniu 1g/kg. Proponuję przed i po stanąć na wagę :) o ile na ciebie działa. Bidony nie mają z tym nic wspólnego.

I jeszcze jedno, zalecenia o braniu 1g/kg tyczą brania okresowego czyli np. 6/8 tygodni. W suplementacji ciągłej czyli przez okres kilku miesięcy, w zupełności wystarcza nam 1/1,5g dziennie. Mięśnie i tak się nią wysycą. Linki do filmów o sposobach brania przez pakerów nas nie interesują, pokaż film gdzie jest mowa o braniu kretki przez sportowców dyscyplin wytrzymałościowych.

#656 robo

robo

ble ble

• Użytkownik
  • 2600 postów
  • SkądKońskie

Napisano 07 październik 2018 - 18:17

To nie są filmiki "dla pakerów", tylko o kreatynie - co to jest, jakie są zalety suplementowania kreatyną, jak brać właśnie, itp.

Moja uwaga o bidonach dotyczyła tego, że jeśli chcesz mieć dobre efekty biorąc kreatynę przez czas, gdy będziesz trenował na siłowni, to po kiego grzyba brać 1/2 lub mniej zalecanej dawki ? Uważam, że warto wykorzystać w pełni ten okres, biorąc kreatynę w dawkach jak to jest zalecane (czyli 3-5g/na dzień, zależnie od masy własnej) i zrobić konkretny progres na siłowni. Oczywiście, działanie kreatyny polega na tym, że do komórek mięśniowych jest absorbowana woda, ale czy to źle ? - mamy możliwość magazynowania większej iloci glikogenu mięśniowego - było o tym w filmiku (ok. 4.20). Nie ma się co przejmować, że masa wzrośnie o tą zaabsorbowaną wodę ? - przecież to jest właśnie dobroczynne działanie. U mnie nie zaobserwowałem wzrostu masy - jakieś wahania +/- 1 kg w tygodniu kiedy zacząłem brać.

Żeby przymasować (konkretnie zwiększyć masę mięśniową), co dla kolarstwa nie musi być pożądane, to trzeba by jeszcze odpowiednio jeść, wejść na + kaloryczny. Wtedy wiadomo: siłka + dieta na masę + kreatyna = masa (nie tylko mięśniowa). Uważam, że jak się pozostanie na utrzymaniu, to masa nie pójdzie w górę, a siła wzrośnie.

No i nie wiem skąd ci przyszło do głowy branie 1g/kg - nie pokręciłeś czegoś ?

#657 Bzyk

Bzyk
  • Użytkownik
  • 2570 postów

Napisano 07 październik 2018 - 18:32

To więcej kreatyny z wołowiny już dostarczymy hehe. Nie róbmy z kreatyny jakiegoś magicznego środka, że nagle kogoś rozsadzi. 

• macior lubi to

#658 Arni

Arni
  • Użytkownik
  • 3088 postów
  • SkądWLKP

Napisano 07 październik 2018 - 18:57

Robo, piszesz o drobnych, bo na ciebie nie działa. Kretki je się 1g/kg (to nie jest błąd) jeśli mowa o maksumalnym podniesieniu siły i masy mięśni. Ten system u niektórych na siłowni potrafi dać nawet 30/50kg w siadach i spokojnie 10kg wagi ciała.
Tak, to jest maksymalne wykorzystanie możliwości kreatyny, a nie takie drobne jak 3g.

I gdzie jest powiedziane, że kretki nie je się w systemie ciągłym czyli cały rok? Ten system w kolarstwie jest znacznie efektowniejszy, nie ma retencji wody i nie ma spadku siły, bo tę utrzymamy długi czas, także w okresie startowym, a jedynie wysycenie trwa nieco dłużej.
Metodą twoją tyle co zbudujesz w 2 miechy, tyle samo stracisz po odstawieniu, a nie o to chodzi. Posłuchaj innych co mają do powiedzenia o kreatynie, Bilczyński także wskazuje i zaleca zgodnie z najnowszymi badaniami, branie w ciągu i wtedy tak małe ilości (0,3g/10kgwc co dla 80kg daje tylko 2,4g. Osobiście i nie tylko, stosuję 1,5g i to też działa, bo poprostu na mnie kreatyna działa). To co mówi ten gość, to nic innego jak metody dla pakerów i to takich chyba początkujących chudzielców.

Edit. Już widzę błąd, ma być 1g/10kgwc. Sorki, ale nie zmienia to faktu, iż taki osobnik 80kg musi wciągnąć metodą cykliczną 8g/dziennie, a nie 3 czy 5. Zresztą jak dyskusyjnym jest zalecenie sztywnej dawki, czy osobnik o wadze 60kg ma jeść 5g, a taki 100kg może 3g? Pierwszy ma powiedzmy 20kg mięśni, a drugi 50. Obaj mieszczą się przecież w przedziale dawkowania. Na logikę panowie.

Brać jak zalecają? Hehe, kiedyś na opakowaniu BCAA Dimatize pisali - 2 kapsułki przed i 2 kapsułki po treningu. Łącznie dawało to 2g BCAA :D Więcej to niemowlak zje w twarożku :D Tak to z tymi zaleceniami bywa.

Bzyku, tak jest, ale jedząc tego mięsa 1kg dziennie. Powodzenia :) Co więcej, po wysyceniu i tak nie będzie potrzeby dostarczania jej więcej niż wspomniane 0,3g/10kgmc.
  • EmPe i cauchy lubią to

#659 macior

macior
  • Użytkownik
  • 130 postów

Napisano 08 październik 2018 - 21:35

Co nie zmienia faktu, że 1-2g dziennie to dla kolarza ... 6 latka.

To nie farmakologia żeby 5g kreatyny dziennie nagle spowodowało 10kg wzrostu wagi to raz, dwa nawet jak wpadnie 2-3kg wagi więcej, to ta kreatyna da więcej pozytywów niż te 2kg wagi negatywów.

#660 Arni

Arni
  • Użytkownik
  • 3088 postów
  • SkądWLKP

Napisano 09 październik 2018 - 14:16

Jedz ile wlezie, co mnie to. Smacznego.

Dodaj odpowiedź