Skocz do zawartości

Zdjęcie

Jakie okulary?

1400 odpowiedzi w tym temacie

#1181 slaweuszek

slaweuszek
  • Użytkownik
  • 247 postów

Napisano 16 styczeń 2020 - 08:03

Wygląda jak Oakley lub któryś z modeli 100%

Wysłane z X-ej generacji Note'sa ... z plusem

#1182 zorba

zorba
  • Użytkownik
  • 289 postów
  • Skądz Będzina

Napisano 16 styczeń 2020 - 08:13

Przy modelu Jawbreaker oprawki są też pod szkłami. To może być Radar albo bardziej 100% Speedcraft

ZORBA pozdrawia !!

#1183 slaweuszek

slaweuszek
  • Użytkownik
  • 247 postów

Napisano 16 styczeń 2020 - 08:14

Poprawiłem swoją odpowiedź, bo faktycznie one nie mają ramek na dole.

Wysłane z X-ej generacji Note'sa ... z plusem

#1184 Damios

Damios
  • Użytkownik
  • 163 postów

Napisano 16 styczeń 2020 - 10:06

Przy modelu Jawbreaker oprawki są też pod szkłami. To może być Radar albo bardziej 100% Speedcraft

Chyba te Speedcrafty jak patrzę po necie.

Bielsko-Biała Cycling

#1185 sirkozi

sirkozi
  • Użytkownik
  • 2297 postów
  • SkądGdańsk

Napisano 16 styczeń 2020 - 18:46

Bora jeździ w 100%, a Sagan jest jednym z ich głównych ambasadorów.

• Damios lubi to

#1186 Karol30

Karol30
  • Użytkownik
  • 53 postów

Napisano 21 maj 2020 - 22:02

Widać że nie masz zielonego pojęcia o okularach z Ali :)

Jeżdżę trzeci sezon z wkładką korekcyjną i nic mi niczego nie zniekształca, UV400 sprawdzone u optyka razem z polaryzacją.

Koszt niewielki. Szkła z okularów ciężko wyjąć, przy upadku po prostu spadły z twarzy, nic się nie połamało.

Możesz wysłać link tych okularów ? Masz jakaś chińska firmę czy repliki znanej marki? Sam jestem na etapie wyboru. Do tej pory używam tylko oryginalnych okularów i szkieł. Czytam opinie są różne, kuszą cena repliki oakleya i poc. Skupiałem się na okularach z wkładka korekcyjna. Natomiast jeszcze się zastanawiam czy nie spróbować soczewek i kupić ori okulary. Wkładki korekcyjne od okleys to koszt 400 zł.

#1187 Kekacz

Kekacz
  • Użytkownik
  • 1112 postów
  • SkądRzeszów

Napisano 22 maj 2020 - 06:43

Podróby chciałeś napisać.

Repliki są produkowane albo przez przez właściciela praw do nazwy/wzoru lub podmiotu, który otrzymał na nią licencję.

Należy nazywać rzeczy po imieniu.

• mikroos lubi to

Trzepak 

"MAMIL"

#1188 Yudo

Yudo
  • Użytkownik
  • 694 postów

Napisano 22 maj 2020 - 20:51

Teraz to już się zupełnie pokopało i nie wiadomo co jest repliką, co podróbą, co cytatem i kto kogo kopiuje.

Oakley robi repliki oakleyów 30 lat wstecz.

Alba optics robi (podróby? repliki?) oakley razor blades (model delta).

Oakley robił modele mocno inspirowane brico Cippoliniego.

A 2/3 współczesnych okularów ekoi, poców, 100% itp. jest co najmniej mocno inspirowane eyeshadeami Lemonda z połowy lat 80-tych.

• Marcin321 lubi to

#1189 Karol30

Karol30
  • Użytkownik
  • 53 postów

Napisano 24 maj 2020 - 10:50

Witam,

Używa ktoś tutaj okularów z alli? Mam na myśli podróbki giro, 100% czy oakley. Interesują mnie oprawki z wkładką korekcyjną. Stosujecie? Jest to w miare przyzwoite rozwiązanie? Do amatorskiej jazdy wystarczające?

https://pl.aliexpres....e1d42e0eSpUB0E

https://pl.aliexpres....e1d42e0eSpUB0E

#1190 sirkozi

sirkozi
  • Użytkownik
  • 2297 postów
  • SkądGdańsk

Napisano 24 maj 2020 - 11:35

Dziwnie skonstruowane pytanie. Profesjonaliści mają jakieś lepsze oczy? :D Ludzie twierdzą, że takie oksy mają filtry UV, więc pod tym względem nie różnią się od markowych produktów. Co do jakości optyki pewnie ciężko stwierdzić. Na żywo widziałem oprawki podrób Oakley i były w zasadzie nie do odróżnienia od oryginału.

Mnie interesuje jedna kwestia. Jaki jest powód zakupu podrób?

#1191 mikroos

mikroos
  • Użytkownik
  • 8634 postów
  • SkądSzczecin

Napisano 24 maj 2020 - 11:37

Powód jest jeden: nieuczciwość.

rowerplus-logo-2.png

A Ty masz już swoje CZARNE ODBLASKI?

#1192 Karol30

Karol30
  • Użytkownik
  • 53 postów

Napisano 24 maj 2020 - 11:50

Fakt, żle skonstruowałem pytanie. :D Chodziło mi tu o praktyczność tych wkładek i jakość prudktu, głównie szkieł jak i właśnie jakości optyki. Sam nie oszczędzam na okularach bo obecnie na codzień noszę oprawki stark z najwyższym modelem szkieł łacznie za 2300zł i szkoda mi ich na rower. Natomiast kolarstwo u mnie czysto rekreacyjne i szkoda mi wydać 1800zł na okulary rowerowe.

Gdybym nie potrzebowal korekcji nawet bym nie myślał o podróbach i kupił oakleye za 4 czy 5 stówek. Natomiast bylem w oakley i wtapiana korekcja do jawbreakerów do 1200zł plus koszt oprawek 600/800zł zależnie od modelu. Zamówie chyba z czystej ciekawości. Rozważam jednak czy nie spróbować soczewek konaktowych i kupić oryginał. Te z alli z ciekawości raczej zamówie bo tak naprawde to groszowa sprawa, w razie niezadowolenia można odsprzedać.

Dziwnie skonstruowane pytanie. Profesjonaliści mają jakieś lepsze oczy? :D Ludzie twierdzą, że takie oksy mają filtry UV, więc pod tym względem nie różnią się od markowych produktów. Co do jakości optyki pewnie ciężko stwierdzić. Na żywo widziałem oprawki podrób Oakley i były w zasadzie nie do odróżnienia od oryginału.

Mnie interesuje jedna kwestia. Jaki jest powód zakupu podrób?

#1193 sirkozi

sirkozi
  • Użytkownik
  • 2297 postów
  • SkądGdańsk

Napisano 24 maj 2020 - 13:48

A, chodzi głównie o wkładki korekcyjne. Jest odpowiedni temat ze 2 niżej niż ten, z wartościowymi informacjami.

#1194 Adonis

Adonis
  • Użytkownik
  • 63 postów

Napisano 26 maj 2020 - 21:11

Ja kupiłem podróby 100% Racetrap z Aliexpress https://www.aliexpre...d=4000603185483

są słabo wyprofilowane. Po bokach sporo odstają od oczu, przez to czasem przeszkadza wiatr, a najbardziej co mi przeszkadza to jesli slonce swieci z tyłu to czasem odbija mi słońce od wewnętrznej strony, przez to pogarsza widoczność. Może jak zmienie szkla na ciemne to bedzie ciut lepiej.

Drugi raz bym ich nie kupił. 

#1195 Karol30

Karol30
  • Użytkownik
  • 53 postów

Napisano 26 maj 2020 - 21:23

Ja kupiłem podróby 100% Racetrap z Aliexpress https://www.aliexpre...d=4000603185483

są słabo wyprofilowane. Po bokach sporo odstają od oczu, przez to czasem przeszkadza wiatr, a najbardziej co mi przeszkadza to jesli slonce swieci z tyłu to czasem odbija mi słońce od wewnętrznej strony, przez to pogarsza widoczność. Może jak zmienie szkla na ciemne to bedzie ciut lepiej.

Ciekawe czy takie rockbrosy beda lepszej jakosci, to nie zadna kopia a dobra chinska marka jak spexel czy rion? Wyglądają nieźle i cen też spoko.

https://pl.aliexpres....7efc3e60dJzGTR

#1196 Adonis

Adonis
  • Użytkownik
  • 63 postów

Napisano 26 maj 2020 - 22:40

@Karol30, tak widziałem je, ładne ale ja nie chciałęm fotochromów. Chciałem tak jak w moich podróbach mieć szybki wymienne. 
A z tej marki co podesłałeś nie znalazłem takiej opcji. 

#1197 sirkozi

sirkozi
  • Użytkownik
  • 2297 postów
  • SkądGdańsk

Napisano 27 maj 2020 - 15:44

A oryginały dobrze leżą czy po prostu marudzisz, że ten kształt oprawek jest niedopasowany do twojej twarzy? To tak jakby ktoś kupił buty 46 na stopę 42 i się dziwił, że są luźne.

#1198 Argi

Argi
  • Użytkownik
  • 494 postów

Napisano 27 maj 2020 - 17:43

Ciekawe czy takie rockbrosy beda lepszej jakosci, to nie zadna kopia a dobra chinska marka jak spexel czy rion? Wyglądają nieźle i cen też spoko.

https://pl.aliexpres....7efc3e60dJzGTR

Mam te okulary. To już drugie fotochromy od Rockbros. Robią bardzo przyzwoite okulary, nic nie pęka, dobre materiały. Fotochrom działa, ale nie mam porównania do markowych, najpierw chciałem sprawdzić czy foto jest dla mnie. Teraz to moje podstawowe okulary. Bardzo wygodne, w zasadzie nic mi w nich nie przeszkadza. Tyle, że są naprawdę duże, zobacz sobie fotki w komentarzach. Szkła mają fajne grafitowe zabarwienie, bez wpadania w brązy.

Będziesz Pan zadowolony.

P.S Rockbros to jeden z moich najszybciej wysyłających Chińczyków :)

#1199 Adonis

Adonis
  • Użytkownik
  • 63 postów

Napisano 27 maj 2020 - 18:03

@Sirkozi, 
nie przymierzałem oryginalnych. Z resztą podróby nie muszą być dokładnie takie same w kształcie jak oryginał, także nawet jakbym przymierzył to na niewiele by mi się to zdało.Patrząc po zdjęciach oryginalnych w necie wydaje się, że są bardziej dopasowane, mam na pewno szersza facjate niż Valverde a na nim wyglądają na dopasowane. 

Ja nie porównuje tutaj podróbki do oryginału, tylko oceniam wersje chińską. 

#1200 Karol30

Karol30
  • Użytkownik
  • 53 postów

Napisano 27 maj 2020 - 22:30

Mam te okulary. To już drugie fotochromy od Rockbros. Robią bardzo przyzwoite okulary, nic nie pęka, dobre materiały. Fotochrom działa, ale nie mam porównania do markowych, najpierw chciałem sprawdzić czy foto jest dla mnie. Teraz to moje podstawowe okulary. Bardzo wygodne, w zasadzie nic mi w nich nie przeszkadza. Tyle, że są naprawdę duże, zobacz sobie fotki w komentarzach. Szkła mają fajne grafitowe zabarwienie, bez wpadania w brązy.
Będziesz Pan zadowolony.

P.S Rockbros to jeden z moich najszybciej wysyłających Chińczyków :)

Wiem że są duże, takich właśnie szukam. Nie pasują Mi ani niecpodobaja się te wąskie ,,szybkie” modele które przypominają mi oksy wujka Janka jadącego w passacie z przed kilku nastu lat. Ten rockbros zwrócił moja uwagę, zamówię je albo fejk jawbreaker bo je mierzyłem w sklepie i się dobrze w nich czułem. Dzięki za info.

Dodaj odpowiedź