Bidon
#82 Gosc_OutsideR_*
Napisano 03 czerwiec 2011 - 15:18
Kto z Was może coś (sensownego) powiedzieć o tym produkcie ? :
bidon ELITE Hygene Corsa
Ja polecam. Wcześniej miałem różne tańsze i zasadnicza wada - przeciekały co mnie bardzo drażniło. Te elite wygladają na solidnie wykonane, u mnie wchodza łatwo do koszyków i NIE CIEKNĄ
Napisano 03 czerwiec 2011 - 20:57
Ja je otwieram zębami bez najmniejszych problemów. Przy czym nie używam do tego jedynek (też mam przyklejane :mrgreen:) a zęby kłowe.Gdyby nie to, że ustnik trzeba wyciągać zębami (tak jak pisałem - obawa, żeby nie wyrwać przyklejonej dentystycznie jedynki), to chyba bym je dalej używał.
Sprawdziłem ceny tych Camelbaków - kolega szaleje, ja bym nie był gotów wydać tyle kasy na bidon.
Napisano 03 czerwiec 2011 - 21:02
Ja nie żałuję zakupu i dlatego polecam ten bidonik
Napisano 03 czerwiec 2011 - 21:08
Wszystko zależy od tego jakiego koszyka się używa. W koszyku Topeak nie ma problemu dzięki elastycznej gumce, a trzyma nieźle (na KR zgubiłem dwa bidony, bo mi się gumka urwała w jednym koszyku). Jak zmieniłem koszyk na bardziej profesjonalny, jakiś lekki, to bidon Continental cholernie ciężko w to wchodził i jeszcze ciężej wychodził.No i ciasno siedzi (trochę za ciasno, bo ciężko go wyjać, ale nie ma obaw, że wypadnie na dziurawym asfalcie) w koszyku (Specialized Rib Cage Pro).
Napisano 04 czerwiec 2011 - 08:20
Napisano 04 czerwiec 2011 - 09:23
pozatym nie są w 100% szczelne.Przyjemny w dotyku gumowany ustnik, ale twardy plastik i w środku strasznie czuć tym plastikiem
Myślę, że największą ich wada jest właśnie ten plastikowy zapach którego bardzo ciężko się pozbyć, przy izotoniku może tak nie czuć ale jak sie ma w bidonie samą wodę to nie jest dobrze :-|
Napisano 04 czerwiec 2011 - 19:00
Napisano 04 czerwiec 2011 - 20:03
Ja je otwieram zębami bez najmniejszych problemów. Przy czym nie używam do tego jedynek (też mam przyklejane :mrgreen:) a zęby kłowe.Gdyby nie to, że ustnik trzeba wyciągać zębami (tak jak pisałem - obawa, żeby nie wyrwać przyklejonej dentystycznie jedynki), to chyba bym je dalej używał.
Sprawdziłem ceny tych Camelbaków - kolega szaleje, ja bym nie był gotów wydać tyle kasy na bidon.
Mam bidony w kolorze "carbon", czyli mleczno biały z czarnym i widać ile jest jeszcze płynu w bidonie. W czarnym pewno jest kłopot ze sprawdzeniem, ale jest jeszcze odmiana przeźroczysta...
W sumie faktycznie można półgębkiem otwierać, aczkolwiek musiałbym się przyzwyczaić.
Jednak tak jak travisb jestem z bidonów wyjątkowo zadowolony, a wydatek za 2 sztuki ok. 90 zł (z przesyłką) to nie majątek, zwłaszcza że z bidonów jestem naprawdę zadowolony.
Ja mam koszyki Zefalowskie i bidony trzymają się w nich b.mocno, a wyciągnięcie ich jest dziecinną igraszką. Wystarczy pociągnąć do siebie - nie trzeba wysuwać. Niby nie do pogodzenia, ale jednak to prawda... W MTB nawet jadąc po największych dziurach i z dużą prędkością nie zdarzyło mi się, żeby bidon wyskoczył z takiego koszyka. Nie wspominając o trzymaniu na szosie.
Kosztuje grosze, wygląda naprawdę nieźle (w szosie czarny i biały - pod kolor ramy, w mtb biały), funkcjonalność świetna, waga 46g też nie jest za duża.
Jeśli ktoś jednak jest maniakiem wagi, to zefal ma również odmianę karbonową, o połowę lżejszą, za to 4,5x droższą:
Focus Izalco, Giant Trinity, Accent CX, Cube Stereo Hybrid 140 HPC Race 750
#94 Gosc_KeNaJ_*
Napisano 04 czerwiec 2011 - 22:14
Napisano 05 czerwiec 2011 - 21:36
Są prawe i lewe - w zależności od preferencji. Chyba tylko plastykowe, wersji karbonowych nie widziałem.
Focus Izalco, Giant Trinity, Accent CX, Cube Stereo Hybrid 140 HPC Race 750
Napisano 10 czerwiec 2011 - 18:40
?? będzie pasował do TEGO KOSZYKA TACX
Jaką średnicę mają bidony elite ? :roll:
Mam bidony tacxa ,ale 500ml i to jest stanowczo za mało.. :->
Napisano 10 czerwiec 2011 - 21:14
Profesjonalny serwis i montaż kół do rowerów www.velotech.pl
Serwis rowerowy - Kraków tel: 666-316-604, [email protected]
Masz pytanie o koła - to zadzwoń najpierw !!!!!!! w godz. - 12.oo - 19.oo
Napisano 11 czerwiec 2011 - 09:57
Ja kupowałem na Ebayu koszyki od chińczyka i trzymają jedwabiscie, i w MTB na dziurach i na szosie, , mam też koszyki Agogo i też trzymają bidony dobrze - wszystkie jakie mam to karbonowe, wywaliłem te Zeffale bo brzydkie są i słabiej trzymają niż karbońce.
Ja uzywam koszykow karbonowych , idealnie mi sie spasuja z bidonami Elite na dlugosc i nie ma zadnego problemu z wysciaganiem podczas szybkiej jazdy .
Ja mysle ze dla kazdego szukajacego koszyki ElITE beda , idealnym wyborem dlatego ze idelanie dopasowuja sie do ksztaltu bidonu .
Co do samych karbonowych trzeba sobie dobrac , bo czasami niektore bidony nie pasuja i jest luz na wertepach ;-)
Napisano 13 czerwiec 2011 - 18:45
czy TEN BIDON ELITE
?? będzie pasował do TEGO KOSZYKA TACX
Jaką średnicę mają bidony elite ? :roll:
Mam bidony tacxa ,ale 500ml i to jest stanowczo za mało.. :->
Raczej nie beda, Elite sa wezsze. Bidony Tacx jednak wystepuja w wersji 750ml, ale są w Polsce dosc trudno dostepne. Jakies sklepy internetowe powinny j jednak mieć.