Jump to content

Photo

Bukłak na szosę ?

85 replies to this topic

#61 Stormik

Stormik
  • Użytkownik
  • 228 posts
  • SkądKoźle/Opolskie

Posted 13 May 2012 - 16:14

no powiem ci fajne rozwiązanie :mrgreen: a tak z ciekawości ile ci tam wchodzi ?
Tylko szkoda że ja mam najmniejszą chyba ramę albo jedną z mniejszych i jak włożę bidon 0,7l to ma tylko trochę miejsca (jak leży tak \ ) a jak włożę go w ten koszyk co jest pionowo( l ) to ledwo co wchodzi i trzeba go wcisnąć i dopiero wskoczy na styk.
PS.
Masz jakieś wymiary tego bidonu/bukłaka ? To bym sobie zmierzył czy ewentualnie mi wejdzie jakoś :mrgreen:

#62 GrzegorzP

GrzegorzP
  • Użytkownik
  • 1,130 posts
  • SkądLeszno

Posted 13 May 2012 - 16:27

No właśnie do małych ram to fajne rozwiązanie i bezpiecznie wygodnie się pije .Butelka to pet 1,5 litra .Potrzebny taki koszyk http://www.sportpoin...l-t-tmd02b.html długośc całkowita koszyka to 37cm , , od góry koszyka do górnego miejsca na śrubę 23cm . Potrzebna jeszcze rurka Smartube http://www.ebay.co.u...6.c0.m270.l1313 ale bez ustnika http://www.velonews....dla-oszczednych lub tak http://www.bluedesert.co.il/h2b.html

#63 Stormik

Stormik
  • Użytkownik
  • 228 posts
  • SkądKoźle/Opolskie

Posted 13 May 2012 - 19:24

a do tego masz jakiś specjalny bidon/butelkę ? czy po prostu wkładasz 1,5l wody niegazowanej zakręcasz tą rurkę i gotowe ?
Aha i trochę drogi ten koszyk :-/ bo jednak 50zł na koszyk którego bym używał gdzieś raz czy dwa na miesiąc to trochę lipa. A budżetem nie grzeszę i muszę iść gdzieś do roboty na kilkanaście dni żeby na oponki chodziarz zarobić :mrgreen:

#64 Hrehor

Hrehor
  • Użytkownik
  • 503 posts
  • SkądKraków

Posted 13 May 2012 - 19:28

hmmm, jak jedziesz szosą to możesz próbowac w jakieś sakwy na przód ofc, ale to nie bedzie wyglądać prO itp itd. ja na Twoim miejscu próbowałbym wcisnąć jak na mnie w jakąś jedną sakwę małą raczejw takim razie.

#65 Stormik

Stormik
  • Użytkownik
  • 228 posts
  • SkądKoźle/Opolskie

Posted 13 May 2012 - 21:20

no też właśnie tak myślałem :mrgreen: tylko żeby na tył lecz jak zobaczyłem ceny bagażników to się trochę zniechęciłem bo są porównywalne do ceny plecaka xD

#66 Mikip

Mikip
  • Użytkownik
  • 323 posts
  • SkądSzczecin

Posted 13 May 2012 - 23:18

Jak jest zamontowany ten duży koszyk to wejdzie jeszcze zwykły na rurę podsiodlowa ?

#67 Mikip

Mikip
  • Użytkownik
  • 323 posts
  • SkądSzczecin

Posted 13 May 2012 - 23:19

Jak jest zamontowany ten duży koszyk to wejdzie jeszcze zwykły na rurę podsiodlowa ?

#68 GrzegorzP

GrzegorzP
  • Użytkownik
  • 1,130 posts
  • SkądLeszno

Posted 14 May 2012 - 10:29

Stormik, zwykła butelka pet prosto ze sklepu , jak wypijesz wszystko - wyrzucasz i kupujesz nową. Mikip, - raczej będzie kolidować - przymierzałem do swoich trzech ram.

#69 Mikip

Mikip
  • Użytkownik
  • 323 posts
  • SkądSzczecin

Posted 14 May 2012 - 14:42

kurde to szkoda bo w końcu 1,5l mam w 2 bidonach jednak jakby było tak że 1,5l w butelce i do tego 700ml w standardowym bidonie to byłaby fajna opcja

#70 netta1987

netta1987
  • Użytkownik
  • 301 posts
  • SkądAugustow/ Białystok

Posted 14 May 2012 - 14:56

i tu mnie zastanawia jak to ładnie się urywa na jakieś nierówność (czytaj dziurze ) na drodze bo waga robi swoje a ramy są cieniowane. 1 maja na jednym z cyklów MTB byłem światkiem jak na trasie po jednej z muld leżały sobie koszyki z bidonami i śrubami (0,5l jak i 0,7) na ten widok ucieszyłem się że mam bukłak bo jakoś nie chciał bym wyrwać mocowania z ramy

#71 Prozor

Prozor
  • Moderator
  • 8,638 posts
  • SkądSulęcin

Posted 14 May 2012 - 15:34

światkiem

- czyli takim malutkim światem? No chyba, że byłeś świadkiem? Jedna literka, a znaczenie całego wyrazu odmienne...

Tak samo jak jazda po szosie i jazda po muldach MTB - jakoś nikt na szosie świadomie nie skacze po takich dziurach/muldach jak to się zwykło robić w MTB, tak więc z dodatkowego 0,75 kg obciążenia na koszyk tragedii bym nie robił.

Focus Izalco, Giant Trinity, Accent CX, Cube Stereo Hybrid 140 HPC Race 750

24-d4e1077f23de8150b93d6b38a42ed7c3.png Grupa Forum na Garmin Connect

#72 netta1987

netta1987
  • Użytkownik
  • 301 posts
  • SkądAugustow/ Białystok

Posted 14 May 2012 - 16:03

tyle że ramy są też inaczej cieniowane i w mtb te hopki są wliczone w wytrzymałość

#73 Hrehor

Hrehor
  • Użytkownik
  • 503 posts
  • SkądKraków

Posted 14 May 2012 - 18:23

tylko że na szosie się w ogóle nie skacze więc w czym problem?

#74 jacekjacek

jacekjacek
  • Użytkownik
  • 111 posts
  • SkądCzęstochowa

Posted 21 July 2012 - 21:26

Na szose tylko bidony, ja używam podium chill camelbaka x2 - w koszykach. Na mtb przy dłuższych wyprawach zabieram plecak z bukłakiem camelbaka.
moim zdaniem na codzienne treningi bukłak jest bardziej kłopotliwy nawet w częstym myciu, potem suszeniu itd. Trzeba myć często rurkę, ustnik inaczej brzuszek potrafi mocno boleć na trasie.
Polecam do bukłaków zakup od razu zestawu do czyszczenia - nawet bidony fajnie się tym myje.

#75 Amateur_PL

Amateur_PL
  • Użytkownik
  • 54 posts
  • SkądTrzebnica

Posted 23 July 2013 - 21:16

Witam,

Trochę odświeżę temat. W chwili obecnej mam jeden bidon 750ml, nigdy nie mogłem zebrać się na kupno drugiego więc mała butelka w kieszonce na plecach albo zakup wody po drodze... ale w końcu trzeba to zmienić.

Zwykle jeżdżę na dystansach 50-70km, trwa to ~2h. Doradźcie, czy lepiej zrezygnować z bidonów i zainwestować sobie w bukłak 2l, czy nie kombinować i kupić sobie drugi bidon... ?

Zalety bukłaków to pojemność, gdzieś czytałem że wygodniej z tego pić, można zapakować jakieś dodatkowe akcesoria, długi rękaw, banany (to co się nie mieści pod siodełkiem). Ale czy w pochylonej pozycji nie zsuwa się na głowę/kask?

Wady, to chyba http://www.velominat...m/the-rules/#32

Najbliżej mnie do nabycia mam http://www.decathlon...id_8243904.html i http://www.decathlon...id_8203174.html Warte są one w ogóle uwagi?

#76 Siara_iwj

Siara_iwj

Zło Konieczne

• Moderator
  • 2,263 posts
  • SkądSheffield

Posted 23 July 2013 - 22:58

nie kombinować i kupić sobie drugi bidon

sam sobie odpowiedziałeś ;-)

#77 mikroos

mikroos
  • Użytkownik
  • 8,664 posts
  • SkądSzczecin

Posted 24 July 2013 - 06:01

Zdecydowanie kup drugi bidon. Dwa bidony, choćby największe, to zawsze rozwiązanie o niebo lepsze (jeżeli nie z powodu wyglądu, to choćby ze względu a lepiej wentylowane plecy i brak ucisku) od plecaka.

Na rynku masz dostępne bidony w rozmiarze nawet całego litra - nie są oczywiście powalająco piękne, ale biją na głowę plecak :-P

rowerplus-logo-2.png

A Ty masz już swoje CZARNE ODBLASKI?

#78 Amateur_PL

Amateur_PL
  • Użytkownik
  • 54 posts
  • SkądTrzebnica

Posted 24 July 2013 - 19:38

a jest ktoś kto wozi bukłak na szosie i przedstawiłby swój punkt widzenia?

#79 mikroos

mikroos
  • Użytkownik
  • 8,664 posts
  • SkądSzczecin

Posted 24 July 2013 - 19:52

Tak, ja woziłem (choć to bardzo stare dzieje) . Zrezygnowałem bardzo szybko po tym, jak kleiły mi się od potu całe plecy, a pewnego pięknego dnia wyrwałem ustnik (tak, moja wina, ale to się może zdarzyć) i obałem się cały klejącym się izotonikiem 50 km od domu.

Od tego czasu stawiam na dwa bidony ;-)

Inna sprawa, że z bukłaka nie możesz oblać sobie głowy wodą, nie możesz wozić ze sobą dwóch różnych napojów, picie zajmuje więcej czasu (bo musisz zassać napój) a do tego wszystkiego ogrzewasz napój własnym ciałem - chyba nie o to chodzi...

rowerplus-logo-2.png

A Ty masz już swoje CZARNE ODBLASKI?

#80 Gosc_Cyborg_*

Gosc_Cyborg_*
  • Gość

Posted 08 October 2013 - 13:53

a jest ktoś kto wozi bukłak na szosie i przedstawiłby swój punkt widzenia?

Ja korzystam czasami na dłuższych dystansach z takiego rozwiązania

http://shop.camelbak..._c_1120_cl_1662

Pojemność 2,1l teoretycznie. W praktyce jakieś 1,8l.

To jest potówka, w której między ściankami umieszczony jest zbiornik podobny jak w plecakach.

Ma to dodatkową izolację, żeby plecy się nie pociły (do pewnej temperatury działa :) )

To + bidon i mam paliwo na 4 godziny jazdy bez zatrzymywania.

Wady:

- jak jest pełny to czuć to na plecach no i wygląda się średnio :)

- czyszczenie jak w normalnym plecaku.

Używam na maratonach, na których chcę powalczyć bez zatrzymywania.

Reply to this topic