Gdzieś przeczytałem że podobno nie przypadkowo producenci wsadzają offset do modeli tańszych dla amatorów. Po prostu takie rozwiązanie zwiększa bardziej komfort jazdy, nie obciążając przy tym kolan oraz sprzyja spokojniejszemu stylowi jazdy
Przede wszystkim, czy sztyca będzie z offsetem czy też bez jest zależne od długości nóg kolarza. Z zasady przyjmuje się przy doborze ustawienia siodła, że przy ustawieniu korb poziomo, pion od kolana powinien przebiegać w osi pedała. Na ogół w rowerach szosowych stosuje się sztyce z offsetem, zapewniającą montaż siodełka mniej więcej w połowie prętów. Jednak jeśli kolarz ma krótsze nogi (proporcjonalnie w stosunku do tułowia) może okazać się, że przy optymalnym ustawieniu siodełka, jest ono przesunięte bardzo do przodu, albo co gorsza nie zapewnia optymalnego ułożenia kolana względem osi pedała i nacisk na pedał może odbywać się nogą z kolanem przesuniętym w tył, co powoduje nadmierne obciążenie stawu kolanowego. W tym przypadku sztyca z mniejszym lub nawet zerowym offsetem - czyli bez offsetu będzie sztycą zapewniającą montaż siodełka w optymalnym miejscu mocowania - czyli mniej więcej na środku prętów.
Taki przypadek jest np. u mnie. Właśnie kupiłem sztycę:
Akurat te sztyce sprzedają "w kup teraz" (Buy It Now) $59 z wysyłką. Licytacja na ebay.com, cena wylicytowana to $36 plus $8 przesyłka. Koszt po przewalutowaniu to 144,83 PLN. Czyli cena dość przyzwoita.
Offset jest minimalny - 5mm i jak sądzę powinien być dla mnie optymalnym wyborem. Co prawda zanim z Tajwanu dotrze do mnie to te 3 tygodnie upłyną, ale aż tak mi się nie spieszy.
Masz pewność? W świetle kilku (dosłownie) przedmiotów wystawionych na allegro marki Bontrager, średnio by pasowało wystawiać używaną podróbkę?
Za to na ebay Chińczycy sprzedają tego sporo, ceny w zależności od towaru, takie byle jakie na oko (z i bez napisu Bontrager) w okolicach $30 (z przesyłką free), nieco lepsze jak np
taka tutaj kosztują ok. $42 z wysyłką free (w cenie), czyli ok. 138 PLN - aczkolwiek do mojego Gianta nie bardzo chciałem dawać sztycę sygnowaną Bontrager....