Skocz do zawartości

Zdjęcie

Katowice lub okolice początkujący ! Ktos powalczy wspólnie ?

817 odpowiedzi w tym temacie

#441 brachol

brachol
  • Użytkownik
  • 113 postów

Napisano 30 lipiec 2014 - 20:38

@Travolta, Seneka mowil mi ostatnio, ze sie wahasz - fajnie, ze sie zdecydowales, grupa sie powieksza :)

Przy tej okazji pozwole sobie zaktualizowac liste obecnosci:

1. ar3cky
2. brachol
3. Holden Caulfield
4. Seneka111
5. Travolta
6. Zeniu
7. ?

@Zawrom, bez dowodu ani rusz. No i mamy nadzieje, ze jednak dasz rade sie dolaczyc w niedziele :) Takie pytanie: orientujesz sie moze, czy ichniejsza policja czepia sie braku odblaskow i oswietlenia czy raczej przymykaja na to oko?

#442 Zawrom

Zawrom
  • Użytkownik
  • 324 postów
  • SkądRacibórz

Napisano 30 lipiec 2014 - 21:16

........Takie pytanie: orientujesz sie moze, czy ichniejsza policja czepia sie braku odblaskow i oswietlenia czy raczej przymykaja na to oko?

Z tym nie miałem problemów (styczności) nigdy.A troszeczkę km-ów po Czechach zrobiłem.  Czepiają się na pewno jak ktoś poniżej 18-tki jeździ bez kasku ( ale to się nas nie tyczy  :-P )

#443 Seneka111

Seneka111
  • Użytkownik
  • 92 postów
  • SkądSosnowiec

Napisano 31 lipiec 2014 - 18:24

Szykuj się niezła temperaturka na trasie :-D   prognozy powiadają ponad 35 celcujszy w cieniu  :-(  uuu będzie się działo  ;-) 

#444 Holden Caulfield

Holden Caulfield
  • Użytkownik
  • 129 postów

Napisano 31 lipiec 2014 - 20:31

Panowie, czy ktoś z jadących do Czech ma urządzonko typu Garmin, w którym mógłby wgrać trasę? Łatwiej byłoby nawigować, gdyby choć jedna osoba miała na kierownicy podgląd trasy. Lepsze to niż zatrzymywanie się co kilka kilometrów i i wyjmowanie telefonu, żeby sprawdzić gdzie jechać.

W razie czego prześlę plik gpx.

#445 ar3cky

ar3cky
  • Użytkownik
  • 98 postów
  • SkądKattowitz

Napisano 31 lipiec 2014 - 20:33

Piotrze, a nie ma przypadkiem takiej mozliwości Endomondo?
Wgrywa się plik i ustawia jako trasę treningową.

#446 Holden Caulfield

Holden Caulfield
  • Użytkownik
  • 129 postów

Napisano 31 lipiec 2014 - 21:08

Ta opcja jest w Endo z wyłączeniem telefonów na WindowsPhone. Czyli mojego  :-) 

Ale główny problem jest inny - nie mam uchwytu na kierownicę dla telefonu, żeby mieć go przed oczami, a nie w tylnej kieszonce.

#447 ar3cky

ar3cky
  • Użytkownik
  • 98 postów
  • SkądKattowitz

Napisano 31 lipiec 2014 - 21:16

Spokojnie, Wojtek coś wspominał, że zrobi mapki poglądowe i wrzuci w folie. Mogę sobie spokojnie na lemondce rozłozyc na stałe taką mapkę, nie przeskadza mi to. Przymocuję ją jak mocuje się bidon do lemondki :) Cały czas przed oczami i baterii nie zżera. Ja się nastawiam na Garmina…ale cały czas szkoda mi mojego zestawu Sigmy, tym bardziej, że w domu mam dock i kupiony soft na komputer do analizy treningów. Jutro jadę na swój serwis przeglądnąc sprzęt i małą regulację dokonać przed niedzielą.

#448 Holden Caulfield

Holden Caulfield
  • Użytkownik
  • 129 postów

Napisano 31 lipiec 2014 - 21:29

No ja właśnie zainspirowany tą sytuacją też zacząłem się rozglądać za Garminem. I tego typu nawigacja jak w filmiku poniżej byłaby dla mnie jak znalazł:

https://www.youtube....h?v=V9NQNcdtxZU

Co prawda brak mapy, ale człowiek widzi gdzie ma skręcić i kiedy. Dodatkowo licznik GPS, możliwość zgrania trasy na stronę itp. Ubogo, ale dla niedzielnego kolarza OK i cena nie zabija. Takie kombajny treningowo-nawigacyjne  to już konkretny wydatek ponad tysiaka.

#449 ar3cky

ar3cky
  • Użytkownik
  • 98 postów
  • SkądKattowitz

Napisano 31 lipiec 2014 - 21:37

Ciekawy gadżet :) Mnie jednak bardziej interesują funkcje CAD i serce. Reszta jest bajerem :)
Ale w takich wypadach w nieznane jak nasze…może być interesująca propozycją.
Na marginesie…swego czasu z powodu braku znajomości trasy w trakcie treningu nadgoniłem niepotrzebnie 40 km :( bo pokręciłem drogę i zamiast kręcić na Łask…poleciałem okrężną drogą na Wieluń :(
Taki Garmin jaki pokazałeś byłby idealny w takich przypadkach ;)

Tak na marginesie…będzie planowany na przyszły rok wspólny wypad Śląsk i Zagłębie - Mazury.
Na dziś przyjmujemy wypad kilkudniowy w okrojonej grupie w okolicach maja.
Będziemy z Wojtkiem informować, bo w sumie to On jest ojcem tego projektu :)
Dlatego na dziś to wzmianka, że będziemy pracowac nad tym pomysłem i zapewne fajnie by było, gdyby ktoś wspólnie przyłączył się do tego projektu :)

#450 Holden Caulfield

Holden Caulfield
  • Użytkownik
  • 129 postów

Napisano 31 lipiec 2014 - 21:44

Tak sądziłem, że dla Ciebie to trochę za ubogo w tym Garminie  ;-)

Ja funkcji treningowych bym w ogóle nie wykorzystał, za to jak jeszcze jeździłem MTB to notorycznie gubiłem nieoznakowane singletracki w Beskidzie, a z czymś takim byłaby bomba.

#451 Zawrom

Zawrom
  • Użytkownik
  • 324 postów
  • SkądRacibórz

Napisano 31 lipiec 2014 - 22:55

Z garminem nie ma problemów mam 810-tkę i mapę z trasą już wgraną  ;-)  ;-)  ;-)

#452 howard

howard
  • Użytkownik
  • 135 postów
  • SkądKatosy

Napisano 01 sierpień 2014 - 07:17

Przepraszam Panowie za off, ale macie może wiedzę, czy w Mierzecicach, Twardowicach, Przeczycach pozalewano już poprzeczne dziury w jezdni po robotach kanalizacyjno-drogowych? Jeszcze 2 tyg temu było dziadostwo :(

#453 ar3cky

ar3cky
  • Użytkownik
  • 98 postów
  • SkądKattowitz

Napisano 01 sierpień 2014 - 08:13

howard na pewno po tych deszczach zalało te dziury ;). Tak na marginesie…zamiast pchać się w te drogi na których jazda konczy się często przygodą (Wojtek pamiętasz:) ) dlaczego nie wybrac zdecydowanie ciekawszej alternatywy? Dróg pod dostatkiem, może warto poznać coś nowego? :)

#454 howard

howard
  • Użytkownik
  • 135 postów
  • SkądKatosy

Napisano 01 sierpień 2014 - 11:40

Dzięki.
Wiadomo, ze na siłę sie tam nie pcham ale traska na standardową treningową pętelkę jest w tamtych rejonach odpowiednia. Wiadomo w srodę na południe od Katowic, a w weekend na północ w zależności od czasu.

#455 Holden Caulfield

Holden Caulfield
  • Użytkownik
  • 129 postów

Napisano 01 sierpień 2014 - 15:57

Z garminem nie ma problemów mam 810-tkę i mapę z trasą już wgraną  ;-)  ;-)  ;-)

No to świetnie. Sprawa załatwiona.  :-D

#456 Seneka111

Seneka111
  • Użytkownik
  • 92 postów
  • SkądSosnowiec

Napisano 01 sierpień 2014 - 20:38

Tak na marginesie…będzie planowany na przyszły rok wspólny wypad Śląsk i Zagłębie - Mazury.
Na dziś przyjmujemy wypad kilkudniowy w okrojonej grupie w okolicach maja.
Będziemy z Wojtkiem informować, bo w sumie to On jest ojcem tego projektu :)

to będzie naprawdę czad prawie 1kk kileometrów po naszej pięknej POLSCE !

kurdę jak czas mi pozwoli to będę chciał machnąć to może nawet w tym roczku - przetrze szlaki :P)

wstępnie we wrześni mam pochytane w pracy więc - jadę hihi  ale zobaczymy jak będzie !

a projekt Arek nasz wspólny :)  maj 2015 !  jest jak najbardziej aktualny !!!

ps

Arek ...  tylko jedziemy w 3 etapy nie jak chciałeś na raz 500km ?  - zamordujesz mnie :)

#457 ar3cky

ar3cky
  • Użytkownik
  • 98 postów
  • SkądKattowitz

Napisano 01 sierpień 2014 - 21:58

Jak będziesz wybierał się w tym roku…daj znać :) Ja jestem chętny. Z zamordowaniem spokojnie…damy radę ;)

#458 Holden Caulfield

Holden Caulfield
  • Użytkownik
  • 129 postów

Napisano 02 sierpień 2014 - 20:03

Mam nadzieję, że wszyscy gotowi. Widzimy się jutro o 7ej.

#459 ar3cky

ar3cky
  • Użytkownik
  • 98 postów
  • SkądKattowitz

Napisano 02 sierpień 2014 - 20:05

Oczywiscie :) ja dziś jeszcze sobie zrobiłem mała rozgrzewkę ;) i poszedłem pobiegać 17km.
Kto z ekipy ma Endo? Może zaproszenia do znajomych? Jak coś…zapraszam :)

#460 Zeniu

Zeniu
  • Użytkownik
  • 32 postów
  • SkądSosnowiec

Napisano 03 sierpień 2014 - 14:38

Przepraszam, że dzisiaj tak wyszło, po porannym zrywie przy którym dałem rade się zwlec żeby spotkać się z Bracholem napakowałem się proszkami i spałem do 14, ciężko się było podnieść, wszystko mnie boli, gardło jak po wojnie... staram się nie kaszleć bo jest tam jakiś dramat... na godzinę 15 miałem 39*C temperatury... słabo mi i generalnie średnio widziałem się w takim stanie na rowerze.. powrót z urlopu do klimatyzowanego biura mnie załatwił... mam nadzieje, że więcej takich niespodzianek nie sprawie...

Prawdziwy mężczyzna nie je miodu, tylko żuje pszczoły...

Dodaj odpowiedź