Witam. Wiem że stary temat ale przeczesałem forum i lepszego nie znalazłem.
Otóż po 2 latach używania mój napęd zasyfił się tak bardzo że nie widzę innego wyjścia niż rozebranie go na części pierwsze i staranne czyszczenie. Ale mam problem.
Posiadam pełną Tiagrę z łańcuchem CN-HG 53 i chciał bym go rozkuć wyczyścić i złożyć tak żeby działał bezproblemowo. O ile pierwsze dwie czynności są proste to nie wiem jak sobie poradzić z ponownym zakuciem.
Mam następujące dylematy. Po pierwsze nie znalazłem nigdzie odpowiedzi jak się zabrać do zakuwania ponownego. Czy mam użyć sworznia którzy został wypchnięty z łańcucha przy rozkuwaniu czy mam użyć jakiegoś nowego.
I najciekawsze, przypatrując się mojemu łańcuchowi zauważyłem że na wszystkich ogniwach jest stradycyjne oznaczenie typu łańcucha, poza jednym na którym wbite są dwie 1 i napis C1. Jak mam to czytać że to jest ogniwo użyte w fabryce do złączenia łańcucha? Łatwiej będzie z niego wybić sworzeń czy to bez znaczenia. A i jeszcze pytanie odnoścnie rozkuwaczy

nigdzie nie zauważyłem tego ale lepiej zapytać. Dowolnym rozkuwaczem mogę rozpiąć dowolny łańcuch? nie ma żądnych ograniczeń?