Skocz do zawartości

Zdjęcie

Konserwacja napędu

229 odpowiedzi w tym temacie

#161 Gosc_czajam_*

Gosc_czajam_*
  • Gość

Napisano 19 sierpień 2009 - 09:46

jarek996 kolega [b]gibber[/b ]swietnie to wytlumaczyl. A poza tym to przy okazji myje rower łacznie z kaseta i blatami z przodu wiec załozenie nowego, czystego łancucha to jest tylko kwestia zapiecia spinki

#162 Malik

Malik
  • Administrator
  • 2523 postów
  • SkądZielona Góra

Napisano 19 sierpień 2009 - 10:13

Cytat

I tak nie uwierzysz.

.....

Spinką w zestawie :roll:

Polecasz napewno lancuch Campy. Potrzeba kupic specjalny skuwacz aby go spiac, czy wystarczy taki standard za 50-60 zl ?

Można przecież dokupić spinkę connex'a i też będzie działać z łańcuchem campy.
Ja do skuwania wszystkich łańcuchów używam skuwacza firmy PRO.
Tanie i dobre narzędzie.
Cena ok 29zł.

#163 Deadi

Deadi
  • Użytkownik
  • 2567 postów
  • SkądOpolskie

Napisano 19 sierpień 2009 - 10:16

ja narazie mam 2800km na HG-50 i zbieram złotówki na nowy :mrgreen:

#164 gibber

gibber
  • Użytkownik
  • 1204 postów
  • SkądN. Tomyśl

Napisano 19 sierpień 2009 - 10:25

Dzieki Malik za pomoc, napewno za 1k km zmienie na lancuch record'a. Teraz na 9s jest w dobrej cenie, ponizej 100 zl.

#165 Fifi

Fifi
  • Użytkownik
  • 174 postów
  • Skądtj�na pengar

Napisano 19 sierpień 2009 - 10:31

Cytat

FIFI, możesz nawet smalcem smarowac albo woda morską, dobry olej to dłużej działający napęd.

Gdybym miał Super Recorda to bym kupował najlepsze smary, ale mam single speeda także nie chcę po prostu wydawać więcej kasy na smary niż na sam napęd. :D
BTW, co sądzicie o oleju wazelinowym?
http://www.allegro.p...cucha_85ml.html

#166 gibber

gibber
  • Użytkownik
  • 1204 postów
  • SkądN. Tomyśl

Napisano 19 sierpień 2009 - 10:49

Sadze, ze ten olej wazelinowy sprawdzi sie, jezeli chcesz dluzej przechowywac lancuch, np. w piwnicy.

Nie wiem, czy wydac 24 zl za 50ml Rohloff'a to duzo. Taka buteleczka starcza zwyczajnie na okolo 2 lata, czyli olej kosztuje Cie 1 zl miesiecznie. To chyba nie duzo. Jezeli ciagle to przekracza twoje mozliwosci finansowe to zrezygnuj z np. zakupu gum do zucia.

#167 Malik

Malik
  • Administrator
  • 2523 postów
  • SkądZielona Góra

Napisano 19 sierpień 2009 - 11:03

Cytat

Cytat

FIFI, możesz nawet smalcem smarowac albo woda morską, dobry olej to dłużej działający napęd.

Gdybym miał Super Recorda to bym kupował najlepsze smary, ale mam single speeda także nie chcę po prostu wydawać więcej kasy na smary niż na sam napęd. :D

Tak, ten olejek bardzo dobrze nadaje się ... do smarowania furtek kiedy te piszczą.
Tego badziewia używam jedynie do smarowania linek, do tego to to się nadaje.

#168 Gosc_czajam_*

Gosc_czajam_*
  • Gość

Napisano 19 sierpień 2009 - 13:01

gibber jesli 50ml starcza ci na 2 lata to co ile ty smarujesz łancuch? 3x w sezonie?? :shock:

#169 gibber

gibber
  • Użytkownik
  • 1204 postów
  • SkądN. Tomyśl

Napisano 19 sierpień 2009 - 13:09

Czy stosujesz sie do zalecenia - kropla na ogniwo ?
Korzystalem z Rohloffa (2x moj rower oraz 1x zony) juz okolo 10 razy i z butelki ubylo okolo 1cm oleju. Jak czesto smaruje ?, co okolo 800km, czyli jakies max 2-3 tygodnie.

Niech nawet starczy na sezon, to i tak drogo ? Bez jaj, wychodzac z takiego zalozenia - chodz na boso, bo buty zdzierasz a tez kosztuja.

#170 Gosc_Anonymous_*

Gosc_Anonymous_*
  • Gość

Napisano 19 sierpień 2009 - 17:42

Cytat

Cytat

Cytat

Tak, ten olejek bardzo dobrze nadaje się ... do smarowania furtek kiedy te piszczą.
Tego badziewia używam jedynie do smarowania linek, do tego to to się nadaje.

Ten olej wazelinowy dobrze sprawdza się przy minusowych temperaturach, inne oleje robią się gęste, ale dosyć szybko wypłukuje się go woda. Dobrym smarem jest produkt firmy Motorex - bardzo wydajny.

#171 Plejstocen

Plejstocen
  • Użytkownik
  • 170 postów
  • SkądSilesia

Napisano 19 sierpień 2009 - 19:28

Cytat

[...] Dobrym smarem jest produkt firmy Motorex - bardzo wydajny.

A który konkretnie, bo jest kilka?

#172 Gosc_czajam_*

Gosc_czajam_*
  • Gość

Napisano 19 sierpień 2009 - 19:49

gibber Ja smaruje łancuch przy swoim rowerze i przy rowerze taty co 500km czyli raz na 8-10 dni jak zmieniam lancuch, tak jak mowisz kropla na ogniwo. Mi na dwa lata smaru nie starczy bo z tego co widze jezdze wiecej od ciebie i smaruje co 500 a nie co 800km, a poza tym uzywam FL a on jest rzadszy i jak mi sie skonczy to przerzucam sie na Rohloff'a. Tak go zachwalacie ze musze sam zobaczyc co to za cud oliwka.
A z tymi butami masz racje ;-)

#173 Gosc_Anonymous_*

Gosc_Anonymous_*
  • Gość

Napisano 19 sierpień 2009 - 20:04

Cytat

Cytat

[...] Dobrym smarem jest produkt firmy Motorex - bardzo wydajny.

A który konkretnie, bo jest kilka?

Ten do łańcucha, a konkretnie na warunki mokre. Używam go tylko jak jest chłodniej, ale planuję kupić też na warunki suche (na allegro za jakieś 22 zł 100 ml) - tańszy od tego rolfsschwa i pewnie to samo.

#174 Gosc_krzysztof_*

Gosc_krzysztof_*
  • Gość

Napisano 19 sierpień 2009 - 20:58

SPIKE ten smar shimano jest w czarnej butelce jak by co :-> http://www.bike-cent...mar-do-lancucha tu masz i zobacz ja wyczyściłem dzisiaj napęd i łańcuch i nasmarowałem i powiem że z pierwszej jazdy 56km jestem zadowolony z tego smaru zobaczymy jak szybko się wytrze ale myślę że warto go kupić a tak na marginesie to każdy ma swoje wypróbowane i sprawdzone smary do napędów, jeden powie że ten jaest lepszy a drugi że tamten smar i tak wkółko. Każdy musi sobie sam dobrać smar i przetestować. Pozdrawiam i życzę miłego smarowania ;-)

#175 Gosc_czajam_*

Gosc_czajam_*
  • Gość

Napisano 19 sierpień 2009 - 22:56

Moze wiecie gdzie mozna dostac taki smar jakim sa smarowane nowe łancuchy. Jak pierwszy raz załozylem lancuch to byl on od razu nasmarowany i to takim fajnym sarem ze po przekreceniu 500km łancuch nie okazywal zadnych oznak zbrudzenia, zero syfu. Wydawal sie suchy, nie brudzil rak po dotknieciu, a mimo to ten cudowny smar spełnial swoje zadanie :D

#176 radek_3131

radek_3131
  • Użytkownik
  • 453 postów
  • SkądPabianice

Napisano 19 sierpień 2009 - 23:01

A co sądzicie o smaru w sprayu CX-80 :?:

#177 h/k

h/k
  • Użytkownik
  • 1389 postów
  • SkądRumia

Napisano 19 sierpień 2009 - 23:13

Używałem tego przez ok. 600 km w poprzednim rowerze. Po wyparowaniu rozpuszczalnika łańcuch przy mocnym zakręceniu korbami nieco brzęczał (jak niedosmarowany). Poza tym wada jak i w innych sprejach - paskudzi się cały łańcuch.
Co do fabrycznego smaru łańcucha, to sądzę, że w trakcie montażu ogniw jest nakładany, a dodatkowo z zewnątrz nim pokrywają ogniwa, pewnie dla ochrony antykorozyjnej.
A obecnie? Leję zwykłego silnikowego Quaker State po kropli na rolkę, po wyczyszczeniu łańcucha benzyną. No i na 200 km jest dobrze. Jednak chyba przejdę na coś lepszego.
Tak poza tym witam pierwszy raz na forum. :mrgreen:

#178 SPIKE

SPIKE

Spike

• Użytkownik
  • 4694 postów
  • SkądKraków

Napisano 19 sierpień 2009 - 23:22

Jadąc sobie dzisiaj na nocne jazdy terenowe - bo takie robimy, uświadomiłem sobie i zasmiałem sie na głos - to dobre na odreagowani, jakież to śmieszny temat - czy kupić byle co za 5 zł , czy porządny olej za ok 16 - 20 zł.
Ludzie , wy wydajecie wiecej na piwo , gazety i inne pierdoły w ciągu dwóch dni, a jak trzeba wybrać olej do łańcucha to dylemat straszny.
Tak samo można założyć temat - czy kupic linkie nierdzewke, czy rdzewke - różnica ok 2 zł, to po prostu porazka tego co sie pyta , przeciez w każdej dziedzinie, jak coś damy lepszego to będzie dłużej działało i lepiej.
Kończ waść, albio wymyśl taki olejek, abym mógł znowu sie zaśmiac.

Wsdzytsko napisałem w ramach żartu bez obrażania sie prosze, ale ...........

Profesjonalny serwis i montaż kół do rowerów  www.velotech.pl   

Serwis rowerowy - Kraków  tel: 666-316-604velotech@vp.pl

Masz pytanie o koła - to zadzwoń najpierw !!!!!!!  w godz. - 12.oo - 19.oo

#179 Malik

Malik
  • Administrator
  • 2523 postów
  • SkądZielona Góra

Napisano 20 sierpień 2009 - 06:14

Cytat

A co sądzicie o smaru w sprayu CX-80 :?:

Wszystko co jest w sprayu to badziewie.

#180 Gosc_Anonymous_*

Gosc_Anonymous_*
  • Gość

Napisano 20 sierpień 2009 - 08:56

A dlaczego wszystkie smarowidła w sprayu sa do du... pupy ? Zresztą ja tam używam takowych tylko oczywiście nic typu WD i obecnie łańcuch HG-73 daje radę po przebiegu 6000 km. No ale mniejsza o to.
Pamiętam jak w latach 80-tych kombinowało się ze smarowaniem łańcuchów. Tak zeby poprostu pokryć go w miare cieńką warstwą oleju ( takiego jaki akurat znalazłem w tatowym warsztacie głownie Mixol, Hipol :mrgreen: ). Rozcieńczało się taki olej w benzynie i pędzelkiem po łańcuchu, benzyna odparowywała a warstewka smarowidła pozostawała. Ot takie były czasy. ;-)

Dodaj odpowiedź

Zaawansowany edytor tekstowy