Siema! Ja mam kasete campy + 3 łańcuchy connex 908. Mam ten zestaw od jakichś 3kkm i zauwazylem ze mam podobne objayw co
gibber i mysle ze to jest wlasnie wina lancua. Bo wczesniej mialem kasete miche i łańcuchy tej samej firmy i wszystko chodziło cichutko. Gdzies czytałem ze łańcuch powinien byc tej samej firmy co kaseta. Wiec
gibber jesli masz zamiar kupowac łancuch to kup recorda a nie pożałujesz. Ja tam sie zbytnio nie przejmuje głośna praca napedu. Wszystkie biegi chodza bdb, naped jest zawsze czysty i nasmarowany wiec nie martwi mnie "głośna praca" napedu na nie ktorych biegach.
A co do czyszczenia napedu to ja robie tak. Rozpinam łancuch i wszucam go w butelke z bezyna. Po 5min szejkowania wrzucam go w druga butelke z roztworem kwasu solnego (zartowałem

), z rostworem wody z płynem do mycia naczyc i znowu szejkowanie przez 5 min, pozniej 3 butelka z czysta woda i 4 butelka takze z czysta woda. Wyjmuje lancuch i wieszam go aby wysechł. Na drugi dzien smaruje lancuch po 1 kropelce czerwonego FL na ogniwo i zostawiam na noc. I tak łancuch jest przygotowany do zmiany.
FL jest wedlug mnie dobrym samrem. Fakt ze jest zadki i po pewnym czasie lapie syf, no ale chyba nie ma takiego smaru co by nie lapal. Najwazniejsze to nie przesadzac ze smarowaniem. Kropla na jedno ogniwo i zostawic łancuch na noc. Dopiero na drugi dzien mozna go zakladac.
A i chciałbym dodac ze mycie lancucha polega na tym zeby usunac syf z jego wnetrza a nie zeby sie swiecil z zewnatrz.
Mam takie pytanie a propos zmiany łancucha. Zmieniam swoje connex'y co ok 500km. Jak juz wczesniej pisalem mam 3 łancuchy i spinke do kazdego. Czy po kazdej zmianie łancucha powinienem załozyc nowa spinke?