Skocz do zawartości

Zdjęcie

Konserwacja napędu

229 odpowiedzi w tym temacie

#141 Malik

Malik
  • Administrator
  • 2523 postów
  • SkądZielona Góra

Napisano 17 sierpień 2009 - 06:46

Cytat

Cytat

Ja mam cały zestaw Campy, łącznie z łańcuchem i nigdy się nie zastanawiałem, czy chodzi głośniej od np. Shi czy SRAM-a. Ważne żeby nie skrzypiał od suchej pracy stal po stali i nie straszył ludzi na poboczu.

Z shimano mam pewnie doswiadczenia i powiem, ze w porownaniu do Campy (tej, ktora ja mam) Shimano to jest poprostu nietoperz, taki cichy. Chodzi mi o jasna odpowiedz, czy halasuje naped komus z uzytkownikow Campy, bo chce stwierdzic, czy to normalny objaw.

Bardzo normalny(o ile nie masz czegoś rozregulowanego). Głównie to zasługa twardszego łańcucha.
9ka campy jest bardzo głośna, 10ka nieco mniej.

#142 Marco665

Marco665
  • Użytkownik
  • 178 postów
  • SkądWarszawa / Koszalin

Napisano 17 sierpień 2009 - 07:14

Cytat

Mi się wydaje, że gibber pytał o współpracę łańcucha z zębatkami kasety i z blatami, a nie jak chodzi piasta.

No fakt, za wcześnie jest, myślenie mi nie idzie za dobrze o tej porze :mrgreen:

#143 gibber

gibber
  • Użytkownik
  • 1204 postów
  • SkądN. Tomyśl

Napisano 17 sierpień 2009 - 08:09

Och majstry :lol: , chyba wszyscy jeszcze spicie. Mam lancych SRAMowski, nie Campagnolo :mrgreen:

#144 robo

robo

ble ble

• Użytkownik
  • 2600 postów
  • SkądKońskie

Napisano 17 sierpień 2009 - 09:19

Ja kojarzę, że masz korby i kasetę Campy oraz łańcuch SRAM-a. Ale co mam ci odpisać. W moich rowerach mam następujące zestawy:
-szosa : kaseta, korby, łańcuch - Campa.
-trekking : korba - Truvativ; kaseta i łańcuch - SRAM
-góral : korba - Truvativ; łańcuch - SRAM; kaseta - Shimano
Nie zastanawiałem się, który zestaw pracuje najlepiej, a takiej mieszanki jaką masz ty nigdy nie stosowałem.
Jeśli odgłos pracy łańcuch nie brzmi jak jeden wielki zgrzyt (przy pracy na sucho) lub turkot (w przypadku znacznego zużycia), to co się przejmujesz. Po prostu ten typ tak ma.

"Wieczność jest bardzo nudna, szczególnie pod koniec" - Woody Allen

#145 Adson_:D

Adson_:D
  • Użytkownik
  • 241 postów
  • SkądTłuszcz

Napisano 17 sierpień 2009 - 09:38

robo, są osoby, którym najmniejszy dźwięk z napędu potrafi zepsuć przyjemność z jeżdżenia... np. ja... też siedzę przy rowerze do czasu kiedy nie zrobię wszystkiego na git

#146 Marco665

Marco665
  • Użytkownik
  • 178 postów
  • SkądWarszawa / Koszalin

Napisano 17 sierpień 2009 - 09:44

Adson_:D, Wychodzi na to, że powinieneś śmigać na ostrym kole ;-)

#147 gibber

gibber
  • Użytkownik
  • 1204 postów
  • SkądN. Tomyśl

Napisano 17 sierpień 2009 - 09:45

Ok. Dziekuje za odpowiedzi, moze audiofilsko jestem przewrazliwiony. Lancuch sobie poprostu turkocze na jednych biegach a na drugich nie. Nie sadze aby byl przekoszony, wkoncu przelozenie 50/13,14,15 (kaseta 12-23) to nie jakis skrajny kosmos.

#148 Adson_:D

Adson_:D
  • Użytkownik
  • 241 postów
  • SkądTłuszcz

Napisano 17 sierpień 2009 - 09:57

Marco665, już kilka razy się zastanawiałem nad składaniem ostrego, tyle, że funduszy brak... ale masz rację... chętnie bym pojeździł... :-P

#149 robo

robo

ble ble

• Użytkownik
  • 2600 postów
  • SkądKońskie

Napisano 17 sierpień 2009 - 09:57

Malik pisze, że Campa pracuje głośno.
Na stronie Karbona jest taka zakładka, gdzie pisze, jakie mieszanki w napędzie się sprawdzają, a jakie nie.
Ale dobre smarowidło do łańcuch też znacznie redukuje odgłosy pracy napędu.

#150 gibber

gibber
  • Użytkownik
  • 1204 postów
  • SkądN. Tomyśl

Napisano 17 sierpień 2009 - 10:28

Nastepny lancuch zapakuje Wippermann'a X910. Sam jestem ciekaw. Jednyna zaleta lanucha SRAM jest spinka, takto dosc miekki i nie starcza na wiecej jak kilka tys. km, przynajmniej w MTB. Na szosie go jeszcze nie zajechalem, ale zrobilem tylko 1400 km.

#151 Gosc_czajam_*

Gosc_czajam_*
  • Gość

Napisano 17 sierpień 2009 - 11:03

Siema! Ja mam kasete campy + 3 łańcuchy connex 908. Mam ten zestaw od jakichś 3kkm i zauwazylem ze mam podobne objayw co gibber i mysle ze to jest wlasnie wina lancua. Bo wczesniej mialem kasete miche i łańcuchy tej samej firmy i wszystko chodziło cichutko. Gdzies czytałem ze łańcuch powinien byc tej samej firmy co kaseta. Wiec gibber jesli masz zamiar kupowac łancuch to kup recorda a nie pożałujesz. Ja tam sie zbytnio nie przejmuje głośna praca napedu. Wszystkie biegi chodza bdb, naped jest zawsze czysty i nasmarowany wiec nie martwi mnie "głośna praca" napedu na nie ktorych biegach.

A co do czyszczenia napedu to ja robie tak. Rozpinam łancuch i wszucam go w butelke z bezyna. Po 5min szejkowania wrzucam go w druga butelke z roztworem kwasu solnego (zartowałem :lol:), z rostworem wody z płynem do mycia naczyc i znowu szejkowanie przez 5 min, pozniej 3 butelka z czysta woda i 4 butelka takze z czysta woda. Wyjmuje lancuch i wieszam go aby wysechł. Na drugi dzien smaruje lancuch po 1 kropelce czerwonego FL na ogniwo i zostawiam na noc. I tak łancuch jest przygotowany do zmiany.
FL jest wedlug mnie dobrym samrem. Fakt ze jest zadki i po pewnym czasie lapie syf, no ale chyba nie ma takiego smaru co by nie lapal. Najwazniejsze to nie przesadzac ze smarowaniem. Kropla na jedno ogniwo i zostawic łancuch na noc. Dopiero na drugi dzien mozna go zakladac.

A i chciałbym dodac ze mycie lancucha polega na tym zeby usunac syf z jego wnetrza a nie zeby sie swiecil z zewnatrz.

Mam takie pytanie a propos zmiany łancucha. Zmieniam swoje connex'y co ok 500km. Jak juz wczesniej pisalem mam 3 łancuchy i spinke do kazdego. Czy po kazdej zmianie łancucha powinienem załozyc nowa spinke?

#152 Fifi

Fifi
  • Użytkownik
  • 174 postów
  • Skądtj�na pengar

Napisano 17 sierpień 2009 - 11:31

Hej,
mam singla i nie mam ochoty wywalać tyle kasy na Rohloffa albo FLa do smarowania tak prostego napędu. Co taniego polecacie?

#153 Gosc_krzysztof_*

Gosc_krzysztof_*
  • Gość

Napisano 18 sierpień 2009 - 20:53

Shimano Workshop - Shimano PTFE dry lube 100 ml to koszt około 22zł a mianowicie
Rohloff olej do łancucha to koszt około 35zł , no to jest pare złotych różnicy możesz spróbować tego Shimano ja kupiłem i jutro będę czyścił i smarował łańcuch. Ten Shimano PTFE to polecił mi znajomy ze sklepu rowerowego ;-) Zobaczymy czy się sprawdzi jak byś Fifi był zainteresowany to napisze jaki rezultat dzięki temu smarowi :mrgreen:

#154 SPIKE

SPIKE

Spike

• Użytkownik
  • 4694 postów
  • SkądKraków

Napisano 18 sierpień 2009 - 22:07

3 łańcuchy - 3 spinki, każdy ma swoją spinke.

Olej Shimano taki w butelce zielony, to lekka kicha, szybko sie wyciera i znika, nie nadaje sie na dłuższe trasy, droższy od FL i mało ekeonomiczny, trzeba go czesciej stosować.

FIFI, możesz nawet smalcem smarowac albo woda morską, dobry olej to dłużej działający napęd.

Ja stosuje do smarowania dla klientów do popularnych rowerkow olej w sprayu firmy kleen flo bodajże, jest to olej w sprayu do smarowania łańcuchów w Quadach, rowerach itd.
Jest to olej czarny niestety, na poczatku jest potwornie wodnisty, ale gęstniej do poziomu Rohlofa po ok 15-20 min, dlatego dostaje sie elegancko do sworzni i tam pozostaje.
Reszte z wierzchu wycieramy szmatką.

Profesjonalny serwis i montaż kół do rowerów  www.velotech.pl   

Serwis rowerowy - Kraków  tel: 666-316-604velotech@vp.pl

Masz pytanie o koła - to zadzwoń najpierw !!!!!!!  w godz. - 12.oo - 19.oo

#155 Gosc_czajam_*

Gosc_czajam_*
  • Gość

Napisano 18 sierpień 2009 - 23:21

SPIKE Tak, 3 łańcuchy a każdy ma swoją spinke. Tylko chodzi mi o to czy spinka jest jednorazowa. Jesli zrobie 500km na łancuchu to gdy bede go zakladal ponownie to moge załozyc znow te sama spinke na ktorej przekrecił te 500km czy musze załozyc nowa?

#156 Malik

Malik
  • Administrator
  • 2523 postów
  • SkądZielona Góra

Napisano 19 sierpień 2009 - 06:09

Nie musisz. Łańcuch spinasz tą samą spinką.

#157 jarek996

jarek996
  • Użytkownik
  • 645 postów
  • SkądMALM�

Napisano 19 sierpień 2009 - 07:21

czajam, tak z czystej ciekawosci . Po co zmieniasz lancuchy co 500km ??? Ja na moim recordzie zrobilem 8000 i znienilem tylko dlatego ze CHCIALEM ( nic sie z nim ani z kaseta jeszcze nie dzialo ) .

#158 gibber

gibber
  • Użytkownik
  • 1204 postów
  • SkądN. Tomyśl

Napisano 19 sierpień 2009 - 07:44

Jest taka teoria. Chodzi o przedluzenie zycia napedu, konkretnie o niejezdzeniu zbyt dlugo na wyciagnietym lancuchu do granic mozliwosci. Zalozenie nowego lancucha na podjechanie koronki kasety i blatu powoduje szybsze zuzycie zarowno nowego lancucha jak i zebatek. W praktyce robi sie to tak, ze co 500-1000 km zaklada sie jeden z 3 lancuchow w ustalonej kolejnosci.

Dodam, ze tego nie praktykuje, bo mi sie nie chce walczyc z tymi lanuchami, pozatym lancuch SRAM jest tak miekki, ze napedu campy wogole nienadgryza.

#159 Malik

Malik
  • Administrator
  • 2523 postów
  • SkądZielona Góra

Napisano 19 sierpień 2009 - 09:10

Hm, używasz łańcucha srama do reszty campy? :shock:
Czym się kierowałeś zakładając takiego padalca do roweru?

#160 gibber

gibber
  • Użytkownik
  • 1204 postów
  • SkądN. Tomyśl

Napisano 19 sierpień 2009 - 09:13

I tak nie uwierzysz.

.....

Spinką w zestawie :roll:

Polecasz napewno lancuch Campy. Potrzeba kupic specjalny skuwacz aby go spiac, czy wystarczy taki standard za 50-60 zl ?

Dodaj odpowiedź

Zaawansowany edytor tekstowy