No tak, Ty sam wiesz najlepiej, przeciez zeby zjadles na projektowaniu ram dla Canyona
Szkoda komentować.
Proste przykłady z elektroniki, odblokowanie pewnych funkcji w programie i mamy nagle inny model telewizora droższy o 500 czy 1000zł.
Błąd. To nie jest "prosty przykład z elektroniki", tylko "prosty przykład z oprogramowania i marketingu".
Jeśli chciałbyś mówić o analogicznym przykładzie z elektroniki,to dam bardziej banalny przykład, niż zmiana rodzaju hamulców - zmiana położenia jednej diody na panelu frontowym i zmiana z koloru niebieskiego na rgb. Banał, prawda, przecież ile to może firmę kosztować, nie robią nic od początku. Po kolei co mi przychodzi do głowy - za każdy krok płaci się albo bezpośrednio, albo przez czas pracownika (a i tak to niepełna lista):
- przeprojektowanie PCB - zmiana położenia + dioda RGB wymaga innego sterowania niż jednokolorowa. Zmiana położenia diody jest dość oczywista, ale jeśli np. jej nowa lokalizacja wymagana przez klienta wypadałaby w miejscu, w którym znajdują się już inne komponenty ze ścieżkami, sprawa się komplikuje.
- prototyp nowego PCB
- nowy komplet testów kompatybilności
- partia prototypowa nowej wersji
- nowa dokumentacja produkcyjna PCB
- nowe szablony laserowe do montażu
- nowe programy dla automatów układających elementy
Poza tym mechanika:
- zmiany w programach dla frezarek (jeśli panel frezowany, ale założymy obudowę z wtrysku, bo wymaga to zmiany formy):
- przeprojektowanie formy wtryskowej
No i zmiany w sofcie.
Także to nie jest takie oczywiste, jak z pozoru wygląda. A wy tu gadacie o dorzuceniu ekranu dotykowego jako banale (oczywiście zakładając, że ten ekran nie był przewidziany na samym początku projektu)...
Poza tym - podstawowym celem jakiejkolwiek firmy jest zarabianie. Nie wiem jak tutaj, ale w elektronice jeśli pojedynczego urządzenia nie da się sprzedać za MINIMUM dwukrotność kosztów produkcji + kosztów stałych (a i to przy większej produkcji, im mniej sztuk, tym stosunek zyski / koszty produkcji powinien być większy) to jego produkcja jest nieopłacalna. Nie chce mi się wierzyć, żeby tutaj było inaczej, tak więc jeśli dodatkowe koszty weszły w zakładany minimalny narzut, to podnieśli ceny.