Jednym hamowaniem nie zaszkodzisz ani tarczy 160 ani 140. Wielokrotne mocne hamowanie w krótkich odstępach czasu albo co gorsze jazda z zaciśniętym hamulcem doprowadzi do tego że klamka spuchnie a hamulec przestanie działać do czasu aż ostygnie (przynajmniej w przypadku hydrauliki). Wielkość i budowa tarczy oraz typ i świeżość płynu hamulcowego mają wpływ na to czy stanie się to wcześniej czy później.
Tarcze w szosie ?
Napisano 02 listopad 2018 - 20:26
Niby tak ale tarcza może się nagrzać do dużo większej temperatury niż obręcz bez ryzyka że np strzeli dętka. Nawet aluminium siedzące w środku tarcz shimano wytrzyma ponad 600 C, o stali nie wspominając.
Cycling Order ★ Black is the new fluo ★ Don't feed the troll
Napisano 13 grudzień 2018 - 19:40
8kg plus moje 80kg .Spokojnie mogę sobie wyobrazić awaryjne hamowanie z 60 km/h,które skończy się spaleniem tego icetecha od shimano.Miałem nadzieję,że ktoś akurat jeździ na takich małych tarczach.No przecież ktoś te gianty kupuje.
Ja jeżdżę na małych tarczach , z tym, że nie rozwijam takich zawrotnych prędkości. A ważę 85 i tarcze dają radę.
Napisano 14 grudzień 2018 - 09:35
- uraz i Ciachoorsky lubią to
Napisano 14 grudzień 2018 - 20:07
Bylo to juz pisane wiele razy.... W suchych warunkach, naprawde jest bardzo mala roznica pomiedzy tarczami a dobrymi szczekami i klockami, nawet na karbonowych obreczach.
W mokrych warunkach, sytuacja zmienia sie na korzysc tarcz, szczegolnie porownujac do szczek na karbonowych obreczach. Tu tarcze maja przewage.
Napisano 14 grudzień 2018 - 20:53
Warto wsiąść pod uwagę nowe typy obręczy karbonowych z powierzchnią teksturową. Naprawdę dobrze to działa w deszczu, przetestowałem na sobie, nie było to zaplanowane
W alu ceramika również poprawia hamowanie na mokrym
CarbonOne.pl - koła na szprychach karbonowych
Blackcatwheels.pl - Koła na zamówienie
Sklep - obręcze, piasty, szprychy
Wrocław
Kontakt na priv, @ lub tel: 604 40 95 04
Napisano 15 grudzień 2018 - 16:54
Albo pod warunkiem, że po prostu kupisz porządne okładziny.
A Ty masz już swoje CZARNE ODBLASKI?
Napisano 16 grudzień 2018 - 07:55
Exotherm były takie dobre, że aż producent ogłosił recall
Nie ma co zaklinać rzeczywistości - tarcze piszczą jak są mokre zarówno w MTB jak i w szosie.
Ale po co „dinkiszotujesz”? Wezwanie rok temu dotyczyło EXOTherm, a w ofercie jest już wersja EXOTherm2.
Jeżdżę teraz na wersji Swissstop E, w zmiennych warunkach pogodowych/terenowych i jest jak dotąd zaskakująco cicho. W shimanowskich było jedno wycie.
Zatem jak zawsze lepiej pogdać na bazie własnych doświadczeń, a nie „wydaje mi się i jestem przez to pewien”.
Napisano 16 grudzień 2018 - 09:58
Exotherm były takie dobre, że aż producent ogłosił recall
A Shimano nie ogłasza recallu nawet wtedy, kiedy jego kasety eksplodują. A kiedy jego manetki urywają linki, ogłasza "running change" (a właściwie nawet nie ogłasza, tylko wstawia nowy model do katalogu, nawet nie pisząc, czym się różni), ale do błędu nigdy się nie przyzna.
Nie ma co zaklinać rzeczywistości - tarcze piszczą jak są mokre zarówno w MTB jak i w szosie.
Szczególnie kiedy wiesz lepiej, jak działa produkt, którego nie spróbowałeś...
A Ty masz już swoje CZARNE ODBLASKI?
Napisano 16 grudzień 2018 - 12:53
Bylo to juz pisane wiele razy.... W suchych warunkach, naprawde jest bardzo mala roznica pomiedzy tarczami a dobrymi szczekami i klockami, nawet na karbonowych obreczach.
Nawet podczas długich zjazdów z przełęczy w wykonaniu amatorów, którzy z różnych powodów dłużej trzymają palce na klamkach?